Kategoriarkiv: Skåne

Norrvikens Trädgårdar i Båstad

Det var mycket folk på Chocolaterian så vi löste istället entre till Norrvikens Trädgårdar. Entren i år är 130 kronor för vuxen. Det var inte samma rusning till Halmhuset där Karin Laserow driver butik. Hon var inte själv på plats trodligen på grund av Corona. Jag såg att dottern var i butiken idag. Karin har fått stå över denna sässong av TV programmet bytt är bytt på grund av Corona.

halmhuset butik

 

Vi gick inte upp till Abelins byst och inte heller ner till Fiskljusemonumentet. Dessa har vi tittat på vid andra besök på Norrviken. Istället gick vi in i Körsbärsträdgården. Där finns mitt favorit körsbärsträd. Det är ett hängande körsbärsträd där det finns en bänk  där man kan sitta och filosofera eller lyssna på påfåglarna som finns i huset bredvid körsbärsträdgården.

 

hängande körsbärsträd

Villa Abelin

Vi gick sedan genom Barockträdgården till Villa Abelin. Jag har alltid trott att häckarna i Barockträdgården var av avenbok men det var buxbomhäckar. I Villa Abelin som har Båstad tegel fanns en utställning med bilder på Audry Hepburn.

 

 

audrey hepburn utställning

Vi gick sedan vidare till restaurangen. Där köpte vi en Lipa. Lipa är en öl med blandninga av lager och IPA och den tillverkas på  Skelderwikens brygghus. Ölen vi drack heter “Blommor och bin”. Vi satt ute och blickade ut över Japanska trädgården och Laholmsbukten.

 

lipa öl uteservering

Norra Norrviken delen

Sedan gick vi till den österländska terrassen. Byggnaden i den österländska terrassen använde barnen Abelin som lekstuga. Framför huset fanns för en rabatt som såg ut som en persiskmatta. Tittade mot havssidan så var där förr en trädgård som ska ha inspirerats utav Babylons hängande trädgårdar.

 

österländska terrassen norrviken

De har tydligen tagit bort rosenträdgården som var min favoritträdgård som barn. Gick igenom Renässansträdgården där ställde Lisa Abelsson ut sina ballerinor. I Erikshus har Hannu Särenström stält ut växter.

 

blommmor i erikshus norrviken

Då jag var barn hade skogen i horisonten växt upp så att spegeldammen inte såg ut att sluta i Laholmsbukten. För några år sedan togs det ner träd så att det såg ut som att Laholmsbukten gick upp i dammen. Nu har träden växt upp igen så man får inte den effekten.

spegeldammen

Längst in i Norrviken finns Molins och Hasses  trädgård.

hasses trädgård norrviken

 

Historik om Norrvikens Trädgårdar

Victoriahuset fick man inte gå in i men det fick man i glaspaviljongerna. På glaspaviljongerna kunde man läsa om Norrvikens historia. Egentligen skulle Norrviken ha legat i Norrköpingstrakten men det skulle dras fram järnväg genom ägorna. Abelin var god vän med Ellen Key och Ludvig Nobel. De tyckte han skulle flytta till Båstad istället. Rudolf Abelin köpte istället Lilla Båstad och döpte om det till Norrviken. Lilla Båstad är sedan länge rivet.

Viktoriahuset

I Bigården kan företag köpa reklamplats. Jag vet inte vad det kostar men sponsorer är garanderade 100 stycken burkar à 250 gram ekologisk honung.

Bigården

Vi tog en snabb tur in i den romantiska trädgården innan vi promenerade upp till toppen av vattenträdgården. Förr brukade skräddarna flyta på vattenytan. Idag var det bara 15 grader varmt så jag såg inga skräddare.

Vattenträdgården

Halvägs upp i trädgården finns detta vattenfall

damm vattenträdgården

 

Tidigare växte det träd i brinken mot havet. Idag har de huggit ner träden. Visst har man fått utsikt men jag undrar om orkidéerna som växte under träden har överlevt.

vy Norrvikens Trädgårdar mot Laholmsbukten

 

Jag och Uffe hade en riktigt trevlig eftermiddag på Norrvikens Trädgårdar.

Norrvikens Trädgårdar Båstad

 

 

 

Floating Art Festival på Pixlapiren i Helsingborg

Idag har jag varit turist i min egen stad då jag besökte Floating Art Festival på Pixlapiren. Floating Art Festival är en konstutställning med verk på och över vattnet.

