Kategoriarkiv: Spanien

Nils Gäbel Torreviejas förste utländske medborgare

Nils Gäbel hade sålt sitt företag sökte han efter ett bättre klimat. Han seglade till Medelhavet med båten Silvervinge  tillsammans med sin familj 1963. Det bar sig inte bättre än att han fick problem med sin båt och fick gå in i Torreviejas hamn. På den tiden var Torrevieja en liten fiskeby.

Då jag kom till Torrevieja första gången 1990 så berättades det om en svensk som blivit stormförtjust i Torrevieja och köpt mark här nere. Detta berättade jag för min granne Tina då vi var på utflykt till Snäckhuset i Rojales. Hon berättade att Nils Gäbel finns som staty upp vid Toro el Moro.

Jag cyklade dit för att se minnesmärket över den förste utländske medborgaren i Torrevieja. Han var nog inte den förste i Torrevieja om man ser det historiskt. Historiskt har det nog funnits rommare, morer och kanske till och med vikningar. Han var den förste utlänningen i modern tid.

La Mata – Svensk kolonin

Nils köpte mark ute vid La Mata stranden och familjen bosatte sig i Spanien för gott. Han byggde upp den första stadsdelen Lomas del Mar. På den tiden var inte helt enkelt att ta sig till Torrevieja. Det fanns varken flygplats i Alicante eller Murcia. De som inte bilade ner tog flyg till Mallorca och sedan vidare med båt till fastlandet.

Han hedrades med en staty  2003. Statyn förställer honom styrande en segelbåt.

Hans fru Ebba även kallad Puck avled 2023 94 år gammal. Resten av hans familj lever kvar här nere i Spanien.

Skulptur Nils Gäbel den förste utländske invånaren i Torrevieja

Skulptur Nils Gäbel

 

 

 

 

 

 

 

 

Svensk informationstext på statyns fot

Svensk informationstext om Nils Gäbel

 

 

 

 

 

 

Det finns även informations text på spanska, engelska och tyska. På framsidan av stenen finns den spanska informationstexten.

Som det kan gå på grund av ett maskinfel. Hade inte Nils fått maskinfel så hade jag kanske inte vetat att man kan övervintra här nere i Torrevieja. Gör som Nils håll ere drömmar levande.

Turkosa sjön – Embalse de la Pedrera och Conesa Castle

Turkosa sjön – Embalse de la Pedrera

På väg till Turkosa sjön använde vi oss av Google maps som inte var riktigt uppdaterad på området. Vi körde länge på en betongväg längs kanalen. Det har säkert funnits fler vägar men de har stängt dem med grindar och staket.

Min väninna blev lite rädd då vi kom till en bro utan räcke. Det gick bra att ta sig över bron med hyrbilen. Sedan åkte vi på en större väg så vi kom till utsiktsplatsen.

 

utsiktsplats La Pedrera-reservoaren

Utsiktsplats  Embalse de la Pedrera

 

 

 

 

 

 

 

Tidigar har man nog kunnat komma upp från andra sidan bilvägen till

sjöns utsiktsplats.

Utsikt andra sidan om vägen vid utsiktspunkten

Utsikt mot diket som rinner ut i Turkosa sjön

 

 

 

 

 

 

Conesa Castle

Slottet är ett ett fuskslott för att marknadsföra restaurangen. Vi satt inomhus och hade utsikt över en damm med bland annat en häger. Det finns lekplats för barn och slottet är populärt vid bröllopsfirande.

 

Fejk slott Conesa Castle

Conesa Castle

 

 

 

 

 

 

 

Utsikt från resaurangen över dammen

Vy från resaurangen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det finns även ett Youtubeklipp om Conesa Castle

https://www.youtube.com/watch?v=iOnFalwV7Zk&t=72

Då jag googlade så fick jag inte upp Conesa Castles hemsida.

 

Snäckhuset och museet i Rojales

Jag och min granne Tina hyrde bil dag för att bland annat ta oss till Snäckhuset  i Rojales. Själv har jag besökt grottorna i Rojales tidigare men missat snäckhuset.

