Kategoriarkiv: Kroatien

Bako Nationalpark 30 mars 2019

Dåv i sett när de matat aporna och solbjörnarna åkte vi mot Bako National park.

Det är nog någon volontär som piffat till en mur på Mantangs approjekt.

 

 

Vi stannade till och sträckte på benen vid en flod på väg mot Bako. De kastade tyvärr mycket skräp i floden.

 

Entrén till båtarna som tar en till Bako. Där fanns även en servering. Vattnet i Bako Nationalpark är inte drickbart. Tänk på att ta vatten med er. Det går att köpa vatten i matserveringen ifall ni skulle glömma vattnet. De säljer även öl men affären i nationalparken ser ut att ha stängt för många år sedan.

 

Vi åkte med båtar som hade soltak.

 

Det är inte bara sandstränder i Baku Nationalparken utan det måste till klipper för att skapa den fina sandstranden.

Entrén till hotellreception och restaurang på Bako Naionalpark.

 

Vi åt buffe i restaurangen.

Vi kunde inte äta på uteplatsen på dagtid för då kom makakerna och snodde maten. Det gick bra på kvällen då det var mörkt att sitta på uteserveringen där man ser stranden mellan träden. Det blir mörkt tidigt på Borneo.

Tyvärr fick man inte bada på den fina sandstranden på grund av krokodilrisk.

 

Vi åkte båt till en annan strand. På väg till stranden åkte vi förbi de klipper som har blivit ett signum för nationalparken. Det gick att köpa T-shirt med det motivet. Uffe och Kristoffer stannade kvar på altanen utanför rummen.

 

Vi åkte även in i en smal vik mellan klipporna. Han som styrde båten lyckades med det knixiga att ta sig runt inne i den smala viken. Vi åkte med en båt som hade en 60 hästars Mercury motor.

 

 

De körde oss till en strand som vi kunde rå oss själva utom aporna som snodde vår mat då vi badade. Bilden nedan är en lite bäck som rann ut i viken.

 

Utsiktsplats vid badviken.

Vi fick inte bada hur långt ut i havet som helst för det fanns stingrockor.

Då vi kom tillbaka till hamnen gick vi för att kolla lövapor och näsapor.  De söker sig till stranden på kvällen. Tyvärr fick jag inte någon bra bild på aporna.

Då vi ätit på kvällen gick vi till hamnen för att se ifall det fanns några djur i nattmörkret. Det var magiskt att se eldflugorna i  nattmörkret. Tyvärr gick de inte att fotografera.

 

Jag och Uffe fick ett fyrbäddsrum perfekt att lägga väskorna på .

 

Bako Nationalpark är den första nationalparken i Sarawak. Den grundades 1957.

 

Qoola Qvinnor 3/9 2015

Packade väskan igår innan jag gick och lade mig. Denna natt hade jag inte så varmt på mitt rum för Susanne gav mig tipset att stoppa ett annat kort i kortläsaren då jag lämnade rummet. ICA kortet fungerade lika bra som nyckelkortet. Synd att jag inte kom på det tidigare.

Gick ner och knackade på Annas dörr hon var redan vaken. Vi gick ner till receptionen. Där fick vi frukost i en påse för frukost matsalen har inte öppet så tidigt på morgonen. Lastade in vårat bagage i bussen. Bussen lämnade Opatija klockan sex för att hämta upp turister på ett annat hotell. Under bussturen fick vi guidning av Scandjetsguide. Vi passade även på att äta var maten i frukostpåsen.

Då vi kom fram till flygplatsen lämnade vi in vårat bagage. Köpte sedan fika som vi åt på uteplatsen på bilden nedan. Där slog vi oss ner vid ett bord där det satt en svenska som skulle åka hem och hälsa på sina söner.

 

Uteserveringen på Rijekas flygplats

Stol på väg till taxfreeshopen

WP_20150903_08_11_31_Pro

 

I taxfreeshopen handlade jag honungslikör till Uffe. Sedan gick jag på planet. Det var inte så många på flygplanet hem så jag hade tre säten alldeles för mig själv. Drack ett glas vitt vin och slappade på flyget. Det var klart väder då vi flög in över Sverige. Det var jätte fint att se Falsterbo kanalen, Malmö, Helsingborg, Kulla – och Bjärehalvön. Då flyget tagit mark och höll på att taxa in till terminalen sa kapten att de som ska till Ängelholm kunde sitta kvar. Hade aldrig tänkt på att flyget landade i Ängelholm på vägen ner till Rijeka. Jag hade ju boka flygbuss och tåg.

