månadsarkiv: maj 2013

Ostindiefararen Götheborg på besök i Landskrona

Ostindiefararen Götheborg

Min dröm har länge varit att få ut och segla med Ostindiefararen. Tyvärr passar inte rutterna med våran semester i år. Vi passade istället på att gå ombord på Ostindiefararen då den ligger vid kaj i Landskrona i samband med deras 600 års jubileum

DSC00238

 

 

 

DSC00221
Är det här man ska tvätta sig?

 

DSC00222

 

Ser ni den röda pricken? Då styr skeppet rakt.

 

DSC00227

 

Donationskista. Har nu pengar över kan ni alltid skänka en slant till Ostindiefararen.

 

Porslinet väl förankrat.

 

Nu har vi kommit ner i matsalen. I andra delen fanns en modern kaffekokare. Porslinet står

 

stadigt i storm.

 

Kanoner i matsalen

 

Det måste vara en dragig matsal för det fanns inga fönster. Kanonerna på bilden var för att skydda de dyrbara lasten.

 

Hängmatta i matsalen

 

De Landskronabor som fått möjlighet att mönstra på som matroser har haft möjlighet till denna liggplats, en hängmatta. Enligt Helsingborgs Dagblad har det varit mer kämpigt att vara matros än vad de föreställt sig.

 

DSC00236

 

Ankarspelet som även används för att masta på båten.

Vattekrus

 

Vattenkruset väl emballerat med knopar

Enoch Thulin

 

En annan kändis Enoch Thulin som står staty nedanför  Ostindiefararen Götheborgs kajplats. Dock var denne man inte känd för det marina utan för det aerodynamiska. Ostindierfararen seglar 10 etapper i sommar mellan den 25/5-8/9-13. Du kan komma undan billigt om du söker som jungman på fartyget. För mer info och priser surfa till Segla med Ostindeifararen Göteborg Igår bloggade jag om att bjuda mor på madarundan på min andra blogg http://blogg.tjanapengarpanatet.se/?p=1048

Sponsrad video: från Systembolaget – avdramatisera våren 2013

Systembolaget har gjort ett Youtubeklipp

Normalt brukar jag inte skriva ”sponsrade inlägg” men så här i sommartider då det är uteservering och strandparty tider känns det mer aktuellt. Nu börjar årets våldsammaste period med varma nätter och mycket alkohol. Det går att läsa mer om detta i Metro

Ska man säga nej när barnet frågar efter alkohol? Det är inte alltid lätt att säga nej säger Systembolagets i sitt budskap men att säga nej till alkohol är det bästa sättet att hjälpa sin tonåring.

En myt enligt systembolaget är att man lär sina barn att hantera alkohol genom bjuda sina barn på alkohol en hemma kväll. Systemet har tagit fram forskningen visar på att tonåringar som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar dricker mer än andra tonåringar.

Det är lätt som förälder att falla för frestelsen att köpa ut till sin tonåring men man stjälper istället för hjälper. I filmen har Systembolaget samlat tips för att hjälpa tonårsföräldrar.

Hemresedag 8:e maj

Vi vaknade av att klockan ringde 03.55. Jag kokade kaffe och dukade fram frukost. Vi lämnade Calle Rafael Molina Lagartijo klockan kvart i fem. Det var en kvart tidigare än vad vi tänkt oss.

Tyvärr var det mörkt så vi kunde inte fotografera flamingos i saltsjörna. Jag är så glad att de finns kvar. De verkar ha ökat i antal.

Vi hittade en bagagevagn utanför avgångshallen. På den lade vi våra väskor. Jag hjälpte mor in i hallen och satte henne på en bänk. Sen körde jag till Sixt för att lämna tillbaka hyrbilen. Är glad att jag slipper tvätta den. Den fick många feta flugor och baggar då vi åkte till Alhambra.

Jag hade betalt extra för att mor skulle få fönsterplats och mer plats för hennes ben på hemvägen. De som hade bokat plats hade förtur i gaten. Jag fick följa med trotts att jag inte bokat någon plats. Det var bra att vi inte var så många för mor fick sittplats i bussen ut till flygplanet.

