Kategoriarkiv: Skåne

Postrånevandringen 220520

Eftersom Postrånevandringen var inställd för tredje året i rad så gick jag och syrran vandringen från Margeretetorps Gästgivaregård till Östra Karups kyrkas parkering. Vi träffades på Gästis i Margeretetorp. Sedan körde vi med Kristinas bil till parkeringen vid Östra Karups kyrka.

Vi gick sedan på Postriddarens väg i Östra Karup. När den mötte gamla E6.an gick vi en bit på den. Sedan gick vi till höger in på Gamla Riksvägen. I stället för plåtvägmärken hade man milstenar. Vi passade på att fotografera några av de milstenar som finns längs vägen. Milstenen nedan sattes upp för över 350 år sedan och är en  fjärdingstolpe (2672 meter).

milsten gamla riksvägen östra karup

Gammal milsten Gamla riksvägen i ÖstraKarup

Torp längs Postrånevandringen

Östra Karups minnesvårdsförening har att upp skyltar där det en gång i tiden funnits torp. De har en förteckning över torpen. På en del av torpen finns det även bilder och informationsskylt som på Bockahuset.

informationsskylt bockahuset

Informationsskylt Bockahuset

En av Östra Karups minnesvårdsförenings torpskylt

En av Östra Karups minnesvårdsförenings torpskyltar

Då vi gick vår egen postrånevandring följde vi Skåneleden en bit innan den sticker över mot Hålehall. Den väg vi gick som också kallas Kungsvägen var på medeltiden vägen mellan Köpenhamn och Oslo. Det fanns ståtrövare och annat löst folk i buskarna. Det sägs att drottning Kristina åkte denna väg då hon flydde från Sverige. Vägen går förbi Elemosse som de håller på att restaurera så att inte björken tar över.

Då vi kom till landskapsgränsen Halland-Skåne passade vi på att ta en bild på broräcket.

Kristina på broräcket Halland-Skåne

Kristina på broräcket Halland-Skåne

År 1757 blev en norsk postridare rånad mellan gästgivaregårdarna i Margeretetorp och Östra Karup. Posten mellan Köpenhamn och Oslo gick över åsen på den tiden. Jag har besökt stenen som barn. Då var det min morfar som kände till historien om postridarerånet.

minnessten postridare rånet

Postridarens minnessten

Gästgivaregården i Östra Karup är stängd sedan många år. Gästgivaregården i Margeretetorp är blomstrar som aldrig förr. Vi var inte klädda för att gå på gästgivaregård så vi stannade på två ställen för att fika. Jag hade med mig bullar som Elini bakat. De smakade mums som matsäck på våran vandring. Vi åt även mackor och frukt på våra två pauser under vandringen.

Utsikt söder ut från postridarensväg

Utsikt söder ut från postridarensväg

 

Milstenar

Sista biten gick vi på gamla E6:an. Där hittade vi denna nyare milsten. Inte så fin som de gamla.

milsten i Margeretetorp

Nyare milsten

Då vi kom fram till Margeretetorps gästgivaregård körde vi gamla E6.an mot Östra Karup. Vi stannade vid kommungränsen mellan Båstad och Ängelholms kommun. För femtio år sedana var det gränsen mellan Skåne-Halland. Då tillhörde Östra Karup Hallands län och landskap. Stenen har en gång varit slängd på en gärdsgård på gamla riksvägen. Den blev för sextio år sedan flyttad till sin nuvarande plats. Det fanns ett äldre par som också hade stannat vid stenen. Vi kunde berätta för dem att den var så gammal så att den är från den tiden då vi löd under den danske kungen och varför den placerats på nuvarande plats.

 

Milsten vid gränsen Ängelholms och Båstads kommun

 

Vi gick i perfetkt väder. Inte regn och inte strålande sol och som tur var slapp vi skoskav och träningsverk. Postrånevandringen var en perfekt träning inför varan resa till Kebnekaise.

 

Brunnby Gård med kulturutflykter

Då jag var barn åkte vi förbi Brunnby Gård som på den tiden var ett pensionat. Det blev aldrig av att besöka gården. Jag växte upp på Bjärehalvön. Våra utflykter till Kullahalvön var på Söndager efter att vi ätit middag. Istället för att äta på restaurang besökte vi alla caféer värda namnet som Ransvik och Flickorna Lundgren. Såg en artikel i Helsingborgs Dagblad att Brunnnby Gård  öppnat och ska ha invigning i höst.

framsidan Brunnby Gård

Jag och Uffe anlände till Brunnby Gård en varm lördag eftermiddag. Vi kände oss väldigt välkomna. Först blev vi bjudna på iste. Det var uppfriskande i sommarvärmen. Sedan kom Mats Lavre och hälsade oss välkomna och presenterade hotellet som riktar sig till dem som söker stillhet. Det finns bland annat biljard och shufflespel. Spa kommer senare i höst. Han visade oss till rum 103. Det var ingen som bott i detta rum tidigare. Jag fick en necessär som kompensation för att allt inte är inkört på hotellet.

