månadsarkiv: maj 2023

Klockareslingan i Östra Ljungby

Jag passade på att gå en tur på Klockareslingan innan jag skulle handla på Vikingfågel nere i Össjö. Det finns skyltar till slingans parkering  i östra delen av Östra Ljungby. Då jag parkerat bilen gick jag ner till denna gröna barrack. Där tog jag den vänstra stigen istället för att gå vägen rakat fram.

 

grön byggnad Klockareslingan

 

Du behöver inte gå länge förrän du kommer ner till Pinnån. Det ser ut som att det är bra fiske i ån. Jag vet inte vem som har hand om fiskekort i ån.

Rönneå

klockareslingan längs Rönneå

 

Det var höst då jag gick promenaden. Jag tror att det är jätte vacker att gå på Klockareslingan på våren. Då jag kom till boden på bilden nedan gick jag till vänster. Går du till höger kommer du närmaste vägen tillbaka till parkeringen. Då du kommit tillbaka till parkeringen har du gått cirka 1,1 kilometer. Ja valde den vänstra vägen.

 

Grafittimålad bod

Grafittimålad bod

Den vänstra vägen går mot denna bom. Går du till vänster efter bommen kommer du ner till Skvattemölla. Jag gick till höger på vägen. Sedan går man till höger när du kommer ut på Bläsingehagevägen och sedan till höger igen så är du framme vid din bil.

Bom mot Skvattemölla vägen

Bom mot Skvattemölla vägen

 

Enligt en informationstavla vid parkeringen så skall det på 1900 talet funnits en dansbana och Edvard Persson och Snodddas ska ha uppträtt på Klockarebacken.

 

 

Ingång till Mindre Josefinelustgrottan

Josefinelustgrottorna Kullaberg

Jag besökte Josefinelustgrottorna annadag påsk 2023. Bilen parkerade jag på parkeringen till Josefinelustomådet som ligger mellan Mölle och Kullaberg. Josefinelust ligger i Kullabergs naturreservat.Vid parkeringen  finns bland annat grillplats och övernattning. Oscar I:s drottning Josefina naamngav området. Hon tyckte det en vacker plats.

 

Promenereade ner mot havet. Det finns en del stentrappor på vägen ner. Gick då jag kom till stranden som är stenig till vänster. Först kom jag till en i håligt berg men föstod att det inte var riktiga Fredrik VII grottan. Klättrade över en hel del stenbumlingar innan jag kom fram till den riktiga Fredrik VII grottan. Den är den är 6 meter djup och 2,5 meter hög. Fynd visar att grottan använts tillfälligt boende under senare delen av bronsåldern. Det var för mycket blöta löv för att krypa in i grottan.

Entre Fredrik VII grotta i Josefinelust en av de tre Josefinelustgrottorna

Entre Fredrik VII grotta

 

 

Större Josefinelust grottan tog den emot vandrare längs kullaberg på 1800-talet. Den verkar inte ha varit bebodd. Kanske för att det fanns på vatten i botten då jag besökte grottan. Grottan är 6 meter djup och 4 meter hög.

 

 

ingång till större Josefingrottan

ingång till större Josefingrottan

 

Vänder man sig om så ser man mindre Josefinelustgrottan. Den har en gren framför ingången. Grottan är 6 meter djup och 2 meter hög. Den har periodvis varit bebodd under stenåldern.

Ingång till Mindre Josefinelustgrottan

Ingång till Mindre Josefinelustgrottan

 

Efter besöket gick jag upp till parkeringen.

 

Googlar man Josefinelustgrottorna så kommer man till https://www.kullabergsnatur.se/

 

 

 

Fredrik VII grotta i JosefinelustFredrik VII grotta i JosefinelustFredrik VII grotta i Josefinelust