Snäckhusets historia

Manuell Fulleda Alcaraz född 1933

Han gifte sig med Consuelo och de fostrade sju barn. Manuell har genom sina jobb arbetat i många städer som Teruel, Cordoba, Seville och Malaga. Arbetet har även fört honom utomlands som till Frankrike. Han har jobbat inom lantbruk, fabriker och som murare.

När han var 51 år började han klä huset med snäckor som han plockade på oika stränder. Det tog mer än 20 år att skapa Snäckhuset. Manuell har fått erbjudande från spekulanter men Snäckhuset är inte till salu. År 2013 kände han sig sjuk och stängde Snäckhuset vid 80 års ålder.

Han son Jose Manuell Fulleda Lopez tog över snäckhuset och resaurerade det 2023. Huset har nu blivit en turistattraktion i området med besökare från jordens alla hörn.

på taket Snäckhuset i Rojales

Tina på Snäckhusets tak

 

 

 

 

 

 

 

Dukat för de gamla på Snäckhusets tak

Dukat för föräldrarna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Museet i Rojales

Åkte sedan ner i byn där vi parkerade bilen längs floden. När vi fikat på en restaurang längs floden gick vi till museet som finns i gamla rådhuset. Det fanns mycket stenar på museet. Vi kunde även se hur deras kläder en gång sett ut.

 

 

Fasaden Rojales museum

Rojales Museum

 

 

 

 

 

 

 

Fint blått porslin

Blott porslin

 

 

 

 

 

 

Rojales museum

 

 

 

Promenad från Guardamar till La Mata

Innan jul hade jag tänkt ta denna promenad från Guardamar till La Mata men det var kallt och stranden var öde. Denna gång tog bussen från busstationen i Torrevijea till Guardamars busstation. Från busstationen i Guardamar gick jag genom drottning Sofias park. Den heter Parque Reina Sofia på spanska. Går man  mot havet så kommer man till denna park.

Parque Reina Sofia

Det är vita trappor för att komma upp i parken. Det finns flera dammar där fåglar, fiskar och sköldpaddor trivs. Jag såg även en ekorre skutta omkring bland träden. Det finns även lekplatser för barnen och skugga ifall det blir för varmt.

 

Damm i Parque Reina Sofia

Damm i Parque Reina Sofia

 

 

 

 

 

 

 

Ekorre i drottning Sofias park

Ekorre i drottning Sofias park

 

 

 

 

 

 

 

 

Entré till drottning Sofias park

Här kom jag ut ur parken.

 

 

 

 

Parken ligger nära havet så jag fortsatte promenaden söderut längs Medelhavet.

 

Hotell Poseidón på Playas de Guardamar

Strax före Hotel Poseidón lämnade jag stranden och gick in i ett naturreservat. Såg en del bostäder på vägen som såg ut att bebos av lokabefolkningen. Det hade  fruktträd och höns.

Passade på att ta en öl på Hotell Poseidóns uterservering innan det var dags att gå söderut. Hotellet hade pooler, fitnessavdelning, konfransrum, wifi och luftkonditionering. Det märktes inte inne i serveringen som kändes både varm och kvav. Det varkade vara mest pensionerade spanjorer som bodde på hotellet så här års. Jag fick gå en omväg för att komma tillbaka till stranden. Det krävdes kort för att gå närmsta vägen till stranden. Nere på stranden fanns  inget stängsel så allmänheten kunde bada där.

Nu har jag stannat till på detta blå hotell som man ser från väg 332 innan man kommer fram till Torrevieja.

Hotel Poseidón Playas de Guardamar från havet

Hotel Poseidón Playas de Guardamar

 

 

 

 

 

 

Fortsatte sedan promandel längs strandkanten. Det var till och med de som vadade längs stranden. Själv tyckte jag det var för kallt cirka 16 grader i vattnet. Det är enklare att promenera Guardamar till La Mata än vad det är att gå längs havet söder om Torrevieja. Där finns mer klippor där. På några få klippor ute i Medelhavet såg jag ålakråkor eller Skrak som de heter på svenska.

 

Slkarvar på klippor i havet

Skarvar på havsklippor

 

 

 

 

 

 

När Jag kom till La Mata tog jag en Clara på en bar längs La Mata stranden. Sedan tog jag bussen till Avenida Paris. Känns härligt att idag ha gått en promenad på mjuk sand.

