månadsarkiv: augusti 2016

M/S Thor och Natur Bornholm

 

Varje morgon startar en fiskare denna fisk i frukostmatsalen, så att  alla startar frukosten med ett leende. Det behövdes denna morgon då det träckte upp avloppsvatten från toaletten till duschen i vårt badrum.

20160811_085202

 

Idag hade vi egentligen tänkt gå en guidad varndring i Ekkodalens gömda grottor. Då Uffe såg vem som var guide ville Uffe göra nåt annat. Jag hade sett att båten Thor gick mellan Gudhjem och Helligdomsklipperna. Vi åkte ner till Gudhjlem . Hittade inget ställe där vi kunde ta ut pengar. Det gjorde ingenting för dom tog betalkort på båten.

Vy över hamnen Gudhjem

hamnen gudhjem

Det var många på båten ut till Helligdomsklipporna för det var en hel skolklass med. Skepparen började med att tala om att Gudhjem var den enda skärgården i Danmark. Vi åkte förbi tre bautastenar. De hade även begravt folk under en avlång stenhög. Liknade har man gjort vid Gröthögarna mellan Båstad och Torekov. Vi brukar ju om möjligt besöka en grotta på vår semester. I år var grottan vattenfylld så vi fick nöja oss att fotografera den.

Grotta vid heligdomklipporna

Hamnen Helligdomsklipporna

hamnen heligedomklipporna

Det stänkte så bra på turen ut till Helgedomsklipporna att vi fick plocka fram regncapen från Clas Olson. Det var lugnare då vi åkte tillbaka till Gudhjem. Vi var bara fyra som åkte med på tillbakaturen. Biljetten hade QR kod.

M/S Thor

Vi åkte sedan ner till Ekkodalen. Där åt vi en tartlett med kyckling och sparris  på cafe genljudet.

20160811_123848

Sedan gick vi upp till Gamla borgen.

 

20160811_131425

Gamla borgen Ekkodalen

Vi hade inte ork att vänta till vi kom till blå stig så vi gick på småstigar så vi kom ner på grusvägen genom Ekkodalen. Uffe hade bättre röst än mig för att skapa eko.

byst ekkodalen bornholm

 

ekkodalen

Jag trodde vi missat Öhrstedts källa då vi gick till borgen men vi hittade den då vi gick tillbaka till bilen.

 

källa ekkodalen

Där efter åkte vi till NaturBornholm. Vi frågade ifall det var ett ställe för bara barn men det var det inte.  Denna groda är älskad av barnen. Den har en patinerad yta som skapats av barn som suttit på ryggen. Den står på vägen in till NaturBornholm.

 

Groda entre natur bornholm

Vi började med att trampa så att lampor tändes. Barn hade problem med att tända 60 Wattaren men det var lätt för vuxna. Här lyckas Uffe tända 60 wattaren

20160811_142718

 

De visade film. Det skulle dröja en stund innan de körde filmen på danska, så jag och Uffe tittade på den tyskspråkiga versionen av filmen som följde Bornholm under miljoner av år. Det visades även växter, djur och fiskar som lever och har levt på Bornholm.

Natur Bornholm

Sedan körde vi till Arnager. Där köpte vi en öl av en kvinna med en korvvagn. Hon hade till och med så hon kunde tappa Tuborgs fatöl ute.

 

De hade en konstig hamn i Arnger. Det var en gångbro ut till hamnen. Det fanns inga fiskebodar utan fiskarna hade sin utrustning i lådor på kajen.

Gångbro till hamnen i Arnager

 

20160811_164310

 

 

Sedan körde vi till Flygplatsen för att kolla var flygplanen kom ifrån. Den eftermiddagen vi var där kom alla från Köpenhamn. Även avgående flyg, var till Köpenhamn.

flygplatsen rönne bornholm

Åkte in till torget i Rönne. Plågade Uffe med en tur i Systrarna Grön. Det blev ingen shopping utan vi gick till Buffalo Steakhause. Vi startade med vitlöksbröd. Uffe åt Schnitzel och jag åt American Spareribs.

 

För att fördriva tiden innan vi åkte ut till färjan letade vi upp några av svenske husen som jag skrev om igår. Vi hittade dessa trähus. De har inte gjort några större förändringar sedan de byggdes.

