Kategoriarkiv: Okategoriserade

Bucketlist 2023

En av mina kära traditioner är att varje år göra en bucketlist. Ni kan läsa mina tidigare bucketlists på https://blogg.semmester.se/?s=bucketlist. I år har jag och min syster besökt Kebnekaise. De tog sin tid att ta sig upp. Syrran var själv på toppen och skapade denna film  och det blev ett blogginlägg.

På punkt fyra hade vi två resmål. Jag tyckte vi skulle åka till Kebnekaise. Uffe ville åka till Mönsted kalkgruva. Tyvärr har vi inte kommit till kalkgruvan i år för att då vi åkte förbi när vi var på väg till spanien fick man inte gå in där för fladdermössen  i kalkgruvan är skyddade.

I våras köpte jag en husbil. Det kommer nog bli en del kortare resor med den. Det är en Detleff med Fiat motor. Jag har även varit två gånger i Torrevieja detta året. Jag och Kristina åkte med husbilen då vi var uppe i Kebnekaise.

Vår Bucketlist 2023

1. Bali

Jag och Uffe har besökt Borneo. Där var fantastiskt. Hoppas man inte blir besviken på Bali trotts uppskruvade förväntningar.

2. Son Doong i Vietnam världens största grotta

Vi brukar varje semester besöka grottor ifall det finns någon på det turistmålet vi är på.

3.Jokkmokks marknad och ett besök i ishotellet

Vi bokade denna resa med ett bussbolag för några år sedan. Resan blev tyvärr inställd på grund av för få deltagare. I år är det  en digitalmarknad mellan den 3-5 februari. Även förra årets marknad var digital.

4. Mønsted Kalkgruber (kalkgruva)

Uffe vill åka till Mønsted Kalkgruva som är världens största. Varje timma visas ett ljusspel, där kalken och gruvornas historia avspeglas i vattnet en bit in i gruvan. Fladdermössen trivs även i gruvan.

Mønsted kalkgruva

5. Kinesiska terrakotta armén och kinesiska muren

Blir kanske om man åker transsibiriska järnvägen

6. Machu Picchu

Då man ändå är där blir det nog vandring på inkaleden.

7. Jaga ”big five med kamera” i Africa

Kanske det förutom att fotografera djur hinns med en tur till kapstaden och tågtur till Viktorafallet.

8. M/S Quest

Detta fartyg har ibland legat vid kajen i Helsingborg. De seglar bland annat till Svalbard och Lofoten.

https://www.polar-quest.com/ships/ms-quest

9. De riktiga hängnade trädgårdarna i Babylon

Denna resa skjuter jag på framtiden då det är oroligt i området. Trädgårdarna finns i nuvarande Irak.

10. Hurtigrutten

Jag hade tänkt åka den traditionella båtturen mellan Bergen till Kirkenes. Då jag surfade till sidan så såg jag att även Hurtigrutten seglar till Svalbard, Grönlad, Island och Brittiska öarna. På vissa turer slipper du som är singel betala enkelrumstillägg.

https://www.hurtigrutenresan.se/

 

Jag och Uffe vill önska er ett riktigt gott nytt år.

Buckingham Palace 221125

Uffe körde oss ner till Hyllie station. Därifrån tog vi tåget till Kastrups flygplats. Vi åt frukost efter att vi checkat in. Jag åt munkar för jag hade ätit frukost hemma med Uffe

Landningen på Gatwicks flygplats i London gick bra. Vi tog efter lite irrande om kring på flygplatsen Tåget in till London. Där vi sedan bytte till tunnelbana och gick av på tunnelbanestationen Towern. Bland de första av byggnaderna som vi såg var EY. Frida Kristinas dotter jobbar på EY i Sverige. Jag har förresten glömt att berätta att vi åkt till London för att fira min syster, Kristinas 60 årsdag. Hon visste inte då vi kom till Kastrup att vi skulle till London. Med på resan är även hennes döttrar Frida och Emma.

 

Buckingham Palace

Vi gick sedan till Ibis hotell. Där ställde vi in våra väskor för rummen var inte klara-. Sedan begav vi oss ut på stan. Vi började med Buckingham Palace. Vi kom i slutet av vaktparaden.  Det var mycket polisbevakning i samband med vaktparaden.

 

Framsidan Buckingham Palace

Buckingham Palace

 

Sedan gick vi på baksidan av Canada grinden.

 

Canadagrnden Buckham Palace

Canadagrnden Buckham Palace

Shopping

De hade börjat med juldekorationer trots att det inte är första advent förrän på söndag.

 

 

Sedan blev det besök på bland annat Primark och Selfridges.

 

 

 

Gick sedan mot Hyde Park till Marble Arch som är Londons motsvarighet till Paris Triumfbåge.