La Mata

Guardamar

 

 

 

Uteträning Torrevieja

Jag har märkt att jag blivit svagare i ärmarna så jag googlade ”Uteträning Torrevieja”. Själv behöver jag hänga med min egen vikt. Gillar inte att lyfta hantlar och kettlebell. Såg att det fanns ett inlägg om uteträning  på Spanienforums hemsida men tyvärr fick jag inte uppdatera det inlägget som var från 2019. I inägg från 2019 stod det att det fanns träningsredskap på stranden i Los Locos. Tyvärr har havet tagit dessa reskap. Så nu har jag gett mig ut i Torrevieja för att leta redskap för uteträning.

Calle Sta Petra 64

Bästa träningsredskapen i Torrevieja. Det mesta verkade vara helt där. Det finns både redskap för att hänga och klättra i.

Träningsredskap Calle Sta Petra 64

Calle Sta Petra

 

Myrparken

Myrparken ligger  i hörnet C/ Maestro Francisco Casanovas och Maria Gil Vallejos Här finns inget redskap där man kan hänga med sin egen vikt. Det finns redskap typ barr som man kan använda för att träna muskelstyrka.

 

Träningsredskap i Myrparken

Träningsredskap i Myrparken

 

Calle Mallorca

Allt verkar vara helt men det finns inga redskap där man kan hänga och dingla med benen eller lyfta sig själv i.

 

Träningredskap Calle Mallorca

 

 

 

Hittar ni fler uteträningställen så får ni gärna lämna en kommentar nedan i kommentarsfältet.

 

 

Playa los nosfragos

Havet har inte tagit dessa redskap men en del är trasigt och på vissa ställen så var det så mycket sand att man inte kunde snurra på snurrplattan den dagen jag var där.

 

Uteträningsredskap Playa los nosfragos

 

 

 

 

 

 

Skulle någon träningsplats ändrats eller att det kommit någon ny så får ni gärna lägga en kommentar nedan eller dela inlägget.

Lycka till med träningen.

La Imprenta en Torrevieja ett tryckerimuseum

igår besökte jag tryckerimuseumet La Imprenta en Torrevieja. Musset har öppet tisdagar mellan 11.30-14.00 och ligger på Calle Bazan 53. Jag blev possitivt överrasad när ägaren Miguel Aráez Suárez pratade svenska. Han hade en gång tiden arbetat på enbåt och  när de kom till Sverige fick båten probelm och de blev liggande i månader.

Sedan fick han jobb som sättare på spanska på ett tryckeri. När han kom tillbaka till Spanien startade han ett tryckeri som sonen idag driver. Hans tryckeri låg då där stadshuset nu ligger.

Museet har väl fungerande Heidelberg tryckpress som Miguel visade att den fungerade. Han körde inte  med färg för maskinen är jobbig att rengöra. Det finns även kast med olika typsnitt och ett bord där de skar papper.

 

 

gång i La Imprenta en Torrevieja

La Imprenta en Torrevieja tryckerimuseum

 

 

 

 

 

 

 

 

en annan gång som visa alla föremål i tryckriemuseet

 

 

 

 

 

 

Han samlar på mycket annat än utanför tryckeri området som telefoner, symaskiner, skrivmaskiner och en massa annat. Miguel har även gett ut en bok. Den går att ladda ner om ni klickar på länken Amore a Torrevieja

Miguel sa att det var gratis inträde men det finns en bössa vid utgången. Där lade jag en slant innan jag gick ut.

La Imprenta en Torrevieja är ett charmigt museum. Väl värt ett besök.

 

La Imprenta en Torrevieja

 

 

Royal Casino of Murcia

Efter att vi besökt Katedralen i Murcia så gick vi till Royal Casino of Murcia. Entreen var 5 euro i november 2024. Casino museet är öppet alla veckans dagar. Byggnaden förutom katedralen är de mest historiska byggnaderna i Murcia. Byggnaden är från 1847. År 1983 blev byggnaden förklarad som Nationell historisk byggnad så byggnaden har kulturhistoriskt värde.