 

svenska trähus rönne bornholm

Det är nog bara de svenska husen som är av trä. Annars är det mycket tegelhus och korsvirkes hus på Bornholm.

Vi åkte ut till färjan där vi läst tidningar och böcker. På färjan drack vi kaffe åt en bakelse och löste korsord. Vi åkte med båten Leonore Christina.

I radion på vägen hem från Ystad, blev man varse om att OS pågår i Rio.

 

 

Helligdomsklipporna Bornholms Konsthall Fjärilsparken Bornholms tornet

Igår orkade vi inte göra iordning någon madpacke så vi tänkte testa det idag. Min madpacke är den med två gummiband.

 

madepacke bornholm

 

Varje gång vi går till och från frukosten ser vi denna glada dammsugare.

 

glad damsugare verona bornholm

 

Vi körde ner till Helligdomsklipporna. Vi åkte först ner till södra  delen.’Där fanns denna sten Bornholmsplatsen. Helligdomsklpporna är skyddade. Det har annars brutits mycket sten på Bornholm

bornholms platsenn

 

Heligdomsklippan norra delen bornholm 20160810_101034

Perfekt madpackeställe, men för tidigt för oss

20160810_100911

 

Sedan åkte vi till Norra delen av klipporna. Där finns även Bornholms Konsthall. Där fanns allt från lokala konstnärer till  Skagenmålarna och modern konst. Väl värt ett besök.

 

Utan för Bornholms konsthall

Bornholms konsthall

 

Helligdomsklipporna från Norr

20160810_110741

heligdomsklippan norr

Sedan körde vi ner till Svaneke. Där drack vi varsin öl på bryggeriet. Vi parkerade i hamnen och en del trodde nog att bryggeriet hade servering i hamnen. De hade sin servering uppe på torget. Det fanns många konstnärer och en karamelltillverkning på vägen dit.

Uffe bryggeriet svaneke

tunnor Bryggeriet Svaneke

Det var ett mysigt torg med torghandel och underhållning.

Det går även att spela på hönor.

spela på hönor svaneke

Sedan körde vi till Rökkestenen som man tidigare fått att gunga. Uffe påstod att han fått det 35 ton tunga blocket att röra sig. Det fanns ett gäng tyskar som bredde ut sig på bänkarna så vi åt våran madpacke på en stock.

 

Uffe madepacke rökkestenen

Elsa rökkestenen

Därefter åkte vi in till Nexö. På torget finns en fontän som minner om Nexö, under 2;dra Världskriget.

krigsminne fontän nexö

 

Åkte sedan ut till fjärilsparken. Där möttes man av en trevlig park. Det var tropisk hetta inne bland fjärilarna. Ens egna krukväxter ser ut som pygméer jämfört med växterna i fjärilshuset. Där fanns även fåglar, sköldpaddor och bin. Bina var i en kupa så de var ofarliga.  Jag har gjort ett Youtubeklipp på besöket i Fjärillsparken.

 

Det är varmt i fjärilsparken så man behöver bara tunna kläder. Många fjärilar gilla banan

fjärillar i fjärilsparken

Vid parkeringen fanns ett växthus där man kan äta sin matsäck. På vintern övervintrar de växterna i huset som sedan planteras ut i parken

vinterförvaring fjärilparken bornholm
Vi visste att vi skulle vara kort med tiden på Bornholmstornet men vi var ändå nyfikna. Jag var uppe i båda tornen. Uffe orkade inte upp i det lilla tornet. Till stora tornet fanns det hiss. Där var en fantastisk utsikt.  Vi fick en lapp med frågor. Svaren fanns i olika rum. Det fanns olika rum där man kunde lära sig om olika saker om krig. Det hade bland annat byggts Sverige-hus på Bornholm. Sverigehusen var en gåva från Sverige till det svårt bombade Bornholm, efter 2;dra Världskriget.