Jag åkte flygbuss tillsammans med Anna till Göteborg. Vi han äta på en engelsk pub i Nordstan innan vi tog tåget mot Malmö. Vi såg många regnbågar vi flög in mot Landvetter, då vi satt på flygbussen och vi såg även regnbågar från tåget.  Jag kramade om Anna och tackade för en trevlig resa då jag kom till Knutpunkten i Helsingborg.

Tack Siv, Gunnel, Jini Sofia och alla Qoola kvinnor för härliga inspirerande dagar i Kroatien.

qoolaqvinnor.seQoola Qvinnor 2/9 2015

 

Karin Wells och Susanne Bilski från företaget Butterflying today AB höll i dagens första workshop om Stärk ditt varumärke – inifrån och ut. De gick igenom varumärkeshjulet  och vi fick fylla i en ett blad om våra företagsvisioner, värdeord, affärsidé, identitet med mera.

De kompletterar varandra en pedagog och en ekonom.

 

Karin och Susanne utterflying today AB

 

http://www.butterflying.today/

Det hade blivit sämre väder inte så jag passade gå ut i byn när det blivit svalare. Jag började med att gå till Angiolina Parken.

 

WP_20150902_10_20_09_Pro Park angiolina Opatija

 

WP_20150902_10_21_48_Pro WP_20150902_10_24_31_Pro

Tyvärr får man inte beträda gräsmattorna i parken

WP_20150902_10_24_31_Pro WP_20150902_10_25_24_Pro

Hotel Kvarner var det första hotellet som byggdes i Opatija. Det byggdes år1884. Hotellet ligger längs strandpromenaden Lungomare. Lungomare är 12 kilometer lång. Tyvärr hann jag inte gå hela sträckan.

Hotel Kvarner

De höll på att ställa i ordning detta rum med den berömda kristall takkronan så jag fick fotografera från entrén.

takkrona hotel kvarner

Det finns mer än en entré till friluftsteatern i Opatija. Detta är entrén mot Marinan.

entre friluftsteater Opatija

En del Qoola Qvinnor har balkongutsikt över denna Marina. Jag har utsikt åt andra hållet mot gatan.

Marinan i Opatija

Jag hann till och med ta ett dopp i Adriatiska havet innan det var dags att gå tillbaka till föreläsningar.

 

Eva Synnergren – Hjälper företag att lysa på nätet

Eva Synnergren Kindbo Marketing & Communication

 

Eva hjälper företag att hitta mål med sin hemsida på nätet, skriva texter, hitta call to action, punktlistor och andra bra tips för nätet

http://www.kindbo.com/

 

Kerstin Nyström – Lär känna dig själv som företagare!

 

WP_20150902_13_09_04_Pro

 

Kerstin gjorde en övning med oss. Vi skulle rita en teckning som symboliserade oss privat och en teckning som oss som företagaren. Sedan gjorde hon en visualiseringsövning. Där vi skulle stå på teckningarna. Jag stod stadigt på teckningen föreställande mitt privatliv. Då jag stod på min företagsteckning svajade jag. Vilket betyder att jag får jobba vidare och stabilisera företaget. Till sist diskuterade vi vad vi kommit fram till under övningen med stolskompisen bredvid.

http://balsamkonsult.se/

 

Anna Nilsson – Business Bloggers – företagsblogga med strategi för att nå ut ännu bättre.

Nedan ser ni ett bloggschema by Anna.

 

Annas blogg schema

 

Anna är både stylist och hon driver bloggevent. Hon har just startat en digitalkurs i bloggning.

http://www.businessbloggers.se/

Sedan var det dax för Mastermind. Ett par Qoola Qvinnor fick möjlighet att sitta i vad som kallas hotseat. Den som sitter i hotseat har två minuter på sig att förklara sitt företagsproblem. Sedan har deltagarna möjlighet att ställa förtydligande frågor till den som sitter i hotseat så att det inte blir något missförstånd. Sedan brainstormade vi  problemet i fyra minuter. Ellinor Karlsson var helt enorm på att anteckna vad som kom fram i brainstormingen. Den som satt i hotseat fick sedan tala om vad den tog med sig. Den som satt i hotseat fick även med sig Elionors anteckningar.

WP_20150902_16_00_19_Pro

Sedan satte jag mig med Siv och några anda Qoolq Qvinnor på den blomsterrestaurang som vätter mot gatan. Jag åt tonfisk pizza för tonfisken smakade mycket bättre här i Kroatien. Sedan gick jag ner i hotellets källare. Där fanns en delikatessbutik.

 

 

WP_20150902_19_44_34_Pro

 

Filmen nedan visar chockladfontänen i delikatessbutiken.

