Kategoriarkiv: Estland Lettland Litauen

Karlshamn – Helsingborg

13/7 2013

Uffes mobiler hade inte ställt om sig till svensk tid så vi vaknade en timma för tidigt. Mobilerna ringde samtidigt som de i högtalarna, på fyra olika språk, talade om att frukosten började serveras. Vi gick upp och åt frukost, utan att tänka på tidsförskjutningen, så det blev tidigare än vi tänkt. Vi hade betalt för frukosten då vi beställde resan på internet. Frukosten var bra utom brödet som vi tyckte var lite torrt.

Uffe hade inget internet på sin 2 mobil. Han provade inte sin 3 mobil. Jag hade 3G på mottagning på min dongel som normalt kan ta in 4G. Jag gjorde ett blogginlägg och kollade Facebook.

De släppte inte ner oss på bildäck förrän båten var i hamn.

20130713_002

Båten vi åkte med

http://www.dfdsseaways.se/farja/karlshamn-klaipeda/batresa/?gclid=CMP9kK_nrLgCFSd8cAodxk0AlQ

 

Vi åkte väg 15  till Uffes hus i Skånes Fagerhult. Vattnade blommorna och tog in posten. Sen åkte vi till  min dotter Sara som skött om mina blommor under vår semester. Minsta barnbarnet Nellie sov och Eleni var hos doktorn för att få pennicilin mot sin öroninflammation. Tomas och Eleni kom precis då vi skulle  åka mot Helsingborg. Hon var inte sämre än att jag fick några goa kramar av henne.

Vi avslutar vår semester med en grillkväll på Rya. Det var länge sedan vi lagade mat senast. Kanske blir det kaffe och en Vanna Tallin som avslutning i alla fall?

  

Vilnius – Klaipeda

12/7 2013

Idag planerade vi bara åka till Klaipeda, så vi låg och myste trots att bilen egentligen skulle ha en ny parkeringsbiljett. Det finns två frukostmatsalar på hotell Tilto. Vi gick till den första, den bortersta var egentligen lite mysigare, men vi visste inte att den fanns förrän vi ätit färdigt. Hotel Tilto har både bra frukost och internet.

Vi ville inte sitta i vägarbetsköer så vi struntade i gpsen och lät mig läsa kartan. Vi åkte över samma bro som vi gick på till Restaurang Böff. Sedan åkte vi ut på Ukmergés gatve som sen blev A2 och E272. I Maisiagala åkte vi väg 108 mot Vievis så vi kom ut på väg A1 och E85.

 

Då vi kom till Klaipeda gick vi till turistinformationen där vi fick en karta. Vi satte oss på en asiatisk resturang för att studera kartan.

Vi bestämde oss för att gå till skulpturparken. Vi har ju inte kollat så mycket på konst under denna resa. På väg till skultpturparken hittade vi dessa verk.

Skulpturer på väg till Skulpurparken i Kleipeda

 

Skulpturparken var som en skogskyrkogård i vissa delar. Klaipeda blev hårt bombat under kriget så de skapade en skulpturpark på det som tidigare varit en kyrkogård. Hela parken hade stora träd, och var ganska mörk och dyster.

  20130712_006

Skulpturer på väg till Skulpturparken i Klaipeda. Vi hittade inga gjutna skulpturer. Alla skulpturer var gjorda i sten.

Sedan gick vi till Trinyciu park. Det finns en sjö i parken.

Vi var trötta i benen så då vi kom in i gamla staden satte vi oss och tog en öl och en platta med friterad bläckfisk, friterad ost och vanlig ost. Sen gick jag en runda för att handla till barnbarnen. Hade tänkt mig något typiskt från de baltiska länderna. Jag hittade till sist ett bärnstenssmycke i en juveleradeaffär. Då hade jag nästan gått igenom hela gamla stan.

Då jag kom tillbaka till Uffe tog jag en kaffe och chokladkaka.

Sen åkte vi ut till färjan mot Karlshamn.

Då vi kom upp på färjans däck, måste man vända och backa in i filerna, det var ganska komiskt att se, att vissa inte kunde backa med sin egen personbil. Färjan höll inte samma status som DFDS fäjorna till Oslo. Det finns ingen nattklubb och inte så många däck att hålla reda på. Kort för att öppna hytten fick vi hämta i informationen.

Hytten Klaipeda

Vi fick hytt 6035.

20130712_011

Kuriska näset från färjan i Klaipeda

Vi satte oss i Kaptenbaren och tog en öl. Vid åtta tiden satte vi oss i restaurangen Mare Balticum, vid ett fönsterbord, där vi följde färdens start längs insidan av Kuriska Näset. Till förrätt åt Uffe blåmögelost-fyllda champinjoner. Jag åt dagens soppa som innehöll kött, potatis, morötter och gula ärtor. Till huvudrätt beställde Uffe pepparbiff, bakad potatis och ostsås. Jag valde smörfisk, dillpotatis och räksås. På restaurangen Mare Balticum så får man välja vilken typ av potatis, sås och tillbehör som man vill ha till köttet eller fisken. Servitrisen som hela kvällen varit väldigt trevlig sken upp då vi beställde 999 Green till kaffet.

Sen gick vi till shopen och köpte en 999 green örtlikör, som vi båda blev förtjusta i.

Klockan hade blivit halv tio så vi lade oss för det var ganska gungigt på Östersjön. 

Liepeja – Kuriska näset – Vilnius

11/7 2013

Gick upp före åtta för att vara duschade och klara då de började servera frukost. Det fanns ingen frukost buffé utan det fanns fyra alternativ att välja på. De fyra alternativen var omelett, engelsk, kinesisk och kontentalfrukost. Vi ville inte ha nudlar så vi valde engelsk frukost. Den bestod av korv, stekt rökt skinka, stekta ägg och vita bönor i tomatsås.