 

Bornholmstorn svensk husen

 

Utsikt från stora tornet

 

Utsikt från Bornholmstorn

 

Jag fick inte klättra upp denna stege i lilla tornet

 

stege lilla Bornholmstornet

Ni undrar kanske varför vi inte cyklar på ön vilket är väldigt vanligt. Uffe har ett dåligt knä. Han har haft problem så han har inte gått med till alla turist attraktioner som vi besökt. Uffe gick inte upp i det lilla tornet. Till toppen av stora tornet går det hiss ifall man inte vill gå i trappor.

Vi klistrade vårat entreklistermärke över loggan till ett glassmärke längst ner i vänstra hörnet. Vi hade nummer 1399 och 1400.

satte klistermärke

Sedan åkte vi ner mot fyr udden. vid Dueodde, Turistfälla?

Turistfälla?

Vi var egentligen inte särskilt hungriga men vi hade fått reda på att det fanns en matmarknad med underhållning på torget i Aakirkeby. Matmarknaden kallades ”en smagen af Bornholm”. Då vi kom fram vi sextiden fanns ingen matmarknad på torget. Enligt den information vi fått skulle den hålla på till klockan halv åtta. Det fanns inte heller någon underhållning, så vi körde vidare till Nylars rundkyrka. Vi gick in och tittade. Vad som var konstigt var att det var en pelare som mitt i kyrkan som skymde sikten till altaret. Läktaren var även annorlunda. Tyvärr fick man inte gå upp på läktaren.

Pelare nylars kyrka bornholm

Altare och dopfunt

altare och dopfunt nylars kyrka bornholm

Nylars rundkyrka Bornholm

Nylars rundkyrka bornholm

Det fanns två runstenar ställda mot väggen då man kom in i kyrkan.

runsten nylars kyrka

runsten 2 nylars kyrka Bornholm

 

Denna fina park finns utanför kyrkogården.

park utan för Nylars kyrka

Sen Åkte vi till rökeriet i Hasle där vi åt Fiskbuffé. Buffén är billig, 145 danska kronor men de tar igen priserna på ölen. Du får själv ställa undan tallriken så de har inte så bra service på Rökeriet. Jag rekommenderar fisken men räkorna kan man hoppa över. Uffe åt fettamad. Det är malt smält isterfett som man brer på en smörgås. Stackars fattiga barn som fick sådana smörgåsar med sig till skolan innan det serverades riktig mat i skolan. I Danmark finns det fetter i små portionsförpackningar precis som vi har smör och lätta.

Sedan släppte Uffe mig på Strandpromenaden i Sandvig så att jag själv kunde gå hem till hotell Verona. I den snyggaste byggnaden kunde man köpa andelslägenhet. De motiverade köp med att man bodde i slott.

slotts lägenheter sandvig

Hemma på Verona drack vi kaffe. Salt sill kräver sin dricka. Snacka om att WiFi:t är långsamt. Tog flera timmar att ladda upp Youtubeklippet om Fjärilsparken.

 

 

Christians Ö och Fredriks Ö

Uffe hade missat att båten till Christians Ö och Fredriks Ö gick klockan 10. Vi hade tur och hann med båten i alla fall. Det var vita gäss på Östersjön så en del fick användning av de vita påsarna. Det kostade 500 danska kronor att åka  med M/S Ertholm.

M/S ertholm

Det stod en kör på kajen i Gudhjem och sjöng för oss då vi lämnade Gudhjem

kör gudhjem

 

20160809_100320

Det var mycket folk på båten så vi stod ute. Vi köpte heller inget i serveringen. Guiden Sören Sillehoved berättade att han skulle ha en två timmars guidning på öarna.

20160809_111202

Vi gick upp till kyrkan för att vänta på att alla som skulle med på turen hade samlats. Vi gick förbi campingen. Vid platsen guiden stannade, berättade han att det gjorts en öppning i muren, åt öster, då det fanns en man som gillade att se solen gå upp! De hade huggit in en bild på en ejder i berget på den platsen.

ejder i berget

Flottanläggningen, den första i världen var gjord för att försvara sig mot svenskarna. Vi gick sedan på vandringsleden Langelinje.

langeline christians ö

Många konstnärer har trivts på ön. Även svenska. Det får ni reda på ifall ni går den guidade turen.

Christians ö är en fristående del av Danmark. De tillhör inte någon kommun eller något amt. Den lyder under krigsministeriet och de som bor där betalar bara 7% skatt.