Det var inte många som flög tillbaka till Ängelholm idag så jag fick sitta bredvid mor. Jag var ganska trött så jag slumrade det mesta av resan, Jag drack en kopp kaffe när de kom första rundan med serveringsvagnen. Mor drack ett glas juice då de kom andra rundan.

Kapten berättade att vi flög över Bordeaux, Paris, Holland, Danmark. Det var en molnig flygtur. Vi var högt över de vita fluffiga molnen. Då vi gick in för landning kom vi ner i ett grått molnområde. Det första land vi såg efter Alecante var ett mulet Vejbystrand.

Vi landade i tid på Ängelholms flygplats. Både Uffe och far hade åkt ut till flygplatsen i god tid så du mötte oss i Ankomst hallen. Våra väskor kom snabbt på bandet. Vi fikade tillsammans i flygplatsens cafeteria. Sen åkte jag och Uffe till Helsingborg och föräldrarna mot Ingelstorp.

Spanien förändrats på 15 år

För 15 år sedan var vi  uppe och badade i Saltsjöarna. Då fanns det öppna fält mellan Torreveija och saltsjöarna. Det har byggts köpcentrum och fina hus på fälten.

Torrevieja har fått fler enkelriktade gator vilket ger fler parkeringar. Jag minns att det var dyrt att köra motorväg i Spanien jämfört med Frankrike. Nu fanns det många bra gratis motorvägar. Motorvägarna var säkrare än i Sverige för man behövde inte byta fil då man åkte runt på stadsmotorvägarna.

Konjunkturen för engelsmän och skandinaver verkar ha vänt. För 15 års sedan led många svenska av bostadbubblan. Då passade spanjorerna på att köpa sommarbostad billigt. Även engelsmännen hade ekonomisk kris så det kom mindre turister år från år. Nu verkar det som sydeuroperna har ekonomisk kris. Dock märkte jag inte något av den ekonomiska krisen i Torrevieja.

Jag blev även fascinerad av bergen i Sierra Nevada. Ljuset var på något sätt likt Skagenljuset. Dit kommer jag säkert att åka med Uffe någon gång.

Jag och mor vill tacka Inger och Åke med familj för de var så måna om att vi skulle trivas och få goa dagar i Torrevieja.

Den 17 april ställde jag frågan i ett blogginlägg ”Var ska vi åka på semester i år?”. Det ser ut som det Blir Estland, Lettland och Litauen. Vi kommer att resa dit i början på juli.Svensken på Hörnet 7:e maj

Idag tog vi sovmorgon till halv tio. Då vi ätit frukost skrev vi vykort. Sen åkte vi ner till centrum för att kolla efter käpp till mor. Mors käpp gick i sönder igår då vi var på Burgos. Vi hittade ingen käpp så vi satte oss på Sirvent Helados i vid fontänen i centrum. Mor åt jordgubbsglass och jag åt en jätte stor bulle med florsocker på. Till det drack vi kaffe. Så här god såg mors glass ut.

20130507_125917

 

När vi fikat gick jag en promenad i centrum. Fontänen är ganska så sig lik

 

För 15 år sedan vad det stånd nu sker försäljning från fina bodar

Mosaikbänkarna finns kvar
20130507_132508
På väg till parkeringen köpte jag T-shits till barnbarnen. Vi körde upp till köpcentrat Hebaneras. Var inne i  på H&M, Zara och några butiker till utan att handla något.
Körde sedan ner till Svensken på hörnet där mor åt fisk och jag köttbullar. Till efterrätt tog mor jordgubbar och jag åt bakelse. Till bakelsen drack jag kaffe. De var jätte trevliga på Svensken på hörnet. Deras mat var jättegod.
Åkte sen upp till lägenheten. Mor tog siesta och jag postade korten och handlade i supermarcadon.
Sen passade vi på att slappa lite på altanen. Vi gick sedan till Hampshire Hogg. Mor tyckte det var dragit där så vi gick till restaurangen ovanför. Mor beställde fisk och till det fick hon sparris med olika såser. Jag åt hennes sparris som var förrätt. Själv beställde jag Chorizo med pommes. Mor var glad för hon fick riktig kokt potatis och inte pommes.
Gick sedan till lägenheten där vi förberedde packning av väskor för vi ska ha checkat i för kl 06.25 på Alecante flygplats.Trädgårdarna i Alhambra 6:e maj

 

Vi vaknade av att mobilen ringde klockan sju. Vi gjorde oss snabbt klara för frukost. De hade schyst frukost. Till och med mors favorit Wasa knäckebröd. Testade även deras donuts och croissanter.