 

Kim Berkhuizen har sin ateljé på konstnärskollektivet Fröfabriken i Landskrona. Han vill med sina pingviner på ett isflak sätta fokus på klimatförändringarna.

 

 

Detta konstverk hänger över vattnet och ska symboliser fallet mot vattnet och spänningen där emellan.

 

 

 

Utställningen kommer att pågå till den 1/10 20018

Utställare

Pixlapiren

Helsingborgs stad har planer på att bygga något liknade norra hamnen runt det som var Osloåpiren. Det är ett projekt på si så där tio år. Innan det bebyggs har helsingborgarna möjlighet att sätta sin prägel på området.

 

Det finns tyskinpirerade bänkar av trä. Så här ser de ut framifrån

och bakifrån

 

 

Det finns en cykelverkstad på pixlapiren som hade full aktiviet trots att det var lördag eftermiddag, Det satt även odlare och fikade och njöt utav växtligheten. Det har säkert gått åt mycket vatten för att hålla odlingarna i pallkragar så gröna och fina. Biilden är från entren till odlingarna.

 

 

Det finns mycket graffitti i området detta  är en hållplats som det nog dröjer innan man kan stiga av på

 

De har gjort två hållpatser för att ta sig från området.

 

De ska ha Urban streetfestival nästa vecka. Ni kan läsa mer på affischen som jag fotade nedan

Info om Pixlapiren

Graffittibilder från området

 

Undrar ifall flaggorna som är det första man ser när man kommer in till Helsingborg kommer att vara kvar när det blir bebyggt i området.

 

Hbg Wake park

I hamnen håller Hbg Wake park till de hade inte öppet då jag var där. Men du kan gå dit på söndagar för att kolla

http://hbgwakepark.se/

Du kan tagga genom #pixlapiren

Pixlapiren finns både på Facebook och Instagram.

Jag har inte fått någon ersättning för att skriva detta inlägg

Båstad & Bjärehanlvön appen

Fick reda på att det fanns en Båstad & Bjärehanlvön app var då jag läste Lokaltidningen Båstad delen. Laddade ner appen som både finns för Iphone och Android.

Jag har inte fått någon ersättning för att skriva detta inlägg.

Laddade ner appen för att se vad den har att erbjuda. Appen erbjuder tips på evenemang, shopping, boende, mat, service och se & göra.

Båstad & Bjärehanlvön appen Evenemang

Då man klickar på evenemang flyttas man över till Kommunens hemsida. Det finns massor att göra denna sommar i Båstad, Klicka tillbaka knappen på din mobil så kommer du tillbaka till appen.

Shopping

Appen ger tips på gårdsbutiker, konst & hantverk och övrig shopping.

Se & Göra

För den som är intresserad utav trädgård finns det information om Norrviken och den som är intresserad utav musik kan besöka Birgit Nilsson museet.

Den som vill vandra kan besöka Hovs Hallar eller Dagshög. Både ligger längs Skåneleden. Mellean dessa platser ligger Hallands Väderö. Dit kan man åka med båt från Torekov. Appen rekommenderar matsäck och myggmedel. Själv är jag villig att hålla med. Det finns café vid hamnene på ön. Det kan behövas matsäck ifall man vandrar runt på ön.

En annan vacker plats värd ett besök är Greviebackar.

Många gifter sig på Bjärehalvön. Det finns information om kyrkorna i appen.

Boende

Det finns tips på hotell, B&B, camping, stugor och privatrum.

Mat

Bönderna på Kullahalvön började att odla färskpotatis. Bjärebönderna blev snabbt snabbare att få dessa primörer ur marken på våren. Det föds även upp majskycklingar på halvön. En annan familj som också är duktiga på mat är Heberleins i Förslöv. Så varför inte testa denna mat på någon av Bjärehalvöns restauranger. Det finns även tips på caféer och kiosker i appen.

Skulle du sakna någon information kan du vända dig till Turistbyrån på Köpmansgatan 1 på torget. De har telefon 0431-750 45 ifall du inte har möjlighet att ta dig dit.

Det är Båstad Turism och Näringsliv som tagit fram appen i sammarbete med ett Leader projekt.  Appen finns på både svenksa och engelska.

Hoppas ni får härliga dagar i Båstad.

Jag bloggade förra helgen om Helsingborgs appen. Andra appar jag bloggat om 

Helsingborgs appen

Jag använde Helsingborgs appen när det var Drömljus  i Helsingborg. Då blev det inte ett blogginlägg utan ett Youtubeklipp.

