Kategoriarkiv: Okategoriserade

Vinprovning och övernattning Ästad Vingård 2024

Vi chekade in på rum 115 på Stenbacka på Ästad Vingård i god tid till inför vinvandringen kl 14.00. Då vi kom in på rummet så spelades det softad musik. Vi kollade i minibaren och de hade en en 10 centliters When Whiskey för 360 kronor. Ni kan se flaskan på en bild i slutet av detta blogginlägg. De hade en massa andra godsaker i minibaren som öl, vin, mineralvatten och snacks. Vi hade även bastu på rummet men den använde vi inte. Uffes knän var bra så han orkade gå upp på taket på receptionen och beundra utsikten, innan det var dags att gå vingårdsvandringen.

Guidad vingårdsvandring

Samlingen för vingårdsvandringen börjar i receptionen. Det är bra att lämpliga skor och kläder för vandring ute på vinfältet. Det var lite duggregn men det gick att låna paraply i receptionen för den som var känslig för väta.

Odlingen ligger på en sluttning och vattnet rinner ner i dammar som de sedan använder ifall det blir en varm sommar som till exempel 2018. Skulle det vara kallt så att det fryser på våren finns det ett sprinklersystem som gör att vinblomningen inte fryser. Vi fick reda på att vinet som produceras på vingården är mousserande, typ Cava men inte som Prossecco. Vinet som framställs på vingården är ekologiskt. Det blir olika stor skörd år från år beroende på vädret. De har även en vinodling i Morup.

Lite vinstatestik:

År     Skörd i kilo

2014 4700 kg

2015 750 kg

2016 4500 kg

2017 550 kg

2018 12600 kg

2019 8000 kg

2020 14000 kg

2021 31000 kg

2022 29000 kg

Vinrankorna var nerklippta och hade bara en gren att spira på. De använder inte skörde maskiner. Alla klasar skördas och sorteras för hand.

Sedan gick vi till vineriet. Vi fick information om pressning och jäsning. Druvorna pressas tre gånger och då får man olika smak på musten. Det tillsätts jäst och vinet ligger på fat.  I vineriet ligger flaskorna på jäsning för att bli ett gott mousserande vin.

 

Vinprovning Ästad Vingård

Vid tretiden var det dags för vinprovning. Vi fick tre olika vin i glasen. Jag och Uffe gissade rätt. Det första vinet kom från Tyskland. Det andra vinet var från 2016 och tredje vinet som var godast var från 2018. Vi satt i restaurangen innanför receptionen. Efter vinprovningen tog vi lite siesta.

Då vi bokade boende på Ästad Vingård i slutet på november hade vi inte koll på att vi bokat påskhelgen. Eftersom restaurang Äng var stängd för att det var helg så åt vi en gårdsmeny i restaurang Logen.

Restaurang Logen

Vi började med att bestämma oss för att ta ett vinpaket till maten. Först fick vi in tre smårätter som tilltugg. Till förrätt fanns det rökt rödbeta, kalixlöjrom och Lax att välja på. Vi valde lax med syrad pumpa, risrullar och blodapelsinvinägrett. Till huvudrätt valde vi halstrad skrejtorsk med broccoli, brynt smörsås och citrongräs. Vi hade annars kunnat välja en vegerarisk rätt eller lamm. Vi valde havtorn och morotsorbet till desert, kryddkaka med färskost Yuzu och inkokt morot till desserten. Till det fick vi en jätte god kall glögg från Norrbottens Destilleri. Vi drack kaffe till deserten. Restaurang Logen var inte påskpyntad men det gör oss inget.

Sedan gick vi till baren bakom restaurangen. Där drack vi gin och tonic. Ginet kommer lokalt från Halland. Vi tog in en påse Bjäre chips som tilltugg.

När vi öppnade dörren till vårat rum tändes en brasa i TVn. Vi myste framför tvbrasan med lite mousserande vin innan vi somnade.

 

Frukost på Ästad Loge

Frukosten serveras mellan 07:30 – 10:30. De som arbetade i receptionen ville veta när, vi ville äta frukost. Vi valde klockan 09.30. Frukosten serverades i restaurang Logen. Det fanns mycket lokalproducerad mat på frukostbordet precis som kvällen innan, fast då serverades det upplagt på en tallrik.