Det var samma kille som jobbade igår då vi checkade in och som serverade oss igår. Han serverade även frukosten och tog emot nyckeln då vi lämnade hotellet. Hotellets internet var schyst under hela vistelsen. Hotellet var fint renoverat i jugendstil. Husen i omgivningen skulle behöva renovering. Då vi betalt rummet åkte vi ner mot lettiska gränsen. Det var ingen som brydde sig om oss då vi körde över gränsen.

Vid Palanga var det motortävlingar så väg A13 var avstängd. Dock hade de inte som tyskarna gjort någon umleitung. Vi var ute och körde på grusvägar. Vi låg i konvoj. Just som Uffe sa, att om en montör är på ett jobb kommer vi alla att följa honom. Just då vek konvojen av vad vi tyckte var åt fel håll. Några hundra meter in på vägen vänder vi och tre estniska bilar. Vi kom istället in till Klaipeda på väg 168.

Uffe tog ut pengar i en bankomätas utanför Rimi i Kliapeda. Uffe tog ut 500 litauska pengar men han visste inte hur mycket han tagit ut i svenska pengar,

Vi löste färjebiljett och hade tur att köra direkt på färjan. Färjan var av svenska vägverket typ. Färjebiljetten kostade 42.9 litas.

På färjan fick jag reda på växelkursen av ett finskt par som var på motorcykelsemester.

20130711_001

På båten till Kuriska näset. Utsikten mot Klaipeda är bara hamnkranar.

Innan vi kom till Neringa fick vi betala vägavgift . Vägavgiften var på 20 litas.

Vi åkte ner i Perwalka. Perwalka var inte så turistisk. Vi gick ner till en bar där vägen slutade med gång ner till hamnen. Vi åt en platta bestående av oliver, inlagd gurka, rökt kött, söt chilisås, friterad ost och lök. Till det drack vi öl. Serveringen hette Kaviné Mariu Akis.

20130711_004

Utsikten från baren

 

Sen åkte vi ner till Nida. uffe stoppade sitt kort i fel bankautomat. En automat som man satte in pengar på kortet istället för att ta ut. Det fanns ingen personal då Uffe var där men det fanns en ung tjej som jobbade där då jag skulle ta ut pengar. Seb kontor på Råå vägen är kontantlöst och Sparbanken boken har på sina kontor en kontantfri dag. Vad blir det härnäst, ett kontor utan personal?

Jag kollade efter presenter till barnbarnen men turist butikerna verkar vända sig till medelåders damer istället.  Handlar de inte till barnbarnen i detta landet?

– Tror du det fortfarande finns taggtråd nere på ryska kusten frågade Uffe

– Du får simma ner och kolla svarde jag.

Det ville inte Uffe. Eftersom vi inte hade visum till Ryssland så åkte vi inte längre ner för att kolla. Vägen på Kuriska Näset är smal och saknar vägren. Uffe hittade en lite glipa där man kunde se Östersjön. På en del ställe kunde man se vattnet innanför Kuriska näset. Längs vägen var den remsan kvar som fanns under kommunisttiden. Dock är den inte så välplöjd nu som då. På en del ställen hade det blivit cykelstig.

Det finns bara en väg över näset som är närmast vägen om man kommer norr ifrån och ska till Kalininggrad. Så det blev att åka samma väg tillbaka till Klaipeda.

20130711_006

Trässkulpturer i vattnet på Kuriska näset

Vi hade tur som bara fick vänta på färjan i två minuter. Då vi kom i land så åkte vi höger. Hade inga probelm att åka A1 eller E85 som EU sponsrat. Uffe gillar inte annars att åka motorväg men efter att ha åkt i tio dagar på öststatvägar var det skönt att åka ut på en jämn fin motorväg. Förutom gpsen har vi åkt efter Motormännes karta fron 2009. Det är bara denna väg som är grönmarkerad i Motormännens kartbok.

På en Lukoil-mack innan Kaunas tankade vi.

Motorvägen gick genom många bördiga slättlandskap. Då vi kom in i Vilnius var det köer på grund av ett vägarbete där två större vägar skulle ihop i en fil.

Då vi kom till hotel Tilto fick vi rum 101. Då vi ställt i väskorna gick vi ner till uteserveringen mittemot hotellet och tog ett glas vitt vin. Sen gick till Olympiagatan där vi följe floden Neris.

Vackra byggnader Vilnius i slutet på hotell gatan

Borgen i Vilnius.

Då vi kom till Olympiagatan 15 förstod vi att vi missat Restaurangen Böff.  Uffe är lite tokig för han åker över 30 mil för att äta på en restaurang. Böff har utsetts till den bästa av över 200 testade restauranger i Vilnius. De hade en så annonym entré, så när jag frågade efter restaurangen hade jag den mitt framför mig.

20130711_013

Inriör till restaurang Böff i Vilnius

Jag var lite orolig att vi inte skulle få bord för vi hade inte bokat. Det ordnade sig vi fick ett bord för två.

Uffe på restaurang Böff i Vilnius

Uffe på restaurang Böff i Vilnius

Först fick vi  ett mörkt och ett ljust bröd med oliver. Det mörka brödet var jättegott om man skar bort skorpan som innehöll för mycket kummin. Frågade kyparen vad som var deras specialitet. Han rekommenderade ett Argentinsk Amberkött och filé Minion gjort på litausikt 21 dagars mörat kött. Till sås valde Uffe grönmögelostsås och själv valde jag vinsås. Uffes sås band den bakade potatisen bättre än min sås.

Vi var mätta så vi hoppade på deserten och beställde kaffe och 999 green. 999 green är en väldigt god kryddad örtlikör.

Sen var Uffe på riktigt promenadhumör. Annars brukar jag dra runt honom i städerna som vi besöker. Nu var det han som ville fortsätta promenaden då jag egentligen ville gå hem. Uffe blev helt förtjust i Vilnius. Han gillade allt han såg, både floden och alla fina jugendhus. Vi tog en öl på en servering innan vi gick mot hotellet.

Ett jugend hus och ett stickat träd.