 

Marble Arch

Marble Arch

Vi gick sedan genom Harrods utan att shoppa något. Vi hade innan vi kom till Harrods gått förbi Harvey Nichols.

extriör Harrods

Harrods

Sedan begav vi oss till hotell Ibis Shoreditch vid Algate East tunnelbana. där fick jag och Kristina rum 852. Det var en dubbelsäng med ett stort dubbeltäcke. Frida ordnade så att vi fick vars ett täcke. Vi hade nog kunnat samsas om ett täcke.

 

Rum 852 hotell Ibis Shoreditch

Hotell Ibis Shoreditch

Sedan gick vi ut för att äta. Det var knökfullt på restaurangerna. det stod till och med folk utanför pubarna och drack öl. Till slut så hittade vi en som det inte var så mycket folk på. Då vi fick in menyn så förstod vi varför. Vi hade hamnat på en vegan restaurang. Efter lite diskussioner så beslutade i oss för att sitta kvar. Jag beställde in choritzo i ficka om man översatte det till svenska. Det var vegan choritzo korv i pirog. Det var gott men det var inte en så stor portion. Fick utav Kristinas veganrulle och Emmas pommes.   Så nu har man testat vegan mat också. Sedan gick vi hem och la oss för vi hade varit upp tidigt på morgonen.

 

 

 

 

Lego Store London 221126

Efter att ha ätit frukost på Preta A Manger åkte vi buss in till Sankt Pauls Katedralen.

 

Sankt Pauls katedralen exteriör

Sankt Pauls katedralen

 

Sedan åkte vi buss vidare till Trafalgar Square. Där står Lord Nelson staty. Vi besökte en julmarknad i området. Kristina köpte en Banksy till toaletten och Frida köpte en ring.

 

Lord Nelson Trafalgar Square

Lord Nelson Trafalgar Square

 

Paddington

Vi besökte en annan julmarknad där man kunde fotografera sig med Paddington. Michael Bond, som skapade Paddington, fick idén när han såg en övergiven nallebjörn på tågstationen Paddington i London år 1956

 

Paddington på julmarknad

Paddington

 

Lego Store

Vi tillbringade sedan en längre tid på Lego Store. Där byggde vi bland annat tre gubbar till Kristinas barnbarn Melvin.  Jag har även gjort ett Youtubeklipp från besöket på Lego Store.

 

Legostore

 

 

 

 

 

Vi besökte även en butik som hade mycket Harry Potter prylar och så besökte vi China Town.

 

Kristina, Fria och Emma i China town

Vi åt på en italensk restaurang. Jag åt min favorit. Lasagne. Tycker det är jobbit att laga till Lasagne hemma. Sedan gick vi till Picadilly Circus.

Piccadilly Circus

 

Picadilly Circus

Picadilly Circus

Kristina ville gå till 10 Downing Street som är premiärministerns residens. Tyvärr var det avstängt så vi kunde inte gå förbi.  Innan vi kom till 10 Downing Street passade vi på att besöka en traditionell pub som hade fint slipade speglar och fönster. Där åt vi vars en macka och testade öl.

 

 

Centrala London

Innan vi kom till 10 Downing  Street gick vi förbi minnesmärken över befälhavare och ett marint högkvarter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kristina och Frida gick en guidad tur på Westminster Abby. Jag och Emma tänkte ta en fika men alla öppna caféer var fullsatta så vi köpte fika i en pressbyråliknade butik. De hade inte mingelbord och det fanns inga parksoffor utomhus. Så det fick bli en ståfika. Vi hade perfekt vy mot Big Ben, Parlamentet och London Eye.

Westminster Abbey,

Westminster Abbey,

 

Big Ben

Big Ben

 

London Eye

London Eye

Sedan gick vi över till andra sidan av Themsen. Där fanns en julmarknad. Det hade blivit för mörkt för att åka London Eye. Så vi åkte vi tillbaka till hotellet.

 

Sedan bokade vi bord på Yuu Kitchen. Där åt vi asiatisk tapas. Sedan åkte vi buss för att kolla på juldekorationer. Vi åkte lite för långt bort. Det var mycket trafik trots att det nästan var midnatt. Vilket gjorde att vi inte kom hem till hotellet förrän efter midnatt.

 

Towern London

Towern London

ABBA Voyage och London Eye 221127-2221128

Det blev för mörkt igår kväll så vi åkte in och åkte London Eye idag som är ett Pariserhjul. Jag har gjort en Youtube short från åkturen med London Eye.

 

ABBA  Voyage

Våran 60 års present till Kristina var förställningne ABBA Voyage. Kristina är ju uppväxt med ABBA. Konserten hölls i ABBA arena som ligger i Queen Elizabeth Olympic Park i London. ABBA medlemmarna uppträder som är avatarer. Föreställningen ABBA Voyage hade ett fanstastiskt och ljusspel. Tyvärr fick man inte använda kamera under föreställningen.

 

Kristina, Frida och Emma ABBA Voyage

Kristina, Frida och Emma ABBA Voyage

 

Exteriör ABBA arena

ABBA arena

Efter ABBA showen åkte vi tillbaka till hotellet. Vi gick till en Pub- Kristina och Frida kollade på VM i fotboll under tiden som vi åt.