Vingården är en kontantfri anläggning. Det betalas med kort eller Swish.

Jag har inte fått någon ersättning för att skriva detta blogginlägg.

 

Rum 115 Ästad Vingård

 

Entren till vårat rum Ästad Vingård

Sjöparken, rummen har utomhusbad med egen stege

Sjöparken med bad utanför rummet

 

 

 

 

 

 

Vägg Sinnenas spa

Vägg Sinnenas spa

 

 

 

 

 

 

 

Entreen till reception och vinbar

Entreen till reception och vinbar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utsikt från taket på receptionen

 

 

 

 

 

 

Utsikten mot restaurang äng

Utsikten mot restaurang äng

 

 

 

 

 

 

Utsikt från receptionstaket över vattnet

 

 

 

 

 

 

 

Vinprovningsglasen är framdukade

 

 

 

 

 

 

Vinrankor Ästad Vingård

Vinrankor Ästad Vingård

 

 

 

 

 

 

Förvaringsställ för flaskor med muserande vin

Flaskställ för mousserande vin

 

 

 

 

 

 

 

 

Första glaset tyskt muserande vin. Andra glaset från Ästad vingård och tredje glaset är från 2018

Vinprovarglasen upphällda

 

 

 

 

 

 

When wisky

When Wisky

 

 

 

 

 

 

 

 

Ästad Vingård

 

 

God helg och lite utflykter

Först vill jag  önska alla mina läsare en riktigt god jul och ett gott 2024.

 

För någon vecka sedan gick jag en promenad i Helsingborg. Där pågår vinterljus i stan. Jag gick i de norra stadsdelarna. Då jag kom till söder så tog batteriet slut på min nya DJI pocket kamera. Händerna var också kalla trots att jag hade vantar.

 

Vinterljus Helsingborg

Vi har även varit i Spanien i höst men det blev inte så mycket utflykter för Uffe har ont i ett knä. På vägen ner besökte vi Dalis teater och Museum i Figueres. Vilken kreatör. Rekomenderar att köpa biljetter i förväg för det är ett populärt besäksmål. Vi hade en trevlig dag på Dali museet.

 

 

Dali teater och Museum

I somras besökte vi Göstas Cafe i Steninge. Sångerskan Mariettes morfar startade cafeet men det är andra som driver det idag. Cafeet har en utsikt som inte går av för hackor. Vill man sedan gå en runda så ligger cafeet i vackra omgivningar.

 

Göstas Café

I år blir det ingen bucketlist för vi har inte prickat av en enda punkt på förra årets bucketlist. Detta är lite av vad vi gjort under året.

Hoppas alla får ett gott 2024.

Mot Torrevieja 230523

Det var lite magert i kökskåpen när jag kom hit mitt i natten. Hittade en vinslatt som jag tömde innan jag lade mig. Flyget hade varit sent. Vi skulle ha lyft 19.55 från Kastrup men vi lyfte inte förrän 22.55. Det var lite rörigt de skickade oss till tre gater innan vi kom rätt. Pitoten och överig besättning såg till så vi var bara en halvtimma sena till Alilcantes flygplats. Hade inte bokat hyrbil denna gången. Hade turen att sitta med en yngre kille som skulle köra ner till Torrevieja. På det viset slapp jag taxi. Det är dyrt at parkera i parkeringshuset på flygplatsen. Killen som jag åkte med hade parketat på ett annat ställe. Han ringde till parkeringsfötetaget. De kom och hämtade oss på flygplatsen och körde oss till en annan parkering där min chaufför hade sin bil. Han var jätte snäll och släppte av mig utanför mitt radhus.

Min chaufför berättade att det skull bli storm och att undervisningen var inställd på en del skolor idag. Då jag sovit en stund hörde jag att det började regna och åska men det va inte värre än att jag kunde sova mig igenom ovädret.

Jag vaknade perfekt för att kila iväg till Consum som öppnar klockan nio. Handlade frukaost och ett par middagar. Åt frukosten inne för det var mulet.