Denna tankbil hade de för att vattna stans rabatter.

På serveringen mittemot hotellet tog vi och testade de andra två smakerna av 999 örtlikör. Kunde konstatera 999 green smakade bäst. 

Riga Kolkarags Leipäja

10/7 2013

De hade bra frukost på Konventa hotell. Dock var det något fel så jag kom inte ut på internet. Vi bodde i rum 119. Då vi betalt hotellet åkte vi mot Kolka Rags. Först åkte vi lite fel så vi kom förbi letternas nationalbiliotek. Sen följde vi A10 innan vi åkte på 128 och åkte genom delar av Jurmala.

Ska poängtera att man inte ser Österjön förrän man kommit i på väg 131.

Då vi kom till Kolkarags fick vi en parkeringslapp att lägga i rutan. Det kostade 1 lat i timmen. Vi började med en öl på cafét. sen gick vi ner till udden. Kolkarags likt Skagen förändras. Adventstormen för några år sedan gick hårt åt udden. Det finns numera en fyr ute till havs. Fotograferade inte denna för jag har inte tillräckligt med zoom. Den gamla fyren på Udden var inte värd foto.

Stenbumlingar vid Kolka rag

Ryssarna byggde på 1980-talet ett 32 meter högt topphemligt, radioteleskop i Irbene cirka 24 kilometer norr om Ventspils, för att avlyssna västvärldens satellitkommunikation. Själva parabolen lär väga 600 ton! När ryssarna lämnade Lettland 1994 tog de med sig en av antennerna men lät resten vara kvar.

Vi åkte förrst fel så jag promenerade  till tornet och gick runt tornet. Det fanns en trappa upp till en avsats. Tyvärr fick man inte gå upp på avsatsen.

Då jag kom tillbaka till bilen hade Uffe putsat rutorna. Ett australisk par hade parkerat bilen vi rekommenserade dem att åka tillbaka på vägen till riktiga betongparkeringen. Uffe åkte efter dem och åkte på betongparkeringen runt tornet   Radioteleskopet används nu av Ventspils internationella astronomiska center. I anslutning till radioteleskopet fanns en bosättning där något tusental ryssar bodde. Husen byggdes djupt inne i skogen, oåtkomliga för allmänheten. Idag är de övergivna, plundrade och till största delen förstörda och minner på ett spökligt sätt om en svunnen period i världshistorien.

20130710_004

Engelsk info om radiotornet i Irbene

Mellan Kolkarags och Ventspils såg vi inte havet.

Vi hade tänkt åka in i Ventspils men det hade börjat regna så vi fortsatte mot Liepäja. Hemma hade vi bokat rum på hotel Jugend. Då vi kom fram till Jugend fick vi rum 6. När vi ställt in väskorna gick vi ner till baren och köpte en öl och diskuterade vad vi skulle göra. Liepäja i Lettlands tredje största stad.

Vi är nu lite trötta på borgar så vi tog våra paraplyer och gick ut på stan för att kolla om det fanns fina trähus. I Liepäja finns tre olika promenadrundor man följer en fjärdedels takt som finns men jämna mellanrum på trottoaren. De finaste husen fanns på affärsgatan. Uffe satt på en uteservering då jag kollade hus. Hotell Jugend hade en snygg dukning så vi bestämde att gå tillbaka dit för att äta.

På vårat bord var servettvikningen det jag kallar dragspel men på fackspråk heter det något annan. Det fanns vid vissa bord servetter som var brutna i franska liljan.

20130711_012

Uffe på restaurang Jugend i Liepäja

Uffe tyckte vi skulle testa tjeckisk friterad ost. I tjeckien friterar man större skivor och serverar tartarsås till. Här var det oststavar med blåsås. Vi fick blå tänder efteråt.

Sen åt vi fläskfilémedalljonger med french freis och svampsås. Vi avslutade med kaffe och Vanna-Thallin.

Där efter gick vi upp på hotellrummet där vi bloggade och surfade på nätet. Vi var ovanligt trötta så vi la oss vid halv niotiden.

 

 

Booking.com 

Sigulda till Riga

9/7 2013

På hotel Plis fick man välja vilken tid man ville ha frukost. Vi valde klockan åtta. På rummet fanns en levande orkidé. Det fanns även samma godis som vi fick då betalade notan. Vi bodde i rum 33. Det var liksom lite runt.

Efter som linbanan inte började gå förrän klockan tio så åkte vi till Cesis. Där skrev Uffe 10:15 på en lapp då vi parkerat bilen. Det stod att man behövde P-snurror men att skriva på en lapp gick tydligen lika bra.

20130709_002

Borgruiner i Cesis

Löste inträde till borgen i turistinformationen. Vi fick lyktor för det var mörkt i trappan upp i tornet.

 

Det var mörkt i gångarna upp till tornet så jag bär en lykta på gamla borgen i Cesis

Gamla boren i Cesis

Då vi kom tillbaka till bilen så satt Uffe gpsen till Riga. Den skickade oss ut på A3 istället för A2. Det är trevligt att åka olika vägar. Vi tankade på en mack då vi körde på väg A3. Bensinen kostade 0,97 lat cirka 12.50 Svenska kronor.Sedan földe vi väg A2 till Riga.   Vi kom fram till hotel Konventa Zeta vid ett tiden. De kunde fixa parkering till oss men rummet får vi inte få förrän klockan två. Portiern visade Uffe en parkering men där var byggnadsställningar och en bom så portiern visade oss en annan parkering inne på gården.

Av receptionisten fick vi en karta Över Riga. Vi satte oss på en uteservering men det kom aldrig någon som tog upp beställning. Vi såg på kartan att det fanns en turistinformation hundra meter bort.

Vi gick till turistinformationen där vi fick info om sightsinglinjer och guidturer. Sen satte vi oss på Stekhouse med lettisk stavning. Uffe åt en Cecarssallad och jag åt en kall gurk-mellonsoppa. Den innehöll även rädisor, gräslök och krasse. Till maten drack vi öl. Vi diskuterade vad vi skulle göra under dagen. Uffe ville gå till hotellet för att bära upp väskorna. Vi gjorde så. Sen var Uffe trött så han lade sig.