 

Engelska Biblioteket

 

Rummet byggdes 1913 och designades av den engelska firman Waring & Giillow. Biblioteket har fint snidade flamingos och glasrutor skyddar böckerna. Samlingen innehåller 20000  böcker och en del av litteraturen härstammar från 1700-talet. Biblioteket är det första rummet på vänster sida då man kommer in casinot.

 

engelska biblioteket casinot i Murcia

Engelska biblioteket

 

Congresillo

Congresillo ligger mitt emot biblioteket. Det är ett elegant rum som var mötesplatsen för överklassen och  sociteen i Murcia. Detta rum har fina silke och träarbeten. Rummet innehåller en del romantiska målningar från 18 och 1900-talet. Skriver inte om alla rummen på Casinot då jag tycker att manerkligen ska göra ett besök där.

 

Damrummet

Ett annat vackert rum  är damrummet. Där finns det gott om speglar. Lamporna i rummet är original. Vackrast är målningen i taket. Konstnären är Jose Marin Baldo och målningen föreställer gudinnan Selene.

speglar i damrummet kungliga casinot i Murcia

Speglar damrummet

 

 

 

 

 

 

 

fint tak i Royal Casino of Murcia

Taket i damrummet

 

 

 

 

 

 

 

Patio Azul och biljardrummet

Patio Azul och biljardrummet är idag restaurang på Royal Casino of Murcia. Det finns en tidigare resturang som de dukat upp tidstypiskt men där får min inte slå sig ner. Patio Azul (den blå uteplatsen) har förändrats mest vid renoveringen 2006-2009.

Tidigare hölls det stora biljardtävlingar i biljardrummet. I biljardrummet finns fyra bågformade fönster.

 

restaurant Royal casino of Murca

Restaurangen

 

 

 

 

 

 

 

rummet har varit vapenrrum och en del var damtoalett

Vapenrum

 

 

 

 

 

 

 

Romersk staty

Romersk staty

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi hann inte med att besöka restaurangen på Royal Casino of Murcia men vi kommer nog att göra det nästa gång vi besöker Murcia.

Språket på casinots hemsida är spanka och engelska men google skötte översättningen till svenska. Surfa gärna in på

Royal Casino of Murcia

Banos de la Reina Xàbia och utsikten Mirador Morro de Toix

Banos de la Reina Xàbia

Platsen Banos de la Reina Xàbia ska ha blivit känd för att en romersk drottning ska ha badat där. Det har även funnits ett romerskt palats på platsen. Vi badade fast det blåste en del bland klipporna. Ni får ta det försiktigt så att ni inte halkar och slår eller skär er på de vassa klipporna. Annars var det uppfriskande saltvatten bad. Det går en kanal från stranden och  sägs att den en gång ledde till  bassänger med fisk. Idag är det nyare bebyggelse på platsen.

Önskar att de hade haft en informationstavla om platsen.

Det går inte att gå runt badplatsen för att komma till hamnen.

 

Banos de la Reina Xàbia

Banos de la Reina Xàbia

 

 

 

 

 

 

Banos de la Reina Xàbia

Banos de la Reina Xàbia

 

 

 

 

 

 

Hamnen vid Banos de la Reina Xàbia

Hamnen vid  Xàbia

 

Mirador Morro de Toix

Vägen upp till utsikten Mirador de la Badia är spännande med hårnålskurvor. Vi kom norrifrån. Vägen upp till utsiktplatsen är kanske inte lika kurvig om man kommer söderifrån. Det är inte så stor parkering till utsiktsplatsen. Vi hade tur att det inte var rusning den dagen vi var där.

Då man parkerat bilen går man en rak vägg rakt uppåt. Sedan följer man vägen till höger. Längst in på utsiktsplatsen finns radiomaster.

Utsikt Mirador Morro de Toix över Calpe

Utsikt Mirador Morro de Toix

 

 

 

 

 

 

 

blick ner från vägen upp till Mirador Morro de Toix

Gångväg till Mirador Morro de Toix

 

 

 

 

 

 

 

Utsikt inåt landet Mirador Morro de Toix

Utsikt inåt landet Mirador Morro de Toix

 

 

 

 

 

 

 

Mirador Morro de Toix

 

 

Denia slott eller Castillo de Denia

 

Vi fick en karta då vi löst entren till Denia slott. Min syster Kristina fick sitt liv första pensionärsrabbat där. Entreen var där var 3 euro för vuxna och 20 euro för pensionär när vi var där i november 2024. Slottets öppettider varierar under året. De har till och med nattöppet vissa tider på året.

