månadsarkiv: december 2019

Krakow runt medeltidstorget 191030

Då jag och Uffe körde mot Kastrup visste vi inte var i världen vi skulle åka. Vi hade bara fått reda på att vi skulle packa en väska med varma kläder och  pass. Våra gissningar var allt från Krakow till Färöarna.

Sara, Tomas och barnbarnen dök efter ett tag upp i terminal 2. Då Sara checkat in i automaten fick vi ett boardingcard som det stod KRK på. Förstod att det inte var ön KRK utan Krakow. Sara och Tomas har gett mig och Uffe denna resa i 60 års present.

 

De dagar vi skulle åka fanns det inte direkt flyg till Krakow utan vi fick byta flygplan i Frankfurt. På bilden nedan väntar vi på vårat bagage på Krakows flygplats.

 

Väntar på bagage på Krakows flygplats

Då vi fått vårat bagage åkte vi taxi till hotell Royal. Där fick vi nycklar till vårat rum 103.  Soffan gick att bädda. Nellie sov i bädsoffan i rummet bredvid.

Jag och Uffe fick vars en stor säng. Det gick säkert att bädda i fåtöljen i bakgrunden ifall det hade behövts.

Rummet hade parkettgolv och det var högt till tak. Det fanns även stukaturer i taket. Jag tryckte på fel knapp då jag skulle tända i badrummet. Det kom en ringsignal som tur var så gick den inte vidare. Signalen är bra för den som är handikappad. Det fanns en stol som man kunde sitta på då man duschade.

 

Vi gick sedan till Royal Hotels restaurang. Där åt vi snitzel. Sedan gick vi Grodska upp till Europas största medeltidstorg. Där ligger Sankt Mary’s Basilica. Det var gudtjänst så vi kunde inte gå in i kyrkan. Vi lyssnade istället på när de blåste i horn från kyrkans vakttorn. Det gör de varje timma och åt alla väderstreck. Från början var det meningen att hornblåsaren skulle varna för angirpare. Enligt legenden som skapade traditionen ska hornblåsaren ha blivit träffad av en pil från angripare men han fortsatte att blåsa i sitt horn.

På torget ligger saluhallen som kallas Cloth Hall. Vo gick igenom saluhallen. De säljer inte mat men mycket annat.

Vi tittade på lite konst vid saluhallen och vid  en port in till gamla staden. De flesta konstnärerna höll på att packa ihop.

Sedan satt vi på en inplastad uteservering med gasolvärmare. Jag åt en traditonell Krakow ostkaka. Nellie fick in varm choklad.

Vill du veta mer om Krakow kan du surfa till http://krakow.pl/. De har ingen svensk sida men Google erbjuder sig att översätta sidan.

Man kan boka flyg till Krakow  på www.momondo.se

Detta inlägg innehåller länkar till Booking och Momondo.

Saltgruvan i Wieliczka utanför Krakow 191031

Vi bestämde oss redan igår att vi skulle åka ut till Saltgruvan i Wieliczka för den är stängd i morgon då det är alla helgonsdag i Polen. Jag och Uffe trodde vi vaknade först men Sara, Tomas och barnen hade redan varit ute på Tomas mormors grav.  Där hade de tändt ljus och satte blormmor på graven. Detta innan de ätit frukost.

Efter frukosten tog vi taxi ut till Saltgruvan i Wieliczka. Vi hade tur så vi behövde bara vänta en kvart på att den engelska guideningen skulle börja. Under högsässong är det endlösa köer. Guiden informerade om att de varje år hade besöksrekord på cirka 1200000 besökare.

Gruvan har  varit i drift sedan 1200-talet och är en av världens äldsta saltgruvor i drift. Gruvan var ett av de första tolv världsarven på Unescos nyinstiftade världsarvslista. Först gick vi ner 25 trappavsatser. Det kanske inte syns på bilden men det fanns fler avsatser längre ner som inte var upplysta.

 

Bilden blev lite mörk men den föreställer Platon. Det fanns flera saltskulpturer som saltarbetarna skurit ut. De har även festsal så att man kan arrangera olika arrangemang som till exempel bröllop.

 

 

 

 

Gruvan har en sägen om en österikisk prisessa. Saltskulpturerna är från den sägnen

 

Guiden berättade att de haft hästar som utfört arbete nere i gruvan. Hon berättade att både arbetare och hästar hade det bra nere i gruvan. Mina barnbarn fick hjälpa till att dra runt ett spel som underlättade lyft. Det finns även stalaktiter och stalakmiter i gruvan.

 

 

 

Innan vi kom till katedralen var det fika paus. Det fanns även en suvenirbutik.

