månadsarkiv: augusti 2020

Kullabergs Vingård

Vi bokade den guidade visningen på Kullabergs Vingård i dag. Det var den näst sista guidningen sommaren 2020, som började klockan 13.15 som vi bokade in oss på. Vi kom i god tid så vi bokade en charkbricka och ostbricka som mat efter visningen. De hade två olika viner man kunde prova. De kallades Klassisk och premium flight. Vi valde klassisk flight. Innan guidningen började fick vi ett glas med färskt bubbel.

Framsidan bostad Kullabergs Vingård

 

Ingång till barskänken

Vi satt ute på denna plats mellan vingården och stockarna och smuttade på bubblet innan guidningen började.

Bord ute bland vinstockarna

De första vinstockarna som planterades på vingården växte i smala rader. Det kommer att ställa till det i framtiden då man ska skörda med maskin. Numera har de bredare mellan raderna. De slår gräset mellan stockraderna varannan gång för att få marken att likna äng. Det blommade bland annat cikora som man förr använde som kaffe surrogat. De hade planterat plommon som vindskydd. Utav plommonen ska de i framtiden göra slievoviz. Vingården odlar Souvignier Gris, Solaris, Muscaris, Donauriesling, Madeleine Angevine, Auxerrois & Johanniter och de blå druvsorterna är Rondo, Regent, Pinot Nova, Cabernet Noir & Spätburgunder. De odlar druvor som inte så lätt angrips av svamp. Vingården har ett samarbete med SLU i Alnarp ett testfält med 21 unika sorter.

Växthus Kullabergs Vingård

 

Kullabergs Vingård från baksidan

Tillbaka efter turen så dukades det fram mat och vin. Vi hade valt paketet med klassisk flight som i första glaset innehöll

Lyckeri 2019

Ett vin gjort på druvor från Solaris, Muscaris och Donauresling. Enligt beskrivningen från gården så smakar det tropiska frukter, fläder och stenfrukter. Surfar man till Systemet har vinet nummer 34660 och smakar mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, krusbär, nässlor, mineral, honungsmelon och lime.

 

Lysekilla Rödvin 2018

Eftersom det var mycket sol 2018 så gjorde man ett rödvin. Vinet är gjort på druvsorterna Rondo och Regent. Det är druvsorterna som växer närmast vinbaren. Hittade inte detta vin i Systembolaget sortiment.

Lysekilla Orange

Det sista vinet som ingick i vinprovningen var ett orangevin av Donaurieslingdruvor. Vinet har jäst med skalkontakten på ekfat. Det smakar äpplen, citrus och hav. Detta vin hittade jag inte bland Systemets sortiment.

 

Ost och charkbricka Kullabergs Vingård

 

Kullabergs Vingård har även en vänförening.

 

Kullabergs Vingård

Jag har inte fått någon ersättning för att skriva om Kullabergs Vingård

Guidad tur på Gråen och Gipsön i Landskrona

Jag har i många åt tyckt det skulle vara spännande att besöka Gråen. Gråen är en konstgjord ö utanför Landskrona. Från Landskronas kajer ser koloni området ute på Gråen jätte mysigt ut. Jag har många år försökt boka en guidad tur dit men de har varit populära och turerna har snabbt blivit fullbokade. Har heller inte någon egen båt att ta mig över till ön med. Det krävs att man har bra skor när man går på gråen då man på en del av turen kommer att gå på en mur.

 

Normalt så samlas man på kajen framför båten Vike som lägger längs Hamngatan i Landskrona. Det regnade så vi fick gå ner i båten så att guiden kunde pricka av så att alla hade kommit med på turen. Det klarnade snabbt upp så vi kunde gå upp på däck där man kunde hålla corona avstånd.

Besättningen på Vike spelade marin musik på vägen ut till Gipsön De spelade bland annat flicka från backafall av Gabriel Jönsson.

Lite Gipsön fakta

  • Ön togs i bruk 1978 och var i drift till 1992
  • Ön är byggd genom att invalla ett grunt område i havet
  • Yta 375000 kvm = 50 fotbollsplaner
  • 1992 var ön 15 möh idag är den ca 12 möhön innehåller 4200000 ton gips ca 110000 långtradare
  • När produktionen var igång användes regnvattnet som faller på ön i processen ca 100000 kubikmeter

För att förhindra att fosfor och föroreningar kom ut i Sundet byggdes en reningsanläggning  på land dit vattnet pumpades. Det renade vattnet släpptes ut i Sundet. På ön uppfördes en ny reningsanläggning mellan åren 2012-2013. Det finns rör så de kan ta prover på olika nivåer på ön.