När man förr kom in vägen por la costa såg det på många ställen ut så här

 

 

Jag hade hemifrån försökt ringa Vegafibra så att internettet skulle fungera då jag kom ner till Torrevieja. Då jag ringer dem från min mobil går en röst in och säger tryck 1 för spanska och 2 för engelska. Då jag trycker 2 kopplas samtalet ner. Det spelar ingen roll om man är i Spanien eller i Sverige så kopplas det ner så att man inte kommer vidare till telefonist. Gjorde en vägbeskrivning på Google maps. Det var 1,6 km dit så det var bara att promenerad dit. De fixade så att jag fick internet direkt. Normalt vill de ha två dagar på sig för att fixa internet. Det hade börjat bli lite varmt då jag gick tillbaka till mitt Casa.

Efter att ha hemmafikat gick jag och fixade kort till poolen. Då slipper Sara besvär med det när de kommer till sommaren. Barnbarnen älskar att bada i pool.

Gick bort till Mas Amigos som tidigare har haft som paroll ”träffpunkten för nordbor på Costa Blanca. Nu stod det en lapp på dörren att lokalen var till salu. Synd att det inte finns människor som orkar ta tag i Mas Amigos.

Gick hem för att Googla om någon sålde elscootrar. Hittade elcyklar men inga scootrar på nätet. Bestämde mig för att ta mig ut på Lara Car för att hyra bil. Googlade och det var 7,5 km dit. Lite lågt att gå.  Laddade ner appen Costa Azul på Google Play. Försökte att lösa biljett i appen men det gick inte. Gick upp till Busstationen i Torrevieja och löste biljett ut till Rocio del Mar. Det kostade 1,55 euro. Sedan gick jag upp till Lara Car, De hade inga hyrbilar lediga förrän i juni. Anledningen attt jag åkte till Lara Car var att de inte vill ha deposition och så ville jag se hur företaget såg ut. De verkade seriösa.

Så det var bara att gå tillbaka till bussen. Vilken tur att jag åkte buss. Hade redan fått skav utav sandalerna. Det är gamla sandaler som inte skavt tidigare. Under tiden jag väntade på bussen bäställde jag en hyrbil på Centaurocar till i morgon klockan 10.

Lagade till kycklingmedaljonger och till det åt jag pasta och stekt lök. Det smakade jätte bra.

Ägnade kvällen åt internet.

230524

Gick för att hämta ut hyrbilen på Centauro cars. Hade missat bokningsmailet om att inte bokningen blivit genom förd. De ville ha mer betalt och då tackade jag nej till hyrbil. Gick hem och satt inomhus för det hade börjat regna ganska rejält.

Letade efter elscootrar. Det finns en uthyrare inne i stan. Uffe sa att jag skulle akta mig för att köpa elscooter. Han var rädd att jag skulle köpa en barnvariant.

 

Vid tre tiden hade regnet lugnat ner sig så jag gick till Rocket som skulle ha öppnat klockan 3. Gick vidare till Bikeshop Bikemania. De öppnade inte förrän klockan halv fem. Gick tillbaka till Rocket. Ringde dem men de svarade inte. Kollade på öppettiderna. De hade stängt lördagar och söndagar och de öppnade inte förrän klockan tre på måndag eftermiddag. Då ska jag vara på flygplatsen. På vägen hem var jag inom Consum för att handla batterier. Tror att TVn startar om fjärrkontrollen får nya batterier.

Tog en öl innan jag gick till Grand Bazar El Zoco. Där köpte jag en eltändare till grillen.

När jag kom hem grillade jag olika korvar som jag köpt på Consum. Alla korvarna smakade bra utom den svarta. Den svärta var blodkorv och var inte i min smak.

Senare på kvällen tittade jag på Youtube i mobilen. Får göra en felsökning på datorn i morgon så att den får ljud.

Svensken på hörnet 230526

Vaknade en gång under natten uav en som trodde han var en Pavarotti. Kände igen rösten för han sjöng i höstas också på väg hem frånkrogen. Somnade om. Det var inga grannar som var ute och klagade på sången.

