Kategoriarkiv: Danmark

M/S Thor och Natur Bornholm

 

Varje morgon startar en fiskare denna fisk i frukostmatsalen, så att  alla startar frukosten med ett leende. Det behövdes denna morgon då det träckte upp avloppsvatten från toaletten till duschen i vårt badrum.

20160811_085202

 

Idag hade vi egentligen tänkt gå en guidad varndring i Ekkodalens gömda grottor. Då Uffe såg vem som var guide ville Uffe göra nåt annat. Jag hade sett att båten Thor gick mellan Gudhjem och Helligdomsklipperna. Vi åkte ner till Gudhjlem . Hittade inget ställe där vi kunde ta ut pengar. Det gjorde ingenting för dom tog betalkort på båten.

Vy över hamnen Gudhjem

hamnen gudhjem

Det var många på båten ut till Helligdomsklipporna för det var en hel skolklass med. Skepparen började med att tala om att Gudhjem var den enda skärgården i Danmark. Vi åkte förbi tre bautastenar. De hade även begravt folk under en avlång stenhög. Liknade har man gjort vid Gröthögarna mellan Båstad och Torekov. Vi brukar ju om möjligt besöka en grotta på vår semester. I år var grottan vattenfylld så vi fick nöja oss att fotografera den.

Grotta vid heligdomklipporna

Hamnen Helligdomsklipporna

hamnen heligedomklipporna

Det stänkte så bra på turen ut till Helgedomsklipporna att vi fick plocka fram regncapen från Clas Olson. Det var lugnare då vi åkte tillbaka till Gudhjem. Vi var bara fyra som åkte med på tillbakaturen. Biljetten hade QR kod.

M/S Thor

Vi åkte sedan ner till Ekkodalen. Där åt vi en tartlett med kyckling och sparris  på cafe genljudet.

20160811_123848

Sedan gick vi upp till Gamla borgen.

 

20160811_131425

Gamla borgen Ekkodalen

Vi hade inte ork att vänta till vi kom till blå stig så vi gick på småstigar så vi kom ner på grusvägen genom Ekkodalen. Uffe hade bättre röst än mig för att skapa eko.

byst ekkodalen bornholm

 

ekkodalen

Jag trodde vi missat Öhrstedts källa då vi gick till borgen men vi hittade den då vi gick tillbaka till bilen.

 

källa ekkodalen

Där efter åkte vi till NaturBornholm. Vi frågade ifall det var ett ställe för bara barn men det var det inte.  Denna groda är älskad av barnen. Den har en patinerad yta som skapats av barn som suttit på ryggen. Den står på vägen in till NaturBornholm.

 

Groda entre natur bornholm

Vi började med att trampa så att lampor tändes. Barn hade problem med att tända 60 Wattaren men det var lätt för vuxna. Här lyckas Uffe tända 60 wattaren

20160811_142718

 

De visade film. Det skulle dröja en stund innan de körde filmen på danska, så jag och Uffe tittade på den tyskspråkiga versionen av filmen som följde Bornholm under miljoner av år. Det visades även växter, djur och fiskar som lever och har levt på Bornholm.

Natur Bornholm

Sedan körde vi till Arnager. Där köpte vi en öl av en kvinna med en korvvagn. Hon hade till och med så hon kunde tappa Tuborgs fatöl ute.

 

De hade en konstig hamn i Arnger. Det var en gångbro ut till hamnen. Det fanns inga fiskebodar utan fiskarna hade sin utrustning i lådor på kajen.

Gångbro till hamnen i Arnager

 

20160811_164310

 

 

Sedan körde vi till Flygplatsen för att kolla var flygplanen kom ifrån. Den eftermiddagen vi var där kom alla från Köpenhamn. Även avgående flyg, var till Köpenhamn.

flygplatsen rönne bornholm

Åkte in till torget i Rönne. Plågade Uffe med en tur i Systrarna Grön. Det blev ingen shopping utan vi gick till Buffalo Steakhause. Vi startade med vitlöksbröd. Uffe åt Schnitzel och jag åt American Spareribs.

 

För att fördriva tiden innan vi åkte ut till färjan letade vi upp några av svenske husen som jag skrev om igår. Vi hittade dessa trähus. De har inte gjort några större förändringar sedan de byggdes.

 

svenska trähus rönne bornholm

Det är nog bara de svenska husen som är av trä. Annars är det mycket tegelhus och korsvirkes hus på Bornholm.

Vi åkte ut till färjan där vi läst tidningar och böcker. På färjan drack vi kaffe åt en bakelse och löste korsord. Vi åkte med båten Leonore Christina.

I radion på vägen hem från Ystad, blev man varse om att OS pågår i Rio.

 

 

Helligdomsklipporna Bornholms Konsthall Fjärilsparken Bornholms tornet

Igår orkade vi inte göra iordning någon madpacke så vi tänkte testa det idag. Min madpacke är den med två gummiband.

 

madepacke bornholm

 

Varje gång vi går till och från frukosten ser vi denna glada dammsugare.