rum 103 Brunnby Gård

 

skrivbord rum 103 Brunnby Gård

Restaurangen Amber Brunnby Gård

Vi klädde om och gick till restaurangen. Det var så varmt att vi satt på uteserveringen. Vi började med en drink, ”rhubarb rhubarb” som som smakade läskande i sommarvärmen. Sedan kom det in morötter med destillerad jord och bröd med råbiff. Vi valde vinpaketet till middagen. Matilda som serverade oss var verkligen en servitris i toppklass.

morätter och bröd med råbiff

Sedan fick vi in en rätt med fyra olika sorters svamp.

fyra sorters svarmp

Därefter fick vi våran favorit kammussla med skum.

kammussla

Jag har aldrig tidigare ätit Griskind. Vi har provat kind från nöt. Griskinden var väldigt mör. Till det fick vi potatis med tillbehör. Restaurangens kökschef Henrik Kristensson som tidigare arbetat på Guide Michelinmärkta krogen Pontus and the Greenhouse i Stockholm skapade verkligen superba anrättningar.

potatis

 

Orange vin

Vi hade innan vi bestälde vinpaket frågat vad som ingick i vinpaketet. Det som fångade oss var att de erbjöd orangevin till osten. Glaset med det orange vin är det i mitten. Vi  fick även ett rött och ett vitt vin till ostarna. Det var tre olika smakrika ostar en grönmögel, en vitmögel och en hårdost.

ostar och vinglas

Till desert fick vi sorbet. Både jag och Uffe har glömt vad de goda kuberna innehöll.

sorbet

På förmiddagen innan vårt besök ringde de och erbjöd oss en åttarätters middag men vi var väldigt nöjda med våran fem rätters middag på Brunnby Gård.

Då vi ätit gick vi till rummet och njöt av stillheten innan vi somnade i en härlig Hilding Anders säng.

 

Brunnby Gård erbjuder

Uffe hade ställt klockan på nio för det serveras frukost mellan åtta till tio. Utanför vårat rum stod detta shufflebord. Vi kunde inte låta bli att leka med det alla de gånger som vi gick förbi bordet.

Shafflebord

 

Det hade börjat blåsa upp så vi åt frukosten i restaurangen.

 

restaurangen Brunnby gård

foajen Brunnby gård

Baksidan Brunnby Gård

De var så vänliga och ringde och talade om att Uffe hade glömt sina ringar på hotellrummet. Vi åkte tillbaka till hotellets reception för att hämta ringarna

Vi önskar Mats med familj lycka till med driften av Brunnby Hotell. Ett hotell perfekt för bröllopsfirande eller för att bara ta det lugnt.

Utflykter nära Brunnby Gård

Innan vi kom till Brunnby Gård var vi i Landskrona. Där fikade vi vid Citadellet. De hade levande musik. Sedan besökte vi Landskrona konsthall. De ställde ut föremål som designats av Signe Persson-Melin. Vi har sett många av hennes föremål designade i keramik och glas. Vi fastnade för de blomkrukor i aluminium som hon designat åt  Byarums bruk.

 

signe persson-melin Landskrona konsthall

Borstahusens Konsthall

Sedan åkte vi till Borstahusens konsthall. De ställde ut Kent Wistis verk. Vi är med i konstföreningen. Då har man gratis inträde. Annars kostar det 20 kronor.

Konsthall

Höganäs Museum

Höganäs museum har en stor keramiksamling som byts med jämna mellanrum. De säljer även keramik av lokala keramiker.

I konsthallen ställde Anneè Olofsson ut sina foton.

kvinno foto Anneè Olofsson

Anneè Olofsson bild med gräs och rutor

I gavelrummet ställde mormor och barnbarn Dahl ut sina verk.

https://www.hoganasmuseum.se/

Krapperups Konsthall

Vi är även medlemmar i Krapperups kostförening.Idag ställde de ut Ulrica Hydman Valliens  glas och målningar. Rekomenderar att ni fikar på Krapperups café och om ni har möjlighet besöka teater på Krapperup.

glaskub Ulrica Hydman vallien

https://www.krapperupskonsthall.se/

Innan vi åkte upp till Brunnby Gård drack vi en IPA på macken i Möllehässle som numera heter Bubblerian.

Plantskolan på Krapperup

Då vi lämnat Brunnby Gård  på söndagen åkte vi ner till plantskolan på Krapperup. På söndagar finns det inte någon personal där som tar betalt. Du betalar i en bössa eller med swish.

inredning i växthus plantskolan Krapperup

 

trädgård på baksidan av plantskolan på krapperup

 

Keramiskt Center Höganäs

Ni har kanske märkt på vår andra blogg att jag och Uffe gillar robotar. Idag ställde ställde Emil Österholm ut sina robotar i keramik. På Keramiskt Center finns även information om Höganäs AB på Keramiskt center. De har en Shop där man kan köpa keramik från lokala keramiker. Det finns även en keramikverkstad på Keramiskt Center.

robottar Emil Österholm

keramik i galleriet Emil Österholmte

 

 

Startsida

Kullaberg

Vi gick upp till fyren. Det stormade bra på havet idag. Vi var inne i Naturum men just nu får inte barnen känna på Sjöstjärnor och kolla på Eremitkräftor i bassängen på grund av Corona. Vi har varit uppe i fyren vid tidigare besök. På baksidan finns kikare för den som vill kolla ut över havet i kikare.