 

Vaknade innan Consum öppnade. Gick ner till den affären som utger sig för att vara öppen 24/7. Den hade stängt. Kollade båda ingångarna. De har numera stängt ingången mot C. Norwega. Inte så konstigt. Genom den ingången kan det har gått ut mycket svin. Gick till Zanoa för att köpa bröd. Då jag ätit frukost på takterrassen beslutade jag mig för att strunta i fredagsmarknaden och ta bussen ut till C C Zenia. Jag tog bussen från Torrevieja busstation. Sedan är det bara att åka till end station som är C C Zenia.

 

Nellie önskade något med Stitch på Primark. Jag hittade ett par shorts som jag hoppas ska passa. Sedan gick jag förbi alla affärer utan att handla något . På ett cafe åt jag en Katalanskkaka. Den innehöll bland annat mandel och var jättegod. Drack två koppar kaffe till kakan.

 

Tog sedan bussen till Torrevieja busstation. De hade lovat regn enligt väder sidan som jag surfade till igår. Tänk så fel de hade. Det var strålande sol så jag gick till stranden.

 

Altanen hade torkat upp så jag kunde sopa det sydvästra hörnet, Sedan var det bara att spola rent. Efter duschen satte jag mig på takterrassen för att kolla på det spanska livet.

 

Svensken på hörnet

Strax före sju gick jag till Svensken på hörnet. De hade inte plats inne men det var ok för mig att sitta ute. På fredagar har Svensken på hörnet en 3 rätters meny för 15 euro. Började med en toast Skagen. Sedan åt jag fiskgratäng Walewska. Vid bordet nedanför mig satt två kvinnor från Borås. De bad mig sita ner och prata med mig. Till efterrätt drack jag irish coffe. Jag kunde även ha valt en annan kaffedrink eller kaka. Kakan är god. Jag och Uffe valde kakan förra gången vi var på Svenken på hörnet. Det blev en trevlig kväll.

 

El Mesón de La Costa 230527

Hade svårt att somna. Vid fyra tiden drog det fram ett åskväder. Det var inte som hemma klibbigt innan åskvädret kommer. Sov gott efter att åskvädret dragit över.

Det blåste höga vågor på stranden idag. Gick förbi bar Roseleda. Det var dött inga barn som leker i poolen. Gick även till den lokala poolen. Därvar jag och hämta entrblijetter ´till då barnbarnen kommer ner senare i sommar. De öppnar inte poolen förrän första juni.

Gick in till stan. Gick igenom nattmarknaden som inte riktigt kommit igång för kvällen. När jag kom fram till Saltmuseet var det stängt. Då jag Googlade fick jag upp att det var tillfälligt stängt. Stod inte hur länge det skulle vara stängt.

Enligt Google skulle Sala de Exposiciones Vista Alegre vara öppet men då jag kom dit upplyste en vakt om att det var stängt. Det kanske berodde på att det var pingstafton idag. De firar inte pingst så storstilat som andra lokala nationaldagar. Då tar de ut och luftar sina helgon.

Gick sedan till traktortåget. Tåget upp till Salinas gick precis då jag kom fram. Traktortåget som går längs stränderna skulle gå 18.15. Gick för att leta restaurang.  Fastnade för restaurang Muelle som hade vita dukar. Jag var där klockan kvart över sex och de sa att de öppnade klockan halv sju. De hade ett bröllopsfirande denna kväll så de hade inte stora förhoppningar att det skulle vara bord ledigt. De flesta finare restauranger öppnar inte förrän klockan sju så jag gick tillbaka till Muelle men det var fullt. Goolade på restauranger som hade vita dukar och fick upp El Mesón de la Costa. Det hade börjat stänka så jag satte mig på deras uteplats i väntan på att de skulle öppna klockan sju. Jag var inte ensam det var fler som väntade på att de skulle öppna.