Innan vi gick och lade oss beställde vi en taxi till flygplatsen Gatwick.

221128

Vi gick upp jättetidigt för vi hade bokat taxi till flygplatsen Gatwick. Mannen i hotellrecptionen rekommenderar att man ska vara på Gatwick tre timmar före start. Vi var nere vi entréen vid fem tiden. Taxi kom punktligt. Tyvärr var det inte en traditionell Londontaxi utan chauffören körde in japansk bil.

Då vi checkat in och gått genom säkerhetskontrollen åt vi frukost. Vi flög med Norwegian  till Kastrup i Köpenhamn. Sedan var Kristina, Frida och Emma snälla och åkte med samma tåg som jag. De såg bakändan på tåget mot Änelholm lämna Kastrups station.

Vi tog farväl på Lunds station. De åkte mot Ängelholm och jag mot Hässleholm för byte mot Markaryd. Fick ladda ner Kronobergs trafikens app för att ta mig hem till KIlhult.

Tack Emma och Frida. Ni är fantastiska på att boka och hitta rätt i resvärlden.

Club Social de la Manzanera

Måndagen 31/10

Halloween parad

På kvällen åkte vi in till Plaza de la Constitucion i Torrevieja. Åk i god tid för det är inte lätt att hitta parkeringar. Där är det Halloween parad på deras Allahelgons afton. Sara, barnbarnen och jag besökte deras allahelgonsfirande 2016. Då var det lugnare. Jag har gjort två youtubeklipp från firandet i år. Det är  filmat nere i centrum.

 

 

 

Sedan gick vi till nattmarknaden. Hittade inget att köpa så vi gick till tivolit. Jag och Uffe har inte testat det nya pariserhjulet så det blev en provtur.

 

Tisdag 1/11-22

Castillo de Lorca

Uffe hade ont knät så vi åkte ner till Castillo de Lorca. Castillot ligger högt över Lorca. Det var serpentinväg upp. Uffe hade egentligen tänkt vi skulle ha ätit inne på borgområdet men den serveringen låg vid utgången. Så vi åkte upp och åt på hotell Parador där vi åt på restaurang Helios istället. Jag åt pumpasoppa med Krutonger och Uffe åt lokal skinka. Egentligen hade vi beställt tvärt om men vi bytte tallrik med varandra då maten kom in.

 

Sedan körde jag ner bilen till parkeringen till borgen. Den backen var för brant för Uffes knä. Uffe orkade inte med att gå visningar på Torre del Espolon, judiska kvarteren och Torre Alfonsina. Jag hoppade också på visningarna för det kommer kanske ner gäster som jag kan gå på visningar med en annan gång. De hade halloweenpyntat vid entréen

 

Vi gick förbi Torre del Espolón mot lekplatsen. Där var Uffe trött och satte sig för att vila. Jag gick vidare en snirklig gång så jag kom till fontänen. Det var torrt i fontänen idag.

 

Sedan gick jag förbi Espaldon muren. Den delade av  den militara och civila sidan av borgområdet. Det växte granatäpplen längs vägen. De verkade inte bry sig om att skörda dem.

 

 

Vid Espaldón cisternen gick jag ner till arkeologihörnet.

 

Gick sedan förbi den stora cisternen mot den judiska delen och hotellet som vi tidigare åt på. Där kom jag inte in för jag hade inte löst biljett dit. Jag tog ett foto på  området då vi åt på hotellet. Där finns bland annat judiska kvarter och synagoga .

 

 

Gick sedan upp för en stig så att jag kom till vad som de till engelska översatte tilll the ovens. Byggnaden var låst så jag kom inte in.

 

Fortsatte upp till Torre Alfonsina. Det var guidning inne på borgområdet så det blir bara en bild på tornets utsida.

Hemma i Torrevieja åt vi på My Dream 2.

En riktigt trevlig dag

Onsdag 2/11-22

Las Lagunas nationalpark

Uffe körde mig upp god tid till klockan till Las Lagunas nationalpark. Jag hade tidigare i veckan anmält mig till promenaden som arrangerades av Mas Amigos. Tina prickade av oss efterhand som att vi droppade in. Vi gick längs sjön till vi kom till ett fågelskådarställe. Jag tillhörde dem som gick ner för att se om det fanns några fåglar.

Vårat mål efter cirka fem kilometers vardring var El Bosque som drivs av en skåning. Där dukade de upp långbord för trettio personer. Själv beställde jag kyckling. Det blev även kaffe på maten. Satt tillsammans med en man från Staffanstorp och hans kompis med fru från Lomma. Mannen var från Örkelljunga och frun från Markaryd. De hade sommarstuga i Boarp så de saknades inte samtalsämnen.

