Saltgruvan i Wieliczka utanför Krakow 191031

Vi bestämde oss redan igår att vi skulle åka ut till Saltgruvan i Wieliczka för den är stängd i morgon då det är alla helgonsdag i Polen. Jag och Uffe trodde vi vaknade först men Sara, Tomas och barnen hade redan varit ute på Tomas mormors grav.  Där hade de tändt ljus och satte blormmor på graven. Detta innan de ätit frukost.

Efter frukosten tog vi taxi ut till Saltgruvan i Wieliczka. Vi hade tur så vi behövde bara vänta en kvart på att den engelska guideningen skulle börja. Under högsässong är det endlösa köer. Guiden informerade om att de varje år hade besöksrekord på cirka 1200000 besökare.

Gruvan har  varit i drift sedan 1200-talet och är en av världens äldsta saltgruvor i drift. Gruvan var ett av de första tolv världsarven på Unescos nyinstiftade världsarvslista. Först gick vi ner 25 trappavsatser. Det kanske inte syns på bilden men det fanns fler avsatser längre ner som inte var upplysta.

 

Bilden blev lite mörk men den föreställer Platon. Det fanns flera saltskulpturer som saltarbetarna skurit ut. De har även festsal så att man kan arrangera olika arrangemang som till exempel bröllop.

 

 

 

 

Gruvan har en sägen om en österikisk prisessa. Saltskulpturerna är från den sägnen

 

Guiden berättade att de haft hästar som utfört arbete nere i gruvan. Hon berättade att både arbetare och hästar hade det bra nere i gruvan. Mina barnbarn fick hjälpa till att dra runt ett spel som underlättade lyft. Det finns även stalaktiter och stalakmiter i gruvan.

 

 

 

Innan vi kom till katedralen var det fika paus. Det fanns även en suvenirbutik.

 

 

Nattvarden i salt finns på vänstra väggen i katedralen

 

 

Kristallkronorna är gjorda av salt. Fotot är taget mot läktaren.

 

 

Golvet är av salt och blir polerat av alla besökare. Det är våran guide som finns på bilden nedan.

 

Det är hälsosam luft i gruvan. Saltsjö i gruvan.

 

Bärande konstrruktioner

 

 

 

Goethe

 

Kapell

 

Då guidningen var slut gick vi genom restaurangen. Det finns även ett museum men det var under renovering. De som gifter sig i kyrkan och handikappade kan åka hissen ner. Vi åkte hissen upp för rundturen var slut. Det utvinns salt fortfarande salt från vatten som de tar upp från gruvan. Tack Sara och  Tomas för att ni tog oss tilll saltgruvan Wieliczka.

Ni kan läsa mer om saltgruvan på

https://www.kopalnia.pl/ sidan är på polska men Google erbjuder översättning.

Sedan tog vi en taxi till restautang Balaton. Där bjöd Vi Sara, Tomas och barnen på mat. Tomas, uffe och jag åt gulasch med potatisplättar. Sara fick först något som de sa var vegetariskt men det var det inte. De rättade till felet så hon fick in ny mat. Eleni beställde in en rykande soppa.

 

På väg hem till hotellet stod denna  långa fabror. Barnen gav honom vars en slant. De fick vars en lapp med ett en klok mening på engelska.

 

 

Då vi vilat gick i till de forna judiska kvarteren som heter Kazimierz. Hittler flyttade judarna till stadsdelen Podgorze som ligger på andra sidan floden. Krakow hade då 60 000 judiska invånare. 45 000 av dessa tvångsförflyttades till andra polska städer. Idag bor inte så många judar i Kazimierz. Det pågick mycket byggen där så det verkar som att det ska växa fram en hipp stadsdel där. I Kazimierz finns det torg. de sålde roliga kavlar på torget. Det går att köpa smilekavlar

 

Tomas var bara sju år då han flyttade från Krakow till Sverige så Kazimierz har förändrats. Tomas är inte jude. Det blev inte  någon fika på Fika. Vi var hungriga så vi gick mot Grodzka. Där åt vi på Wesele. Vi satt på andra våningen. Jag åt dumpling till huvudrätt. Vi prövade även en rätt med ost. Sara trodde det var kött i osten för den var rökt.

 

Vi gick sedan till

Innan vi gick och lade oss testade vi honungslikör i baren på Art Cafe. Art Cafe heter baren på hotell Royal. Det serveras äver frukost i samma lokaler. Likören var god.

 

Detta inlägg innehåller inga annonslänkar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.