Det finns skola tills barnen går i sjunde klass. Sedan får de lämna ön. Det bor nittio personer på öarna men det är svårt att hitta arbete och komma tillbaka.

 

Det fanns fina både vildvuxna och väldigt fina trädgårdar på ön trots att det nästan är berg i dagen.

20160809_124353 20160809_124526

Kyrkogården

20160809_123854 - kopia

Vid ett tillfälle då danskarna blev anfallna var kanonerna så rostiga att kulorna landade bara åtta meter från mynningen. Vet ej ifall det var från dessa kanoner.

Det är trångt på kyrkogården som ligger en bit från kyrkan. En måste grävas upp för att en annan ska kunna grävas ner. Det är inte säkert att äkta makar hamnar bredvid varandra.

Vi gick sedan över bron till Fredriks Ö som fått namn efter Christian den V son.

Vy från Fredriksö mot Christiansö

20160809_125111 - kopia

 

runde torn på Christiansö

Där sålde Sören böcker om öarna. Vi köpte ingen bok utan gick till Gästgiveriet och åt saltsill med rödbetor på rågbröd. Uffe åt stek torskfilé på rågbröd.

 

sill smörgås med rödbetor gästgiveriet Christiansö

servett gästgiveriet

Sedan var det dags att gå ner till båten. Denna gången satt vi inne i båten. En del mådde heller inte så bra på återresan för båten gick rakt mot vågorna. Det blåste så att det var vita gäss.

Då vi kom i land i Gudhem åkte vi direkt till Verona för att sova eftermiddag. Som sagt sjön suger.

Christians Ö

Uffe var för ovanligheten lite segare än mig så jag gick ner till frukostmatsalen för att hämta kaffe. Jag köpte två olika öl av märket Carlsberg. Sedan försökte jag föra över bilder till bloggen men det strulade.

 

Vi körde  ner till  Ellas där vi började med förrätt för vi var inte så hungriga. Uffe åt laxsmörgås och jag åt räksmörgås. Jag fick god pesto till min smörgås.

ellas restaurang sandvig Bornholm

 

20160809_212005

20160809_212602 20160809_212127

20160809_201344

Vi var jätte  nöjda  med maten så vi beställde dessert. Uffe  åt äpplekaka och jag åt chokladkaka. Till det drack vi  kaffe och  likör. Även desserten smakade  bra.

 

20160809_205031

Bornholm Hasle Sandvig och Allinge

 

Vi fick hjälp att scanna biljetten i Ystad så att bommen gick upp och vi kom med Katamaranen Leonoras Christinas avgång kl 8.30 från Ystad mot Rönne.  På båten startade vi med förmiddagskaffe och wienerbröd. Jag handlade en liten bag in box (2,25l) i tax freeshopen.

 

Vi var i Rönne tidigt så vi åkte ut på landet och gick runt tre sjöar på ungeför en timma.  Uffe hade besökt sjöarna som barn då han var på semester med sina föräldrar. Sjöarna sägs skifta i det ljus som den färg på kristallen som get namn till sjön. Sjöarnas namn var Safirsjön, Pyritsjön och Smaragdsjön. Då vi gick tillbaka till Skovly där vi parkerat bilen gick vi på klitterna längs havet.

 

Rubinsjön låg lite för sig själv så Uffe satt på en bänk under tiden jag gick runt sjön. Uffe fick då en tio minuter vila. Det var vackert runt sjöarna. Det växte ginst och cikoria. Det fanns även ätliga växter som blåhallon, björnbär, körsbär. Det fanns både klarbär och den svarta varianten. Den svarta varianten var jätte god.

20160808_104852 - kopia 20160808_102653 - kopia 20160808_102642 - kopia20160808_101152_HDR - kopia

Det har tydligen funnits dinosaurer på Bornholm

20160808_105814 Dinosaurer Bornjholm

 

20160808_113809 20160808_104503_HDR

 

Bornholm har även behövt försvaras

Kanon Bornholm 20160808_113809

Sedan åkte vi till Hasle där vi besökte ett rökeri. Det fanns även ett museum på rökeriet. Rökerierna hade sin storhetstid före 1950 då det kom kylar och frysar. Vi drack ett mörkt öl från det lokala bryggeriet i Svaneke. Ölet var dyrt 74 kronor. Däremot var deras buffé billig 145 kronor.