 

Sedan var det dags för att gå till avslutningskväll i samma lokal som vi hade företagsmässa och modevisning. Det var allt från Sivs sång, historier, röda näsor. Lullan hade samlat in pengar till ett jätte fint armband som tack för att hon ordnat Qoola Qvinnors framgångsresa.

Där efter gick vi till nattklubb där vi fick gratisdrink. Jag hade först inte tänkt gå till Lido nattklubb för jag tänkte mig en nattklubb som en mörk grotta. Gissa vad man kan ta fel. Lidos nattklubb ligger längs strandpromenaden. Vi dansade disko under bar himmel till midnatt. Då det var dags för Anna och mig att gå hem för bussen lämnar hotellet klockan 06.00 på morgonen i morgon. Linda Björck följde också med men hon ska stanna en vecka i Opatija.

WP_20150902_22_45_27_Pro WP_20150902_22_52_59_Pro

 

Jag betalade det som jag drukit under veckan samt att jag betalde för en flaska musserande vin från minibaren. Flaskan delade jag med Anna på hennes rum. Anna bjöd på god chocklad.Qoola Qvinnors framgångsresa till Kroatien 1/9 2015

Eftersom det var varmt på rummet för aircondition  startar bara då man har nyckelkortet i lådan precis då man kommer in i rummet. Jag har 26 grader varje kväll som jag kommer in på rummet. Efter några timmar får jag skruva ner aircodition för ljudet blir irriterande. Därför tog jag sovmorgon fast att det lät intressant med morgon yoga. Jag testade yoga igår så jag kommer nog att testa det fler gånger.

Fösta föredraget efter frukosten var en workshop Övertygande presentationsteknik. Hur du får andra att vilja att lyssna och hur du undviker ”death by powerpoint” med  Nina Hjorth. Tyvärr glömde jag fotografera Nina.

Presentationsteknik.com

Sedan var det dax för Stick ut på LinkedIn med Linda Björck. Linda håller kurser i LinkedIn. Jag hade tänkt filma men det kom i folk så det kom huvuden i vägen. Linda berättade att det fanns två miljoner Linkedin konton i Sverige. Hon bad oss också se upp så att vi inte hade owner eller företagare i våra profilen. Det är lika viktigt som en proffsig bild. Linda tycker att man klarar sig i början med basic varianten som är gratis. Hon anordnar kurser i LInkedin.

Här är ett foto från sammanfattningen.

Linda Björck Linkedin Qoola Qvinnor

 

Hon hade ett bra erbjudande i slutet av sin föreläsning. De flesta föreläsarna hade bra erbjudande i slutet av föreläsningen.

http://www.smartbizz.se/

 

Linda Hernestål da Silva insprirerade oss till att ”Börja Företagsblogga – från nybörjare till
proffs på 30 minuter”. Hon började blogga då hon åkte till Brasilien. Har sett att Linda även börjat sända på en app som heter Periskcope. Det ska bli spännande att följa henne där.

Linda Hernestål da SilvaQoolq qvinnor

http://www.ekkowebsolutions.com/

Monica Bozinov hjälpte oss att göra en pengakarta.  Vi fick ett blad med frågor där vi fick fylla i svar på vad vi har för känslor då det gäller ekonomi. Det var bara att konstatera att jag har lyckats bättre med privatekonomin än med företaget. Monica håller även på med EFT.

http://www.monicabozinov.com/

Trotts att Petra Ariton var sjuk så höll hon i ”Så gör du den perfekta hisspitchen”. Det där med hisspitch har jag filat på men jag har inte rikigt fått till det. Petras förlag ger ut Qoola Qvinnors bok Boosta din business : 30 qoola qvinnor delar sina bästa marknadsföringstips som kommer att lanseras på bokmässan senare i höst. Siv Thuresdotter ser varje åt till att Qoola Qvinnor har en monter på bokmässan i Göteborg.

Petra Ariton Qoola Qvinnor

 

http://www.aritonforlag.se/

 

Sedan presenterade Ajla Timbrant duktiga företagare från Kroatien och Bosnien. Ajla hjälper en del av kvinnorna med den svenska bokföring. Kvinnorna Presenterade sina  företag.

 

WP_20150901_15_10_53_Pro

 

Hittade inte Ajlas hemsida. Hon har Facebook https://www.facebook.com/ajla.timbrant?fref=ts

Deseen väggdekorationer

WP_20150901_17_34_48_Pro

http://deseen.ba/

Iva Ćulumović gjorde sylt med lavendel i . Det senaste som han blandat i sylten är honung.