Har inte fått någon ersättning för att skriva detta inlägg.

 

Appen skapades då Dunkers Kulturhus audioguide var trasig. Guiden var inte heller helt up to date. Helsingborgs Stad löste det hela med att med hjälp av  mobiltelfonens GPS och WIFI. Du kan nu om du laddar hem appen bli guidad på många av stadens attraktioner på hemma och i IRL (på plats).

Du kan få information om mest besökta platserna som Kärnan, Dunkers Kulturhus, Fredriksdal och Sofiero. Är du intresserad utav rundturer på stan så finns det Landborgspromenaden som är en 14 km lång- Den går från Raus Kyrka till Sofiero. Är du intresserad utav konst så finns #artstreethbg. Den börjar på Knutpunkten och slutar på Bryggaregatan. En annan tur är Kvinnokartan som skapades utav deltagare på en av Medborgarskolans kurser. De har gjort nya kvinnokartor varje år. Den som finns i appen är från första Kvinnokartan. Det finns även rundturer för shoping och design och så klart den klassiska stadsvandringen.

Jag har tidigar bloggat om appar 

Appen kommer under sommaren att fyllas på med nytt innehåll. Lycka till då ni följer Helsingborgs appen.

SM-veckan i Helsingborg och Landskrona 2018

Eftersom jag var arbetslös då Helsingborgs Stad sökte volontärer till SM-veckan anmälde jag mig som volontär. Namnet SM-veckan ägs av Riksidrottsförbundet. Det är Helsingborg och Landskrona som är arrangörsstäder i år. Alla tävlingar är gratis utom simningens finaler.

Jag har inte fått någon ersättning för att skriva detta inlägg

SM Veckan har sju arenor. I Landskrona tävlar man med flygs på Enoch Thulins flygplats och på Citadellet området tävlar man bland annat inom bangolf och simning.

I Helsingborg finns det fem tävlingsområden. På området Olympia Park som omfattar Olympia, Helsingborg Arena, Idrottens hus, bowlinghallen. Där tävlar man bland annat i tyngdlyftning, gymnastik och bowling. Gröningen är det största tävlingsområdet. Där tävlas det i boule, bordtennis, rodd och mycket annat. Gröningen har trevliga uteserveringar som Via 95, Sillen & Makrillen och Tropic bar på Tropical Playa. Tennis spelas på Pålsjö Tennis som ligger i Pålsjö skog.

Hedens Idrottsplats kommer åter att vara tävlingsplats för friidrottarna och motorsporten kommer att hålla till på Väla Motorstadion. Nära motorstadion ligger Helsingborgs största köpcentrum där det finns IKEA, H&M och de större fackbutikkedjorna.

Det finns kringarrangemang som Friskisgympa, Prova på idrotter och guidade turer.

Du kan ladda ner appen SM-veckan som finns både I Google Play och Apple Store. Helsingborgs Stad har en app Helsingborgsguiden som du kan ladda ner på Google Play och Apple Store. Landskrona Stad har ingen app men det går bra att surfa till https://www.landskrona.se/ för att få mer information.

Jag har gjort den skärmdump på SM veckans app.

Nästa år kommer SM-veckan genomföras i Borås. De är stolta över att få arrangemanget.

Konstrundan långfredag 2018

Vi började konstrundan med ett besök hos Birgitta och Mikael Liljeqvist i Glumslöv. De har blivit en favorit för oss. Bland annat gör Mikael varje år ett nytt bord till konstrundan. Vi missade förra årets bord för Uffe var sjuk

 

Klockan hade blivit 11 så vi åkte ner till Galleri Bruket. Alltid lika trevligt att träffa paret Åberg. De har ställt ut många år där. Numera ställer de bara ut till påsk tillsammans med Fria Konstnärers gille. Tyvärr glömde jag att fotografera samlingsutställningen.

Åkte sedan ner till Borstahusen där vi besökte Elizabeth Tayler. Förutom att hon målar jättefina tavlor så seglar hon. Tyvärr har jag missat hennes föreläsningar som ska vara jätte trevliga. Hoppas jag får möjlighet att höra henne i höst.