Kullabygdens Bakgård

Vi blev fikasugna så vi åkte till Kullabygdens Bakgård för att fika. På deras café  åt vi varsin bulle. Vi satt ute fast det blåste men man kan sitta i stallet om det inte är väder för att sitta utomhus. Det är ett barnvänligt kafé. De har bland annat många bollar och fotbollsmål.

stallet kullbyggdens bakgård

 

trädgården kullabyggdens bakgård

Vi var på Brunnby Gård natten mellan den 17 och 18 juli 2021

Detta är ändå bara en liten del av vad man kan göra när man besöker Kullabygden.

Från Wanås slott till Åhus Gästis

Då vi löst enté till Wanås slott var vi fika sugna. I cafét hängde det mattor vilket inte är så konstigt då det tillverkas vävstolar i Glimåkra. De hade även keramik i cafét. Vi drack kaffe och åt en bulle. Gick sedan till en utställning i samma byggnad där Rana Begum ställde ut konst på rutat papper. Det fanns rutat papper så att du kan testa att göra egna konstverk och hänga på väggen. Det finns även en shop i byggnaden.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar. Jag har inte fått någon ersättning för att skriva om Wanås slott-

mattor cafét Wanås slott

Vi har tidigae besökt källaren där Charlotte Gyllenhammar skapade svindel. Jag brukar kalla det huset upp och ner.

 

charlotte Gyllenhammar svindel

I ladan ställde Martin Jacobson ut på temat ”Queen of F*ucking everything”. Det var mäktigt att komma in i ladan och se dessa stora konstverk. Tyvärr kom man lite för närma konsten. Det hande varit trevlig att kunna backa och se den på håll. Verkligen konst av stort format.

 

tavla logen wanås slott tavla med sol logen Wanås slott tavla Martin jacobsson Wanås slott

Yoko Ono är en konstnär som skapar verk som man sällan glömmer. På Wanås har hon kommit på idéen att besökarna skriver sina önskningar på en lapp och hänger upp i ett träd. Det finns både lappar, snöre penna och sax för att du ska kunna skapa den egen önskan som du sedan hänger i ett träd. Det var inte brist på önskningar i träden.

Parken Wanås slott

Vi lyckades får William Forsythes byggnad  att gunga

 

Alla trädgårdsägare drömmer kanske om att ha en tunnel i trädgården. På Wanås är går man genom en Rhododendrontunnel. Vi hade turen att komma då Rhododendronen stod som vackrast, i all sin prakt. På ett ställe fanns en spegel som förbättrade allt

Rhododendrontunnel

På bilden nedan ser man Rana Begums rör från sidan.

Rana Bergum rör från sidan i dammen från si

Ranas förpyramid från andra sidan av dammen.

Rana Begums rörpyramid i dammen Wanås slott

 

Igen kännigsfaktorn är hög Per Kirkeby har gjort en liknande konstverk som står på Gruvtorget i Höganäs. Den väckte uppståndelse där. En del ville spränga den i luften. Båda tegelkonstverken står kvar men Per Kirkeby dog 2018 så det blir inte några mer tegelkonstverk från honom.

tegelskulptur per Kirkegård wanås slott park

Det har nog varit jobbigt att flytta in en järnvägsvagn i utkanten av Wanås slottspark. Vagnen står på räls. För järnvägsvagnens graffitti står Carolina Frykholm. Den är målad på alla sidor.

Carolina Falkholt målat klotter på en järnvägsvagn utanför Wanås slotts park

Då man kommer till Pyramiden som är skapad av Gunilla Bandolin hör man ropen från Marianne Lindberg De Geers konstverk ”mamma”. Man kan gå igenom Gunillas konstverk från fyra riktningar.

Gunilla Bandolin pyramid i gärsmattan Wanås slott park

inne i pyramiden finns stenväggar Wanås slott parken

Vill man kan man går genom skogen från Carolinas järnvägsvagn till Marina Abramovics jaktstol för djursjälar. Hon fick inspiration till konstverket då hon levde med aboriginerna i Australien.

Marina Abramivic jaktstol för djurandar wanås slott utanför parken

Jag står på lilla bron. Ingen risk att bli blöt om fötterna ifall man snubblar. Inget vatten under bron denna dag.

jag står på lilla bron konstnär Stefan Wewerka

 

Avkoppling i Wanås slottspark

Uffe var lite trött i benen så han passede på att vila på  bänken som Jeppe Hein designat. Det finns bänkar utplacerade i Wanås slottspark för den som vill vila då resten av familjen vill se konstverk i utkanten av parken.

 

Uffe sitter på Jeppe Heins bänk Wanås slott

Uffe fick extra vila då jag utforskade Tom Merricks konstverk med titeln Withney Outhouse of American art. Det är ett utedass i granit. Det är fortfarande oanvänt. Jag var inte nödig så jag slapp använda det.

