Gotland 2007

Ni som läst mina tidigare inlägg om Goland undrar kanske varför vi inte åkte runt på denna underbara ö. Då vi var på Gotland 2007 hade vi läst på om öns attraktioner och hann med det mesta. Ni får gärna lämna kommentar nedan ifall det är någon plats som vi glömt. Nu publicerar jag denna resa, Jag vi påpeka att en del av vägarna vi körde  bil på var mer lämpade för cykel.

Min andra Gotlandsresa

Söndagen den 12:e augusti

Lämnade Rya Ängaväg klockan tjugo över två. Uffe hade köpt en ny mobil med tillhörande Gps. Han lade in närmaste vägen till Tingsryd vilket innebar att vi fick åka över Gantofta, Ekeby, Kågeröd och Röstånga för att komma till Hässleholm. Körde sen väg 119 då vi kom till Tingsryd. Sen åkte vi på Grusväg över Gåtahult mot Lessebo. Då vi kom till Kosta tog vi in på hotell Björkäng. Vi fick rum nummer två. Det var ett kompakt living rum. Vi var hungriga så vi åkte till Pizzeria Don Camillio. Där åt vi kebabsallad och till salladen drack vi öl.

 

Tillbaka på hotellet hade vi tänkt drick öl på utemöblerna men myggen var för närgångna så vi fick flytta inomhus. Vi satte oss i vars en fåtölj utanför rummet. Vi beundrade Ulrika Hydman Wallien gardinerna i fönstret.

 

070813

När vi ätit frukost och betalt hotellnotan åkte vi upp till Outletten i Kosta. Vi tittade både på 1.a och 2:a sorterat glas utan att köpa något. Vi betalade även för att se glasblåsning. På köpet fick man se en utställning med de många olika designerna som verkat i Kosta. Vi gick även en runda i Outletten utan att fynda något. Det fanns även en lång byggnad som hade produkter från företaget Skyrup i Skåne.

 

Sedan lade Uffe in Gotlandskajen i Öskarshamn på gpsen. Han valde närmaste vägen vilket innebar mest små grusvägar. Gpsen fick nog lite spel för i Oskarshamn visade den oss till Ölandsbåtarna istället men vi förstod att det blev fel. I kön till Gotlandsfärjan drack vi kaffe och kaka. Det delades ut tidningar om Gotland då vi stod i kön. Perfekt lektyr under båtresan.

 

På båten åt vi wallenbergare med potatismos och gröna ärtor. Till det drack vi en god öl som hette Visby kloster. Vi satt mesta av turen i matsalen men många satt på soldäck och solade sig. Eftersom det inte finns någon taxfree shop på Gotlandsbåtarna fördrev vi tiden med att läsa Hd.

 

Innan vi körde av färjan i Visby hade Uffe lagt in Snäcks camping i gpsen trodde han. Det visade sig att gpsen skickade oss till Snäckhagensstugby som låg innan Snäcks camping. Då vi hämtat ut nycklarna i receptionen och packat in vårat bagage i villavagnen bäddade vi med lakan som vi betalat extra för vi hade inte orkat packa med egna. Det var inte så sent när vi var klara så jag föreslog en promenad på campingen. Vi gick ner mot stranden där vi först stötte på restaurangen där det fortfarande satt många på uteserveringen. Efter att ha varit inne och kollat i affären fick jag syn på en mysig hamn. Jag föreslog Uffe att vi skulle gå dit fast han inte tagit på sig promenadskorna denna kväll.

 

Det luktade rökt fisk i Gustafsvik. Då vi promenerat ytterligare en bit dök det upp skyltar om hälsans stig. Den följde kusten in till Visby. Vi bestämde oss för att fortsätta våran promenad in till Visby. Vi gick in genom Norra porten. Gick förbi botaniska trädgården. På stora torg drack vi en öl på Munkkällaren som var ett småmysigt ställe i Visby. Gick sen ner genom Almedalen och följde stranden tillbaka till campingen.

 

Åt nattamat på altanen utanför villavagnen då vi kom hem. Tittade lite på TV innan vi lade oss.