 

 

Landkrona konsthall har samlingsutställningen för Konstrundan i Nordvästra Skåne. Konsthallen ligger vacket vid vallgraven till Citadellet. Vi hann dock inte besöka de konstnärer som ställde ut i Citadelllet. Det var mycket folk på samlingsutställningen eftersom det var första dagen och många börjar där för att sedan åka hem till konstnärer som väckt deras intresse. Inträdet är 40 kronor men saknar du kontanter går det bra med Swish och kort.

 

Konstrundan NV-Skåne

 

 

Vi hade aldrig besökt Barsebäcks hamn så vi åkte ner till hamnkrogen och tog en öl inna vi besökte Barbro Jonasson. Hamnkrogen låg väldigt trevligt och hade jätte trevlig personal.

Barbro jobbade med skulpturer. Dessa skulpterna stod i hennes växthus.

Christina Mårtensson Holmberg bodde jättefint nere vid Sundet. Hon hade perfekt möblerat hem som passade hennes tavlor. Hennes tavlor går i blåskalan.

De ställer ut på http://vskg.se/

Vi såg att det var många konstnärer runt Malmö, Skanör och Falsterbo så vi åker till dem ett annat år och bor på Falsterbo. Vi körde Österut mot Torup. Totalt är det runt 900 konstnärer som ställer ut på de olika konstrundorna. Det är otaliga konstnärer som öppnar sina hem och inte deltar i någon av rundorna.

 

I Stenladan vid Torups Slott hade Västra Skånes konstnärsgille sin samlingutställning.

De tog 20 kronor i inträde. Precis som i Landskorna konsthall så fanns här också kaffe.

 

 

http://vskg.se/

I Måsters Galleri vid Svaneholms slott höll Skurups konst och hanverksförening till. Tavlorna på bilden nedan är återbrukskonst. Visst är de fina.

http://www.skhf.se

För ett tag sedan fick vi mail att Galleri Jäger & Jansson skulle ha utställning på Maltesholm. Bland utställarna fanns en av mina favoriter Mats Milhamre.Mats gör konst med sin dator. Tavlan nedan är dock inte gjord av Mats.

Välkommen!

 

 

Denna spegel hänger vid in och utgången Till Marsvinsholm.  Texten lyder “Vi har satt upp en spegel här i entren så att ni som tog er in, kan se hur ni tar er ut”.

 

Tur att vi inte åkte här igår skärtorsdag för det var mycket snö på Österlen.

 

 

Sedan åkte vi till Karnelund. Innan vi chekade in besökte vi en byggnadsbutik https://tranes.se/ , några kontnärer och en keramiker http://www.ateljeannika.se/. Jag blev förtjust i en figur med en dam som låg på magen och läste en bok.

 

Karnelund fick vi rummet loftet. Det låg som det låter på andra våningen. Det har varit in lanthandel i Karnelund tidigare. Vi fick 19.30 sittningen så vi gick upp till rummet. Trappan upp till rummet var brant så det inget för den som går dåligt.

 

 

 

 

Vi surfade lite på nätet. Uffe åt upp godiset som fanns i ägget då vi kom upp på rummet.

Vid sju tiden gick vi ner och satte oss på verandan. Där drack vi cava. Ett glas Cava ingår när man har bokat rum. Vi hade bokat Wine & Dinepaketet. Till förrätt fick vi tuppleverpastej. Huvudrätten var rimmad torskrygg med mandelpotatisstomp och deserten bestod av mjölkchocklad-pannacotta. Karnelund hade sammansatt ett perftekt vinpaket som matchade maten. Vi var trötta så det blir ingen avec. Vi gick upp till rummet och somnade snabbt för vi var så trötta. Bilder från restaurangen kommer på påskaftonsinlägg.

 

Skarhult om Den dolda kvinnomakten 160804

Mor träffade Anette en av mina gamla väninnor. Hon hade vart på Skarhult och tittat på Den dolda kvinnomakten, på Skarhult förra året. Tyvärr hann jag inte se den i fjol.

 

Entre Skarhult

Informationskarta om Skarhult, som står utanför slottets entré.

informationstavla skarhult

 

Vi kom tidigt så guidningen om älskare och älskarinnor hade inte börjat. Då vi löst entre gick vi in och tittade i  Margaretha von Schwerins utställnngsrum. Hon skapade en hushållsskola på Skarhult.

 

kvnnan som skapade hushållskola på Skarhult

Bilder på baler, på Skarhults hushållsskola. Skänkta av en textillärare på skolan.

bilder baler skarhults hushållskola

 

Sedan fikade vi. Det var fint väder så vi satt ute och fikade. Det fanns fina tegelvalv i caféet.