Då vi packat väskorna och ställde dem i bagagerummet. Sen tog vi taxi till Alhambra. Det var nästan en timmes kö. Vi fick på våran biljett se allt utom det som fanns inne i palatset. Mor orkade inte gå i trapporna inne i palatset.

Vi började med att gå mot palatset. Innan vi kom till palatset tittade vi på slott som Carlos byggt i början på 1500-talet. Ni kan se innergården på bilden nedan. Slottet var fyrkantigt på utsidan.

20130506_095335

Under tiden mor åt glass gick jag upp i byggnaden med fem torn. Byggnaden var bygd som en försvarsanläggning. Det förekom vardagsliv innanför de dubbla murarna för en så där tusen år sedan.

Sedan gick vi till en modernare del som byggts på 1930-talet för att knyta ihop de olika religionerna. Den trädgården var ganska lik Norrvikens trädgårdar i Båstad.

Vi hade engelsk audioguide som vi kunde trycka in ett nummer på för att lyssna på information om de olika ställena på Alhambra. Vi hade otur en vattenflaska läckte så våra jackor blev blöta.

Mor var helt slut så vi tog taxi till hotellet. De hade inte något intressant att äta så vi gick till en uteservering där jag åt skinka som inlindats i kött och sedan doppats i ostsmet. Köttbiten och potatisen var friterad.

Sen gick vi till hotellet. Piccolon bar väskorna ner till garaget. Jag körde själv ut bilen. Det var både trångt i garaget och i de första gränderna innan vi kom ut på en genomfartsled. Då vi kom ut på motorvägen hamnade vi i fel riktning. Vi var på väg mot Sierra Nevada.

Bilen behövde tankas men de hade ingen diesel på macken innan vi åkte upp för backarna. Det var för backigt för mor så vi vände nedåt. Vi tankade 3 km innan motorvägen stack av mot Murcia.

Fikade gjorde vi 15 mil innan Murcia. De hade torkade skinkor hängandes lite över allt i lokalen. Mor åt glass till kaffet och jag åt sockerkaka.

I Murcia tog vi motorväg mot Alecante. Sen åkte vi mot Torrevieja. I Torrevieja åkte vi en kort bit motorväg. Då vi lämnat motorvägen åkte vi norr om salinasen. Då vi kom till Torreta ville mor äta på Hampshire Hogg men de hade stängt. Vi åt på Burgos i stället. Mor åt lax och jag åt spagetti Cabonara.

Det var två trötta människor som anlände till lägenheten. Inger och hennes familj undrade hur vi hade haft det. Kunde bara säga att vi sett helt fantastiska berg, trädgårdar och motorvägarna var mycket säkrare än hemma.

Sen visade jag mor lite Youtubeklipp innan vi gick och la oss.

 Åkt till Granada för att se Alhambra 5 maj

 

Jag bokade på morgonen rum på hotell Carmen i Granada. Vi åkte kustväg 332 söderut. Innan San Javier stannade vi och drack kaffe på ett Golf Cafe. Det var en engelsk ägare som rekommenderade oss en speciell spansk kaka från området. Den smakade likt vår sockerkaka med russin på. Kakan var god likaså kaffet. Sen körde vi mot Murcia. I Murcia bytte vi väg mot Granada. I Murcia var det gott om frukt och grönsaksodlingar. Det verkar som en del fått lägga ner på grund av torkan.

 

I Vedez Rios åt mor fisk som vi inte vet namnet på. Jag fick två kycklingbitar från vingdelen av kycklingen. Den var salt och god. Sen körde vi vidare mot Granada. Innan vi kom till Granada såg vi snöklädda berg.

