månadsarkiv: augusti 2014

Öresundsakvariet och Biblioteket varvet Helsingör

12/8 2014

Eleni vaknade halv sju. Vi hade  igår skojat om att tävla vem som vaknade först.  Eleni tog fram Super Mario vi hade glömt stänga av spelet så batteriet var slut. Hon spelade på taben istället. Under tiden låg jag och Nellie och mornade oss. Klockan sju hörde jag att hotellet hade börjat vakna så jag gick ut i frukost matsalen. De hade redan börjat servera frukost. Barnen gillade frukosten. De åt mussli och youghurt. Sedan åt de två smörgåsar. Det fanns lagom mycket att välja för barn.  Vi var många som åt frukost så personalen han inte alltid att fylla på faten. Sedan duschade vi och fikade på balkongen. Därefter ville de mata fåglarna i kanalen och äta glass. Vi hade fått fikabröd över så det fick fåglarna.

 

 

barnen matar ankor i Gilleleije

 

Vi hade även tänkt äta glass men Kanalkiosken öppnade inte förrän klockan 10. Det började regna och åska så vi gick till hotellet. Jag tog denna bild ut mot havet. Just då jag tog bilden åskade det inte. Utsikten från hotellet är det inget fel på.

 

Utsikt från hotell strand Gilleleije

 

Sedan checkade vi ut från hotellet och gick ner till hamnen.

 

Hamnen i Gilleleije

 

Nu hade kanalkiosken öppnat så barnen fick vars en glassbägare. Jag fotograferade dem tillsammans med kossan utanför Kanalkiosken. De orkade inte äta upp sina glassbägare.

 

Barnbarnen med ko utanför Kanalkiosken Gilleleije

Sedan gick vi till stationen  för att lösa biljett till Helsingör.  Då vi kom till Dronningmölle fick vi vänta in ett tåg.. Under tiden gick jag ut på perrongen för att hämta en dansk Metro. Barnen fick vars en tidning. Då Nellie kom till sista sidan av tidningen sa hon

-Karta

På kartan kunde jag visa var Gilleleje låg och på ett ungefär var tåget stod för tillfället.  Sedan kunde jag peka ut Helsingör dit vi var på väg. De hade en karta då vi var i Skånes Djurpark för ett tag sedan. Där kunde de se var de olika djuren fanns.

Då vi kom till Helsingör hade vi först tänkt gå till Öresundsakvariet men det regnade så det blev Kulturværftet  istället. Filmen nedan är på barnens favorit på Kulturvarvet. Hade tänkt lägga upp klippet direkt på bloggen men jag fick det inte att fungera så det blev ett  Youtubklipp istället. 

 

 

 

Eleni och en dansk Bamse

Gissa vem som gillade den danske Bamsen. Det finns två nallar på den store nallen men den som inte är med på bilden leker Nellie med.

Nellie på Kulturværftet Helsingör

Jag tog bilder då barnen tecknade men det var motljus så de blev inte bra. Eleni ritade av tåget till Gilleleje och Nellie ritade en Skutt. Ni får hålla tillgodo med bilder på andra attraktioner på Kulturvarvet.

2014-08-12 13.01.02 2014-08-12 12.59.09 2014-08-12 12.58.32 2014-08-12 12.58.24 Blandade bilder från kulturvarvet i Helsingör

 

två kapterner på Kulturvarvet

 

 

Normalt finns det bara en kapten på skutan men på Kulturvarvet kan man vara två. Det finns även en flyttbar landgång.

Innan vi gick till Öresundsakvariet åt vi middag på Kulturvarvet. Barnen ville ha fiskbullar och jag åt fish and chips. Barnen fick ett bröd som var grövre än danskt rågbröd så de fick min pommes och jag åt deras bröd.

www.kulturvaerftet.dk

Sedan gick vi till Öresundsakvariet. Där fick Eleni vara med om att mata fiskarna. Hon fick reda på att de åt bland annat musslor och bläckfisk. De flesta barnen hade tröttnat på att vänta då de matade fiskarna som lever på botten med tång. Eleni följde djurskötaren som matade fiskarna runt akvariet. Nellie blev trött och tog en middagslur i vagnen under tiden Eleni tittade på bläckfiskar, krabbor fiskar och andra i havet levande djur. Djurskötaren tog fram tänder tillhörande olika fiskarter. Hon fotograferade dem med taben. Hon vågade även känna på sjöstjärnor och en annan slemmig sak som jag tror var en sjöanemon

Eleni känner på en sjöanemon

 

http://www.oresundsakvariet.ku.dk

Sedan gick vi till färjan. Eleni har varit så duktig på att promenera trotts att det duggregnade iblalnd. Vi hade köpt vinddruvor i Gilleleje men hon föredrog att spela spel på taben under båtresan. Jag kollade min mobil då vi satt på båten. Fick reda på att mina bilnycklar hade kommit bort på verkstan så jag tänkte åka bussen hem och hämta reservnycklarna. Vi hade tur att buss nummer 220 var försenad så vi hann med den mot Rya kvarn. Då vi kom tilll Rya Kvarn kom det en tutande SAAB. Det var min dotter och hennes pojkvän Tomas. De körde mig hem så jag kunde ta reservnycklarna. Nycklarna kom senare på kvällen till rätta. De hade fallit ner i en låda.

Sen åkte vi hem till Sara och Tomas. De var jätte gulliga och bjöd på middag. Gissa om barnen bubblade av att berätta. Tror att Eleni tyckte det var mest spännande med fiskarna. Hon är inte lik sin mamma för hon ville inte ha fiskar på sitt rum för fiskar kunde man inte klappa som katten.

