Kategoriarkiv: Polen

Krakow runt medeltidstorget 191030

Då jag och Uffe körde mot Kastrup visste vi inte var i världen vi skulle åka. Vi hade bara fått reda på att vi skulle packa en väska med varma kläder och  pass. Våra gissningar var allt från Krakow till Färöarna.

Sara, Tomas och barnbarnen dök efter ett tag upp i terminal 2. Då Sara checkat in i automaten fick vi ett boardingcard som det stod KRK på. Förstod att det inte var ön KRK utan Krakow. Sara och Tomas har gett mig och Uffe denna resa i 60 års present.

 

De dagar vi skulle åka fanns det inte direkt flyg till Krakow utan vi fick byta flygplan i Frankfurt. På bilden nedan väntar vi på vårat bagage på Krakows flygplats.

 

Väntar på bagage på Krakows flygplats

Då vi fått vårat bagage åkte vi taxi till hotell Royal. Där fick vi nycklar till vårat rum 103.  Soffan gick att bädda. Nellie sov i bädsoffan i rummet bredvid.

Jag och Uffe fick vars en stor säng. Det gick säkert att bädda i fåtöljen i bakgrunden ifall det hade behövts.

Rummet hade parkettgolv och det var högt till tak. Det fanns även stukaturer i taket. Jag tryckte på fel knapp då jag skulle tända i badrummet. Det kom en ringsignal som tur var så gick den inte vidare. Signalen är bra för den som är handikappad. Det fanns en stol som man kunde sitta på då man duschade.

 

Vi gick sedan till Royal Hotels restaurang. Där åt vi snitzel. Sedan gick vi Grodska upp till Europas största medeltidstorg. Där ligger Sankt Mary’s Basilica. Det var gudtjänst så vi kunde inte gå in i kyrkan. Vi lyssnade istället på när de blåste i horn från kyrkans vakttorn. Det gör de varje timma och åt alla väderstreck. Från början var det meningen att hornblåsaren skulle varna för angirpare. Enligt legenden som skapade traditionen ska hornblåsaren ha blivit träffad av en pil från angripare men han fortsatte att blåsa i sitt horn.

På torget ligger saluhallen som kallas Cloth Hall. Vo gick igenom saluhallen. De säljer inte mat men mycket annat.

Vi tittade på lite konst vid saluhallen och vid  en port in till gamla staden. De flesta konstnärerna höll på att packa ihop.

Sedan satt vi på en inplastad uteservering med gasolvärmare. Jag åt en traditonell Krakow ostkaka. Nellie fick in varm choklad.

Vill du veta mer om Krakow kan du surfa till http://krakow.pl/. De har ingen svensk sida men Google erbjuder sig att översätta sidan.

Man kan boka flyg till Krakow  på www.momondo.se

Detta inlägg innehåller länkar till Booking och Momondo.

Saltgruvan i Wieliczka utanför Krakow 191031

Vi bestämde oss redan igår att vi skulle åka ut till Saltgruvan i Wieliczka för den är stängd i morgon då det är alla helgonsdag i Polen. Jag och Uffe trodde vi vaknade först men Sara, Tomas och barnen hade redan varit ute på Tomas mormors grav.  Där hade de tändt ljus och satte blormmor på graven. Detta innan de ätit frukost.

Efter frukosten tog vi taxi ut till Saltgruvan i Wieliczka. Vi hade tur så vi behövde bara vänta en kvart på att den engelska guideningen skulle börja. Under högsässong är det endlösa köer. Guiden informerade om att de varje år hade besöksrekord på cirka 1200000 besökare.

Gruvan har  varit i drift sedan 1200-talet och är en av världens äldsta saltgruvor i drift. Gruvan var ett av de första tolv världsarven på Unescos nyinstiftade världsarvslista. Först gick vi ner 25 trappavsatser. Det kanske inte syns på bilden men det fanns fler avsatser längre ner som inte var upplysta.

 

Bilden blev lite mörk men den föreställer Platon. Det fanns flera saltskulpturer som saltarbetarna skurit ut. De har även festsal så att man kan arrangera olika arrangemang som till exempel bröllop.

 

 

 

 

Gruvan har en sägen om en österikisk prisessa. Saltskulpturerna är från den sägnen

 

Guiden berättade att de haft hästar som utfört arbete nere i gruvan. Hon berättade att både arbetare och hästar hade det bra nere i gruvan. Mina barnbarn fick hjälpa till att dra runt ett spel som underlättade lyft. Det finns även stalaktiter och stalakmiter i gruvan.

 

 

 

Innan vi kom till katedralen var det fika paus. Det fanns även en suvenirbutik.

 

 

Nattvarden i salt finns på vänstra väggen i katedralen

 

 

Kristallkronorna är gjorda av salt. Fotot är taget mot läktaren.

 

 

Golvet är av salt och blir polerat av alla besökare. Det är våran guide som finns på bilden nedan.

 

Det är hälsosam luft i gruvan. Saltsjö i gruvan.

 

Bärande konstrruktioner

 

 

 

Goethe

 

Kapell

 

Då guidningen var slut gick vi genom restaurangen. Det finns även ett museum men det var under renovering. De som gifter sig i kyrkan och handikappade kan åka hissen ner. Vi åkte hissen upp för rundturen var slut. Det utvinns salt fortfarande salt från vatten som de tar upp från gruvan. Tack Sara och  Tomas för att ni tog oss tilll saltgruvan Wieliczka.

Ni kan läsa mer om saltgruvan på

https://www.kopalnia.pl/ sidan är på polska men Google erbjuder översättning.

Sedan tog vi en taxi till restautang Balaton. Där bjöd Vi Sara, Tomas och barnen på mat. Tomas, uffe och jag åt gulasch med potatisplättar. Sara fick först något som de sa var vegetariskt men det var det inte. De rättade till felet så hon fick in ny mat. Eleni beställde in en rykande soppa.

 

På väg hem till hotellet stod denna  långa fabror. Barnen gav honom vars en slant. De fick vars en lapp med ett en klok mening på engelska.

 

 

Då vi vilat gick i till de forna judiska kvarteren som heter Kazimierz. Hittler flyttade judarna till stadsdelen Podgorze som ligger på andra sidan floden. Krakow hade då 60 000 judiska invånare. 45 000 av dessa tvångsförflyttades till andra polska städer. Idag bor inte så många judar i Kazimierz. Det pågick mycket byggen där så det verkar som att det ska växa fram en hipp stadsdel där. I Kazimierz finns det torg. de sålde roliga kavlar på torget. Det går att köpa smilekavlar

 

Tomas var bara sju år då han flyttade från Krakow till Sverige så Kazimierz har förändrats. Tomas är inte jude. Det blev inte  någon fika på Fika. Vi var hungriga så vi gick mot Grodzka. Där åt vi på Wesele. Vi satt på andra våningen. Jag åt dumpling till huvudrätt. Vi prövade även en rätt med ost. Sara trodde det var kött i osten för den var rökt.

 

Vi gick sedan till

Innan vi gick och lade oss testade vi honungslikör i baren på Art Cafe. Art Cafe heter baren på hotell Royal. Det serveras äver frukost i samma lokaler. Likören var god.

 

Detta inlägg innehåller inga annonslänkar.