Thom Merrriks lyxiga utedass i granit

Det var gott om besökare som passade på att äta sin medhavda fika så jag fick inte med hela Poul Garnes konstverk då jag fotograferade.

Poul Gernes träpyramid

 

Wanås slott historik

Wanås slott har tidigare varit fideikommiss. Fideikommissystemet var inte rättvist. Det var bara äldste sonen som ärvde. Det är bara några få slott kvar som drivs som fideikommiss. Då vi ändå är inne på Wanås historia så startade Marika Wachtmeister 1987 första skulpturutställningen i parken. Parken har årligen har 60 000 besökare. Enligt Wikipedia så härstammar de äldsta delarna från 1400-talet. Släkter som ägt eller bott på Wanås är Bille, Åkesson, Brahe, Ramel, Hamilton och Wachtmeister. Sedan början av 1800-talett ägs Wanås av familjen Wachtmeister. Ann-Sofie Sedéns skulptur Fideicommissum gör ironi av fideikommissystemet.

 

Ann-Sofie Sidens skulptur fideicommissum

https://wanaskonst.se/

Kristianstad och vattenrike

Vi åkte sedan in till Kristianstad. Där åt vi tapas på Pinchos. Uffe var trött i benen så han gick till bilen. Jag gick ner till Kanalhuset. Det stod på Google att det skulle vara dygnet runt öppet. Jag lyckades inte öppna grinden. Det finns information på https://vattenriket.kristianstad.se/ ifall det är stängt när ni kommer.

kanalhuset Kristianstad

Det går en safaribåt på Helgeå. Tyvärr gick den inte fler turer idag så vi får åka en annan dag.

sightsingbåt på Helgeå

Gick sedan bron över till Naturum Vattenriket. Bron byggdes för cirka tio år sedan. Runt Naturm växer bland annat stånds. Stånds ska vara giftigt för betande kor.  Där fanns en restaurang och information om Vattenriket på Naturum. Det finns en parkering så att du kan nå naturum med bil.

byggnaden naturum kristianstad

Gick sedan tillbaka över bron och gick in i en hälsoträdgård som ligger i Tivoliparken.

hälsoträdgård kristianstad

Mittemot baksidan på Teaterrestaurangen ligger soltrappan. Det var tomt på trappan trotts att det var fint väder.

soltrappan krisianstad

Det var inte folktomt på Teaterbaren. Tyvärr hade vi inte tid att testa det stället idag. Det får bli en annan gång. Jag har varit där på den tiden det hette Teaterrestaurangen men det är över 40 år sedan. Jag trodde byggnaden hade rivits. Det är härligt att byggnaden fått stå kvar och att det fortfarande går att driva restaurang i byggnaden.

 

extriör teater restaurangen Kristianstad

 

Gick sedan in i Tivoliparken. Där kan man bara sitta och slappa eller varför inte ha picknick.

 

tiviliparken

 

Sveriges lägsta punkt

Det har debatterats i medier om Sveriges lägsta punkt finns i Kristianstad eller i Sölvesborg. Vid kontroll så finns den i Kristianstad. Den är 2,32 cm under havet. Hade man stått här då Kristianstad grundades hade man haft vatten över huvudet. En poäng från Kristianstad politiker är att man kämpar inte om att ha lägsta punkten för det kostar att pumpa undan vattnet.

 

stopen markerar skånes lägsta punkt

 

Skånes enda skärgård

Åhus museum har inte öppnat för säsongen så vi åkte ut till Tosteberga för att kolla på Skånes enda skärgård. Där stod det gott om husbilar trots att det blåste ganska så rejält. Jag har tidigare ägt båt och jag är jätteglad att det inte finns någon skärgård i Öresund.

 

Skärgård Tosteberga

 

Åkte vidare till Landön. Där bodde de flesta i husvagn på campingen.

Åhus Gästis

Vi  hade bokat rum på Åhus Gästis då det var ganska fullt nere på Österlen. Jag  bokade bara några dagar innan vi skuller resa. Vi är jätte nöjda med Åhus Gästis. Vid tidigare besök har det inte funnits plats på Gästis. Då har vi bara ätit på något av ställena nere vid vattnet. Där är  utsikten inte fy skam. Det ligger fina villor på andra sidan vattnet. Det var även fullt på bokningarna till visningarna av Absolut vodka. Vi hade bokat rum till kl18.

extriör åhus gästis

Vi fick rum 31.

rummet åhus gästis

Vi åt i vinterträdgården. Jag åt ankbröst, potatis med brynt smör, rosmarinssky och bönsallad. Uffe åt halstrad gös smaksatt med dill och citron, ostronvelouté och primörmorötter. Uffe ville ha 3 svenska ostar till dessert. Till det drack vi sött vin.

vinterträdgården åhus gästis

Glömde att berätta att innan vi fick in maten bjöd köket på lax, fänkål och något annat som jag glömt.

Jag valde Gästis kaffegodis till dessert. Till det drack vi kaffe och avec.

desert chocklad åhus gästis

Sedan var vi så trötta att vi nästan somnade bums.