Vi hade kört rätt hela vägen men när vi kom in i Granada kom vi lite fel. Körde rundor en god stund. Då kom rätt kunde vi konstatera att vi åkt förbi det minst två gånger tidigare. Gatorna i Granada var väldigt dåligt skyltade.

Lämnade mor på hotellrummet för att vila. Själv gick jag ner för att parkera bilen men det skötte piccolon. Sen satte jag mig att blogga i lobbyn.

Beställde kaffe i baren till mor. Brickan bar kyparen upp. Jag var inte på rummet så mor sa att hon ville ha kaka. Han kom efter en stund med kaka.

Ringde och gratulerade Uffe som fyller år idag.

Sen gick vi upp till katedralen. Den var stängd. Vi åt tappas på en uteservering.

20130505_195319

Bilden är tagen från restaurangen upp mot katedralen

Sen gick vi hem till hotellet. I baren köpte vi vatten. Ställde klockan på väckning kl 7. Sen gick vi och la oss

 Elche och Altea 4:e maj

 

Vi åkte motorväg till Elche. Hade tänkt gå till en botanisk trädgård men mor såg ett parkcafe som hon ville se. Vi började med kaffe och en bakelse som var speciell för området. Det var sockerkaksbotten med mandel och något hällt över så det smakade savarin liknade. Ovanpå det var det äggvita och socker vispad. Det var förr en bakelse för de rika.

 

20130504_114314 20130504_114308

Sen gick vi en runda i parken. Det fanns många olika sorters palmer och kaktusar. Att det finns mycket palmer i Elche beror på att morerna hade kunskap hur palmer skulle skötas. De har även tagit med palmskötar traditionen då de befolkade Amerika. Det kan man idag se i Kalifonien. Det fanns även lekplats och fåglar i parken. Vi åt middag i restaurangen. Mor åt monkfish och jag åt entrecote.

20130504_123241

Sen körde vi upp till Altea där vi drack kaffe nere på piazzan. Till kaffet åt vi äppelpaj. Sen åkte vi upp i gamla Altea. Det var parkeringsproblem vid kyrkan. Vi åkte flera varv. På ett av ställena vi körde var det nästan så att bakspelarna tuschade de som gick på trottoarerna.  Att det var svår med parkering kan bero på att det skulle bli begravning. Då vi parkerat kom ett begravningsfölje. Vi gick trapporna upp till kyrkan. De gick efter en likbil så de hann fram till kyrkan innan oss. Vi fick i alla fall se hur kyrkan såg ut från ingången. Den var väldigt fint dekorerad.

20130504_154150

Vi åkte genom centrum av Alecante så mor fick se uteserveringar, lyxyachter m m. Då vi kom till Torrevieja åt vi på restaurangen som låg runt hörnet vid Shelly. Mor åt svärdfisk och jag calemares. Körde den korta biten hem på en öl. 

Marknadsdag 3:e maj

Marknaden

Efter morgonbestyren åkte vi ner och parkerade bilen i Marcedonas P-hus. Det är ett bra ställe att parkera på för bilen är inte så varm när man kommer tillbaka. Mor letade efter stumpor i 100% bomull men det fanns inte. Hon hittade däremot två stycken vita linnen i bomull till ett bra pris utan prut. Själv handlade jag inget på marknaden.

Jag vill varna för att satsa pengar på potatis eller bägarspel på marknaden. Det är höga insattser i spelet och stora chanser att förlora för det finns ett gäng som distrahera spelaren så han tappar koncentrationen och blir lurad. Jag försökte fotografera men de bad mig ta ner kameran vilket jag gjorde. Tyvärr väntade jag inte så länge så skämsläckaren gick in. Batteriet tog slut så jag fick inte fotograferat de fina villor som mor såg på La Mata.

Då marknadsgatan tog slut fikade vi på en trottoarservering på en parallell gata till vänster om marknaden. Vi drack kaffe och åt muffins till. Mor upptäckte att hon glömt käppen. Jag gick till det ställe hon handlat linne men där fanns ingen käpp. Sen gick jag och mor till Marcedona där vi betalade runt 5 euro för parkeringen. Sen började mor bli orolig över om hon skulle klara sig utan käpp resten av dagarna. Vi körde in i ett parkeringshus som hette något på med England om man översätter till svenska. Där var det gratis att parkera. Käppen fanns på första stället som mor tittat på sockor.