 

WP_20150901_17_45_02_Pro

http://lavander_sweetivy.emaxo.com/

Facebookgrupp https://www.facebook.com/lavanda.proizvodi?fref=ts

Berina Sobo Nezirovic säljer choklad till svenska butiker. Hon har även hemsida men den är under uppbyggnad. På hemsidan kan du se var återförsäljarna finns. Det är en kvalitetschoklad där det finns tryckt på kartongen för olika tillfällen.

http://dazaria.se/aterforsaljare/

Valnea Bezovic en kvinna i byggbranschen. De har filial i Stockholm. Sidan är på Croatiska men man kan alltid köra en Google översättning.

http://www.nivogradnja.hr/

Lejla Kusturica  Philanthropy Manager på Moziak

 

Lejla berättade att Bosnien Herzgovina har bland de dyraste regeringarna i världen. Därför har Mozaik startats för att råda bot på arbetslösheten som är hög i landet. Deras fokus ligger på att utveckla hållbara resurser en slags social-ekonomisk utveckling. Man kan säga att Mozaik kan tjäna som ett exempel på framgångsrik verksamhet och ansvar gentemot samhället. Mozaik finns till för utveckling av landsbygdssamhällen i Bosnien Herzgovina . Deras mål ärpå att främja utvecklingen av landsbygdssamhällen.

 

http://mozaik.ba/en/o-mozaiku/o-nama

 

Vilka duktiga kvinnor. Kvinnorna från Kroatien och Bosnien Herzgovina deltog i Qoola Qvinnors företagsmässa.

Efter mässan var det modevisning. Jag gick i en lila t-shirt med fjäril och lila scarf från Doris Design som ägs Ingalill Tejder. Elisabeth Amnäs som äger Ateljé Eliza Design hade med kläder av jätte mjukt tvättbart skinn.

 

Sedan gick detta glad gäng ut för att äta på Zelengaj. Jag åt tonfisk med pasta. Sedan beställde jag in en slibovitza. Ursäkta stavningen. Slibovitza är en kroatisk snaps gjord  på plommon.

 

WP_20150901_20_54_44_Pro

 


Qoola Qvinnors framgångsresa till Kroatien 31/8 2015

Efter frukost som bestod av bröd och vanligt pålägg fanns det gott om fika bröd och pannkakor. Sedan var det dags för välkomst och informtionsmöte på Hotel Royals Terrass.

 

qoola qvinnor välkomstmöte hotell Royal

Trotts att det fanns parasoller blev det en varm föreställning. Siv Thuresdotter som startade Qoola Qvinnor gick igenom informtion om de dagar som vi ska vara i Kroatien. Sedan presenterades alla veckans föreläsare. Siv har bokat två konferensrum. I rum 1 kommer det att vara föreläsningar för företagare och i rum 2 hälsa och personlig utveckling.

Första föreläsare var Kristina Bähr om ”Vad är hjärnan vid konflikter”. Hon berättade hur lätt det är att reagera på reflex och att hormoner som styr oss. Hennes företag heter Exist Nu AB och har hemsida.

Kristina Bähr

 

http://www.exist.se/

 

Brita Hahne från Smpl Organiserad enkelhet ”Så fick jag min drömkund IKEA”. Hon berättade om hur hon mailade till IKEA och en IKEA anställd vidare befordrade mailet till en annan IKEA anställd. På det sättet kom Brita in som föreläsare på IKEA om ordning och reda.

 

WP_20150831_11_23_36_Pro

http://smpl.nu/

Lunchen var försenad så jag passade på att gå en promenad längs strandpromenaden som kallas i Opatija kallas Lungomare. Eftersom det var varmt i luften kändes havsvattnet svalkande.

WP_20150831_12_20_52_Pro

 

 

Då vi ätit av middagsbuffén var det dag att lyssna på Karin Sensson från House of Sales Sweden. Hon föreläste om hur man säljer B2B. Tyvärr fick jag ingen bra bild på henne. Hon gav bland annat tips på vad kunden inte vill höra och hur man kommer förbi hinder som till exempel receptionister så att man får tag i rätt person.

WP_20150831_13_32_17_Pro

 

http://www.houseofsales.se/

Sista programpunkten i rum 1 var Round table i diskussionsgrupper. Tyvärr klarar inte bloggen av att ladda upp filmen vid upprvärmingen inför Round Table då filen är för stor för bloggen så jag får delar filen med Youtube.

Det fanns sex olika ämnena att välja på. Jag valde att diskutera företagsblogg ”Hur gör jag det framgångsrikt”. Anna Nilsson ledde gruppen.