 

Rökeri museum Hasle Bornholm

Räkeri museum hasle

 

Serveringen på Hasle rökeri

serveringen hale rökeri

 

Buffén såg jätte god ut men vi var tidigt där, så vi var inte tillräckligt hungriga.

 

20160808_121211

Sedan körde vi till Hammershus. En borg som låg 74 meter över havet med en fantastisk utsikt. Hammers hus har bland annat varit Biskopssäte för Lunds stift. Hammershus är en ruin som de håller på att restaurera efter att de renoverat med fel cement.  Det var fin utsikt från borgen.

 

Hammers hus Borholm

 

20160808_140109 20160808_141146_HDR 20160808_140631_HDR 20160808_135429

Åkte ner till hamnen norr om Hammershus men de blåste för mycket så båtturen var inställd idag.  Då vi åkte från hamnen tog vi upp en familjefar som ville ha lift ner till Sandvig för att hämta sin bil. Det blåste upp till regn så han ville inte att hans vandrande familj skulle bli våt.

hammer hamn

Vi åkte ut mot parkeringen till promenadstigen till den aktiva fyren. Det regnade så vi hade inte lust att gå dit. Vi åkte istället upp till den nedlagda fyren.

 

gamla fyren

 

Sedan  åkte vi mot Allinge. Det fösta vi som vi stötte på var denna dome.

dome allinge

Den hade en speciell akustik. Det behövs ingen mikrofon för att göra sig hörd. det går att hyra domen om du surfar till dome.dk

Domen från talar och åskådarplats

 

20160808_153155 20160808_153217

Sten vid domen Allinge

sten vid domen allinge


Då vi körde längs stranden hittade vi vägvisare till hällristningarna. Det hade börjat regna rejält så Uffe stannade kvar. Jag gav mig inte utan gick stigen dit. Är inte nöjd med bilden på hällristningen för jag fick vända  kameran efter vinden.

 

Hällristning allinge sandvig

Jag och Uffe har länge tänkt åka till Bornholm men det har liksom inte blivit av. Då vi såg en helsides annons om Bornholm i tidningen Vi i villa blev vi äntligen färdiga att beställa. Vi bokade sent 160709 så att de flesta paketen som fanns med i annonsen var fulltecknade. En del av hotellen hade även all-inclusive men det är inget vi har nytta av då vi ska åka runt på ön. Istället Googlade vi och fann att det var billigare att beställa färja och hotell var för sig. Detta för att Uffe har blivit pensionär och får  mycket billigare färjebiljett. Vi bokade färjan på http://www.faergen.se/

Eftersom vi bokade sent så bokade vi hotell genom . Uffe valde Hotelpension Verona som ligger i Sandvig.

 

Vi bodde på rum 28 som finns på en loftgång men det blåste för mycket att sitta ute idag

20160808_162541 - kopia 20160808_162602

Då Uffe vilat och vi fått rätt på WI-fIn åkte vi till Allinge för att äta. Vi gick en promenad i hamnen innan vi uppe vid kyrkan hittade restaurangen Margueritten. Uffe åt pepparstek och jag åt engelsk biff.

Sedan åkte vi till Verona där vi roade oss med sociala medier.

Skarhult om Den dolda kvinnomakten 160804

Mor träffade Anette en av mina gamla väninnor. Hon hade vart på Skarhult och tittat på Den dolda kvinnomakten, på Skarhult förra året. Tyvärr hann jag inte se den i fjol.

 

Entre Skarhult

Informationskarta om Skarhult, som står utanför slottets entré.

informationstavla skarhult

 

Vi kom tidigt så guidningen om älskare och älskarinnor hade inte börjat. Då vi löst entre gick vi in och tittade i  Margaretha von Schwerins utställnngsrum. Hon skapade en hushållsskola på Skarhult.

 

kvnnan som skapade hushållskola på Skarhult

Bilder på baler, på Skarhults hushållsskola. Skänkta av en textillärare på skolan.

bilder baler skarhults hushållskola

 

Sedan fikade vi. Det var fint väder så vi satt ute och fikade. Det fanns fina tegelvalv i caféet.