 

El Masón de La Costa

Eftersom jag var själv så fick jag en plats vid baren. Det var spännande och se hur allt fungerar på en Medelshavsrestaurang. Gissa om servitörerna fick springa. Det är en charmig restaurang. Där alla delikatersser finns uppradade i entrén. Det hänger skinkor i taket.  Restaurangen har vita dukar och servetter. Jag började med en medelstor öl som kom in i ett tjusigt glas. På menyn föll jag för Gazpacho. Tyvärr hade de bara gaspacho på sommaren. Jag valde en kycklingsoppa med pasta istället. Det var en stor portion soppa och man fick bröd till. I stället för smör slevade de upp en stor klick med något rött. Till huvudrätt valde jag någon form av kotlett som mest bestod av ben. Till det serverades lök och sparris. De frågade om jag ville ha dessert men jag var så mätt att det orkade jag inte med.

Gick hem och tittade på tv programmet Sverige på SVT play.

 

 

Aromatiska parken 230525

Aromatiska parken i Torrevieja

Det var fint väder så jag beslutade mig för att gå till Aromatiska parken i Torrevieja. Jag gick lite fel så jag gick förbi Centauro biluthyrning. Lite längre bort fanns en svensk biluthyrare som hyrde ut fyrhjulingar. Jag frågade om pris. Tyvärr var de för dyra 700 euro till på måndag.

Besökte två kinesiska butiker men handlade inte något. Var även inne och kollade på Nissan. Tänkte eventuellt skaffa en elbil när jag blir pensionär.

Tog en öl på en bar nära Mercedona.

 

Aromatiska parken

Aromatiska parken eller Parque Aromático de Torrevieja som den heter på spanska har öppet 10-21. Parken är designad av den katalanska arkitekten Carmen Pinós. Jag hittade parken då jag sökte efter medel mot en del insekter i min lägenhet. Då jag sökte på lavendel  på Google så dök parken upp. Då man kommer in i parken möts man av dofter. Jag tror att man blir doft blind efter att ha vistats ett tag i parken. Några arter som doftar är lavendel, timjan, rosmarin, apelsinblomma och basilika. Parken är 70000 kvm och ligger in en sänka mellan hyreshus. Tyvärr glömde filmkameran som jag fick av Uffe i julklapp. Hade tänkt lära mig mer hur man sköter den kameran här nere.

På vägen hem handlade jag glass som jag åt innan jag gick ner för att bada. Det var mycket folk på stranden. Jag tycker stranden blir sämre och sämre. Det var mycket stenar på botten som gjorde att jag snubblade ett par gånger.

Handlade bikini 24 timmars butiken på väg hem från stranden.

Gick till Cache Alonso. Där köpte jag en svart kjol till fars begravning.

Åt kycklingen som blev över i förrgår till middag.

Pratade med mor och Sara i telefon. Sara hjälpte mor till doktorn idag.  Det var över en månad sedan vi beställde tid. Mor var pigg så hon var även med då de handlade i affären i Torekov.

Kollade vädret. Det ska tydligen bli regn i morgon då det är marknadsdag här i Torrevieja.

230528-230529

Gick en lång promenad samtidigt som jag passade på att posta kort till mor. Hittade en postlåda utanför en affär uppe vid busstationen.

Många affärer har stängt på söndagar här nere. Gick till den lokala kinesbutiken där jag köpte grejer till Elenis hår. Hon tävlar ju i konståkning och då är frisyren viktig.

 

Har under alla åren här nere inte besökt Casinot. Promenerade in till Casinot där jag drack ett glas rödvin.

På kvällen städade jag för att slippa det i morgon då det är hemresedag.

 

Måndag 230529

Gick upp till Scandigo och köpte Zoegas. Då jag surfade på nätet fann jag att restaurangen LA Pedro negro fanns kvar. Jag minns när vi gick dit med Peller Lindholms familj. Då gick man över fälten i början på 1990-talet. Det var inte så mycket byggt då i Torrevieja. Tyvärr hann jag inte gå dit och testa den restaurangen. Det får jag göra en annan gång. Det var en polack som drev stället på den tiden.

 

Krossad lycka

Många har haft förhoppningar att lyckas i Torrevieja. Det finns både många bostäder och lokaler som är till salu eller uthyrning då det finns drömmar som gått i kras.

Jordbävning.

 

Gick upp till busstationen. Tog en buss tidigare än vad jag tänkt för att den avgick sent. Det kostar 7 euro att åka buss till flygplatsen. När jag gått igenom säkerhetskontrollen åt jag en wookmeny. Det ingick även frukt till efterrätt.