Jag gick ut och handlade vykort till barnbarnen som jag skrev på en uteservering mellan Frihets monumentet och svenska porten. Sen gick jag till hotellet. Uffe märkte inte ens att jag kom in på rummet. Surfade och skrev lite på bloggen.

Sverige porten Riga

Det finns en sägen om Sverigeporten i Riga men jag hittade din inte då jag googlade på nätet.

Frihetsmonumentet Riga

Det finns tre stjärnor i toppen på detta monument. Har glömt vad de symboliserar. Tyvärr blev bilden otydlig

 

Sedan blev jag törstig och gick ner i baren och fick välja det starkaste kaffet som jag tog upp på rummet. Jag har varit i Riga på en weekendkryssning med BPW då fick vi åka en busstur i staden som är känd för sina fina och välbevarade jugendhus. Då gick vi även en guidad rundtur i gamla stan. Det finns även en audioguidade busstur

citytor.lv

Då Uffe vaknat bestämde vi oss för att ta tåget till Jurmala. Vi gick först till en Swedbank och tog ut pengar i automaten   Sen gick vi ner till stationen. En jätte gullig kvinna i kassa på stationen gav oss karta över Jurmala. Vi löste biljett till Majori. Sen gick vi lite fel innan vi hittade spåret. Då vi hittade gick tåget mot Solka iväg mitt framför näsan på oss. Vi bestämde oss för att gå och ta en öl på en uteservering utanför stationen. På vägen dit kom biljettkassörskan efter oss och frågade om allt var OK. Det kallar jag service.

Då vi druckit ölen gick vi tillbaka till spår 3. Jag har glömt namnet på slutstationen hette men den började på T och slutade -2. Vi hoppade av tåget i Majori. Gick över gatan till den pulsiga promenadgatan.

Vi satte oss på Veranda. Uffe bäställde grillmix och jag åt lax stekt i Rigabalsam. Tyckte det lät spännande men laxen smakade inte mycket av Rigabalsam. Till efterrätt beställde Uffe glass med Rigabalsam. Jag tyckte Rigabalsam tog över så den goda glassmaken försvann. Själv åt jag en curd cake. Den var god. Till det drack vi kaffe och Vanna-Tallinn. Sen beställde Uffe in en dricka och jag gick ner till stranden för att se hur det såg ut där.

På vägen fanns allt från Casino, tivoli, konsereter, klädaffärer men mest barer och restauranger. Jurmala är mest känt för sina stränder som får hissa blå EU flagg och sina vackra gamla trähus.

Baren möter stranden Jurmala

Baren möter stranden Jurmala

Verkar vara strand innestället på Jurmala

Verkar vara strandens inneställe på Jurmala

En gammal utsiktspaveljong med sitna trappor Jurmala

En gammal utsikts paviljong med slitna trappor Jurmala

Vi hann aldrig med det vackra badhuset, sköldpaddsstatyn och jordgloben.

Sen tog vi tåget till Riga. På Riga station gick vi fel. Jag tror vi irrade fel nästan en timme innan vi kom hem till hotellet med gps och karta.

Booking.com 

Saare – Haapsalu – Sigulda

8/7 2013

Har du öppet fönster är det inte omöjligt att du vaknar till fågelkvitter utanför fönstret. Vid halv nio tiden gick vi ner och åt frukost tillsammans med de andra finska gästerna. De tyckte också att det var konstigt att inte var fler turister på hotellet för i Finland får man också sitt i bilköer som turist så här års.

20130708_005

Ostkaka med havtorn Saare Herrgård

Värdinnan kom och frågade om vi ville se museumet innan vi åkte. Vi var inne och tittade. De flesta sakerna kände man igen från våra egna lantmuseum. Vi är väldig nöjda med vår vistelse på Saare Herrgård.

Vi åkte in till Haapsalu borg. Där ställde ut foto på estlandssvenskarnas liv. På borgen hade det regerat tjogofem biskopar. Det fanns en tre kilometer lång flyktgång. Medborgarna trodde att då det rök kraftigt trodde de att de avrättat någon. Män avrättades i det tyskta. En som inte blev tyst efter sin avrättning var vita damen som ibland visar sig i borgen.

Inne i domkyrkan ställde Patrik Rastenberger ut foto. Mikael Sjövall som vi åt med i går på Saare Herrgård har varit med í arrangemanget av utställningen. Fotoutställning skildrade estlandssvenskarnas liv. Tyvärr fick man inte ta med sig den svenska broschyren om utställningen.

20130708_007

Domkyrkan ligger inne i borgen

Därefter åkte vi mot lettiska gränsen.

Stalvik som har mycket information om Estland, Lettland och Litauen www.stalvik.se . Skriver om de dåliga vägarna. Vägarna är inte perfekta men de har säkert blivit bättre sedan har var här. Många vägar saknar de vita linjerna vilket gör att det måst vara spännande att köra då det är dimma. Stalvik skriver vidare att de som jobbar i turistbranschen inte är serviceminded. Jag tror att de står vid ett generationsskifte. På hotellet på Ösel så ägaren som var serviceminded att nästa generaion kommer att förstå det här med service ännu bättre. De yngre estländarna pratar bra engelska och i svenskbygderna är det även vanligt att de talar svenska.

Efter Pårnu stannade vi och drack kaffe. Tyvärr kande de ingen kaka. De hade dessa trevliga sittplatser ute.

Glömde att skriva att rulladen på vi åt på Ku-Kuu på Ösel var lokat producerad. Vi tycker att estniska ölen är bra. Uffe dricker av den mörka och jag föredrar ljus öl.

Sedan körde jag vidare första gången jag kört bil på en hel vecka. Jag körde in i Häädemeeste för att det skulle vara en fin och kustnära väg. Det stod inga kontrollander då jag körde över gränsen till Litauen. Vid Vitrupe ville Uffe byta chaufför vilket vi gjorde.