Sedan testade jag Yoga med Lill-Ann Kléen från Hälsohörnan hela dig. När Lill-Ann inte är på QQ så håller hon i kurser i yoga, mindfullness och skrattkurser i Göteborgs trakten. Jag hade aldrig testat yoga tidigare. Jag kommer säkert i framtiden att testa Yoga.

http://www.halsohornan.info/

 

Sedan var det dax för att klä om sig för Qoola Qvinnors Cocktail Party på Hotel Royal. Det bjöd på Kanapéer och champagne. Siv visade att hon förutom att vare en fantastisk konferencier så har hon en fantasktisk sångröst. Lyssna på Siv och Anita Milding vid flygeln.

 

Sedan gick vi ut för fotografering av alla Qoola Qvinnor. Jag har förresten glömt att berätta att Qoola Qvinnor har en helt fantastisk fotograf med sig. Fotografen heter Jini Sofia Lee.

Sedan var det dags för att gå till Ingalill Tejders som äger Doris Design för att prova ut kläder till morgondagens mannekänguppvisning. Jag började med att prova röda kläder för då jag kommer in i klädaffärer så säger det att jag klär i rött. De röda kläderna var för stora för mig så det blev en lila T-shirt med fjärillar och till det en lila sjal med hjärta.

klädprovning Doris Design Ingalill Tejder

 

http://www.doris-design.se/

Sedan gick jag och Anna och åt glass. De har god glass smakar som italiensk. Sedan gick vi in i en juvelerare butik. Jag köpte berlocker till barnbarnen. Jag valde berlock med en historia från Opaija regionen. För länge sedan då turkarna ockuperat regionen så kom venetianarna med masker. Turkarna trodde venetianarna var onda så turkarna tog till flykten utan kamp.

 

berlock från Opatija

Sedan köpte jag badsalt i en annan butik. Anna köpte skogshonung i den butiken. Vi var även inne i en väskbutik innan vi gick till hotellet. Anna gick och lade sig. Jag drack på hotellet uppe vid stora vägen.

 

http://qoolaqvinnor.se/

Qoola Qvinnors framgångsresa till Kroatien 30/8 2015

Åkte in till Knutpunkten för att ta Öresundståget till Göteborg. I Göteborg gick jag till Flygbussen som skulle ta mig till Landvetter. Jag hade bara suttit en liten stund då en pigg tjej satte sig bredvid mig. Hon presenterad sig som Anna Thorlund. Vi pratade och helt plötsligt var vi på Landvetter.

Innan vi checkade in fick vi välja hatt med paljetter på. Jag valde en lila. Vi var 100 kvinnor som skulle med på resan. Ett 40-tal ska åka hem på torsdag och resten stannar en vecka.

WP_20150830_16_51_22_Pro

Anna, jag och Annika då vi checkat in

WP_20150830_16_44_58_Pro

Annelie, Gull och Carina

Satt tillsammans med Carina och Anna på flyget som lyfte en kvart försenat från Landvetter. Vi åkte med http://www.scandjet.se/  Åt en baugett och drack vin på flyget. Vi landade i Rijekas flygplats som ligger på ön Krk. Flygplatsen på Krk var charmig, inte allas stor. Bagagebandet gick inte runt för det fanns ett stopp där bagagebandet tog slut. Då jag fått mitt bagage gick jag och satte mig i bussen som skulle ta oss till hotellet. På sätet fanns en vattenflaska. Perfekt för det var ganska varmt trotts att det hunnit bli kväll. På den bussen jag åkte fanns en guide med som berättade lite om trakten runt Rijeka och Opatija. Det var ganska mycket trafik då vi åkte från flygplatsen för alla Rijeka bor var på väg hem från sina sommarstugor på ön. Det var mörkt då vi åkte till hotellet så vi såg inte mycket från bussfönstret.

Framme i Opatija var bussen för stor för att köra ner till hotellets entré så vi fick gå ner till vårt hotellbyggnad som hette Camelia. Camelia ingår som en byggnad utav fyra andra Grand Hotel 4 Opatijska Cvijeta på svenska blir det ungerfär fyra blommor.

WP_20150830_21_44_03_Pro

Anna då vi kommit av bussen. . Vi fick ganska snabbt våra nycklar. Hon fick rum 318 och jag 615. De som hade beställt enkelrum fick sina nycklar först.

 

WP_20150830_22_03_13_Pro

 

Sängen med morgonrock och tofflor

 

WP_20150830_22_03_30_Pro

 

Skrivbord och minibar

WP_20150830_22_20_12_Pro

 

Sedan var det välkomst med bubbel och buffé innan vi trötta gick och la oss.