20160804_133128

 

Vi satt ute och åt våra Karlspaderbullar med denna trädgårdsvy.

 

20160804_133212

 

I parken finns det tavlor med QR kod. Det fanns olika alternativ för att spara texten. Jag valde att skicka QR koden till min mail.  QR koden till denna tavla var

Ingeborg von Schwerin (1828-94) drömde en natt att två arbetare grävde utanför hennes sovrum på slottet. I drömmen hittades två järnkors på platsen och längre ner en kista med guld. På morgonen såg hon till sin förvåning två män som grävde och fann just precis korsen hon drömt om. Då passerade slottsherren och fick höra om sin frus dröm. Han förbjöd fortsatt grävande, eftersom det alltid sagts att slottet skulle brinna om skatten hittades.

 

20160804_134340

 

Ni har väl inte missat att jag gillar Silvertejp. Hittade denna tejp i en nisch på väg in till utställningen. Silvertejp duger både i slott och koja.

20160804_134656

 

Kvinnoporträtt av kvinnorna på Skarhult. Det är bara porträtt av två kvinnor som saknas på väggen.

Kvinnorna på Skarhult bild

 

20160804_134920

Vi började med att gå den guidade turen om älskare och älskarinnor på Skarhult. De börjar med det frigorda 1500- talet för att sedan gå in i det puritanska 1600- talet. Varje århundrade har ett rum. Du får både se första dildon, gammal kondom, massageapprarat och fransk porrfilm.

Gick en runda i parken i väntan på guidningen “den dolda kvinnomakten”.

Det var många besökare på Skarhult så vi blev indelade i två grupper vid varje visning. Vi hade guiden Karl på båda visningarna.

IKEA retuscherade bort kvinnor i sina kataloger. Detsamma gäller kvinnorna i svensk historia. Rekommenderar alla att gå denna runda, för att se vad kvinnor kunde historiskt och hur det sedan har tillskrivits deras män och söner.

Vill du läsa mer om Den dolda kvinnomakten så finns boken att köpa  i entrén. Skulle du missa att köpa boken finns den som ljudbok på Adlibris.
Den dolda kvinnomakten
Kvinnor med makt

 

De har olka teman på sina utställningar. Förra året var det barnen på Skarhult som var temat.

 

Bild på familjen som driver Skarhult idag.

familjen på Skarhult

Denna bild ger hopp om fler drivande kvinnor på Skarhult.

http://www.skarhult.se/

 

 

Tumlarsafari med Briggen Tre Kronor 160803

Anledningen jag och Uffe bokat Tumlarsafari med Briggen Tre Kronor var att för fem år sedan så kom fars nästkusin Gail på besök från Amerika. Hon undrade hur släktens Brigg hade sett ut. Tyvärr finns det ingen målning som visar båten. Då sa min far att Briggen Tre Kronor var ganska lik släktens båt, bara att den var vit istället för brun. Då var inte Briggen Tre Kronor i närheten.

I våras såg jag och Uffe att hon skulle komma till Helsingborg och att hon skulle ut på tumlarsafari lät ju ännu mer spännande. Prinsessan Viktoria är gudmor till BriggenTre Kronor.

Då vi bokade stod det att båten utgick från Höganäs. Någon dag efter ringde de och sa att den skulle utgå klockan 10 från Norra hamnen i Helsingborg istället. Det var ju inget problem för oss som är Helsingborgare.

Fören på Briggen Tre Kronor Norra hamnen Helsingborg

 

fören Briggen tre kornor

Aktern på Tre Kronor

akter Briggen tre kronor

 

Trottoarpratare med reklam, på kajen.

 

trottarpratare Briggen tre kronor

Då vi prickat av oss så lade vi våra regnkläder i en hytt. Det var trångt i hytten så jag kunde inte få med hela hytten i bild. Sedan fick vi information om vad som gällde under resan.

koj briggen tre kronor

Vi fick vänta på att två färjor skulle passera innan vi kunde lämna kajen. Båten gick för motor ut ur hamnen. Sedan hissade de segel. Besättningen bestod av fem anställda och elever som studerade marinbiologi i Stockholm. Eleverna var inte så segelvana med de var duktiga på att följs sina lärare, så det gick bra med att hissa segel.

Sedan fick vi fika. Ostsmörgåsar och en med ost och salamikorv, och till det fick vi kaffe.