20160804_133128

 

Vi satt ute och åt våra Karlspaderbullar med denna trädgårdsvy.

 

20160804_133212

 

I parken finns det tavlor med QR kod. Det fanns olika alternativ för att spara texten. Jag valde att skicka QR koden till min mail.  QR koden till denna tavla var

Ingeborg von Schwerin (1828-94) drömde en natt att två arbetare grävde utanför hennes sovrum på slottet. I drömmen hittades två järnkors på platsen och längre ner en kista med guld. På morgonen såg hon till sin förvåning två män som grävde och fann just precis korsen hon drömt om. Då passerade slottsherren och fick höra om sin frus dröm. Han förbjöd fortsatt grävande, eftersom det alltid sagts att slottet skulle brinna om skatten hittades.

 

20160804_134340

 

Ni har väl inte missat att jag gillar Silvertejp. Hittade denna tejp i en nisch på väg in till utställningen. Silvertejp duger både i slott och koja.

20160804_134656

 

Kvinnoporträtt av kvinnorna på Skarhult. Det är bara porträtt av två kvinnor som saknas på väggen.

Kvinnorna på Skarhult bild

 

20160804_134920

Vi började med att gå den guidade turen om älskare och älskarinnor på Skarhult. De börjar med det frigorda 1500- talet för att sedan gå in i det puritanska 1600- talet. Varje århundrade har ett rum. Du får både se första dildon, gammal kondom, massageapprarat och fransk porrfilm.

Gick en runda i parken i väntan på guidningen ”den dolda kvinnomakten”.

Det var många besökare på Skarhult så vi blev indelade i två grupper vid varje visning. Vi hade guiden Karl på båda visningarna.

IKEA retuscherade bort kvinnor i sina kataloger. Detsamma gäller kvinnorna i svensk historia. Rekommenderar alla att gå denna runda, för att se vad kvinnor kunde historiskt och hur det sedan har tillskrivits deras män och söner.

Vill du läsa mer om Den dolda kvinnomakten så finns boken att köpa  i entrén. Skulle du missa att köpa boken finns den som ljudbok på Adlibris.
Den dolda kvinnomakten
Kvinnor med makt

 

De har olka teman på sina utställningar. Förra året var det barnen på Skarhult som var temat.

 

Bild på familjen som driver Skarhult idag.

familjen på Skarhult

Denna bild ger hopp om fler drivande kvinnor på Skarhult.

http://www.skarhult.se/

 

 

Tumlarsafari med Briggen Tre Kronor 160803

Anledningen jag och Uffe bokat Tumlarsafari med Briggen Tre Kronor var att för fem år sedan så kom fars nästkusin Gail på besök från Amerika. Hon undrade hur släktens Brigg hade sett ut. Tyvärr finns det ingen målning som visar båten. Då sa min far att Briggen Tre Kronor var ganska lik släktens båt, bara att den var vit istället för brun. Då var inte Briggen Tre Kronor i närheten.

I våras såg jag och Uffe att hon skulle komma till Helsingborg och att hon skulle ut på tumlarsafari lät ju ännu mer spännande. Prinsessan Viktoria är gudmor till BriggenTre Kronor.

Då vi bokade stod det att båten utgick från Höganäs. Någon dag efter ringde de och sa att den skulle utgå klockan 10 från Norra hamnen i Helsingborg istället. Det var ju inget problem för oss som är Helsingborgare.

Fören på Briggen Tre Kronor Norra hamnen Helsingborg

 

fören Briggen tre kornor

Aktern på Tre Kronor

akter Briggen tre kronor

 

Trottoarpratare med reklam, på kajen.

 

trottarpratare Briggen tre kronor

Då vi prickat av oss så lade vi våra regnkläder i en hytt. Det var trångt i hytten så jag kunde inte få med hela hytten i bild. Sedan fick vi information om vad som gällde under resan.

koj briggen tre kronor

Vi fick vänta på att två färjor skulle passera innan vi kunde lämna kajen. Båten gick för motor ut ur hamnen. Sedan hissade de segel. Besättningen bestod av fem anställda och elever som studerade marinbiologi i Stockholm. Eleverna var inte så segelvana med de var duktiga på att följs sina lärare, så det gick bra med att hissa segel.