Åhus Gästis

UFO monumentet i Ängelholm

Idén till att besöka UFO monumentet i Ängelholm fick vi från en artikel om vad som är Coronasäkert i Helsingborgs dagblad. Jag och Uffe hade många gånger tänkt åka dit, men nu när vi skulle fira Nellies födelsedag kunde vi inte hitta ett bättre ställe.

Det blåste rätt friskt igår då vi besökte monumentet. Redan på parkeringen hörde man havets vågor. Det finnns en toalett vid parkeringen ifall nöden kräver. Vid monumentet kände man inte av blåsandet.

Historik UFO monumentet

Gösta Pollenkungen Carlsson (1918-2003) mötte natten den 18 maj 1946 en UFO farkost i Sibirien ( Ängelholm). År 1972 lät pollenkungen uppföra monumentet på platsen för landningen. Monumentet är en skala modell av hur han minns att farkosten såg ut. Det finns betongringar som visa landningsspår i orginalstorlek.

 

UFO monumentet i Ängelholm

 

De begravde temporärt några döda i besättningen.

UFO monumentet begravningsplats

 

Utav besättningen / utomjordingarna på UFO farkosten fick han ett pollenrecept. Det kom sedan att bli grunden till företagen https://cernelle.com/ och https://www.allergon-healthcare.com/. Han hade tidigt i sitt liv införskffat sig bikupor. Det finns info tavlor om händelsen.

info UFO monumentet

info UFO monumentet 2

Tyvärr fick jag aldrig träffa Pollenkungen. Han var en driftig man som såg till att vi fick ett skånskt lag i hockeyallsvenskan. Det var han som skapade Rögle genom att bland annaat värva Uffe Sterner som då var sveriges bästa hockeyspelare.

Mitt barnbarn,Nellie önskade en grön tårta med ros på födelsedagen. Det var inte svårt att hitta en sådan tårta. Sedna fick hon en robot i födelsedagspresent. Det blev en lyckad present för det fanns en robot bland deltagarna i Talang igår.

nellies tårta

Sedan gick vi ner till stranden där det fanns kitesurfare.

kitesurfare Sebirien

Vi åkte sen hem på varsitt håll, men får minnas detta som ett fint firande av Nellies 9-årsdag!

 

Vandring runt Lärkesholmssjön

Jag promenerade runt Lärkesholmssjön en kall oktober förmiddag. Det hade frusit under natten så det låg en dimma över sjön. Sjön är döpt efter gården Lärkesholm. I äldre skrifter kallas godset Lärka gård. Det lär har funnit bosättningar där redan på Vikingatiden. Till och med Carl von Linne ska ha besökt gården.

Gården tillhörde tidigare danska militärer. Då Lärkesholm blivit svenskt kom Anders von Reiser, som varit officer i både dansk och svensk tjänst till Lärkesholm. Han ska ha varit tuff då det fäller affärer. Eftersom han och hans fru inte hade några barn så skapades en stiftelse. Stiftelsen finns kvar än idag och delar ut pengar till pensionärer, studerande på annan och och budgåvor för bosatta i Örkelljunga Kommun.

Von Reiser var framsynt och startade skola i Lärkesholm innan det var lag på att det skulle finnas skola.

Lärkesholmssjön

Stigarna runt Lärkesholmssjön är inte handikappvänliga. De går över stock och sten och genom kohagar. Det finns plankor att gå på så jag behövde inte stövlar. Det finns grillplatser övernattningsskydd och toaletter runt sjön.

Skåneleden följer sjön men på vissa ställen finns stigar närmare sjön. Jag såg en ekorre. Den var för snabb och ville inte vara med på bild.

 

 

Jag får gå runt Lillsjön en annan dag. Lillsjön är mindre än Lärkesholms sjön. Det är 4,5 kilometer att gå runt sjön. Det tog över en timma att gå runt sjön. Räkna med 1-1½ timma för att gå runt sjön.

Lärkesholms Gods och Lärkesholmssjön

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Promenad runt Åsljungasjön

Enklast tar man sig till Åsjlungasjön med bil. Kommer du från Örkelljunga hållet tar du till höger in på Landshövdingevägen. Kör in andra vägen till höger vid skylt badplats. Forstsätt rakt fram förbi åtevändsskylten. Nedanför backen finns parkeringen. Det var inte en enda bil då jag gick runt sjön i början av september. Kan tänka mig att det kan vara fullt på parkeringen en varm sommardag. Lite norr om parkeringen finns informationsskylten men den erbjuder inte så bra parkeringsmöjligheter. Åker du buss så åker du linje 521 och går av på busshållplats Landshövdingevägen i Åslunga.

 

karta över Åslungasjön

 

1953 startade Åsljungas Frivilliga brandkår Åsljunga intresseförening. Det lades ner mycket ideellt arbete bakom uppförandet av badplatsen. Trampolinen kostade då 3000 kronor och det fanns även en vattenrutschbana. Vid badplatsen finns förutom hopptorn, gunga, brygga, flotte, grillplats och toalett. Det rök till och med från grillen. Någon måste fått avbryta sitt grillande tidigare idag då en regnskur drog förbi.