Jag flög med Vueling till Kastrup i Köpenhamn. Från Kastrup tog jag Öresundståg till Hässleholm. Sedan tog jag bss 211 till Örkelljunga. Där hämtade Uffe mig. Jag hade annars fått vänta en timma på buss 521. Vi hade saknat varandra.

 

 

Klockareslingan i Östra Ljungby

Jag passade på att gå en tur på Klockareslingan innan jag skulle handla på Vikingfågel nere i Össjö. Det finns skyltar till slingans parkering  i östra delen av Östra Ljungby. Då jag parkerat bilen gick jag ner till denna gröna barrack. Där tog jag den vänstra stigen istället för att gå vägen rakat fram.

 

grön byggnad Klockareslingan

 

Du behöver inte gå länge förrän du kommer ner till Pinnån. Det ser ut som att det är bra fiske i ån. Jag vet inte vem som har hand om fiskekort i ån.

Rönneå

klockareslingan längs Rönneå

 

Det var höst då jag gick promenaden. Jag tror att det är jätte vacker att gå på Klockareslingan på våren. Då jag kom till boden på bilden nedan gick jag till vänster. Går du till höger kommer du närmaste vägen tillbaka till parkeringen. Då du kommit tillbaka till parkeringen har du gått cirka 1,1 kilometer. Ja valde den vänstra vägen.

 

Grafittimålad bod

Grafittimålad bod

Den vänstra vägen går mot denna bom. Går du till vänster efter bommen kommer du ner till Skvattemölla. Jag gick till höger på vägen. Sedan går man till höger när du kommer ut på Bläsingehagevägen och sedan till höger igen så är du framme vid din bil.

Bom mot Skvattemölla vägen

Bom mot Skvattemölla vägen

 

Enligt en informationstavla vid parkeringen så skall det på 1900 talet funnits en dansbana och Edvard Persson och Snodddas ska ha uppträtt på Klockarebacken.

 

 

Ingång till Mindre Josefinelustgrottan

Josefinelustgrottorna Kullaberg

Jag besökte Josefinelustgrottorna annadag påsk 2023. Bilen parkerade jag på parkeringen till Josefinelustomådet som ligger mellan Mölle och Kullaberg. Josefinelust ligger i Kullabergs naturreservat.Vid parkeringen  finns bland annat grillplats och övernattning. Oscar I:s drottning Josefina naamngav området. Hon tyckte det en vacker plats.

 

Promenereade ner mot havet. Det finns en del stentrappor på vägen ner. Gick då jag kom till stranden som är stenig till vänster. Först kom jag till en i håligt berg men föstod att det inte var riktiga Fredrik VII grottan. Klättrade över en hel del stenbumlingar innan jag kom fram till den riktiga Fredrik VII grottan. Den är den är 6 meter djup och 2,5 meter hög. Fynd visar att grottan använts tillfälligt boende under senare delen av bronsåldern. Det var för mycket blöta löv för att krypa in i grottan.

Entre Fredrik VII grotta i Josefinelust en av de tre Josefinelustgrottorna

Entre Fredrik VII grotta

 

 

Större Josefinelust grottan tog den emot vandrare längs kullaberg på 1800-talet. Den verkar inte ha varit bebodd. Kanske för att det fanns på vatten i botten då jag besökte grottan. Grottan är 6 meter djup och 4 meter hög.

 

 

ingång till större Josefingrottan

ingång till större Josefingrottan

 

Vänder man sig om så ser man mindre Josefinelustgrottan. Den har en gren framför ingången. Grottan är 6 meter djup och 2 meter hög. Den har periodvis varit bebodd under stenåldern.

Ingång till Mindre Josefinelustgrottan

Ingång till Mindre Josefinelustgrottan

 

Efter besöket gick jag upp till parkeringen.

 

Googlar man Josefinelustgrottorna så kommer man till https://www.kullabergsnatur.se/

 

 

 

Fredrik VII grotta i JosefinelustFredrik VII grotta i JosefinelustFredrik VII grotta i Josefinelust