När vi på sydeuropeiskt vis njutit av maten gick vi en kortare väg tillbaka till parakeringen. Vägen tillbaka var bara cirka tre kilometer.

 

Ringde till Uffe han kom och hämtade mig.

På kvällen lagade jag till en vegetarisk soppa på tomat och kikärtsbullar.

Tordag 3/11

El Campello

Åkte igod  tid upp till flygplatsen i Alicante. Kristina med familj kommer för att fira Fridas 30 årsdag. De hade lurat Frida att de skulle på något som var mera som en vandring. Då vi kom upp stod deras taxichaufför med skylt Björn Hultmark. Jag hade också gjort en skylt men den skrynklade jag ihop och lade i väskan. Kristina, Frida Hampus, Emma, Björn och barnen flög med SAS. Deras plan landade en kvart innan Simons och Jonnas Norweigan plan. Simons taxichuaför ville inte uppge till vilken adress de skulle till förrän Simon d ök upp.

Vi körde sidan upp till El Campello där de hyrt en jättefin villa. De hade egen pool, garage och jätte fint kök. De hade fyra dubbelrum med dubbelsängar i varje rum. Vi gick sen ner till stranden där vi åt på en restaurang.

Fredagen den 4/11-22

Åkte upp till marknaden för att handla grönsaker. Sedan hade jag tänkt gå upp till Leroy och köpa insektsklister. På vägen dit hittade jag en china market där hittade jag inget insektsklisterpapper. Istället hittade jag en toapappershållare, hink och tejp. Uffe körde sedan upp mig till Leroy. Där köpte vi istället för insektsklisterpapper en elektrisk sak som skulle både hålla borta möss, råttor, kackelackor och andra insekter. Nu får vi bara se om den fungerar. I så fall får Uffe ha med sig en sådan för att hålla borta mössen.

Hann även med en runda på stranden.

 

Lördag

 

Kristina kom på besök

Vi hämtade Kristina på busstationen i Torrevieja vid 12-tiden. Hon hade då både åkt tåg och busss från El Campello. Hon började med husesyn i vårt radhus. Sedan åt vi lite läskande frukt. Det blev även kaffe och glasstårta. Sedan visade jag Kristina poolen innan vi gick till stranden.

 

Idag fyller Frida 30 år. Innan vi åkte upp till Alicante fick Kristina smaka på spansk öl och skinka. Vi åkte förbi Karins lägenhet som hennes dotter Pia nu äger.

Vi firade Fridas 30 års dag på en italiensk restaurang i Alicante. Frida hade egentligen tänkt någon tapasrestaurang men vi hittade ingen som hade öppnat för kvällen. De hade jätte god mat på den italienska restaurangen Italiano. Jag åt tonfisk. Vi hade en trevlig kväll.

Söndag 6/11-22

Åkte upp till Calpe. Innan vi kom till Calpe at vi en jätteläskande Citronsorbet på Villa Bandida. Vi hade först tänkt vända då vi såg deras tomma uteservering. De visade oss en mysigare servering en trappa ner där vi åt sorbet.

 

 

Club Social de la Manzanera

Sedan förtsatte vi vidare till La Muralla Roja Loft, Edifici Xanadú och Club Social de la Manzanera. På La Muralla Roja Loft kan man boka rum och Edifici Xanadú är ett bostadshus. Den röda byggnaden är La Muralla Roja Loft


 

 

Den gröna byggnaden är Edifici Xanadú som har Ricardo Bofill som arkitekt

Nere vid strandkanten finns resterna av Club Social de la Manzanera. Det var på 1970-talet en rekreationsanläggning. Idag har havets vågor har gått hårt åt denna badagade skönhet. Det finns mycket klotter bland ruinerna. Det finns planer på att bygga upp anläggningen igen.

Från Socail club kan man se klippan Penon de Ifach.

 

 

 

 

 

Ideen till utflykten fick jag från Facebooksidan sedvärdheter i Torrevieja  en sida som jag verkligen kan rekommendera

Då vi kom hem fanns det två citroner som vi testade att göra citronparfait av men den blev inte lika god som den vi åt tidigare idag.

Måndag 7/11-22

Hemresedag

Vi hade ställt klcokorna på 03.30 men jag sov dåligt så jag gick upp innan klockan ringde. Hade laddat kaffekokaren kvällen innan så frukosten var snabbt avklarad.

Uffe släppte av mig på Alicantes flygplats. Han följde inte med in för det var många som släppte av resenärer. När jag hämtat ut mitt boardingcard mötte jag Simon och Jonna. De hade åkt taxi till flygplatsen. De hade en väska att checka in. Jag checkade inte in väska för jag har en uppsättning sommarkläder i Torrevieja och en hemma i Sverige.

 

När vi gått igenom säkerhetskontrollen åt Jonna och Simon frukost. Jag drack en uppiggande kopp rykande varmt kaffe. När det var dags att gå ombord hade jag A på mitt boardingkort så jag fick gå ombord innan Simon och Jonna. Vet inte vad som ska till för att få ett A i boardingkortet. Jag har aldrig tidigare fått A i boardingkortet.