 

hopptorn badplatsen Åslungasjön

 

Grillplatsen badplatsen åsljungasjön

 

Jag gick högervarv runt sjön. Då man gått en bit kom man till en bro. På stolpen till höger om bron visar den oranga rutan att man går på Skåneleden. Skåneleden går en bra bit runt sjön. I området vid bron märker man att man förr i tiden gjort en sjösänkning för att få mera bete till djuren. Broarna som gör området handikappvänligt har tillverkats av Krohns Svetsningsverkstad som ett LEADER-projekt. Krohns har även tillverkat kortenskylten som finns då man åker in på Landshövdingevägen i  Åsljunga. Alla byar i Örkelljunga hade tidigare sådana skyltar.

Bro genom sankmark Åsljungasjön

Åsljungasjön en del av Pinnån

Växter som växer runt sjön är näckrosor, Åsljunga björnbär, Rödblära och den vanligaste orkidén grönvit nattviol. Genom Åsljungasjön rinner Pinnån. Pinnån rinner genom flera sjöar innan den rinner ut i Rönne Å. Längs ån fanns tidigare sågar och kvarnar som drevs av vattenkraft. Trotts att Pinnån är näringsfattig så har den en rik bottenfauna.

 

 

Vi visste inte att det fanns en stig runt Åsljungasjön förrän vi besökte EFS gården för några år sedan. Det var dock inte väder för att gå runt sjön den dagen. De hade hantverksdagar den dagen. Vi passade på att fika där. De hade en jättegod äpplekaka till fika. Utsikten kan man heller inte klaga på.

Efs Gården Åslunga

 

Jag har inte fått någon ersättning för att skriva detta blogginlägg.

Kullabergs Vingård

Vi bokade den guidade visningen på Kullabergs Vingård i dag. Det var den näst sista guidningen sommaren 2020, som började klockan 13.15 som vi bokade in oss på. Vi kom i god tid så vi bokade en charkbricka och ostbricka som mat efter visningen. De hade två olika viner man kunde prova. De kallades Klassisk och premium flight. Vi valde klassisk flight. Innan guidningen började fick vi ett glas med färskt bubbel.

Framsidan bostad Kullabergs Vingård

 

Ingång till barskänken

Vi satt ute på denna plats mellan vingården och stockarna och smuttade på bubblet innan guidningen började.

Bord ute bland vinstockarna

De första vinstockarna som planterades på vingården växte i smala rader. Det kommer att ställa till det i framtiden då man ska skörda med maskin. Numera har de bredare mellan raderna. De slår gräset mellan stockraderna varannan gång för att få marken att likna äng. Det blommade bland annat cikora som man förr använde som kaffe surrogat. De hade planterat plommon som vindskydd. Utav plommonen ska de i framtiden göra slievoviz. Vingården odlar Souvignier Gris, Solaris, Muscaris, Donauriesling, Madeleine Angevine, Auxerrois & Johanniter och de blå druvsorterna är Rondo, Regent, Pinot Nova, Cabernet Noir & Spätburgunder. De odlar druvor som inte så lätt angrips av svamp. Vingården har ett samarbete med SLU i Alnarp ett testfält med 21 unika sorter.

Växthus Kullabergs Vingård

 

Kullabergs Vingård från baksidan

Tillbaka efter turen så dukades det fram mat och vin. Vi hade valt paketet med klassisk flight som i första glaset innehöll

Lyckeri 2019

Ett vin gjort på druvor från Solaris, Muscaris och Donauresling. Enligt beskrivningen från gården så smakar det tropiska frukter, fläder och stenfrukter. Surfar man till Systemet har vinet nummer 34660 och smakar mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, krusbär, nässlor, mineral, honungsmelon och lime.

 

Lysekilla Rödvin 2018

Eftersom det var mycket sol 2018 så gjorde man ett rödvin. Vinet är gjort på druvsorterna Rondo och Regent. Det är druvsorterna som växer närmast vinbaren. Hittade inte detta vin i Systembolaget sortiment.

Lysekilla Orange

Det sista vinet som ingick i vinprovningen var ett orangevin av Donaurieslingdruvor. Vinet har jäst med skalkontakten på ekfat. Det smakar äpplen, citrus och hav. Detta vin hittade jag inte bland Systemets sortiment.

 

Ost och charkbricka Kullabergs Vingård

 

Kullabergs Vingård har även en vänförening.

 

Kullabergs Vingård

Jag har inte fått någon ersättning för att skriva om Kullabergs Vingård

Guidad tur på Gråen och Gipsön i Landskrona

Jag har i många åt tyckt det skulle vara spännande att besöka Gråen. Gråen är en konstgjord ö utanför Landskrona. Från Landskronas kajer ser koloni området ute på Gråen jätte mysigt ut. Jag har många år försökt boka en guidad tur dit men de har varit populära och turerna har snabbt blivit fullbokade. Har heller inte någon egen båt att ta mig över till ön med. Det krävs att man har bra skor när man går på gråen då man på en del av turen kommer att gå på en mur.