 

 

Nattvarden i salt finns på vänstra väggen i katedralen

 

 

Kristallkronorna är gjorda av salt. Fotot är taget mot läktaren.

 

 

Golvet är av salt och blir polerat av alla besökare. Det är våran guide som finns på bilden nedan.

 

Det är hälsosam luft i gruvan. Saltsjö i gruvan.

 

Bärande konstrruktioner

 

 

 

Goethe

 

Kapell

 

Då guidningen var slut gick vi genom restaurangen. Det finns även ett museum men det var under renovering. De som gifter sig i kyrkan och handikappade kan åka hissen ner. Vi åkte hissen upp för rundturen var slut. Det utvinns salt fortfarande salt från vatten som de tar upp från gruvan. Tack Sara och  Tomas för att ni tog oss tilll saltgruvan Wieliczka.

Ni kan läsa mer om saltgruvan på

https://www.kopalnia.pl/ sidan är på polska men Google erbjuder översättning.

Sedan tog vi en taxi till restautang Balaton. Där bjöd Vi Sara, Tomas och barnen på mat. Tomas, uffe och jag åt gulasch med potatisplättar. Sara fick först något som de sa var vegetariskt men det var det inte. De rättade till felet så hon fick in ny mat. Eleni beställde in en rykande soppa.

 

På väg hem till hotellet stod denna  långa fabror. Barnen gav honom vars en slant. De fick vars en lapp med ett en klok mening på engelska.

 

 

Då vi vilat gick i till de forna judiska kvarteren som heter Kazimierz. Hittler flyttade judarna till stadsdelen Podgorze som ligger på andra sidan floden. Krakow hade då 60 000 judiska invånare. 45 000 av dessa tvångsförflyttades till andra polska städer. Idag bor inte så många judar i Kazimierz. Det pågick mycket byggen där så det verkar som att det ska växa fram en hipp stadsdel där. I Kazimierz finns det torg. de sålde roliga kavlar på torget. Det går att köpa smilekavlar

 

Tomas var bara sju år då han flyttade från Krakow till Sverige så Kazimierz har förändrats. Tomas är inte jude. Det blev inte  någon fika på Fika. Vi var hungriga så vi gick mot Grodzka. Där åt vi på Wesele. Vi satt på andra våningen. Jag åt dumpling till huvudrätt. Vi prövade även en rätt med ost. Sara trodde det var kött i osten för den var rökt.

 

Vi gick sedan till

Innan vi gick och lade oss testade vi honungslikör i baren på Art Cafe. Art Cafe heter baren på hotell Royal. Det serveras äver frukost i samma lokaler. Likören var god.

 

Detta inlägg innehåller inga annonslänkar.

Allahelgonsdag i Krakow 191101

 

 

 

Uffe var lite seg så han följde inte med oss ut i Krakow efter frukost. Denna sten stod nedanför Wawel. Wawel är Krakows kungliga slott med Sverige anknytning. Vi ska bege oss dit i morgon.

Nära hotellet finns en vägvisare. Det saknades två kilometer till hundra mil till Göteborg.

 

Eleni lyckades med Tomas hälp pumpa upp vatten.

 

På väg till draken lyckades Tomas att hyra en av de i Sverige så utskällda scottrarna. Jag testade också att åka. Nellie tyckte det var kul att åke med pappa på scootern. Eleni var mer tveksam.

 

Den eldsprutande draken står nedan för wawel nere vid floden. Legenden säger att Krak som var den mannen som dödade draken. Draken hade länge plågat de boende i området. Han fick ge namn till staden. Det finns även en drakgrotta. Draken sprutar inte eld hela tiden så det gäller att vara snabb med kameran.

 

Sedan gick vi längs flodpromenaden. Där fanns en street of fame. Den mest kände för oss svenskar är Stellan Skarsgård.

 

Sedan gick vi i parken runt gamla staden. Barnen gillade dennna bänk utanför universitet.

 

 

Påven Johannes Paulus är väldigt stor fortfarnde i Polen. De har skapat ett fönster där han för stod och vinkade åt folket. Tyvärr går det en spårvagnslinje utanför huset så att mån får med dessa elkablar på bilerna.

 

 

De hade redan på morgonen tänt ljus för påven.

 

 

Sedan gick vi till medeltidstorget för att åka häst och vagn. Sara var lite tveksam till att åka häst och vagn då hon var rädd att hästarna inte hade det bra. Alla vagnar var vita. Vissa hade mera dekorationer på seldonen. Vi åkte runt staden med ekipaget nedan.

 

Jag och barnbarnen åkte baklänges vi såg väldigt bra från våran plats. Vi vinkade på många som var ute på promenad. Ibland tyckte nog Eleni jag blev lite pinsam.