Vi gick för segel upp till Svinbådan vid Viken. Där gjorde de en manöver som heter”dreja bi”. Det stoppade skeppet helt, och vi drev mot Svinbådan en stund, innan dom styrde mot Nordväst, och Gilleleje. Man provade utrustning att lyssna efter Tumlare med, men det hördes inget från dessa djur.

 

svinbådan

Länge sedan man såg en fiskebåt med HG nummer

IMG_0396

 

Vid Gilleleje är det mer öppet hav så man kunde se att en del av besättningen gillade att det blåste lite mer! Mellan Gilleleje och Tisvilde tog de ner seglen, vände och gick för motor mot Helsingborg.

Här kan man se digitalt var man befinner sig.

20160803_110001

 

Det började dra upp till regn så vi åt middag nere i salongen. Vi fick köttbullar och mos till middag. Klockan hade blivit två.

De testade men hörde inga tumlare då de sänkte ner instrumenten.

mast briggen tre kronor

Besättningen hade T-shirts med Tre Kronors program 2016 på ryggen.

Briggen tre kronors sommarprogram på T-shirt

 

I Salongen hängde information om ett hållbart hav alltså Östersjön.

 

 

Information om Östersjön 20160803_150444 - kopia 20160803_150457 - kopia

Sedan bertättade Mats Amundin om sitt forskningsprojekt och sökande efter tumlare. Det var mysigt att sitta nere i salongen och höra hans berättelse då det ösregnade ute.

Mats Amundin

Jag fick ta en blid på honom med det instrument som mäter tumlarnas klickljud.

Mats Amundin med klicksond tumlare

Länk till Mats hemsida som är på engelska

http://www.sambah.org/

Sedan drack vi kaffe med jätte god bulle som jag såg att de bakade på båten. Jag har gjort ett Youtubeklipp om våran båttur. Jag tror att våra förfäder hade det tuffare då seglade med sina Briggar på 1800-talet.

Vi kom in till Norra hamnen i Helsingborg några minuter över sex. Sänder en tacksamhetens tanke till besättning och volontärer som fick stå ute i regnet då vi satt nere i salongen. Tack för en trevlig tur trots att tumlarna inte ville dyka upp denna dag.

 

http://www.briggentrekronor.se/

Höloftet

Till barnens förtjusning var det en kanin som var det första dom fick syn på väg in till gården. Strax dök gårdens ägare Nina och Magnus upp med Oxford. Oxford är gårdens vita hund. Han är jättestor men ack så snäll.

Det var jättevarmt då vi kom dit, onsdagen den 20 juli 2016. Vilken tur att de hade skugga i trädgården. Det dröjde inte länge förrän de kom med kaffe till oss. Vi ringde till Tomas och sa att det fanns skugga så vi kunde grilla.

 

Kaffet serverat höloftet

De visade oss höloftet. Till höger om höloftets entré fanns ett insektshotell. Det hade inga invånare eller så var invånarna ute och letade mat.

Entre till höloftet

Nellie och Eleni kom överens om vilken av de två hängmattorna de skulle sova i.

 

20160720_175659[1]

 

Eleni hängmattan Höloftet

Nina och Magnus har haft förskola på gården så det finns både studsmatta och andra roliga leksaker i trädgården.  Det finns gott om bord att sitta vid, i trädgården, Har man gott om tid kan man även grilla med riktig ved. Vi hade inte så mycket tid så Tomas hade grillkol och hamburgare med sig. När vi grillat hamburgarna grillade vi majs på efterglöden. Grillad majs är Nellies favorit. Hon har tappat en tand så han får gnaga majsen från sidan.

 

grill

De hade stora Myskankor men barnen tyckte Myskankungarna var jättegulliga. Myskankorna gillar mördarsniglar. Ungarna var tydligen för små för att äta sniglar för Eleni hittade en mördarsnigel i buren.

myskank ungar höloftet

Magnus visade oss deras svarta kycklingar. De var mjuka och gulliga. Det fanns även en gul kyckling. Den gula kycklingen kom inte från samma kull som de svarta.

klappar gulliga kycklingar

Magnus håll på och måla något som så småningom ska bli toalett på höloftet. Behöver man gå på toaletten så finns den inne i familjens bostad. När vi nattat Nellie och Eleni så satt jag och Sara vid detta bordet, innan vi också somnade på höskullen. Nellie ångrade sig så hon sov ändå i halmen mellan mig och Sara.