Fösta stopp i Lettland var på Muchausens museum vilket jag tycker ät en turistfälla. Det var kanske bättre förr det har varit en brand i museet.

http://www.latvia.travel/sv/sevardhet/muenchhausens-museum

Därefter åkte vi genom Seja och Ragana så vi kom på väg A2. Vi földe  A2:an till Segulda där vi tol in på hotell Pils. Det var luftkonditionering på rummet som vi genast startade. Sen gick vi ner på uteserveringen där vi surfade på nätet. Hastigheten på hotellets internet fungerade bra även på uteserveringen.

Grottor ingår alltid i vår semester ifall det finns sådana. Vi åkte med bilen till Gutmann grottan. Det kostade en lat för parkeringen. Sen gick man under gatan lite till vänster. Gutmann grottan ska vara största grottan i de tre baltiska staterna. Det finns en sägen om grottan som ni kan läsa mer om på länken nedan

http://hem.passagen.se/annelioochlars2/turaidasros.html

Vi blev lite besvikna att grottan inte va större men den var stor om man jämför med Uffe på bilden.

Åkte sedan till hotellet där vi parkerade bilen och gick ner till gamla stan. Kartan som vi fick på hotellet var lite rörig. Tror att det fungerar bättre ifall ni skriver ut en på Google hemma. Vi började gå runt gamla borgen. Sen gick vill linbanan. Tyvärr kunde vi inte åka för det var sista turen och då hade vi fått gå eller ta taxi tillbaka från Krimulda.

20130708_015

Nya slottet i Sugulda

20130708_014

Borgen Sigulda

20130708_019

Blomparaply i en park på vägen hem till hotellet

På vägen hem till hotellet letade vi efter en restaurang men vi hittade ingen. På Pils uteservering åt jag revben som smakade som mormors stekta revben. Uffe beställde kotlett utan ben och rödbetor. Till efterrätt åt jag en kaka som hette Cake Skrudrpuznis och Uffe åt ostkaka med russin. Vi drack kaffe och Riga Balsam till efterrätten. Rigabalsam smakar ungefär som Gameldansk. Sedan drack vi ett glas vitt vin på hotellrummet.

Bar i Litauen heter Bär och Restaurang heter Restorän.

Då vi betalade notan fick vars en Mingle. Mingle smakar ungeför som Dumle. Skulle vi ha påse sådan i bilen så skulle de snabbt försvinna.

Surfade lite på nätet innan vi somnade.

 

Booking.com 

Från Ösel till Saare Herrgård

7/7 2013

Bor du på Hotel Repo rekommenderar jag att dra ut kontakten till kylskåpet för det blir bättre nattsömn då. Hotel Repo hade bättre frukost än Villa Katriina speciellt brödet var bättre. Juice på hotellen är oftas mer vatttenskadad än juicen hemma.

Internetet var segt nu på morgonen men det fungerar både på rummen, uteservering och i lobbyn. Vi har aldrig kommit iväg så tidigt någon morgon som idag klockan tjugo över nio. Uffe började med att köra in på stenlagd gata. Det var första gången som vi kört på stensättning.

Uffe tog ut pengar i en Swedbanksautomat innan vi lämnade Kurressare.

Vi tog Väg 86 mot Panga Klint.Vi gick en kortare prommenad där. Panga Klint är 21 meter som högst och 3 km långt.

Uffe på Panga Klint

Klippvägg på Panga Klint

Fint lavad stenröse på Panga Klint

 

Åkte sedan väg 127 och då vi mötte väg 129 åkte vi den mot överfarten till Muhu. Vi åkte ner till färjeläget för att se när färjan till Dagö går. Den går bara tre gånger om dagen på söndagar så det blev att fortsätta mot Kuivastu.

Då vi kommit över till Muhu åkte vi till Koguva. Koguva är en välbevarad fiskeby där vi gick ner till hamnen. Sedan gick vi en runda i byn. Eftersom det bor folk i byn så fotograferade jag bara museet. Muhu museum fanns också i området. De flesta hus i området var trägrå.

Hamnen Koguva

 

Staty över fiskare i Koguva på Ösel

Museet på Koguva Ösel är rött andra hus trägrå

Sen åkte vi upp till färjeläget. Tyvärr hann vi inte med 12 båten men vi såg redan i morse att det var många bokningar.Vi kom med 13.00 färjan istället.

På färjan drack vi en öl och åt en bagette. Uffe handlade en Vanna-Tallin i butiken på båten. Vi letade efter tidtabeller för Dagö men vi hittade ingen på båten. Det fanns heller inget nätverk så att vi kunde få fram båttidtabell dit.

Vi insåg att det skulle bli för stressigt att åka ut till någon av öarna, så vi ställde in gps-en på Lyckholms museum. Vi hade tur att herrgården och Lyckholms museum låg på samma fastighet. Då Gustav Gottlieb von Rosen kom till Saare herrgård var det i ruiner. Han började i sextiofemårs åldern att bygga upp Saare och Lyckholm igen. I byggnaden som heter Lyckholm finns ett museum i lantlig stil.

Ni kan se ruinerna på bilden.

 

 

Gustav dog för en fem år sedan men sonen kommer ibland dit med flyg, ett intresse som den svenska familjen von Rosen delar.

Minnesplatta över Saare herrgårds återuppbyggare

Idag sköts Saare herrrgård av en mor och dotter. Vi pratade med en annan dotter då vi bokade rummet. Dottern som jobbar på hotellet pratar bra engelska och svenska. Mamman pratar estniska men är väldigt noga att man ska bli nöjd med vistelsen på Saare.