 

Tack Norwegain för att jag fick plats 31F. Det är vänster fönsterplats längst bak i planet. Vi skulle ha startat 07.00 men vi var lite sena så vi lyfte inte förrän 07.14. Planet gick ut över medelhavet. Såg för första gången en soluppgång. Jag har sett många solnedgångar då jag mesta delen av mitt liv levt vid Sveriges västra kust. Det var vackert med soluppgång från flygplan. Det låg morgondimma en bit ut i havet.

Drack ytterligare en kopp kaffe på planet.

Halloween party

Måndag 24/10

Vi åkte in till Mas Amigos kontor. Där anmälde vi oss till en Halloweenfest på Carlos. Sedan åkte vi upp till Milar i Torrevieja. Där köpte Uffe in ny mus till sin dator. Den gamla hade slutat fungera. Inte långt därifrån låg Ecoparque Torrevieja. Där kan man källsortra sina sopor. De flesta hade nog inte sorterat rätt under helgen.

Tisdag 25/10

Åkte till Matboden som har svenska varor. Där köpte vi sista paketet Zoegas Skånerost så det blev ett kaffepaket Arvid Nordqust också. Då vi åkte hem åkte vi förbi Gran Bazar el Zoco. Senare på eftermiddagen åkte vi upp och handlade bland annat grillkol, bricka och sybehörslåda. Ska sätta hank på mina handdukar så att jag kan hänga upp dem. Det tråkiga jobbet kommer nog att ta ett par dagar.

Efter stranden grillade vi choritzo på altanen.

Onsdag 26/10

Gick in till stan för att trycka pengar på Bank Sabadells automat. Passade även på att göra ett besök i saluhallen – La Plasa Mercado Central. Där såldes bland annat kött, fisk, grönsaker, bröd och väskor. Det finns lediga platser för den som vill skapa något eget i saluhallen.

Efter stranden åkte vi upp till Bazar el Zoco för att köpa olja till att smörja grinden och tv kabel. Nu kan vi se på en stor plattTV istället för en liten dataskärm.

Vid femtiden gick vi ner till restaurang La Ola. Uffe åt pizza och jag åt Kebabmusacka. Den var god det fanns både zuccini och potatisplanta i kebaben.

 

Vis sju tidne på kvällen kom rörmokaren. Han skulle fixa inkoppling som behövs så att vi kan få diskmaskinen levererad  i morgon. Han var en räddande ängel. Hjäpte oss med att rätta till så att det inte läckte från avloppsrören i vaskskåpet. Varmvattenberedaren släpper ibland ut vatten. Det sa han att vi kunde fixa genom att leda vatten i en slang till vasken. Det är en del som är annorlunda här i Spanien i Sverige sitter motsvarande ventil på toppen av varmvatten beredaren. Han kollade även duschen i badrummet. Det gick inte att lösa så att vi får vatten från lilla duschmunstycket. Han rengjorde det stora duschmuntycket så nu kommer det mera vatten när man duschar. Jag fick hans visitkort. Förutom att han är rörmockare så är han elektriker.

Senare på kvällen skruvade jag av filterna på kranarna. Det fanns en del kalk och grus så nu ska det nog rinna lite bättre ur kranarna.

Torsdag 27/10

Vi var rädda att diskmaskinen inte skulle levereras förrän på kvällen. Vid halvtvå tiden var diskmaskinen på plats och tvättmaskinen flyttad. De tog med sig torktumlaren som vi ändå inte hade någon nytta av.

Uffe åkte upp till Bazar el Zoco för att handla slang till varmvattenberedaren. Så nu rinner vattnet ut i vasken.

Vi grillade benfria kotlettskivor på kvällen

Fredag 28/10

Vi åkte upp till fredagsmarknaden. Där handlade vi en del frukt och grönsaker. De hade färgglada återvinningsigloo på parkeringen. Hoppas de fyller dem då marknden stänger.

 

Sedan gick vi rakt ner till stranden. Vi brukar lägga oss längs muren nedanfför Calle Norewega. Det är mest ryssar eller Ukrainare som ligger där. Vi hör inte skillnad på språket.

Lördag 29/10

Vi har sovit dåligt. Kanske beror det på värmen. Varje kväll tänker vi att vi ska starta värmepumpen för att kyla ner sovrummet. Det glömmer vi tyvärr bort så det är ganska varmt. Ibland går någon av oss ner och sover på soffan. Är ytterdörren stängd så hör vi inte ifall grannarna sitter ute och festar. Det ska visst också va varmt i södra Sverige.

Det fösta jag gjorde var att ringa Brorsan. Läste i Hd att det varit inbrott i hans by men det var inte hos honom det varit inbrott.

