Skansen 23/6 2015

Barnen tog sovmorgon, sov nästan till klockan åtta. De sover med tänd belysning vilken inte Sara och jag gillar. Jag hittade inte Elenis jacka. Den hade Sara tryckt mot ventilationen för att få den tyst. Vi hade först tänkt gå ut på stan för att äta frukost för den kostade 90 kronor per person. Vilket vi tyckte var mycket. De sa att vi slapp betala för barnen så vi åt frukost på båten. Det enda jag saknade på frukostbordet var sill till ägget.

 

Frukost på Ånedin hostel

 

Sedan gick vi genom Kungsträdgården där det fanns ett tält som vi gick in i där det även fanns klickbart för barn.

dome i kungsträdgården

Sedan gick vi  för att ta spårvagnslinje nummer sju till Skansen. Linje sju är förresten den enda spårvagnslinje som finns kvar i Stockholm sedan högertrafikomläggningen 1968. Spårvagnen var knökfull. Då vi kom ut till Skansen var det lång kö. De sa att det skulle ta en timma att köa. Jag och Eleni gick och köpte glass för kö-tiden inte skulle kännas så lång. Skådespelarna var också ute bland de köande för att lätta upp stämningen. Jag minns inte om det var Kling eller Klang som hälsade på Nellie. Jag tror inte att vi köade i en timma för att komma in.

 

kö till skansen

Vi hade köpt kortet  Stockholmspaketet ,för Junibacken ingick i det kortet. Skansens inträde ingick också i Stockholmspaketet , när vi köpte resan. Men innan vi skulle resa hade Skansen utgått från kortet. Det löste sig genom att vi betalade inträdet och sedan skickade vi kvittot till  Stockholmspaketet och får pengarna tillbaka på det viset.

Det första vi gjorde då vi kom in på Skansen var att gå till Solidenscenen. Där firades Pippis 70 årsdag med en teaterföreställning. Det började stänka under förställningen så jag och Eleni kunde flytta närmare scenen så att vi såg bättre. Pippi är snäll och tänker på alla så hon hade köpt presenter till både Prusiluskan, pappa, Kling och Klang. De hade ju också köpt present till Pippi.

Då föreställningen var slut gick vi förbi Pippi marknaden. Sara sa att hon skulle handla senare då det var mindre folk. Vi gick till ett ställe där man kunde testa att gå på styltor, jojo, dragkamp och putta ett hjul med en pinne. Det senare var svårast tyckte jag i alla fall.

Sedan gick vi till en dalagård. Där fick Nellie och Eleni testa på att mala kaffe på gammaldags vis. Det tog tid så de fick inte smaka det kokta kaffe. De testade på att kratta med en träkratta och sopa med en borste gjord av björkris.

 

nellie maler kaffe skansen

 

Nellie maler kaffe

går in raka än så länge

Det var ingen hög dörrpost att gå igenom.

Därefter var det dags för allsång. Prusiluskan, Kling och Klang ledde allsången som vanns av barnen. Sedan gick vi och tittade på djuren. Vi började med renen. Jag och Eleni klättrade upp på en avsats i närheten av kåtan.

eleni klättrar

 

Sen kollade vi på björnar, rävar, sälar, älgar, vildsvin och uttrar. Då vi kom till Lill-Skansen fick vi parkera Nellies barnvagn. På Lill-Skansen tittade vi på fiskar, påfåglar, möss paddor, snokar, hönor katter, getter och mycket mycket mer.

nellie sitter på groda

Vi började bli hungriga så vi gick till Balderslunden som ligger intill Lilla Skansen. Där åt barnen pannkakor, Sara åt vegetarisk grillad smörgås och jag åt en grillad smörgås med kött i. Smörgåsen smakade bra. Då vi satt och åt kom det en ekorre och åt utav Elenis grädde. Det gjorde inget att ekorren åt av grädde för Eleni ville ändå inte ha grädde till sina pannkakor.

ekorren gillar elenis grädde

Sedan gick Sara för att handla Pippibok. Under tiden hjälpte jag Eleni på en hinderbana på dansbanan bredvid. Då Sara handlat började vi bli trötta så vi gick mot utgångarna. Det var mycket folk som väntade på spårvagnen så vi gick över till andra sidan och tog spårvagnen mot Waldemarsudde. På det viset fick vi bättre plats på spårvagnen än om vi skulle trängt oss in på hållplatsen närmast Skansen.

http://www.skansen.se/sv

Då vi kom till Kungsträdgården gick vi och tittade på uteserveringar. Vi bestämde oss att gå tillbaka till Max fast det var mycket kö. Barnen gillar att äta på Max. Eleni och Nellie åt kyckling nuggets och pommes, Sara åt vegetariskt och jag åt hamburgare med pommes.

https://www.max.se

Barnen gillade dessa stenkaniner i Kungsträdgården som nog har kusiner utanför Dunkers Kulturhus i Helsingborg

kanin

Sedan gick vi mot  Ånedinlinjen men då vi närmade oss slottet såg vi att det var mycket folk och bilar i rörelse. Det var http://www.gumball3000.com/ som skulle starta i morgon vid 12-tiden upplyste ordningsvakterna oss. Vi kollade på bilarna innan vi gick hem till  Ånedinlinjen.

gumball 3000

Eftersom det var dålig täckning på båten gick jag upp på våningen ovanför frukostrestaurangen för att ringa till Uffe och säga godnatt och en snabb surf på laptopen.

Vi var trötta och lade oss tidigt trots att det var melodifestivalen på TV. Vi kunde ju inte se på TV på rummet men det gick ju bra för Måns Zelmerlöv i alla fall fick vi veta senare.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.