Det finns gott om vindkraftverk på Gipsön. Det är EON som driver vindkraftverken på ön. Normalt är det bara deras personal som har tillträde till ön.

De fanns gott om sniglar på ön och då en speciellt sorts vita snäckor. Guiden pockade malört en dag före Bartolomeus dagen under turen. Guiden på Gipsön jobbar på Yara som har sitt ursprung i Supra som skapade ön.

damm gipsön landskrona

 

vy från gipsön mot landskrona

Sedan gick vi över gamla deponin till Gråen som blev förbunden med Gipsön 1978.

Gråen

Gråen är en försvaranläggning som kom till då Landskrona stad växte och skymde den gamla försvarsanläggningen Citadellet som den gamla försvarsanläggningen heter började bli skymd av stadens framväxt. Bygget av den konstgjorda ön på ett grund påbörjades 1748. De började med att bygga invallningar. Det blev bara ett kruttorn och en massa vallar. De insåg att det skulle ta för lång tid och att det skulle bli för dyrt att bygga klart anläggning så man avslutade byggen 1788.

 

Gråen Kruttornet Landskrona

 

Under första världskriget så öppnade de upp invallningarna så att spaningsflyget kunde komma till sin hangar på ön. Det var flygare Enok Thulin som kom på idéen med att ha spaningsflygplan på Gråen. Planen landade på vattnet med pontoner.

 

inseglingsränna för flyg gråe

 

Under andra världskriget byggdes det fort längs Skånes kuster. Så även på Gråen. Där bodde soldater i forten. Kan tänka mig att det var både ruggigt och fuktigt att bo i ett fort på ön. Sedan var nog inte deras mat den bästa.

fort på gråen landskrona

 

En annan sorts gödning än den som supra tillverkade skapar skarvarna. Stenhällarna blir kala och inget kan växa i det starka fågelspill som skarvarna åstadkommer. I Skåne kallar vi skarven för ålakråka och den är fridlyst.’

skarvbajs på en klippa på gråen

 

Det har funnits en konservfabrik på ön den tillhör numera koloniföreningen. Där har de en massa trevliga arrangemang.

byggnad konserven gråen Landskrona

 

Sedan gick vi tillbaka till Gipsön där fartyget Vike hämtade upp oss för transport tillbaka till Landskrona. Det brukar bara vara guidade turer i augusti för ön är ett fågelreservat under tiden 1 mars till 1 augusti. En jätte trevlig tur.

 

Koloniföreningen har hemida

Gråen

Jag bokade Gråenturen på

Landskrona.se

Jag har inte fått någon ersättning för att skriva detta blogginlägg.

Midsommargrottan vid Vippentorpet

Vi läste en artikel om att Midsommargrottan som skulle finnas i närheten av hembygdsgården Vippentorpet.  Vippentorpet har vi besökt tidigare men då har inte cafét varit öppet. Vi började med att äta våfflor och dricka en kopp kaffe till. Det serverades glass och sylt till våfflorna. De som driver Vippentorpets café är jättetrevliga. De förklarade hur vi skulle gå för att komma till grottan. De har detta året tagit över serveringen eftersom mannen som äger cafét är 77 år gammal.

Vi gick tillbaka och till höger på vägen vi kom ifrån. Googlar du Midsommargrottan så hamnar du vid informationsskylten om grottan.

info om midsommargrottan

Du följer sedan rödgulmarkering 300 meter in i skogen. Det är inte helt enkelt att klättra upp till grottan för man måste kliva på en hel del klippblock innan m an kommer upp.

 

 

Det finns stege ner till grottan. Jag tog en bild nere i grottan men den blev för mörk för att publicera. Jag rekommenderar gymnastik eller promenadskor vid grottbesöket. Själv hade jag sandaler men de är inte så stabila när man klättrar. Det är även fuktigt inne i grottan så ta oömma kläder på er. Jag hade användning av mobilens ficklampa för att lysa mot utgången.

 

nedgång midsommargrottan

 

Det är lite smalt när man ska ta sig ut ur grottan. Vi gick på andra sidan grottan tillbaka till Cafét. Den vägen är mera handikappvänlig.

 

utgång midsommargrottan

 

Då vi kom tillbaka svalkade vi oss med en glassbåt från Ängelholmsglass. Vill man inte svalka sig med glass kan man ta ett svalkande bad i Hjörneredssjöarna i närheten.

Tyvärr var inte Vippentorpet öppet idag på grund av Corona. Jag har inte hittat någon hemsida till Vippentorpet och grottan men ni kan läsa mer om Midsommargrottan på Lovelaholm