Uffe var lite trött så  jag gick själv till stranden. Denna gången badade jag på stranden nära restaurang 222. Jag simmade ut. Revet där jag trampade på en död havsborre för många år sedan fanns kvar. Jag satte inte ner någon fot. Jag dök heller inte på revet.

På kvällen åt vi sparrissoppa som jag lagat enligt Arla recept. Senare åt vi kött och kålstuvning.

Söndag

Var uppe på Carrefur. Uffe handlade bakelse för jag hade namnsdag

 

 

Uffe hade ont i sitt knä så jag gick en promenad till  Plaza de Sevilla. Där finns förutom en park, lekplats och boulebanor.

 

Sedan gick jag till bar Roseleda. Där satt bara ett par vid ett bord. Poolen var tom så jag gick vidare till Los Frutales. Det var länge sedan jag gick där. Hade svårt att lokalisera mig.

Plötligt så hörde jag göken. Det var i söder det betyder döder gök. Det hade jag och Uffe hört några dagar tidigare. Vi undrade om vi hörde rätt. Det  visade sig vara en dam som gick runt med lätet som en gök.

 

Halloween party

Vi hade då jag skulle ta ut pengar på uttagsautomaten på bank Sabadell på Triton  sett en Carlos till. Vi gick på den Carlos Bar som läg närmast på Santa Petra. Det var den Carlos som låg närmast. Vi kom i god tid så vi hann med en Martini innan de andra kom. Tog några bilder innan de kom. Det är inte alla som vill vara med på bild.

 

 

 

Det där med dresskod är lite svårt. En del var halloweenutklädda andra inte, Vi tog en mellanväg och klädde oss svart. Vi satt med ett norskt par. Han hade boende i Sverige. Han hade startat en varndringsgrupp för många år sedan. Jag klickade gilla på vandringsgruppens Facebooksida.

Vi fick välja mellan fisk och kött. Kötträtten var gulasch som vi tyckte smakade jätte gott. Det ingick både förrätt dricka och  desert fär fem euro. När vi ätit så spelades det upp till dans. Uffe hade ont i knäet så det blev inte mycket dans. Vi tog en irish innan vi gick hem. En rikigt trevlig kväll.

 

El Cau 221023

Jag och Uffe har varit här nere i Torreveija ett par dagar. Idag var det soligt så vi passade på att åka till El Cau. El Cau ligger i ett gammalt stenbrott Norr om Alicante. Mariano Ros var en tidigare skomakare som älskade bergen runt Alicante. Han började att hugga i sten vid Sierra del Castellar vid Elche reservoaren. Där finns resterna av en gammal islamisk bosättning. Vi får åka till sierra del Castellar en annan dag.

El Cau

På grund av skyddsregler så uppmandes han år 2000 att flytta till den nuvarande  platsen . Där han tillsammans med  Cándido, Vicente och Pere skaoade relieffer och skulpturer i sandsten fram till 2008. Mariano dog 2017, 91 år gammal. Många av motiven är hämtade från historiska händelser runt Elche trakten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det kan helt enkelt inte varit lätt att frakta ner stenarna från Bergen till Alicante.

 

 

Det finns även växter i området som är torktåliga.

 

Det finns vandringsleder i området. Det är enklare att vandra där än vad det är att gå ner till till exempel Lars Vilks Nimis. Då det inte finns en massa lera som kan spolas bort.

Sedan åte vi ner mot El Altet. Eftersom det var söndag hittade vi ingen parkering längs strandgatan. Vi åkte en mindre väg ner mot Santa Pola. Där stod en hel del husbilar. När vi kom till restaurang  Ca Pacorro. Beställde vi in öl och Gazpacho. Uffe var lite tveksam för den innehöll bläckfisk. Vad vi blev snopna då den kom i varm. Uffe kunde äta soppan för den smakade inte så mycket bläckfisk.

Kan vara en bild av 1 person och mat

Sedan körde vi längs kusten hem.

 

Hänt senaste dagarna

Vi åkte ner till Torreveija den måndagen den 17 oktober. Eftersom vi var lite sega så kom vi inte väg med ForSeafärjan förrän vid middagstid. Åkte raka vägen ner till Puttgarden där vi åt en räkmacka på färjan.

Serways  autobahn serveringar, restauranger och mackar skulle ha 0,7 euro för att gå på toaletten. Struntade i att betala för har man fikat så tycker jag att toalettbesök är gratis. Gick genom barntunneln. Tyvärr kunde inte Uffe smita igenom barntunneln.

Vi övernattade på hotel Heisede nära Hildesheim. Åkte iväg till La Rocca där vi åt Lasagne. Lasagne tycker jag är jobbigt att tillaga och enkelt att äta ute på restarang. Spagetti är lite svårare att äta snyggt.

Jag ville att vi skulle ha flugit ner till Torrevieja men Uffe ville bila ner. Bad honom att leta upp beöksattraktioner på vägen ner. Det hade han inte gjort så det blev till att sitta mycket i bilen.