Vi stannade vid Torro el Morro som var betydelsefull då morerna härjade här nere. Man kommer inte in i tornet.  Det går bara att titta in. Det finns liknande torn i La Mata och Alecante. Vi åt sallad och drack en juice på Baracca bredvid tornet. Vi fick förutom sallad även korv och omelette på tallriken.

Åkte en runda i La Mata. Sen åkte vi till lägenheten där mor tog siesta och jag surfade på nätet.

Då mor sovit drack vi eftermiddagskaffe. Sen körde vi ner till Salinasen. Mor och jag gick ut i Salinasen med foppatofflor. Salinas är saltsjöar som Torreveija fick av kung Carlos på 1800-talet. Sen åkte vi hem och tvättade fötterna för vi var både feta och saltiga av vattnet.

20130504_090359

Har glömt skriva att vi kör en Peugot Partner Tepee.

Till kvällsmat lagade vi stekt lax och potatis.

Jag och mor kollade bilderna och gjorde ändringar i korrekturen till hennes bok innan vi gick och la oss.

 La Roselda 2:a maj

När vi ätit frukost åkte vi ner till stan. Vi började med att kolla in lägenheten där vi bott för över 15 år sedan. Fick av Guns ingifta släkting reda på att Pia med man har varit i lägenheten i lite över en månad. Motorcykeln var inte där så de var inte hemma.

 

 

Åkte sedan till bar Parasol som numera heter La Roseleda. Där åt jag och mor trerätters bestående av sallad, spagetti Bolongese och till efterrätt åt vi glass. Mor drack vatten och jag drack juice till maten. Sen åkte vi in till stan för att få tag i en karta till turistinformationen. Vi åkte lite fel så det blev ett par rundor runt centrum
Sen åkte vi till Marcedona ovanför busstationen och handlade mat. Inger hade varit gullig och handlat innan första maj så att vi klarade frukosten i morse.

Åkte sen till lägenheten där vi åt eftermiddagskaffe. Sen gick vi en promenad för att leta upp en mer välsorterad supermarkado. Vi hittade inte supermarkadon men mor samlade in frön från trevliga växter. Så vi får se vad som gror i Ingelstorp i framtiden.

Till kvällsmat åt vi blomkål och bacon inlindad korv. Korven och baconet var lite sött i vår smak.

Sen surfade vi oss till Alhambra över nätet. Får se om vi får bokat guidning och rum där nere i Grenade.

 

 

 Första maj

Vi hann och fika med med barn och barnbarn på Ängelholms flygplats. Incheckning och ombordstigning flöt på bra. Vi Startade en kvart tidigare än tidtabell från Ängelholm. Vi landade även för tidigt i Alecante. Mor drack juice och jag kaffe på flyget.

I Alecante åkta vi andra bussen in till ankomst hallen. Det var bra för mor fick sitta. Sen fick vi vänta på väskorna. Då vi skulle ha ut bilen på Sixt var det ännu mer strul. De ville ha ut en disposition på 300 euro. Det löste sig till sist så vi kunde fara mot Torreveija. Vi fick åka extra varv innan vi kom ut ut p-huset på flygplatsen.

I Santa Pola stannade vi och fikade med kaffe och glass. Jag gjorde även ett filmklipp. Får se om lyckas lägga upp det här på bloggen annars finns det på youtube.

Vi åkte lite fel i Torreveija för mobilen fungerade inte att ringa med ej heller gpsen. Hade tur och mötte mannen i familjen som var ute med hunden. Han visade oss rätt.

Inger visade oss runt i bostaden. Mor drack vatten och jag kaffe. Sen gick vi till Hamshire Hogg där mor åt lax och jag lamm. På vägen hem handlade vi mjölk i Supermarkadon.

Vi hittade lägenheten genom blocket men det finns även hotell.

Booking.com