månadsarkiv: februari 2016

App om Ängelholm 500 år

Nu kan du gå som turist i Ängelholm  om du laddar hem appen ”Tidsmaskinen” på Appelstore eller Google Play butik. När du följt instruktionerna och kommer till sök så skriv in 500_år_på_500-meter. Vi hade lite problem då vi skulle starta mobilkompassen. De ville att man skulle göra en liggande åttrörelse med mobilen. Både jag och Uffe testade att göra åttcirlkar utan resultat.  Vi lyckades få rätt på den mobila kompassen genom att starta om appen.

Den mobilguidade promenadrundan startar utanför Turistinformationen. Turistbyrån ligger på Järnvägsgatan som går söder om torget. Första punkt är Sommarbrunn och vinterlykta som står mitt på Torget.

Min far sa att kung Kristian plöjde var vägarna skulle gå i staden. Det säger de dock inte något om i appen. Det har även sagts att de slog ut fönstren så att Luntertunborna blev tvingade att flytta in till Ängelholm.

staty Torget Ängelholm

Appen är framtagen av Ängelholmsbygdens lokalhistorisk  förening i samarbete med Skånes hembygdsförbund. Vid Vattengatan hade vi tänkt äta på restaurang Sikrot. Då vi går mot åsidan så möter vi förra turistchefen Rita Aatola som sa att restaurangen bara var öppen för speciellt inbjudna gäster. Vilket inte vi var, tyvärr.

Restaurang Sikrot ligger vid det som var den nordligaste delen av gamla Ängelholm.

entreen till restaurang Sikrot

Sikrots entré

Sedan fortsätter turen ut på Storgatan söderut förbi Vita Räck. Rundan slutar på Carl den XV:s bro. Jag minns innan E6:an och Nya Innerleden byggdes så skulle all trafik över denna bro.

Önskar alla Ängelholmare en riktigt härlig sommar för sitt 500 års jubileum. Själv minns jag även deras 450 års firande.

Önskar er en trevlig promenad med appen genom staden.