Andra natten övernattade vi på hotel au grand Saint Jean i Beaune. Beaune är en kommun i Bourgogne. Staden räknas som Bourgognevinernas huvudstad. Det såg fullsatt ut på Cave Madeleine så vi gick till Le Belena.

Rummet hotel au grand Saint Jean

Då vi på onsdagsmorgonen googlade på hur långt det var till Torrevieja kunde vi konstatera att vi skulle komma fram till midnatt om det inte var för mycket vägarbete och trafikolyckor.  Det var två större olyckor  uppe i Barcelona men det skapade inte några större köer för oss. De har slopat avgifter på väg A7 så det blev mycket billigare att åka i Spanien än vad vi räknat med. Det vär dyrare än vad vi beräknat att åka motorväg i Frankrike.

Vi kom fram vid midnatt till radhuset i Torreveja. Vi lade oss direkt.

Shopping

På torsdagen gick jag till lilla Consum för att handla de viktigaste innan Uffe vaknade. Uffe har ju kört de flesta milen ner till Spanien. Vi åkte upp till Leroy Merlin där Uffe handlade en hylsnycklsats. Sedan gick vi till Carrefour. Där handlade vi mat, strykjärn och brödrost. När vi kom hem gick vi ner till stranden. Det var fullsatt på Nordic bar och braserie så det fick bli en öl La Boca. På kvällen grillade vi kyckling, hemma på altanen.

Fredagen städade vi  av soltak, balkong och altan. Vi kastade även en del som vi inte behövde i förrådet och i dynlådan. Sedan gick vi ner till stranden. På kvällen åt vi på Nordic bar. Jag åt stekt spättafile.

Vi åkte på lördagen ner till Jysk nere vid Zenia. Hade tänkt köpa trädgårdsmöbler men de hade inte det jag tänkt mig. Hittade en Milar butik så jag köpte en diskmaskin som kommer att levereras på torsdag. Hittade en annan butik där jag köpte solstolar. De var lite lägre än vad vi tänkt oss. Vi hade tänkt använda dem till bordet som köpte samtidigt men bordet var för högt. Det använder vi istället när vi äter frukost på balkongen utanför sovrummet

 

På kvällen hade vi tänkt lyssna på musik på El Paso. De skulle ha öppnat klockan 19. Då vi kom dit var det helt nedsläckt ingen informationslapp om att de öppnar senare. Gick istället till grann restaurangen Mizu. Det var en ok lågbudget restaurang. De flesta rätterna kostade runt 5 euro. Jag åt fish and chips.

 

 

 

Äntligen på väg mot Kebnekaise 220626

Kristinas döttrar Frida och Emma och mina dotter Sara bestämde midsommarafton att de skulle komma upp till Fagerhult för att vinka av oss. Kristinas barnbarn Melvin blev ledsen för han ville gärna åka med i husbilen. Innan vi åkte iväg fikade vi. Det var gott om fika. Kristinas familj hade med sig fika och jag och Uffe hade köpt bullar på Bagarboden.

Avskedskommittén

Hade inte koll på att Melvin drog upp tröjan på alla bilderna. De passade även på att ta bild på mej och syrran med husbilen innan vi gav oss iväg mot Kebnekaise.

Vi körde E4 an upp till Jönköping sedan åkte vi 26:an. När  vi kommit in på 26.an fikade vi på överblivet bröd från Fagerhult. Det var jättevarmt så det gick åt mycket vatten.

Vi åt lax på Ugglan i Mariestad. Sedan förtsatte vi mot Mora. I Mora åt vi hamburgare och smothie på Max. Smothien smakade fräscht i värmen. Hittade ingen  smartare väg så vi fick åka in om Sveg. Efter Sveg var det vägarbete så vi fick åka en annan väg mot Östersund.

Då vi kom till Vemån hittade vi ett jättemysigt övernattningställe vid en badplats. Innan vi lade oss drack vi vars ett glas vitt vin.

Våran övernattningsplats

Snedkabelbron i Strömssund 220627

Vi åt frukost ute. Nu var det behaglig värme. Sedan fortsatte vi mot Östersund. Det var ett vägarbete på väg 45 så på ett ställe åkte vi till Rätan. De betraktade sig ett tag som mitten av Sverige om jag inte minns fel. Vi  åt vars en banan vid den vackra sjön.

sjö Rätan

Sedan tog vi paus i och fyllde på våra vattenaflalskor på Trafikverkets rastplats i Haggennäs.

Snedkabelbron i Strömssund

Vi körde sedan vidare till Strömssund där vi fikade och tittade på en snedkabelbro som var bland de första i sitt slag. Den har inte behövt många reparationer.

 

Snedkabelbron i Strömssund

Snedkabelbron i Strömssund

Vi hade tänkt äta hamburgare på Frasses som är en annan populär hamburgerkedja i norra Sverige. Istället blev vi sugna på glass som vi köpte och åt på en camping i Meselefors. Vi har som mål att testa lokala maträtter. Då vi kom till Sorsele åt vi renskav på Sorsele River Hotell. Den var jättegod. Då vi kom dit var det bara ett annat skånskt par som satt på uteplatsen som ligger vackert vid Vindelälven.