 

N Hängmatta Höloftet

Nellie vaknade först. Normalt brukar hon ha energi som en Duracellkanin men jag och Sara var glada att hon låg och drog sig till att klockan nästan var halv nio. Eleni var den som sov längst. Hon sov hela natten i hängmattan.

Vi hade kommit överens med Nina och Magnus om att äta frukost klockan halv nio. På hemsidan står det att man får en frukostkorg då man nattar över mitt i veckan. Vi blev inbjudna till familjen trotts att jag inte berättat att jag bloggar. De hade perfekt frukost med kokta ägg plockade kvällen innan, färska frallor, youghurt och till barnens glädje, våfflor.

På gården finns fyra katter. Tre kelna katter varav en vit norsk katt och två andra raskatter. Den fjärde katten var en bengal som de sa var reserverad. Nellie lyckade bli bekant med katten genom att hålla avstånd. Hon kom glatt tillbaka och berättade att hon hittat matskålen.

Vi fick även besöka sonen Ludvigs jätte fina rum som har stylats i ett TV program i Titanic stil

http://www.svt.se/barnkanalen/barnplay/fixa-rummet/1498389

Barnen somnade innan de tog in hönorna men hönorna släpptes ut innan vi åkte hem. De fick även vara med och mata hönorna. Jag och Sara satte oss och pratade medan Nellie och Eleni fantiserade om rävar och krokodiler på höloftet. På höloftet hörde vi ett våldsamt kackel. En höna hade smugit sig in på rummet. Hon hade värpt två ägg. Nellie och Eleni fick vars ett ägg med sig hem.

 

matar hönsen

Jag har gjort ett Youtubeklipp om höloftet besöket.

Min första bekantskap med höloftet var på SAK mässan på Sundspärlan i Helsingborg. Deras monter stack ut. De hade de med några höbalar i sin monter. Att bo på Gården Karlslund är nog inget för pedanter. Karlslund sticker ut med sitt trevliga värdfolk.

Det går att boka höloftet på http://holoftet.se/. De har fler rum på Karlslund. De andra rummen kan man boka på http://www.karlslund.net/

Konstrundorna Skåne 2016

Vi har nu blivit lite trötta på Konstrundorna Nordvästra Skåne. Visst  har  vi våra favorit konstnärer men de  har höga krav och det kommer inte in så många nya konstnärer om året. Förra året, och så även i år, hade Helsingborgs Dagblad en konstrunde-bilaga, som täckte hela Skåne, sedan HD hade blivit uppköpt utav Sydsvenskan. Det gjorde att vi hittade konstnärer inåt landet som vi aldrig besökt tidigare.

 

Konstrundan Mittskåne

Jag och Uffe började dagen med att åka till Konstrundan Mittskåne. De hade sin samlingsutställning  i Konsthallen i Fogdaröd. Mina favorit utställare där var Åsa Antalffi Eriksson nr 15, Tina Lundgren nr 33 och Ulla Mosegaard nr 35 och skulptören Karl Georg Bramming som ställde ut en stortå i marmor. På samlingsutställningen fanns även ett konstverk som auktionerades ut på Facebook till förmån för flyktingar. Konstrundan Mittskåne har precis som konstrundan i Nordvästskåne, ett konstlotteri.

 

konstrundan mittskåne

 

20160327_121043

 

http://www.konstrundan.com/

 

Kultur i Sjöbobygden

Sedan åkte vi till Klöveröd. Där stod en kamelstaty utmed vägen. Vi stannade först på Jane’s Snicarbod. Där ställde ett par konstnärer ut både i keramik och trä. Utanför snickarboden fanns dessa grejer

20160327_130504

 

Det syns dåligt på bilden men det är kronärtskockor och brysselkål!

20160327_130733

 

Konstrundorna

Då vi kom till Smedens lustgård hade kamelen blåst omkull.

Sedan åkte vi till Kulturmöllan i Lövestad. De sålde vykort från Lövestad.

20160327_134412 20160327_133706

 

 

http://kulturisjobobygden.se/

 

Fabriken

fabriken

Sedan åkte vi till “Fabriken”. Där ställde 25 konstnärer ut. Det var det ställe som vi mötte mest besökare på. De hade även kaffeservering men eftersom jag fyllde år ville vi ha något festligare så vi åkte till Kivik.

