Kategoriarkiv: Halland

Postrånevandringen 220520

Eftersom Postrånevandringen var inställd för tredje året i rad så gick jag och syrran vandringen från Margeretetorps Gästgivaregård till Östra Karups kyrkas parkering. Vi träffades på Gästis i Margeretetorp. Sedan körde vi med Kristinas bil till parkeringen vid Östra Karups kyrka.

Vi gick sedan på Postriddarens väg i Östra Karup. När den mötte gamla E6.an gick vi en bit på den. Sedan gick vi till höger in på Gamla Riksvägen. I stället för plåtvägmärken hade man milstenar. Vi passade på att fotografera några av de milstenar som finns längs vägen. Milstenen nedan sattes upp för över 350 år sedan och är en  fjärdingstolpe (2672 meter).

milsten gamla riksvägen östra karup

Gammal milsten Gamla riksvägen i ÖstraKarup

Torp längs Postrånevandringen

Östra Karups minnesvårdsförening har att upp skyltar där det en gång i tiden funnits torp. De har en förteckning över torpen. På en del av torpen finns det även bilder och informationsskylt som på Bockahuset.

informationsskylt bockahuset

Informationsskylt Bockahuset

En av Östra Karups minnesvårdsförenings torpskylt

En av Östra Karups minnesvårdsförenings torpskyltar

Då vi gick vår egen postrånevandring följde vi Skåneleden en bit innan den sticker över mot Hålehall. Den väg vi gick som också kallas Kungsvägen var på medeltiden vägen mellan Köpenhamn och Oslo. Det fanns ståtrövare och annat löst folk i buskarna. Det sägs att drottning Kristina åkte denna väg då hon flydde från Sverige. Vägen går förbi Elemosse som de håller på att restaurera så att inte björken tar över.

Då vi kom till landskapsgränsen Halland-Skåne passade vi på att ta en bild på broräcket.

Kristina på broräcket Halland-Skåne

Kristina på broräcket Halland-Skåne

År 1757 blev en norsk postridare rånad mellan gästgivaregårdarna i Margeretetorp och Östra Karup. Posten mellan Köpenhamn och Oslo gick över åsen på den tiden. Jag har besökt stenen som barn. Då var det min morfar som kände till historien om postridarerånet.

minnessten postridare rånet

Postridarens minnessten

Gästgivaregården i Östra Karup är stängd sedan många år. Gästgivaregården i Margeretetorp är blomstrar som aldrig förr. Vi var inte klädda för att gå på gästgivaregård så vi stannade på två ställen för att fika. Jag hade med mig bullar som Elini bakat. De smakade mums som matsäck på våran vandring. Vi åt även mackor och frukt på våra två pauser under vandringen.

Utsikt söder ut från postridarensväg

Utsikt söder ut från postridarensväg

 

Milstenar

Sista biten gick vi på gamla E6:an. Där hittade vi denna nyare milsten. Inte så fin som de gamla.

milsten i Margeretetorp

Nyare milsten

Då vi kom fram till Margeretetorps gästgivaregård körde vi gamla E6.an mot Östra Karup. Vi stannade vid kommungränsen mellan Båstad och Ängelholms kommun. För femtio år sedana var det gränsen mellan Skåne-Halland. Då tillhörde Östra Karup Hallands län och landskap. Stenen har en gång varit slängd på en gärdsgård på gamla riksvägen. Den blev för sextio år sedan flyttad till sin nuvarande plats. Det fanns ett äldre par som också hade stannat vid stenen. Vi kunde berätta för dem att den var så gammal så att den är från den tiden då vi löd under den danske kungen och varför den placerats på nuvarande plats.

 

Milsten vid gränsen Ängelholms och Båstads kommun

 

Vi gick i perfetkt väder. Inte regn och inte strålande sol och som tur var slapp vi skoskav och träningsverk. Postrånevandringen var en perfekt träning inför varan resa till Kebnekaise.