 

070814

Eftersom vädret var fint bestämde vi oss för att köra norrut. Vårt första stopp var Jungfrun. Där fans en utescen som på kvällarna visade sägnen om Jungfrun. Körde sedan vidare till Hallshuk genom Gotlands näst största naturreservat. I Bläsie hoppade vi över kalkmuseet och åkte istället genom kalkbrottet så vi kom genom naturreservatet Basteträsk. Sedan åkte vi genom Ar mot Fårösund på vackra kustvägar av grus. Vi behövde inte vänta länge på färjan. Vi kollade ifall det var några kändisar men det syntes inte till någon för Ingmar Bergman begravning äger rum på lördag.

 

Vi åkte ner till Gamle hamn som numera mest liknar en damm för mynningen har slammat igen. Några hundra meter från hamnen ligger en kyrkoruin uppkallad efter den förste kristne man som landsteg Gotland. Ruinen var inte ens så hög som ett stenröse och man fick inte gå in på området för att förhindra slitage.

 

Körde sedan till Lautershamn men där fanns ingen servering så vi fick åka tillbaka till Lauters där vi drack vars en öl. Vi tittade även i deras suvenirbutik som så många andra ställen är det lite glest på hyllorna så här i efter säsong. Körde sen ut på Digershuvud och Langhammaren.

 

Uffe hade lite skoskav efter gårdagens promenad till Visby så han nöjde sig med att läsa informationstavlan om Ullahau. Vi körde istället in till Sudersand där vi stannade och åt lamfärsbiffar på Carlssons. De hade även cafe som hette Molinare. Då vi körde ut ur Sudersand var vi inne i Ebbes butik och kollade på gotländska specialiteter.

 

Nere i färjeläget kollade jag på gamla gotländska byggnader som låg i slänten. Vi åkte med färjan Kajsa Stina.

 

Uffe tankade bilen på Statoil i Fårösund. Sedan körde vi ner till Slite för att kolla Cementas krater. Den var stor när jag var på Gotland för tjugo år sedan och inte var den mindre nu.

 

På vägen till Visby gjorde vi en spontan grej, vi följde skylten till Tjelvars grav. Först kom vi till en plats som det varit en borg. Det är tur att de har informationstavlor för annars hade det varit svårt att föreställa sig hur det sett ut för nere ifrån vägen såg det mest ut som en kulle. Vi gick runt borgen. Sedan gled vi vidare på grusvägen till Tjelvars grav som är en stensättning. Tjelvar är enligt sägnen den förste Gotläningen. Sen åkte vi en ovanligt rak väg som inte fanns med på karta men kom fram i Bäl.

 

Vi åkte sedan ner till Visby där vi parkerade på busstationen. Gick in i Visby genom Kajser porten och ner till Adelsgatan. I början på gatan var Uffe inne i en guldsmedsaffär och tittade på en Gotlands ring. På vägen mot stortorget tittade vi i skyltfönster. Uffe såg Ulla Skog. På Stora torget drack vi Visby pils på restaurang Nunnan. Innan vi åkte hem handlade vi på Torgkassen som också låg på Stora torg.

 

Då vi packat upp varorna drack vi kaffe och åt butterkaka på altanen. Sen gick jag en promenad på campingen. Jag hittade bland annat en torr bäckfåra. Jag badade från en av stenbryggorna. Sedan gick jag bakom affären på en trappa upp för kullen.

 

Satte mig tillsammans med Uffe framför TVn. Till nattamat åt vi Dinkelknäckbräd bakat i Dala Floda. Det stod inget om var Dinklet var odlat. Kanske på Gotland? Det lär ju i alla fall vara nyttigt

 

070815

Vaknade vid femtiden och hade ont i magen. Det var dimmigt ute. Lyckades till sist somna om. Då jag vaknade igen sken solen. Gjorde i ordning matsäck och packade ner varma kläder ifall det skulle bli sämre väder.

 

Vi åkte först till Riffs verkstad som låg på ett industriområde i utkanten av Visby. Han visade oss runt både i affären och i verkstaden. Han hade till och med en Trifa hylla. Han visade oss även var han bodde för han och dottern ville bjuda oss på grillfest i kväll.

 

Vi åkte sedan söderut på Gotlands västra kust. Vi stannade till på Bi Produkter. De hade snygga trädgårdsmöbler i betong utanför butiken. Uffe köpte ett glas och ett tennsnapsglas.