Det finns spår av romerska bosättningar. Borgen har ett Andalusiskt muslimskt ursprung. Det finns ett arkeologiskt museum men det museet verkar inte handikappanpassat. Skulle de ha handikappsanpassat museet så får ni gärna lägga en kommentar neden. Det är flera platser i terrängen runt slottet som inte är lätt tillgängliga om man är handikappad.

 

Historiska lämningar Denia slott

Historiska lämningar Denia slott

 

 

 

 

 

 

 

Cistern Denia slott

Cistern Denia slott

 

 

 

 

 

 

 

 

Slottet har varit med om krig. Så sent som 1812 skadades delar av slottet av södra muren vid en fransk invasion.

Före 1947 användes norrsluttningen som stenbrott.

Senare blev slottet kommunal egendom. Då startade en del ombyggnadsåtgärder. Det skapades en ny väg.

 

 

Hoppas de har pengar för på vissa ställen upplevde vi att de inte har restaurerat med rätt material. Det kan kosta i längden och göra om renoveringar och rätta till fel.

Vill du gå på konserter så ordnas det under sommaren på slottet-

Denia slottstunnel

Sedan gick vi in i Denia stad. Där tog vi en fika på ett cafe nära kyrkan. Där fanns en tunnel genom berget så vi slapp gå så långt till bilen. Den går mellan Plaza del Consell och Ronda de las Murallas. Tunneln byggdes som skyddsrum under inbördeskriget.

 

Slottstunnel Denia

Slottstunnel Denia

 

 

 

 

 

 

Denia slott 

 

 

 

 

Salinas Las Charcas

Vi köpte badtofflor i en presentshop längs strandvägen innan det var dax för ett lerbad i Salinas Las Charcas. Jag har tidigare badat i Salinas upp i Torrevieja men där är nu badförbud. Där fanns inget vatten att skölja av saltet på huden. Så vi hade med oss vars en vattendunk. Vi behövde inga dunkar för man kunde skölja av sig i Medelhavet på andra sidan gångbanan.

Bad i Salinas Las Charcas

Vi var lite osäkra på hur vi skulle göra. Kristina gick ner i vattnet och tog med sig lera upp på bryggan. Jag var lite latare så jag tog utav lera som andra tagit upp på bryggan.  Inne vid stranden var det så mycket lera att man sjönk ner en hel del men badtofflorna seglade upp till ytan. Jag hade hört att man behövde badtofflor men den den dagen vi badade hade man nog kunnat bada barfota. Det gick inte att bada barfota uppe i Saltjöarna i Torrevieja. Där var det saltkristaller på botten.

Sedan gnider man in leran på kroppen. Leran får sedan torka. Det luktar inte alltid så gott om leran. Då leran torkat badar man bort leran i Salinasen (saltsjön). Jag flöt som en pingpongboll i Salinasen. Innan jag gick upp ur salinasbadet fick jag skrubba bort lite lera från kroppen.’

Medelhavsbad

Därefter  går man över gångbanan och badar i Medelhavsvatten. Det är inte tillåtet att skölja bort leran i Medelhavet. Vill man så kan man gå en lång promenad på piren.

Jag och min syster har lite känning av dåliga knän. Vi tyckte nog att de blev lite bättre efter badet.

 

Salinas vid enasidan och Medelhavet vid andra sidan av gångvägen.

Salinas bad till vänster och Medelhavet till höger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kristina på väg ned i badet efter att leran torkat. Salinas Las Charcas

Kristina på väg ner i  Salinas Las Charcas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kristina med en mölla i bakgrunden

Kristina framför mölla

 

 

 

 

 

 

 

 

Kristina ville bli fotograferad framför denna kvarn på väg till bilen. Vi hade parkerat längs vägen för vi kom norrifrån. Det var riktigt trevligt att bada lerbad i Salinas Las Charcas. Vi kommer nog tillbaka.

Salinas Las Charcas