 

Normalt så samlas man på kajen framför båten Vike som lägger längs Hamngatan i Landskrona. Det regnade så vi fick gå ner i båten så att guiden kunde pricka av så att alla hade kommit med på turen. Det klarnade snabbt upp så vi kunde gå upp på däck där man kunde hålla corona avstånd.

Besättningen på Vike spelade marin musik på vägen ut till Gipsön De spelade bland annat flicka från backafall av Gabriel Jönsson.

Lite Gipsön fakta

  • Ön togs i bruk 1978 och var i drift till 1992
  • Ön är byggd genom att invalla ett grunt område i havet
  • Yta 375000 kvm = 50 fotbollsplaner
  • 1992 var ön 15 möh idag är den ca 12 möhön innehåller 4200000 ton gips ca 110000 långtradare
  • När produktionen var igång användes regnvattnet som faller på ön i processen ca 100000 kubikmeter

För att förhindra att fosfor och föroreningar kom ut i Sundet byggdes en reningsanläggning  på land dit vattnet pumpades. Det renade vattnet släpptes ut i Sundet. På ön uppfördes en ny reningsanläggning mellan åren 2012-2013. Det finns rör så de kan ta prover på olika nivåer på ön.

Det finns gott om vindkraftverk på Gipsön. Det är EON som driver vindkraftverken på ön. Normalt är det bara deras personal som har tillträde till ön.

De fanns gott om sniglar på ön och då en speciellt sorts vita snäckor. Guiden pockade malört en dag före Bartolomeus dagen under turen. Guiden på Gipsön jobbar på Yara som har sitt ursprung i Supra som skapade ön.

damm gipsön landskrona

 

vy från gipsön mot landskrona

Sedan gick vi över gamla deponin till Gråen som blev förbunden med Gipsön 1978.

Gråen

Gråen är en försvaranläggning som kom till då Landskrona stad växte och skymde den gamla försvarsanläggningen Citadellet som den gamla försvarsanläggningen heter började bli skymd av stadens framväxt. Bygget av den konstgjorda ön på ett grund påbörjades 1748. De började med att bygga invallningar. Det blev bara ett kruttorn och en massa vallar. De insåg att det skulle ta för lång tid och att det skulle bli för dyrt att bygga klart anläggning så man avslutade byggen 1788.

 

Gråen Kruttornet Landskrona

 

Under första världskriget så öppnade de upp invallningarna så att spaningsflyget kunde komma till sin hangar på ön. Det var flygare Enok Thulin som kom på idéen med att ha spaningsflygplan på Gråen. Planen landade på vattnet med pontoner.

 

inseglingsränna för flyg gråe

 

Under andra världskriget byggdes det fort längs Skånes kuster. Så även på Gråen. Där bodde soldater i forten. Kan tänka mig att det var både ruggigt och fuktigt att bo i ett fort på ön. Sedan var nog inte deras mat den bästa.

fort på gråen landskrona

 

En annan sorts gödning än den som supra tillverkade skapar skarvarna. Stenhällarna blir kala och inget kan växa i det starka fågelspill som skarvarna åstadkommer. I Skåne kallar vi skarven för ålakråka och den är fridlyst.’

skarvbajs på en klippa på gråen

 

Det har funnits en konservfabrik på ön den tillhör numera koloniföreningen. Där har de en massa trevliga arrangemang.

byggnad konserven gråen Landskrona

 

Sedan gick vi tillbaka till Gipsön där fartyget Vike hämtade upp oss för transport tillbaka till Landskrona. Det brukar bara vara guidade turer i augusti för ön är ett fågelreservat under tiden 1 mars till 1 augusti. En jätte trevlig tur.

 

Koloniföreningen har hemida

Gråen

Jag bokade Gråenturen på

Landskrona.se

Jag har inte fått någon ersättning för att skriva detta blogginlägg.

Norrvikens Trädgårdar i Båstad

Det var mycket folk på Chocolaterian så vi löste istället entre till Norrvikens Trädgårdar. Entren i år är 130 kronor för vuxen. Det var inte samma rusning till Halmhuset där Karin Laserow driver butik. Hon var inte själv på plats trodligen på grund av Corona. Jag såg att dottern var i butiken idag. Karin har fått stå över denna sässong av TV programmet bytt är bytt på grund av Corona.

halmhuset butik

 

Vi gick inte upp till Abelins byst och inte heller ner till Fiskljusemonumentet. Dessa har vi tittat på vid andra besök på Norrviken. Istället gick vi in i Körsbärsträdgården. Där finns mitt favorit körsbärsträd. Det är ett hängande körsbärsträd där det finns en bänk  där man kan sitta och filosofera eller lyssna på påfåglarna som finns i huset bredvid körsbärsträdgården.

 

hängande körsbärsträd

Villa Abelin

Vi gick sedan genom Barockträdgården till Villa Abelin. Jag har alltid trott att häckarna i Barockträdgården var av avenbok men det var buxbomhäckar. I Villa Abelin som har Båstad tegel fanns en utställning med bilder på Audry Hepburn.