Varat rum hette Elisabeth. Det hade fyra sängar. Det var det största rummet vi haft unnder våran vistelse i Estland. Det saknade dusch och toalett på rummet. Dock var vi ensamma på vår våning och toalett och dusch fanns första dörren till höger då man kom ut från rummet. Längst ner i korridoren fanns ett kök för den som själv vill laga mat. I köket hade vi snabbast internet. På Saares hemsida på Visit Estonia står det att man kan äta på en annan villa men den ligger en mil bort.

Då vi ställt in väskor gick vi ut och drack kaffe på gården. Vi åt en god kaka bestående av ost och havtorn.

Vi har aldrig varit så tidiga till något hotell så vi hann åka ner till vägens ände där det fanns ett strövområde. Vi provade att går rakt fram men det var lite blött. Jag hade klarat det bra för jag hade Foppatofflor. Uffe hade bara lågskor. Det fanns en liten väg ner till sjön för den som vill läga i en kanot.

Sen åkte vi ner till hamnen i Österby. Eftersom det på kommunisttiden krävdes tillstånd bara för att gå ner till stranden och bada så har de inte någon båttradition länge. Det fanns bara fem båtar i hamnen.

Sedan åkte vi en annan väg som ledde till ett torn men vi orkade inte gå sista biten.

Klockan sju var det dax för mat. Vi träffde en jätte trevlig finlandsvensk som berättade att de hade ett driftigt kommunalråd som åker båt fran hamnen i Österby till Haapsalu. Han berättade att han gjort en utställning i borgen i Haapsalu. Förutom finlandsvenskens familj fanns det en finsk famij med på middagen. Vi fick först fläskkarre, potatis, grönsaker och sås. Vi hade tidigare på eftermiddagen frågat efter vin men det sa hon att det inte fanns. Till middagen hade hon fixat fram en flaska vin till maten. Till efterrätt fick vi frukt i gele. Vi hade en trevlig måltid. Värdinnan och dottern gick innan vi var klara. Hon bad oss att släcka och låsa då vi var klara.

Sen gick vi upp på rummet och surfade efer information för morgondagen. Somnade tidigt redan vid tiotiden.

http://www.visitestonia.com/sv/semester-i-saare-herrgard-med-middag-i-teeristi-villa 

Ön Saaremaa och Kuressaare

6/7 2013

Denna natt sov vi inte så bra för invånarna i husbilen i trädgården spelade fiol och någon annan villa längre bort hade också musik. Sängarna var ok men hade inte samma hotellstandard som de tidigare hotellen haft. Det var bara att flytta en fåtölj och ett bord så blev det dubbelsäng.

Villa Katariinas frukost var så där. Den bestod av två sorters bröd, en sorts ost, två sorters pålägg, korv, äggröra, ägg och sill.

Tankade precis innan väg 60 mötte väg 10. Hade tur då vi kom till färjeläget i Virsu. Körde på färjan som sista bil. Vi drack varsinn öl på båten. Båten var småmysig inga köer och man behövde inte hålla rätt på vilket däck och vilken ingång man ska ta för att komma ut på däck.

Det första stället vi stannade på då vi åkt av båten var hedninga kyrkogård utanför Katarina kyrka. Kyrkan hade brunnit någon gång på 1940-talet. Sedan hade kyrkan stått utan tak i tjugoårs tid.

20130706_113638

Hedningagravar på Katarina kyrkogård på ön Muhu

20130706_005

När vi kommit över till Ösel körde vi av för tidigt och kom förbi Blesta Kivi. Blesta Kivi har legat på sin plats i 30000 år. Det fanns en bra historia om att stenen symboliser att gudinnan Blesta står för civilisationens vagga.

Informations tavla om Blesta Kivi

Information om Blesta Kivi

20130706_120555

Stenformationen på Blesta Kivi

Vi åkte genom Sakla på väg till Kaaki krater. Kratern är 22 meter djup och diameter 110 meter. Det finns åtta andra kratrar i området. Vi drack kaffe på restoran andra sidan kratern. Vi satt ute.

20130706_009

Största kratern i Kaali

Där efter åkte vi ner mot Sörve halvön i Järve frågade jag Uffe om han ville  bada?

-Jag badar inte i Östersjön svarade han.

Järve ska ha bra ständer enligt turistinformationen.

Längst ner på halvön ligger Sääre. Där stannade vi och gick ut mot vad vi trodde var den sydligaste spetsen sen upptäkte vi att en annan del var den sydligaste spetsen. Vi orkade inte gå ända ut. Det verkar vara som i Skagen att spetsen flyttar sig. Vi kunde se Lettland som en blå kontur i horisonten. I övermorgon äv vi i Lettland, De sålde mortlar av sten men Uffe tyckte inte att ha behövde någon. Han stoppar kryddorna i en plastpåse sen slår han på dem med hammare. De håller på att med hjälp av EU pengar återskapa badanläggningen på området. Det fanns även ett militärmuseum men vi stannade aldrig där.

Sydligaste delen på Ösel

20130706_013

Fortet har satt sig är på väg ut i havet

Sedan åkte vi på östsidan av Ösel. Det blev att åka på en del rökiga grusvägar. Det fanns många fina stenmurar som markerade gränser. Det syntes även spår av ryssarna.

Efter Salme stannade vi vid ett ryskt krigsmonument.

20130706_154256

Minnesstenar över ryssar som stupat i strid

Åkte sedan ut på västkusten igen. Sen tog vi väg 78 in till Kurissaare. Vi hade inga problem att hitta hotell Repo tack vare gps-en. Vi stannade kvar på hotellet för dator och surtplatta behövde ström. Det gick hyfsat snabbt att surfa.

Vi gick förbi monumentet över öselbor som stupade i Frihetskriget på Lossi gatan.

Vi följde Lossi ner till Kuressaares Biskopsfästning. Tyvärr kunde vi inte gå längs Lossi in till Biskopsfästningen på grund att att de reparerade bron. Vi gick till höger där det fanns en annan bro och port in till fästningen.