 

Då vi kom till Kovik stannade vi för att titta på gamla sjöbodar och båtar. De har samlat ihop sjöbodar från olika delar på Gotland. Inte en enda av sjöbodarna var rödmålad utan de var grå.

 

Stannade till och tittade på en skeppssättning längs vägen i Garnarve.

 

Petes som är en hembygdsgård hade fotoutställning om hur det såg ut på gamla gotländska gårdar. De hade även cafe och en lite suvenirbutik. Vi gick igenom husen och trädgården. Det fanns många sorters gamla rosor i trädgården. När vi skulle gå så hade jag tänkt gå på toaletten. De hade en skylt med dass och det var just ett dass för det fanns inget vatten att spola med. Jag gjorde som Sussanne Lanefelt jag ”knep”.

 

Åkte sedan ner till Gutevin. Vi var för tidiga för att gå på visning. Den började klockan tre och vi var där redan klockan ett. Vi testade i alla fall vinet. Det var surt (torrt) men jag vet inte om det beror på väderleken på Gotland eller vilken druva vinet gjorts på.

 

Körde sedan den lilla vackra vägen mot Hoburggubben. Vi stannade till vid sliperimuseet. Där fanns något som Uffe gillar, ett par stånkande tennkulor. Jag testade att knacka sten men det var inte min grej. Uffe däremot hade lite snits på det.

 

Gick en promenad vid Hoburggubben och var inne i hans grotta. Vi drack kaffe och käkade mackor i bilen på parkeringen.

 

Vi glömde bort Göran Ringboms ställe då vi körde hem så vi hann i stället med att titta på och gå en promenad på det som en gång var Lojsta slott. Som vanligt när det gäller Gotland och dess borgar gäller det att ha fantasi om hur det sett ut.

 

Då vi kom till Snäcks camping skrev Uffe kort och så gjorde vi oss i ordning för att åka ut till Riff i Ekeby. Jag hade glömt fönen hemma så håret blev som det blev.

 

Uffe körde ut till Riff. Vi hade fått bra vägbeskrivning så det var inte svårt att hitta dit. Dottern hade fixat till potatishalvor i ugnen och gjort två goda såser. Riff brukade nog låta fru och barn fixa grillningen för han höll nästa på att elda upp dem ett tag. Både Uffe och Riff har flugit modellplan. Riff hade återupptagit den hobbyn och visade stolt upp sina plan. Det visade sig även att de båda hållit på med segelflygning. Riff erbjöd oss övernattning men hand skulle åka till Karlshamn dagen efter så han hade säkert fullt upp med annat. Jag körde till Snäcks camping. Drack lite vin innan vi lade oss.

 

 

070816

Uffe var gullig och gick ner till campingaffären och köpte färska frallor till frukost. Idag regnade det så vi åkte ut till Roma Kloster. Teater scenen var fortfarande kvar de spelar Shakespeare på kvällarna. Vi tittade på kloster och kyrkoruin. Det var många konsthantverkare som ställde ut i de olika byggnaderna. Den som ville bygga drake eller göra sitt eget glas kunde göra det mot en mindre kostnad.

 

Körde sedan österut för att titta på en kalkugn på Östgarnberget. Det fanns även en källa till minne av de som omkommit under flykten från Estland efter 2:a världskriget.

 

Inte långt därifrån låg Ingelas Keramik och Konsthantverk. Vi var inne och tittade i hennes butik utan att handla något.

 

Vi körde sen på grusvägar över berget Groggarn vid vägen fanns ett sjömärke byggt i sten. Vi kom slutligen fram i Hervik. Där tog vi en öl på restaurangen i hamnen. Kyparen ställde bröd på vårat bord. Vi sa att vi inte beställt bröd men han sa att vi kunde behålla det i alla fall. De hade ett mörkt bröd som smakade jul. Knäckebrödet var nog bakat av dinkel och så fanns det ett ljustbröd i korgen.

 

Sedan körde vi till Sysne där jag köpte en rökt mussla och en rökt makrillfile. Musslan åt jag upp utanför fiskaffären. Den smakade ok men jag föredrar nog den kokta varianten. Uffe åt en glass istället för mussla.

 

Vi hade åkt förlångt så vi fick åka tillbaka mot Groggarn för att besöka galleri Bild och betong. Det blev en besvikelse. Galleriet var pyttelitet. Det var mest nonfigurativ konst och inte alls någon betong. Kvinnan på galleriet satt och pratade i telefon under vårt besök. Det kan man ju inte kalla service.