 

Midsommargrottan vid Vippentorpet

Vi läste en artikel om att Midsommargrottan som skulle finnas i närheten av hembygdsgården Vippentorpet.  Vippentorpet har vi besökt tidigare men då har inte cafét varit öppet. Vi började med att äta våfflor och dricka en kopp kaffe till. Det serverades glass och sylt till våfflorna. De som driver Vippentorpets café är jättetrevliga. De förklarade hur vi skulle gå för att komma till grottan. De har detta året tagit över serveringen eftersom mannen som äger cafét är 77 år gammal.

Vi gick tillbaka och till höger på vägen vi kom ifrån. Googlar du Midsommargrottan så hamnar du vid informationsskylten om grottan.

info om midsommargrottan

Du följer sedan rödgulmarkering 300 meter in i skogen. Det är inte helt enkelt att klättra upp till grottan för man måste kliva på en hel del klippblock innan m an kommer upp.

 

 

Det finns stege ner till grottan. Jag tog en bild nere i grottan men den blev för mörk för att publicera. Jag rekommenderar gymnastik eller promenadskor vid grottbesöket. Själv hade jag sandaler men de är inte så stabila när man klättrar. Det är även fuktigt inne i grottan så ta oömma kläder på er. Jag hade användning av mobilens ficklampa för att lysa mot utgången.

 

nedgång midsommargrottan

 

Det är lite smalt när man ska ta sig ut ur grottan. Vi gick på andra sidan grottan tillbaka till Cafét. Den vägen är mera handikappvänlig.

 

utgång midsommargrottan

 

Då vi kom tillbaka svalkade vi oss med en glassbåt från Ängelholmsglass. Vill man inte svalka sig med glass kan man ta ett svalkande bad i Hjörneredssjöarna i närheten.

Tyvärr var inte Vippentorpet öppet idag på grund av Corona. Jag har inte hittat någon hemsida till Vippentorpet och grottan men ni kan läsa mer om Midsommargrottan på Lovelaholm

 

Prins Bertils stig i Halmstad

Prins Bertils stig börjar vid slottet i Halmstad och går går på många ställen längs havet till Möllegårds naturreservat. Stigen är 18 kilometer lång så jag hann inte gå hela vägen då jag även åkte med forskningsfartyget Sabella.

 

­

 

Slottet har anor tillbaka till den danska tiden. Slottet är residens för landshövdingen i Halland. Det finns även en representationsvåning och kontor i byggnaden.

 

Prins Bertils stig går i början mellan Nissan och nybyggda hyreshus. På väg ut till stranden går man igenom en mindre skog.

 

Då jag kom ut till Söderpiren som är ett café som ligger vid småbåtshamnen hittade jag denna container där de samlat skräå som de hittat vid stranden.

Caféet har denna magnifika utsikt.

Vid kiosken finns denna informationstavla om Prins Bertils stig.

 

Dessa blå stolpar visa att man är på rätt väg. Jag vände vid en kiosk för att gå tillbaka till stan.

 

På vägen tillbaka åt jag på Söderfamiljen. Söderfamiljen ligger vacket utmed Nissan. Jag åt pasta och räkor.

Sedan gick  jag till Stationen som ligger på andra sidan Nissan för att ta tåget hem till Rydebäck.

Det blir nog fler inlägg  stigen en annan gång.

Du kan ladda ner information om  prins Bertils stig som pdf

https://www.halmstad.se/download/18.28b268e3139bf99900680004096/1452499613968/PBKarta01.pdf

Detta är inte något sponsrat inlägg.

Sabella Västerhavsveckan 190807

Jag och Uffe har länge velat åkamed Helsingborgs Stads arrangerade gratis  turer med. Sabella. De är populära  har varit fullbokade då vi tänkt åka. Kunde inte låta bli att boka båten då den deltar i Västerhavsveckan. Sabella är ett forskningsfartyg som normalt seglar med studenter.

Tog tåget från Rydebäck med byte i Helsingborg. Här ligger hon vacket med Halmstad slott i bakgrunden.

 

Jag blev avprickad på bokningslistan. Vi var ett 20 tal resenärer. Bland annat en reporter från SR Halland. De kommer att ha ett inslag i sina lokala nyheter i morgon. Hallandspostens reporter dök aldrig upp till båtens avgång kl 10.00.

 

Vi seglade ut ur Nissan och in i Laholmsbukten en del av Kattegatt.