20130706_016

Vy över muren till borgen

Minnsesten i muren på Biskopsborgen i kurresaare

Minnessten i muren på Biskopsborgen

Biskopsborgen i kurresaare på Ösel

Biskopsborgen i Kurresaare på Ösel

stranden i kurresaare

Stranden i Kurresaare

Magnus Gabriel de la Gardie, som styrde på Ösel under åren 1648-1654 såg till att Kuressaares Våghus bygdes. Idag är våghuset servering. Vi satt inte på Våghuset. Det blåste och det fanns irriterande flugor så vi satte oss på Ku-Kuu.

På Ku-Kuu åt vi rulader med ratatuillie. Vi ville inte ha friterad potatis så vi fick klyftpotatis stället. Vi hade egentligen inte tänkt äta efterrätt men jag såg några tjejer som drack något rosa som jag blev nyfiken på. Den drickan hette Bellini och bestod bland annat av persika. Uffe drack en Vana-Tallinn.

Är denna sandlåda EU godkänd?

Sandlåda Kurresaare

 

Gick tillbaka till hotellet dår vi publiserade ett blogginlägg. Nu var internetet slöare. Hotellägarna sa att det berodde på att det var många som surfade. De var jättetrevliga. De spelade du gamla du fria för oss. De visade även en svensk deckare. Vi tror att det var en Beck. De försökte prata engelska så gott de kunde. De hade ju inte lärt sig engelska i skolan. Uffe pratade lite tyska och slovakiska med dem.

 

 

 

Booking.com 

Narva Paide Pärnu

5/7 2013

Frukosten på Hotel Central var mera spartansk än på de andra hotellen vi bott på. Vi fick in korv, äggröra och sallad på en tallrik barnen fick pannkakor istället. Det fanns en ost och en skinka som vi kunde välja på. Vi fick hotellrummet billigare för det saknades varmvatten. Istället för att duscha iskallt blötte jag en handduk så jag kunde göra en kattvätt. Uffe såg till så att jag blev ren på ryggen också. Det svalkade skönt.

Vi tankade innan vi åkte ut ur Narva. Uffe tankade med sitt visa kort. Han hade att välja på 20 eller 50 euro. Det fick bli att tanka för 20 2 ggr för att inte överfylla tanken. Sedan åkte vi mot Rakvere. Denna gången insåg Uffe att man skulle åka om Voka för att slippa vägarbetsköer. Det är sällan det blir bilköer i Estland. Estland är inte så tätbefolkat som Holland och Tyskland. I Tallinn bor 400000 människor och i hela Estland bor 1,4 miljoner. Vägarna är ganska raka i slättlandskapen som till Väg E20. När vägarna är kurviga då är de kurviga och oftast grusvägar.

Vi har sett varning för älg skyltar några älgar har inte synts till. Ett djur man nästan aldrig ser hemma är storken. Det finns gott om storkar så det finns nog gott om våtmarker här i Estland.

Vi hade tänkt stanna och sträcka på benen i Rakvere men vi hittade ingen servering som var i drift längs vägen. När vi kom till Paide såg Uffe borgen. Uffe körde upp och parkerade bilen. Sen gick vi runt borgen. Det blev ett trevligt spontan-besök på resan. Borgens historia i korthet: den byggdes av tyskar. Då den blev svensk avvecklades den för den tycktes ointressant för svenskarna. Det tråkiga för Paide var att de miste stadsrättigheterna. Sen kom ryssarna och som brukligt så raserades borgen. Sen fick Estland restaurera borgen.

20130705_130806

Åkte sedan ner i stan där vi tog en öl på Pubi Söprus Auk.

Fortsatte sedan mot Pärnu. Vi har haft sol sen vi kom till Estland men det började mulna.

Hade inte något problem att hitta Villa Katariina som låg på Mere Pst. Det var fullt på parkeringen så vi ställde bilen i trädgården. Då vi fått nyckeln tog vi en dusch, jätte skönt eftersom vi inte kunde duscha i morse. Senare fixade vi så det blev dubbelsäng.

Senare fixade vi så det blev dubbelsäng

Sen somnade Uffe. Jag gick ner till matsalen där jag surfade och bloggade. Jag hade gjort ett för långt inlägg så det hängde sig så jag fick göra om en del. Efter nästan två timmar och lika många kaffe gick jag upp och väckte Uffe. Jag lämnade honom kartan och sa jag ville se det som va ikrysssat på kartan. Han fick panik. På kartan såg alla resturanger ut som kryss. När han tittade noggrannare så var det bara fyra saker som jag ville se.

Vi gick in till gamla stan. Det första vi såg var Tallinn porten som vi fotograferade och gick igenom.

 Tallinnporten i Pärnu

Sen gick vi till en staty av en estnisk författarina: Lydia Koidula

20130705_007

http://sv.wikipedia.org/wiki/Lydia_Koidula

Det röda tornet hade amatör konstutställare i gränden. Gick in i röda tornet. Jag är Kluven till om man skulle stanna och ta en öl ifall det varit sämre väder. Den trevligaste lokalen i fanns överst i tornet.

Röda tornet i Pärnu

Röda tornet i Pärnus ovanvåning servering

Röda tornet i Pärnus ovanvånings servering

Sen gick vi till rådhuset. Det var ganska grått.

20130705_009

Nu började vi bli ganska hungriga. Jag ville äta på Grand men det ville inte Uffe. Grand var reserverat så vi fick gå vidare. Vi fick gå ganska långt för att slippa höra jazzmusik. Vi hittade en armenisk restoran. Uffe började med en osttallrik och jag med en korv och skinktallrik. Vi fick gott bröd till våra tallrikar. Uffe tog hackebiff som huvudrätt. Jag valde förrätt som huvudrätt eftersom det mesta på meny var shashlik (grillspett). Förrätten var en pirog som då man skar i den så forsade det ut buljong. Den var ingen höjdare men nu har jag provat i alla fall.

20130705_010

Uffe är för gullig. Han kom på att det var nio år sedan träffades så vi beställde in sekt istället för efterrätt för vi var ganska mätta.