Sedan fick vi fika. Ostsmörgåsar och en med ost och salamikorv, och till det fick vi kaffe.

Vi gick för segel upp till Svinbådan vid Viken. Där gjorde de en manöver som heter”dreja bi”. Det stoppade skeppet helt, och vi drev mot Svinbådan en stund, innan dom styrde mot Nordväst, och Gilleleje. Man provade utrustning att lyssna efter Tumlare med, men det hördes inget från dessa djur.

 

svinbådan

Länge sedan man såg en fiskebåt med HG nummer

IMG_0396

 

Vid Gilleleje är det mer öppet hav så man kunde se att en del av besättningen gillade att det blåste lite mer! Mellan Gilleleje och Tisvilde tog de ner seglen, vände och gick för motor mot Helsingborg.

Här kan man se digitalt var man befinner sig.

20160803_110001

 

Det började dra upp till regn så vi åt middag nere i salongen. Vi fick köttbullar och mos till middag. Klockan hade blivit två.

De testade men hörde inga tumlare då de sänkte ner instrumenten.

mast briggen tre kronor

Besättningen hade T-shirts med Tre Kronors program 2016 på ryggen.

Briggen tre kronors sommarprogram på T-shirt

 

I Salongen hängde information om ett hållbart hav alltså Östersjön.

 

 

Information om Östersjön 20160803_150444 - kopia 20160803_150457 - kopia

Sedan bertättade Mats Amundin om sitt forskningsprojekt och sökande efter tumlare. Det var mysigt att sitta nere i salongen och höra hans berättelse då det ösregnade ute.

Mats Amundin

Jag fick ta en blid på honom med det instrument som mäter tumlarnas klickljud.

Mats Amundin med klicksond tumlare

Länk till Mats hemsida som är på engelska

http://www.sambah.org/

Sedan drack vi kaffe med jätte god bulle som jag såg att de bakade på båten. Jag har gjort ett Youtubeklipp om våran båttur. Jag tror att våra förfäder hade det tuffare då seglade med sina Briggar på 1800-talet.

Vi kom in till Norra hamnen i Helsingborg några minuter över sex. Sänder en tacksamhetens tanke till besättning och volontärer som fick stå ute i regnet då vi satt nere i salongen. Tack för en trevlig tur trots att tumlarna inte ville dyka upp denna dag.

 

http://www.briggentrekronor.se/

Älvsnabben på Göta älv

Vi åt frukost på balkongen på hotell Villan. Där har man utsikt över älven. De har byggt om Eriksberg som tidigare varit ett varvsområde.

Villan från älvsidan.

hotell Villan från älvsidan

 

Vi gick en promenad längs älven. Där stötte vi på en gammal kär bekant Ostindiefararen. Den var ute på något uppdrag igår då vi kom till hotellet.

 

Ostindiefararen

 

Hotellet ville att vi skulle äta frukost tidigt för att slippa körer. Det gjorde att vi hann med första Älv-Snabben turen som avgick klockan fem över nio. Vi åkte med Älv Snabben 4. Det går bra att lösa biljett med kort på båten.

 

Älv Snabben 4

 

Vi åkte riktning mot Lilla Bommen.

 

20160730_090732

 

Äkte förbi Eriksbergs kranen ut till Klippan.

 

Erikbergskranen

 

20160730_100416

 

Uffe hade aldrig varit i Långedrag så vi åkte dit ut. Restaurangen i Långedrag var stängd så vi åkte vidare mot Särö.

20160730_102957

 

Blomstermåla var på Särö var också stängt.

Blomstermåla särö

 

Liksom Särö hus

 

utsikt fråm Säröhus

 

Körde sedan ner till Gottskär där vi fikade på Jönssons. Ett trevligt fika ställe som vi besökt tidigare. Jag åt Budapest och Uffe bulle.

Jönssons cafe Gottskär

 

Körde sedan gamla E6 till Varberg. Där vi tog en öl på Socitetshuset. Det var bara Solsidan som hade öppet då vi var där. Vi kollade wakeboard åkare som körde på ramper i vallgraven.