 

Körde till Ljugarn för att fika. Uffe har ju inte testat gotländsk pannkaka och salmbärssylt. Tyvärr hade Strandcafet inte någon pannkaka och sylt när vi var där.

 

Vi körde istället till Lummelundagrottorna. I väntan på guidning åt vi pannkaka men de hade inte salmbärssylt så vi fick nöja oss med drottningsylt på cafet intill. Det hade blivit något strul med guidningen så vi var två sällskap som fick dela på en guide. Det gick bra men det blev lite trångt på sina ställen när vi var så många.

 

Då vi kom ut ur grottan gick vi till den grottamynning som Linne besökte. På den tiden kom man inte in i grottan för den var vattenfylld. Bredvid stod rauken Patron.

 

Sen gick vi ner till kvarnen där det finns en suvenirbutik. Vi betalade aldrig inträde för att se hjulet. Sen gick vi en promenad längs bäckfårorna ner till stranden. Det fanns informationstavlor längs stigen.

 

Sedan åkte vi ner till Visby. Uffe handlade en Gotlandsring som han ska hämta i morgon för den behövdes tas ut. Vi tittade i en del affärer och gick ner till Almedalen och hamnen. Saluhallen hade bara matserveringar nu för tiden.

 

Gick sen upp på Stora torg och åt på Visby som låg bredvid Nunnan. Jag tror att de båda restaurangerna har samma ägare. Uffe åt kycklingfilé och jag åt lammfilé med klyftpotatis och tsatziki.

 

Innan vi åkte till Snäcks camping handlade vi på Torgkassen. Jag ringde Kristina för att diskutera present till Bertil. Jag frågade om hon kände till något hotell i Västervik men hon kände bara till Lysingebadets stugby och det låg ju en bit utanför staden. Uffe ringde till ett hotell som var fullbokat som rekommenderade Central hotellet i Västervik. Vi ringde dit och de hade ledigt rum som vi bokade.

 

I morgon ska vi lämna Gotland så vi packade ner så mycket som vi bara kunde. Vi slipper städa i morgon för det har vi betalt extra för precis som för lakanen.

 

070817

Vi käkade frukost och bredde matsäck till i kväll. Snäcks camping lämnade vi klockan 10.30. Först postade vi vykort så att de skulle hinna fram tills vi kommer hem. Inne i Visby parkerade vi som vanligt vid busstationen. Vi började med ett besök på Gotlands fornsal som är Gotlands länsmuseum. De har fantastiska kulturskatter på Gotland. Sen gick vi till botaniska trädgården.

 

Jag handlade en sten på Inner-Visby. Den fanns inte hemma så den kommer hemskickad. Sen hämtade vi Uffes ring. Tiden som blev över satt vi på ett mysigt ställe som hette Skafferiet. Vi drack vars en öl och delade en baguette. Eftersom resan till Oskarshamn tar några timmar hade vi planerat äta på båten.

 

Innan vi åkte ner till färjeläget tankade vi på Shell. På båten åt jag pasta cabonara och Uffe åt Köttbullar.

 

Kristina sa att E22:an var tråkig so vi skulle ta småvägar i stället. Vi lydde hennes råd. I början såg vi inte så mycket vatten. Gpsen lurade oss en gång. Det var bara en åker som skilde oss och stora vägen. Vi vågade inte chansa att vi kom över diket. Så vi fick åka tillbaka en bit.

 

Innan vi kom fram till Västervik fanns det jättemysiga samhällen. Bland annat Solstadvik där de sålde mysiga tomter som låg strandnära.

 

Vi hade inga problem att hitta till hotellet. Uffe skrev in oss. Sen ställde vi in våra väskor på rummet. Gick lite vilse innan vi kom ner till hamnserveringarna. Vi drack öl på Reken. Det fanns en båt som det spelades tekno på. De hade säkert diskotek på båten.

 

Sen gick vi raka vägen hem till hotellet. Innan vi la oss käkade vi nattamat.

Här slutar jag testen om Gotland fast semestern var inte slut. Vi fortsatte sedan till min morbror med familj i Karlstad.

Ni kan läsa mer om Gotland på

http://gotland.se/

http://www.gotland.net/

 Booking

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.