Pärnu är Estlands sommarstad med Hansafestivaler där du kan beundra klädedräkterna, delta i turneringar, lära dig hantverk och njuta av traditionell mat. Pärnu har även bra spa men det hoppar vi på för Uffe blir bara rastlös av sådant.

Sen gick vi tillbaka till Villan. Där var det underhållning. Tog en öl på verandan innan vi gick och la oss.

 

 

Booking.com 

Från Thallin till Narva

4/7 2013

Vi åt frukosten ute på terrassen. Vi är som vanligt sega och kommer sällan iväg från hotellen innan klockan tio. Det är mail och bloggen som behöver omsorg. Vi hade tänkt åka förbi Os-arenan och botaniska trädgården på vägen ut ur Tallin men gps-en lurade oss så det blev motorväg E20 ut till Kuusalu. Därifrån åkte vi in i Lahemaa nationalpark. Vi åkte aldrig hela vägen ut till Juminda neem. Den enda grusväg vi körde på i nationalparken var den tillbaka in mot fastlandet. På nästa halvö åkte vi ända ut till spetsen. Ytterst på Purekkari nem fanns ett vakttorn och en nedlagd fabrik. Ett minne från rysstiden.

I Viinitsu stannade vi och drack en öl i hamnen. Det fanns ett konsthall som hade utemöbler på terrassen. De hade ingen servering så de hänvisade till restaurangen mittemot.  Det var en hamn-restoran. Det heter så här i Estland. De hoppar över g:et, a:et och u:et i stavningen av restaurang. Det satt en del finnar på denna restoran. Det fanns även gott om finska båtar i hamnen.

13070049

Konstverket 100 resväskor utanför Vintsu konsthall

13070051

Spegling i glaset namnet på ölet speglar sig i glaset.

Sedan fortsatte vi till Vösu. Vösu är den mest pulsiga platsen vi sett vid Östersjön. Altja är en välbevarad fiskeby. Många av husen hade vass tak.

Sedan åkte vi ut till E20:an. Innan Sillamäe var det skyltar om ett vägarbete och de rekommenderade att man körde en annan väg. Uffe ville inte åka av så vi fick sitta i ett par köer på grund av vägarbete. Efter vägarbetena fick man köra sakta på grund av risk för stenskott.

Vi åkte ner till Sillamäe och gick in på Krunk, en Georgiansk restaurang. Uffe åt en Ostbricka med jättegoda ostar. Han fick rökt ost, camenbert och rochefortost samt jätte gott bröd. Jag åt Georgiskt ostpaj. Den var också god. De hade bra och billig mat på Krunk. Berättar mer om Sillamäe i detta youtubeklipp.

Uffe hittade inte gatan till hotellet på gpsen på grund av att den låg på Sergej Lavretsovi  5. I min bokning på Booking stod det bara Lavretsovi  5. Vi märkte vi var tokigt då vi var 100 meter från bommarna till ryska gränsen.

 

13070067

 

Här tar det stopp om man kommer med bil. Till Ryssland krävs visa

13070064

Uffe sticker in fingrarna för att komma närmare gränsen. Något man nog inte skulle göra i något land på Rysstiden.

Vi parkerade bilen på baksidan av Hotel Central. Då vi betalt och fått nycklar gick vi upp på rummet. Under tiden Uffe slappade gick jag ner till receptionen för att få en karta och lite turistinformaiton.

Sen gick vi ut på stan. Stadens rådhus såg ut att ha sett sina bästa dagar.

13070057

Pampigt rådhus svårt att få med det översta på spiran

13070061

Bredvid rådhuset fann denna byggnad. Vet ej ifall det är nya rådhuset.

På parkbänkar i Dark Park (kommer just inte på det svenska namnet) satt ungdommar och festade på en bänk. Vi fortsatte genom parken ner till borgen.

Då vi kom ner till borgen missade vi ingången för det såg ut som en ingång till en byggarbetsplats. Vi fick gå runt gränsövergången. Jag och Uffe har olika mål med våra resor. Uffe ville se det svenska minnesmärket med lejonet. Ni kan läsa mer om det svenska lejonet på http://sv.wikipedia.org/wiki/Slottslejonen

13070072

 

 

20130704_010

 

 

Tennisspel i vad som ser ut som en vallgrav. Det bodde mycket ryssar i Narva de verkar ganska respektlösa mot kulturen.

Ö och badstrand  i Narva

Så här kan man slappa på ön eller på stranden.

Jag ville se borgen. Riktlinjerna hur borgen skulle se ut drogs upp av Erik Dahlberg. Dock står står inte Erik Dahlberg staty inne på området men det gör Lenin. Så här ser borgen ut på andra sidan. Den blev inte så hårt åtgången av ryssarna.

13070075

Borgen på andra sidan som är mer välbevarad för ryssarna har inte förstört den.

Ryssarna har gått hårdare åt borgepå

Uffe ville inte äte på borgrestoran så vi gick mot hotellet. Vi satte oss först på en restoran. Det kom två servitriser och en man som lyfte på grillen men det hände inget. Då det gått en halvtimma så gav vi upp och gick till en restoran som hette King. Vi var jätte törstiga så vi började med en öl. Till förrätt åt Uffe soljanka och jag åt en ukrainsk fårsoppa. Till huvudrätt åt Uffe grillspett och jag åt en estninsk specialietet. EEsti Rahvustiot. Den var så god att jag önskat en större portion men Uffe tyckte han fått för stor portion. Jag fick lite av Uffes kött. Det var också jättegott. Istället för efterrätt tog vi King, en drink. Det är inte så snabb service på restaruangerna som vi har hemma i Sverige. Det märks att Narva är mer ryskinfluerat än övriga delar Estland. Det var skabbigare och sämre service. Dock fick jag koden så jag kunde surfa med datorn.

Lite från gårdagen som inte kom med

20130703_007

Rusalka monumentet. Hon tittar ut mot det förlista fartyget med samma namn

 

 

 

Booking.com