 

Teatern Krakow

 

ST: Adalbert’s kyrkan

 

Sedan gick vi för att fika på Nillie åt belgisk wåffla, Tomas, Eleni och jag åt äpplekaka med god glass. Sara beställde in sufflen på bilden nedan.

 

 

Sedan tog vi spårvagn från medeltidstorget ut till Salwator. Där gick vi upp för en backe. Trafiken var avstängd för allahelgonshelgen är mycket större i Polen än hemma. Det fanns gott om försäljare av blommor och ljus. De flesta köper plastblommor men vi tycker inte det är miljövänligt så vi satte en dekorations kålplanta istället. Eleni och Nellie tände vars ett ljus för Tomas moster.

 

 

Barnen behövde vila. Uffe beställde biljetter och audioguidning för morgondagen på Wawel. Jag tog en promenade upp till wawel trotts att det var soldis.

Ruiner på wawel.

 

 

-Innanför murarna var även en katedral. Jag gick inte in för det var mycket folk för det vara allahelonshelg. Påven står direkt till höger när man kommer innanför murarna.

 

 

Ryttarstaty Wawel

 

 

Jag skriver mer om wawel i morgon då det är lite lugnare där.

Gick hem till hotellet för att göra mig i ordning för att träffa Tomas familj på restaurang Moskie Oko . Uffe, barnen och jag tog taxi till restaurangen för Uffe var lite trött i benen. Sara och Tomas gick. Restaurangens stil kommer uppe från bergen i Zakopane. Det är rusika möbler men de har god mat. Jag och Sara åt en soppa som serverdes i bröd. Moskie Oko  ligger på  plac Szczepański. Vi hade en trevlig kväll med Tomas moster, kusiner och en pojkvän till en av kusinerna. 

 

http://krakow.pl/  du kan sedan välja språk.

Jag har inlägg har jag skrivit gratis.

Wawel Krakows en gång i tidens kungliga slott 191102

Innan vi gick till Wawel så checkade vi ut från hotell Wawel. Vi var väldigt nöjda med hotell Royal. De hade jättegod frukst. De var lite annorlunda varje dag. De hade god kebasa som är det polska ordet för korv. Korven vara mer grovmalen än svensk korv. De hade även traditionell hotdog på fukostbuffen.

 

Vi gick runt Wawel för att beundra utsikten.

 

 

 

Sedan gick vi in på slottsgården. Entren till slottet var gratis.

Tyvärr fick vi inte fotografera inne  i slottet. Slottet innehåll fina gobelänger och vackra tak. Den som är intresserad utav vapen och rusningar så fanns det en hel del att beskåda. Vi var även nere i källarvalven som innehöll ruiner. Slottet har även en gedigen poslinssamling.

https://wawel.krakow.pl/en/search

Efter slottsbesöket fickade vi på uteserveringen för det var bra väder. Sedan gick vi till katedralen. Vi hade igår över nätet beställt audiogudning. Så vi hämtade ut vara audioguider som vi beställt på https://www.getyourguide.se/krakw-l40/wawelkatedralen-intraedesbiljett-och-audioguide-t149831/ . Vi valde engelsk guidning för det fans inte någon guidning på svenska. I priset ingick även inträde till katedralen.

 

Kyrkan uppfördes omkring 1020, men den nuvarande byggnaden härstammar från 1300-talet.

Katedralen är Domkyrka och är begravningsplats för polska för polska kungligheter fram till 1700-talet. En svensk kung Sigismund är också begrav i domkyrkan. Presidenten som tragiskt dog i flygolyckan när hela regeringen var på väg till en minnescermoni i ryssland finns också begravd i kyrkan.

Vi klev upp till Sigismunds klockan. Uppe i tornet hade man en fanstisk vy över Krakow.

 

 

Sedan gick vi till Pod Wawelem där vi åt middag. De hade även bollhav och rutschkanor för barnen.

 

 

http://www.podwawelem.eu/

Då vi var mätta och belåtna gick vi till hotell Royal där vi hämtade våra väskor och beställde taxi till Krakows flygplats. Där checkade vi in på Lufthansas flyg till Munchen. Muchens flygplats var så stor att vi åkte intern tåg till våran gate.

De hade en avdelning för miljön nu i flygskammens tider. Barnen testade trängsmaskin för att skapa engergi. Sedan var det dax för att gå ombord på flyget mot Kastrup i Köpenhamn. På Kastrup tackade två lyckliga 60 plussare för en jätte trevlig resa. En sak är säkter till Krakow återvänder vi.

 

Detta är inte något köpt inlägg