 

 

audrey hepburn utställning

Vi gick sedan vidare till restaurangen. Där köpte vi en Lipa. Lipa är en öl med blandninga av lager och IPA och den tillverkas på  Skelderwikens brygghus. Ölen vi drack heter ”Blommor och bin”. Vi satt ute och blickade ut över Japanska trädgården och Laholmsbukten.

 

lipa öl uteservering

Norra Norrviken delen

Sedan gick vi till den österländska terrassen. Byggnaden i den österländska terrassen använde barnen Abelin som lekstuga. Framför huset fanns för en rabatt som såg ut som en persiskmatta. Tittade mot havssidan så var där förr en trädgård som ska ha inspirerats utav Babylons hängande trädgårdar.

 

österländska terrassen norrviken

De har tydligen tagit bort rosenträdgården som var min favoritträdgård som barn. Gick igenom Renässansträdgården där ställde Lisa Abelsson ut sina ballerinor. I Erikshus har Hannu Särenström stält ut växter.

 

blommmor i erikshus norrviken

Då jag var barn hade skogen i horisonten växt upp så att spegeldammen inte såg ut att sluta i Laholmsbukten. För några år sedan togs det ner träd så att det såg ut som att Laholmsbukten gick upp i dammen. Nu har träden växt upp igen så man får inte den effekten.

spegeldammen

Längst in i Norrviken finns Molins och Hasses  trädgård.

hasses trädgård norrviken

 

Historik om Norrvikens Trädgårdar

Victoriahuset fick man inte gå in i men det fick man i glaspaviljongerna. På glaspaviljongerna kunde man läsa om Norrvikens historia. Egentligen skulle Norrviken ha legat i Norrköpingstrakten men det skulle dras fram järnväg genom ägorna. Abelin var god vän med Ellen Key och Ludvig Nobel. De tyckte han skulle flytta till Båstad istället. Rudolf Abelin köpte istället Lilla Båstad och döpte om det till Norrviken. Lilla Båstad är sedan länge rivet.

Viktoriahuset

I Bigården kan företag köpa reklamplats. Jag vet inte vad det kostar men sponsorer är garanderade 100 stycken burkar à 250 gram ekologisk honung.

Bigården

Vi tog en snabb tur in i den romantiska trädgården innan vi promenerade upp till toppen av vattenträdgården. Förr brukade skräddarna flyta på vattenytan. Idag var det bara 15 grader varmt så jag såg inga skräddare.

Vattenträdgården

Halvägs upp i trädgården finns detta vattenfall

damm vattenträdgården

 

Tidigare växte det träd i brinken mot havet. Idag har de huggit ner träden. Visst har man fått utsikt men jag undrar om orkidéerna som växte under träden har överlevt.

vy Norrvikens Trädgårdar mot Laholmsbukten

 

Jag och Uffe hade en riktigt trevlig eftermiddag på Norrvikens Trädgårdar.

Norrvikens Trädgårdar Båstad

 

 

 

Floating Art Festival på Pixlapiren i Helsingborg

Idag har jag varit turist i min egen stad då jag besökte Floating Art Festival på Pixlapiren. Floating Art Festival är en konstutställning med verk på och över vattnet.

 

Kim Berkhuizen har sin ateljé på konstnärskollektivet Fröfabriken i Landskrona. Han vill med sina pingviner på ett isflak sätta fokus på klimatförändringarna.

 

 

Detta konstverk hänger över vattnet och ska symboliser fallet mot vattnet och spänningen där emellan.

 

 

 

Utställningen kommer att pågå till den 1/10 20018

Utställare

Pixlapiren

Helsingborgs stad har planer på att bygga något liknade norra hamnen runt det som var Osloåpiren. Det är ett projekt på si så där tio år. Innan det bebyggs har helsingborgarna möjlighet att sätta sin prägel på området.

 

Det finns tyskinpirerade bänkar av trä. Så här ser de ut framifrån

och bakifrån

 

 

Det finns en cykelverkstad på pixlapiren som hade full aktiviet trots att det var lördag eftermiddag, Det satt även odlare och fikade och njöt utav växtligheten. Det har säkert gått åt mycket vatten för att hålla odlingarna i pallkragar så gröna och fina. Biilden är från entren till odlingarna.

 

 

Det finns mycket graffitti i området detta  är en hållplats som det nog dröjer innan man kan stiga av på

 

De har gjort två hållpatser för att ta sig från området.

 

De ska ha Urban streetfestival nästa vecka. Ni kan läsa mer på affischen som jag fotade nedan

Info om Pixlapiren

Graffittibilder från området

 

Undrar ifall flaggorna som är det första man ser när man kommer in till Helsingborg kommer att vara kvar när det blir bebyggt i området.

 

Hbg Wake park

I hamnen håller Hbg Wake park till de hade inte öppet då jag var där. Men du kan gå dit på söndagar för att kolla

http://hbgwakepark.se/

Du kan tagga genom #pixlapiren

Pixlapiren finns både på Facebook och Instagram.

Jag har inte fått någon ersättning för att skriva detta inlägg