 

http://www.fabrikenbastekille.se/

20160327_151613[1] 20160327_151603[1]

I Kivik hittade vi Kivikstrandcafe, där vi åt en jättegod äpplekaka. Det var fullsatt inomhus, så vi satt ute och kollade ut över vattnet. Det var skönt, men ganska blåsigt.

Vi åkte sedan mot Simrishamn där vi bokat rum på Aprotekarens B&B. Eftersom vi skullle hämta ut nycklarna före 17 och det hann vi. Vi hann även gå en runda i Apotekarens trädgård. En trädgård i Medelhavsstil som Peter Englander känd från TV ägt. Det blev även en tur genom butiken. Vi hoppade på Gårdens café och vedugn som serveringen heter för att gå mot hamnen.

20160327_162116[1]

Medelhavsträdgården

20160327_162130[1]

 

20160327_162155[1]

 

20160327_162413[1]

Butiken

20160327_162423[1]

20160327_174714[1]

Kyrkan utanför B&Bn

20160327_174928[1]  20160327_175012[1]

Rum  nummer 12 som  vi bodde i.

 

Vi gick ner mot hamnen. Vi bokade bord till klockan 19 på en restaurang som hette: En gaffel kort. Sen gick vi till Cimbris och tog en öl innan det var dags att gå till B&B:n för att fixa till sig.

Vi fick bord nere i källaren som hade mysiga fönster. Först beställde vi dry Martini, Sedan 2 x lättgravat kött med majrovskräm, vinägrette av majrova, dill, schalottenlök samt krispigt maltknäcke, Rätten innehöll även ängssyra.  Det hade blivit mycket fisk i veckan så vi beställde, Grillad ryggbiff med ragu av oxsvans, bakad rödlök, rödvinssky samt ramslöksfriterad rotselleri och champinjon till huvudrätt.  Till maten drack vi vitt vin. Det blev ett missförstånd på slutet, så att jag fick en Irish Coffe, men det gick bra ändå!

Vi åt den sista kvällen på En Gaffel Kort, då de ska flytta in i restaurang Maritims lokaler nere i hamnen,  Önskar restaurangen lycka till i de nya lokalerna!

20160327_191820[1] 20160327_210002[1]

Förresten, glömde nästan att notan kom in i ett skrin

Sen gick vi hem till B&B:n. Uffe var inte riktigt bra i magen så han lade sig för att vila tidigt. Jag Facebookade och tackade för alla grattishälsningar.

De hade jätte  goda birkaliknande bullar till frukost. Frukosten höll hotellstandard. Då vi betalt för rummet åkte vi upp till Baskemölla. I Baskemölla hade Östra Skånes konstnärsgrupp sin samlingsutställning

 

20160328_102845[1]

 

http://www.oskg.nu/

Uffe ville se Österlens inländ så vi åkte till Gladsax och Tommarp. Kom ut till kusten igen söder om Skillinge.  Då vi närmade oss Ystad blev vi kaffesugna. Vi åkte till Åbergs Trädgårdar. Deras café har hembakat med grönsaker, frukt och bär från egen miljövänlig, ekologisk odling. Uffe valde morotskaka och jag mandelkaka som är glutenfri. Det var fullt i serveringen så vi satt i växthuset.

20160328_121414[1]

Sedan tittade vi lite på deras stora sortiment. Det är en anrik plantskola som startade 1872 och har  fortfarande samma ägarfamilj.

http://www.abergstradgard.com/

Då vi kom till Landskrona åkte vi ner till, Idas by the Sea, nere i Lundåkrahamnen. Där åt Uffe hamburgare och jag Skagenröra på rågbröd. Ångrar att jag inte beställde deras räkmacka som kallas vräkmacka. Husbilssäongen hade börjat längs hamnen men det var inte många som sjösatt sina båtar.

20160328_143824[1]

 

http://idas.se/

Mätta åkte vi till Galleri bruket i Rydebäck. Galleri Bruket är nerlagt, men Fria Konstnärers Gille hade sin samlingsutställning där. Vi passade på att tacka Inga och Göran för allt det jobb de lagt ner.

http://www.xn--friakonstnrersgille-pwb.se/

Apotekarns B&B

Uffe och jag kan konstatera att det krävs flera dagar ifall man ska hinna med alla konstnärer på de olika konstrundorna. Det trevliga med konstrundorna är bredden av konst. Ser redan fram emot Konstrundorna nästa år-

Det finns affiliatelänkar i detta blogginlägg