Allahelgonsdag i Krakow 191101

 

 

 

Uffe var lite seg så han följde inte med oss ut i Krakow efter frukost. Denna sten stod nedanför Wawel. Wawel är Krakows kungliga slott med Sverige anknytning. Vi ska bege oss dit i morgon.

Nära hotellet finns en vägvisare. Det saknades två kilometer till hundra mil till Göteborg .

 

Eleni lyckades med Tomas hälp pumpa upp vatten.

 

På väg till draken lyckades Tomas att hyra en av de i Sverige så utskällda scottrarna. Jag testade också att åka. Nellie tyckte det var kul att åke med pappa på scootern. Eleni var mer tveksam.

 

Den eldsprutande draken står nedan för wawel nere vid floden. Legenden säger att Krak som var den mannen som dödade draken. Draken hade länge plågat de boende i området. Han fick ge namn till staden. Det finns även en drakgrotta. Draken sprutar inte eld hela tiden så det gäller att vara snabb med kameran.

 

Sedan gick vi längs flodpromenaden. Där fanns en street of fame. Den mest kände för oss svenskar är Stellan Skarsgård.

 

Sedan gick vi i parken runt gamla staden. Barnen gillade dennna bänk utanför universitet.

 

 

Påven Johannes Paulus är väldigt stor fortfarnde i Polen. De har skapat ett fönster där han för stod och vinkade åt folket. Tyvärr går det en spårvagnslinje utanför huset så att mån får med dessa elkablar på bilerna.

 

 

De hade redan på morgonen tänt ljus för påven.

 

 

Sedan gick vi till medeltidstorget för att åka häst och vagn. Sara var lite tveksam till att åka häst och vagn då hon var rädd att hästarna inte hade det bra. Alla vagnar var vita. Vissa hade mera dekorationer på seldonen. Vi åkte runt staden med ekipaget nedan.

 

Jag och barnbarnen åkte baklänges vi såg väldigt bra från våran plats. Vi vinkade på många som var ute på promenad. Ibland tyckte nog Eleni jag blev lite pinsam.

 

Teatern Krakow

 

ST: Adalbert’s kyrkan

 

Sedan gick vi för att fika på Nillie åt belgisk wåffla, Tomas, Eleni och jag åt äpplekaka med god glass. Sara beställde in sufflen på bilden nedan.

 

 

Sedan tog vi spårvagn från medeltidstorget ut till Salwator. Där gick vi upp för en backe. Trafiken var avstängd för allahelgonshelgen är mycket större i Polen än hemma. Det fanns gott om försäljare av blommor och ljus. De flesta köper plastblommor men vi tycker inte det är miljövänligt så vi satte en dekorations kålplanta istället. Eleni och Nellie tände vars ett ljus för Tomas moster.

 

 

Barnen behövde vila. Uffe beställde biljetter och audioguidning för morgondagen på Wawel. Jag tog en promenade upp till wawel trotts att det var soldis.

Ruiner på wawel.

 

 

-Innanför murarna var även en katedral. Jag gick inte in för det var mycket folk för det vara allahelonshelg. Påven står direkt till höger när man kommer innanför murarna.

 

 

Ryttarstaty Wawel

 

 

Jag skriver mer om wawel i morgon då det är lite lugnare där.

Gick hem till hotellet för att göra mig i ordning för att träffa Tomas familj på restaurang Moskie Oko . Uffe, barnen och jag tog taxi till restaurangen för Uffe var lite trött i benen. Sara och Tomas gick. Restaurangens stil kommer uppe från bergen i Zakopane . Det är rusika möbler men de har god mat. Jag och Sara åt en soppa som serverdes i bröd. Moskie Oko  ligger på  plac Szczepański. Vi hade en trevlig kväll med Tomas moster, kusiner och en pojkvän till en av kusinerna. 

 

http://krakow.pl/  du kan sedan välja språk.

Jag har inlägg har jag skrivit gratis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.