 

Jag har gjort ett Youtubeklipp om turen med Sabella under Västerhavsveckan.

 

 

 

Jag och Uffe åkte för någon månad sedan med Sabella ägarnas andra fartyg Skonaren Nina. Vi seglade söderut längs Danmarks kust. De har lika teman. Vi åkte då det var räkfrossa. Det var en riktigt trevlig tur.

https://www.skonaren-nina.se/

Jag har bloggat om Västerhavsveckan på min andra blogg http://www.elsagunnarsson.se/?p=545. Västerhavsveckan är ett Leader  projekt och har hemsida http://vasterhavsveckanskanehalland.se/

Arrangör för dagen var Naturskyddsföreningen. De hade haft en tur med Sabella från Torekov igår och i morgon ska de utgå från Båstad. De hade också ett informationstält på kajen. De är Sveriges största miljöorganisation.

https://www.naturskyddsforeningen.se/

 

http://sabella.se/

 

Jag har inte fått någon ersättning för att skriva detta inlägg

 

S/S Lagaholm

Vi åkte 15.00 turen med S/s Lagaholm från Laholm  till Åmot och retur. Den dagen vi åkte tryckte vinden  in  i ån från havet.

De lånar ut  flytvästar och säljer kaffe med bulle ovanför  bryggan.

Vi trodde det fanns  landgång till båten men det saknas så det är inte helt enkelt att ta sig  i ifall man  är handikappad.

Du kan  köpa  biljetter  på Laholms Turistbyrå  och  i bokhandeln. Finns det  biljetter  över säljs de vid båten.  Det finns en guide med på båten. Båten drivs av Laholms  Ångbåtsförening. De ställer  upp  ideellt. Jag har gjort  ett klipp om turen

 

Mer info om S/S Lagaholm

Lagaholm

Snibe Stua en gång ett snaphane tillhåll på Hallandsåsen

Kör väg 24 norrut från Örkelljunga mot Våxtorp då skylten Smedjeryds kloster dyker upp kör in på den vägen. Har du gps så sätt in den på byn Hällede. Precis när du kör ut ur Hällede, så titta till höger, så ser du pilar som markerar var du ska börja din vandring. Vid skylten finns denna info skylt som du ser på bilden nedan. Det finns även oranga pilar som pekar in i skogen. Du får parkera bilen i vägkanten. Sedan följer du Skåneleden genom skogen. Brantaste stället på stigen är vid en kraftledning.
DSC00279

 

DSC00283

Uffe är cirka 1.80 lång om det ger något perspektiv.

DSC00284

Vi gillar sägner och om Snibe stua berättas följande sägen. Jätten Snibe och hans hustru Kitta byggde sin grotta omsorgsfullt med stadiga stenbumlingar. Snibe stördes av kyrkklockorna i Våxtorp och Örkelljunga. Han blev så arg så han tog några 3-4 tons stenar och försökte träffa kyrkklockorna.

Kitta tröttnade på Snibe och gav sig iväg till en annan grotta. Kitta gjorde en slangbella av sina strumpeband och siktade mot kyrkorna. Bockastenen i Ränneslöv och Dövrastenen i Knäred är Kittas verk. Då jättarna blev störda i vardagen drog de från trakten.

Då jättarna försvunnit flyttade en trollfamilj in i grottan. Trollen var omtyckta av folket och man bytte mat med varann. Trollmor ställde en gång en bytta med en stor gul smörklump på trappan till en gård i närheten. Där bodde en elak dräng som var ensam hemma just då. Han åt upp trollmors smör och sedan gjorde han något ofint. Trollen hade sett vad som hänt och kom skrikande – ”Du aud opp smöred å sked i skaulen! Lött pau hälen å trö pau tauen!”. Trollen dansade med drängen tills han störtade omkull och dog.

DSC00286

 

Snibe stua ser inte ut som på snapphane tiden för det har  skett ras. De väntar på nytt ras så det rekommenderas inte att gå dit själv utan att ha sällskap. Andra kända tillhåll är Snapphanestallarna i ravinen Trollehallar som också ligger i trakten. Det får bli ett annat blogginlägg.