Sedan gick jag till bussen för att åka till Uffe i Skånes Fagerhult. Vilken trevlig resa som var tänkt för bad men det blev upplevelse istället.

Booking.com

Follow my blog with Bloglovin

Tågtur med barnbarnen över Öresundsbron till Gilleleje

Måndag den 11 augusti 2014

Vi vaknade utav Uffes mobil ringde klockan 06.15 sedan snozade vi i tio minuter. Uffe är snäll och kör mig för det går ingen buss från Rya som är  i Hyllinge klockan 07.30. Uffe släppte av mig på motorvägs hållplatsen på som på Skånetrafiken kallas Hyllinge Hasslapsvägen. Där ifrån tar det bara 5 min att gå till min dotter.

Jag hade bestämt med dottern att hon slapp ge barnen frukost ifall de inte var vakna. Det var mysigt att äta frukost med barnbarnen. Sara hann inte vara med om frukosten för hon skulle  köra till sin förskola klockan halv åtta. Vi åt tunnbröd till fruksost. Det tyckte vi smakade mums. Sara hade packat en karbinväska men jag lånade Uffes stora väska så fick plats med allt bagage i samma väska.. Sara hade gjort olika högar ifall om det skulle bli lite regn eller lite regn. Jag tog högen för lite regn. Sedan skalade vi tre äpplen som jag hade med från min trädgård som vi skulle ha som matsäck på resan.

Nellie fick åka i sin sittvagn och Eleni fick gå till busshållplatsen. Vi hade oturen att se bussen lämna hållplatsen då vi bara hade hundra meter kvar. Det var bara att vänta till nästa buss som gick en halv timma senare till Knutpunkten i Helsingborg. På Knutpunkten laddade jag mitt Jojjokort och betalade för tågresa över Öresundsbron. Då vi kom ner till spår 4 så stod tåget kvar men det var låst så det tog inte in fler passagerare. Kollade på monitorn och det skulle strax gå ett Pågatåg istället. Vi gick ombord på Pågatåget. Då vi kommit en bit blev tjejerna sugna på äpplen så de fick det som matsäck. I Malmö bytte vi till Öresundståg. I väntan på Öresundståget tog vi denna bilden.

Barnbarnen på vid rullbandet på Malmö C

Barnen gillade verkligen rullbandet på Malmö Central.

Buss nummer 10 och pågatågen hade inte många passagerare denna dag men det hade Öresundstågen. De som åkte utan barnvagn satte sig i barnvagnsvagnen. Vi som hade barnvagar och cyklar får stå framför dörrarna. Innan Huvudbangården var Eleni ganska trött på att åka tåg. Efter Köpenhamns huvudbangård hade passagerarantalet minskat så vi fick sittplats till Helsingör.

Utanför för Helsingörs Toldkammeret stod denna reklam. Kunde inte låta bli att fotografera mina barnbarn där.

Nillie

 

Eleni tittar fram

Sedan gick vi till glassbutiken på Brostraede. Där de fick äta glass i bägare,

Glas på Brostraede

Eleni och Nellie äter glass på Brostraede.

Sedan gick vi ner till stationen där jag löste biljett till tåget till Gilleleje. Barnen fick banan som matsäck på tåget för det finns ingen servering på det tåget.

Det var inte långt att gå från stationen till Hotell Strand. På hotell strand finns ingen hiss så man får gå upp för trapporna. De hade inte bäddat extra sängen då vi kom men lovade att bädda då vi varit ute på promenad. Under tiden som vi installerade oss på hotellet kom en regnskur.

Då det slutat regna gick vi ner till stranden. Det blåste vita gäss så jag vågade inte låta Eleni bada. Istället fick de göra sandkakor. Tyvärr glömde jag ta med mig kameran till stranden. Turister hade lagt stenformationer på stranden som förmodligen spolas bort vid nästa storm.  Då barnen tröttnat på stranden gick vi hem med badgrejorna. De hade bäddat extrasängen medan vi varit borta.

Sedan gick ner mot hamnen. Då vi kom till kanalen blev Nellie förtjus  i ankorna som simmade där. Tyvärr hade vi inte någon matsäck med oss. Annars hade vi kunnat sitta där och äta och kolla på ankorna. Jag hade tänkt vi skulle äta fisk nere i hamnen Eleni ville äta på restaurangen i bottenvåningen. Så vi gick till den asiatiska restaurangen på hotellets bottenvåning.

Där åt vi buffé. Eleni höll sig till fisk men Nellie smakade på alla de asiatiska rätterna. Då jag betalt på restaurangen fick de vars en klubba som de åt på balkongen.

 

Klubba på bslkonhrn på hotell Strand Gilleleije

Tyvärr var det inte mycket kvar av klubborna då mormor fick fram kameran.

Det såg ut att dra upp till regn så vi gick ner till Rema 1000 och handlade kvällsfika. De fick välja fikabröd. Eleni valde kanelsnäckor och Nellie valde chokladmuffins. Sedan spelat lite spel. Eleni spelade Super Mario och Nellie på Taben. Där efter  fikade vi på balkongen. Det var inte blåsigt på balkongen trotts att vi hade havsutsikt.

Fika  hotell Strand Gilleleije

Sedan vad det dags att lägga oss. Det var spännande för Nellie har aldrig sovit över hos mig. Hon var uppspelt innan hon somnade. Vi hade fått bäddat extra sängen men de ville pillla på varandra så mormor fick lägga sig i mitten av sängen. Innan barnen somnade läste jag Elenis favorit serietidning som är Bamse. Sedan läste jag Nellies favorit tidning som är Kapten krok.

 

Booking.com