Vadstena museum och slott 6/7 2014

Vadstena Klostermuseum och slott  6/7 2014

Uffe hade ställt klockan på åtta men han var lite seg för han börjar bli förkyld.Jag gick upp och duschade. Sedan gick vi till kungasalen där vi åt frukost. Det fanns även mat för gluten och laktosintoleranta.

Kungasalen Vadstena kloster

Vi åt frukost i Kungasalen

Kunga stolarna klosterhotellet Vadstema

 

Kungastolarna

Vi åkte en runda i Vadstena. Stannde vid en parkering vid en park. Gick förbi Rådhuset och tittade lite på slottet.

Röda Tornet Vadstena

Röda Tornet i Vadstena används till klosterkyrkan. Tornet står kvar på sin plats för klosterkyrkan har inget eget torn. I byggnaden som hänger ihop med tornet finns Vadstenas Turistbyrå.

Rådhuset i vadstena

Vadstenas Rådhus. Tyvärr har det kommit med contianrar på bilden. De har nog använts för igår kväll var det en stadfest i Vadstena.

charmig museekopslvadstena

Charmig museekiosk med information om gamla Vadstena. Det går dock inte att handla i den längre.

Slottet Vadstena

Slottet i Vadstena Sedan gick vi till Museet för att gå på klosterguidning. Klosterguidningen ingick i Kulturpaket som vi köpt då vi bokade hotellrummet. Det hade blivit fel. Museets guidning började inte förrän kl ett. Vi åkte ner till Slottet för i Kulturpaketet ingick även guidning på Slottet. Tjejen i informationen på slottet löste problemet smidigt så vi kom med på elva guidningen.

Slottsbron Vadstena

Guiden tidsenligt klädd på slottsbron. Guiden berättade att slottet från början varit ien försvarsborg men att Gusav Wasas son började bygga om det till slott. Dock hann sonen bli sinnessjuk innan slottet blev klart. Det byggdes dock i sonens anda.

Kabinettskåp Slottet Vadstena

Skryt kabinett Vi fick se sista kungliga sovrummet som tillhörde Ulrika Elionora. Hon bodde i ett hus bredvid för det var kallt att bo i slottet.  Ulrika Elionora är den sista kungliga som bott på slottet. Hon bodde där som änka

. Dukat bord Vadstena slott

De hade dukat upp ett bord med mat som var tidstypisk då det var fest på slottet på medeltiden. Vi gick sedan från festsalen till vapenhuset. Där hade de sparat en liten del av de tre valvbågar som skulle göra det spektakulära kyrktaket rättvisa. Dock häll inte bågarna så de är igenmurade.

Vadstema slottskyrka

Taket i Vadstena slottskyrka

Taket i slottskyrkan

Kyrkan Vadstena slott

Altaret i slottskyrkan

modell av Vadstena slott

Modell av slottet  Sedan gick vi ner i tornet. Så var guidningen slut. Sedan åkte vi tillbaka till hotellet.

Munkars sovsal på restaurangen Vadstena klosterhotell

 

Det var tomt i matsalen som kallas munkarnas sovsal så vi passade på att fotografera.

Där efter besökte vi Cafét. Vi köpte öl och jag åt en bagette till ölen. Det var ganska kvavt att sitta ute. Ni kan se på bilderna nedan hur fint det är inne i cafét.

Café Vadstena

Vi   Vadstena Kloster Café

Innan jag skriver om kloster museet kan ni se ett Youtubeklipp som jag gjorde från gårdagens tur på Göta kanal

Sedan var det dax att gå på guidning av klostermuseet. Även guiden på klosermuseet hade tidstypiska kläder.

Extriör Vadstena kloster

Guiden började att visa ruinerna utanför. Hon berättade om att det även funnits ett munkkloster. Hon visade var nunnor och munkar kunde prata med varandra och den låda de hade för att lämna över dokument. Bland ruinerna fanns även rester av ett bryggeri och ett bageri. Bryggeriet hade en kapasitet på 1200 liter per sats. Det fanns även ett avlopp ut i Vänern. Tilldelningen var 2,6 liter per dag och person. Klostret var från början byggt  som slott för drottning Blanka och hennes gemål. Heliga Birgitta var utsedd till att lära drottning Blanka svenska och svenska traditioner. Drottning Blanka kom från Belgien.

Guode på klostermuseet

I detta rum samlades nunnorna. Rummet har en speciell akustik. Sedan gick vi upp en våning. Där fick vi se hur en nunnas rum kunde se ut. Tyvärr blev bilden rummet för mörk för att publicera.

heliga Birgitta Vadstena kloster

Bilden ovan är en dotter till heliga Birgitta som också var nunna. Det var inte den dottern som förskingrade.

Heliga Birgittas relik på museet

Heliga Birgittas relik i museet. Det finns även en relik i kyrkan som ni kan se längre ner i denna blogg. Tyvärr var det mörkt i relikrummet så bilden blev mörk.

Nu var Uffe trött på kultur så jag gick till klosterkyrkan själv.. På bilden ser ni altaret.

Heliga Birgittas Relik i Vadstena slottskyrka

Detta är den bästa Heliga Birgitta reliken. Den innehåller bland annat hennes huvud. I kyrkan hade jag inte guidning. Nere i Rom ordnade de med så att det bara var skelettet som de skulle ta med till Sverige. En del reliker försvann på vägen för att de resande skulle få mat.

Modell av Vadstena klosterkyrka

Modell av kyrka. Då det var nunnor så gick de på en bro från klostret till kyrkan. Nunnorna satt på en läktare i kyrkan som nu är borttagen. Läktaren finns med på modellen. Innan vi åkte söderut tog vi en öl på Kloster hotellets uteservering. Vi stannade och fikade på ett café till stugbyn till Isaberg. Sedan åkte vi vidare till kusinträff i Glimminge Plantering. Min kusin Boel har byggt nytt och det hade blivit så bra med utsikt över Skällderviken . Vi hade en trevlig kväll med god mat. Jag misstänker att laxen kom från Kajs rökeri. Vid elva tiden åkte Eleni, Uffe och jag till Skånes Fagerhult. Uffe skulle ju jobba tidigt på morgonen. Vi har haft en helt underbar helg.

http://vadstena.se/

Booking.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.