Utsikt terrass Sorsele River Hotell

Utsikt Sorsele River Hotell

De skulle ha någon afton för att Sorsle ligger vid inlandsbanan.  De skulle ha levande musik på kvällen. Det hade kommit några fler då vi lämnade restauarngen.

Sedan fortsatte vi 45:an till vi kom till Polcirkeln. Den rastplatsen ligger fint vid en sjö. Då vi fotograferat åkte vi vidare in till Jokkmokk. Kunde inte stanna länge på rastplatsen som låg vackert vid en sjö på på grund av mygg.

 

Kristina vid polcirkeln

Kristina vid polcirkeln

 

Letade upp museet ajtte och fjällträdgården. Parkeringen till Fjällträdgården var perfekt för att ställa husbilen. Perfekt utsikt över Lule älv. Vi badade i älven. Det fanns olika promenadslingor i området. De har även konst längs slingorna. Vi gick den slingan där det fanns grytor, runda hål som skapats under istiden.

Grythål vid fjällträdgården

 

inlandsbanan järnvägsbro

 

Ett av många konstverk längs stigen

 

Fjällträdgården Ajjtte och ishotellet i Jukkasjärvi 220628

Vi hade släppt in för mycket mygg i husbilen så det blev inte mycket sömn De hade ställt upp grillbord och soffor vid sjön. Där åt vi vår frukost. Sedan gick vi in i fjällträdgården. De hade skapat olika miljöer som sydbranten, fjälltoppen och renvallen.

fjällträdgården Jokkmokk

Fjällträdgården Jokkmokk

 

 

linneor fjällträdgården Jokkmokk

linneor fjällträdgården Jokkmokk

Sedan körde vi bort till Ajtte museet. De förklarar föremålen och historien både på samiska svenska och engelska. Det finns gott om dräckter och sameslöjd. Det finns även djurbajs för småbarn och en tunnel.

Sameslöjd

Sameslöjd

 

Fina samedräkter

Fina samedräkter

https://www.ajtte.com/

Innan vi kom till Harsprångets kraftstation fick Kristina föra iväg en skock renar som bara ville vara på vägen för att det var myggfritt.

 

Kristina försöker får renarna från vägen

När vi kom till Harsprånget gick vi ner till en utsiktspunkt på den gamla Lule älv fåran. Jag spelade in en film.

https://photos.google.com/share/AF1QipOzhJeA8vz2Wz3jej7ce7924kBx6sRaEJoosllgS2F-XnGsB7E3fA3AlxSJ5-T-tA/photo/AF1QipPhh97evhsS2HyJp1l6fCaCPBQ8XWZIs0LfNNZQ?key=elhScW1XMmo3ZDBlZFluSHFvVU9SY1o5RUpWV0Rn

Vid minnesmärket finns namn på de som omkommit under Harsprångsbygget. Det fanns även ett bord. Där åt vi mackor som blivit över då vi åt frukost.

 

minnessten Harsprånget

Minnessten Harsprånget

Då vi kom till Porjus kunde man se ännu mer av hur det kraftverket ser ut jämfört med Harsprånget.o

Vi kom försent till Jukkasjärvi kyrka så vi fick inte se Bror Hjorts altartavla. Brevid kyrkan finns ett museum. Det ska vara sevärt fick vi veta då vi åt middag på Fjällstationen i Kebnekaise. Där satt vi vid samma bord som modern till hon som stod för Jukkasjärvis museum.

 

Ishotellet i Jukkasjärvi

Körde sedan till ishotellet. Klädde på oss byxor och långärmad tröja. Värma ponchos ingick i entrén. Vi kollade alla rummen. Isen i rummen kommer från Torne älv. Vi hoppade på drickan i isbaren för det var inte så mycket alkoholfritt att välja på.

 

Entrén till ishotellet i Jukkasjärvi

Entrén till ishotellet i Jukkasjärvi

 

isglas i baren

Glas i baren

Sedan åkte vi in till Kiruna. Kollade på kyrkan som de ska flytta. Det kommer att ta år att flytta hela staden Kiruna.

 

Kiruna kyrka extriör

Kiruna kyrka

Sedan körde vi upp  på berget Lousavarra. Där grillade vi fläskkarré som vi åt potatis och mimosasallad till.

utsikt från grillplatsen

Vi gick ner till husbilen för att packa inför morgondagens vandring till Kebneakaise. Det var så mycket mygg så vi kunde inte sitta utomhus. Vi ställde klockan på 00.20 för att se på midnattsolen. Kristina körde husbilen en bit bort för att få bättre utsikt. Vi gick ut var femte minut för att ta foto.

Midnattsolen från berget Luossavaara 2220628