Åkte vidare på vacker väg mot Falkenberg och Halmstad. I Knäred handlade vi grillmat på Coop för hotell Freden i Knäred hade inte öppet.

 

Trollhättan och Marstrand på väg mot Göteborg

Efter frukost så körde vi mot Trollhättan. Då vi blev fikasugna hittade vi slussar som jag aldrig besökt under mina tre tidigare besök i Trollhättan.

Nedre slussar

nedre slussarna Trollhättan

 

Nedre delen av slussarna i Trollhättan

Turbåt på älven

Turbåt Göta älv

Gamla slussfåran från år 1800.

övreggamla slussar

 

Nya slussfåran som byggdes med Nils Eriksson som drivande kraft bakom bygget.

 

20160729_120302_HDR

 

Då jag gick upp för trappan till detta kaffe var jag övertygad om att jag skulle äta våfflor men då jag såg räkmackan så kunde jag inte motstå den.  Cafét drivs av en idrottsförening.

Slusscafét

slusscafe Trollhättan

God räkmacka

20160729_120933

Minnessten över Nils Eriksson, drivkraft vid bygget av de nya slussarna.

Sten över Nils Eriksson göta älv

Körde sedan vidare mot Ed. Stannade vid dessa Gamla slussar i Ed.

Sluss ed

 

sluss ed

Åkte sedan ut till Marstrand. Där letade Uffe efter jacka för han glömde sin jacka hemma. Han letade jacka för det hade börjat stänka. Som tur var stänkte det inte så länge. Löste dygnsparkering innan vi åkte över till ön Marstrand med båten Lasse Maja.

 

båt lasse maja Marstrand

Vy från Marstrand mot ön.

20160729_151020

 

Vi gick upp till fästningen men de hade ingen guidning förrän klockan fyra. Klockan var bara lite över tre. Jag sa till Uffe att jag varit på Carlstens fästning en gång tidigare så jag kunde visa honom fästningen. De hade även en informationsbok om fästningen, som Uffe köpte.

Kyrkan i fästningen, som en gång i tiden var en egen församling.

20160729_153034

En utställning om en kvinna som brändes på bål.

utställning Carlsborgs fästning häxbränning

Utsikt från toppen av fästningen.

20160729_155057 20160729_155222 20160729_155118

Fästningens mest kände fånge är nog Lasse Maja. Lasse Maja klädde ut sig till kvinna. Det har gjorts film om Lasse Maja. Det är länge sedan filmen visades på SVT.

Det finns även märken av en fånges hand i en fönsternisch i fästningen.

Brunnen är byggd med hjälp av smält grisflott sägs det.

Marstrands grisar var gjutna som sälar.

Sälar är grisar i Marstrand

 

Konsthallen i fästningen Marstrand.

 

konsthall fästningen Marstrand

 

Skulptur i rostfritt vid stranden i Marstrand. Vissa likheter med en skulptur, i Helsingborg, vid Dunkers Kulturhus.

 

skulptur utanför konsthallen Marstrand

Extriör av fästningsdelen som är konsthall.

Konsthall i fästningen Marstrand

 

Under tiden som jag kollade konsthallen tog Uffe en öl på Lasse Maja.

Sedan körde vi ner till hotell Villa i Göteborg. Där fick vi rum nummer 12 på bottenvåningen.

 

rum Villa

 

De har tänkt på allt. I bästa Lilla Londonstil hade de paraply utan för dörren till rummet.

korkskruv hotell Villa Paralply hotell villan Göteborg

 

Det fanns även korkskuv och hårtork. Hårtorken kom inte med på bilden.

 

20160729_192810

 

Uffe ville gå en promenad i omgivningarna till hotellet som låg ute i Eriksberg. Eriksberg är ett gammalt varvsområde. Vi såg inte Ostindiefararen. Den måste ha varit ute på nått uppdrag.

Hotellets restaurang hette Disponenten. Vi var sugna på fish and chips. Så vi åt på restaurangen under Disponenten. Då vi fick menyn så ändrade vi oss och åt hälleflundra istället.

Sen slappade vi på hotellet, med ett glas vin, och lite uppdatering av sociala medier.