 

glad damsugare verona bornholm

 

Vi körde ner till Helligdomsklipporna. Vi åkte först ner till södra  delen.’Där fanns denna sten Bornholmsplatsen. Helligdomsklpporna är skyddade. Det har annars brutits mycket sten på Bornholm

bornholms platsenn

 

Heligdomsklippan norra delen bornholm 20160810_101034

Perfekt madpackeställe, men för tidigt för oss

20160810_100911

 

Sedan åkte vi till Norra delen av klipporna. Där finns även Bornholms Konsthall. Där fanns allt från lokala konstnärer till  Skagenmålarna och modern konst. Väl värt ett besök.

 

Utan för Bornholms konsthall

Bornholms konsthall

 

Helligdomsklipporna från Norr

20160810_110741

heligdomsklippan norr

Sedan körde vi ner till Svaneke. Där drack vi varsin öl på bryggeriet. Vi parkerade i hamnen och en del trodde nog att bryggeriet hade servering i hamnen. De hade sin servering uppe på torget. Det fanns många konstnärer och en karamelltillverkning på vägen dit.

Uffe bryggeriet svaneke

tunnor Bryggeriet Svaneke

Det var ett mysigt torg med torghandel och underhållning.

Det går även att spela på hönor.

spela på hönor svaneke

Sedan körde vi till Rökkestenen som man tidigare fått att gunga. Uffe påstod att han fått det 35 ton tunga blocket att röra sig. Det fanns ett gäng tyskar som bredde ut sig på bänkarna så vi åt våran madpacke på en stock.

 

Uffe madepacke rökkestenen

Elsa rökkestenen

Därefter åkte vi in till Nexö. På torget finns en fontän som minner om Nexö, under 2;dra Världskriget.

krigsminne fontän nexö

 

Åkte sedan ut till fjärilsparken. Där möttes man av en trevlig park. Det var tropisk hetta inne bland fjärilarna. Ens egna krukväxter ser ut som pygméer jämfört med växterna i fjärilshuset. Där fanns även fåglar, sköldpaddor och bin. Bina var i en kupa så de var ofarliga.  Jag har gjort ett Youtubeklipp på besöket i Fjärillsparken.

 

Det är varmt i fjärilsparken så man behöver bara tunna kläder. Många fjärilar gilla banan

fjärillar i fjärilsparken

Vid parkeringen fanns ett växthus där man kan äta sin matsäck. På vintern övervintrar de växterna i huset som sedan planteras ut i parken

vinterförvaring fjärilparken bornholm
Vi visste att vi skulle vara kort med tiden på Bornholmstornet men vi var ändå nyfikna. Jag var uppe i båda tornen. Uffe orkade inte upp i det lilla tornet. Till stora tornet fanns det hiss. Där var en fantastisk utsikt.  Vi fick en lapp med frågor. Svaren fanns i olika rum. Det fanns olika rum där man kunde lära sig om olika saker om krig. Det hade bland annat byggts Sverige-hus på Bornholm. Sverigehusen var en gåva från Sverige till det svårt bombade Bornholm, efter 2;dra Världskriget.

 

Bornholmstorn svensk husen

 

Utsikt från stora tornet

 

Utsikt från Bornholmstorn

 

Jag fick inte klättra upp denna stege i lilla tornet

 

stege lilla Bornholmstornet

Ni undrar kanske varför vi inte cyklar på ön vilket är väldigt vanligt. Uffe har ett dåligt knä. Han har haft problem så han har inte gått med till alla turist attraktioner som vi besökt. Uffe gick inte upp i det lilla tornet. Till toppen av stora tornet går det hiss ifall man inte vill gå i trappor.

Vi klistrade vårat entreklistermärke över loggan till ett glassmärke längst ner i vänstra hörnet. Vi hade nummer 1399 och 1400.

satte klistermärke

Sedan åkte vi ner mot fyr udden. vid Dueodde, Turistfälla?

Turistfälla?

Vi var egentligen inte särskilt hungriga men vi hade fått reda på att det fanns en matmarknad med underhållning på torget i Aakirkeby. Matmarknaden kallades ”en smagen af Bornholm”. Då vi kom fram vi sextiden fanns ingen matmarknad på torget. Enligt den information vi fått skulle den hålla på till klockan halv åtta. Det fanns inte heller någon underhållning, så vi körde vidare till Nylars rundkyrka. Vi gick in och tittade. Vad som var konstigt var att det var en pelare som mitt i kyrkan som skymde sikten till altaret. Läktaren var även annorlunda. Tyvärr fick man inte gå upp på läktaren.

Pelare nylars kyrka bornholm

Altare och dopfunt

altare och dopfunt nylars kyrka bornholm

Nylars rundkyrka Bornholm

Nylars rundkyrka bornholm

Det fanns två runstenar ställda mot väggen då man kom in i kyrkan.

runsten nylars kyrka

runsten 2 nylars kyrka Bornholm

 

Denna fina park finns utanför kyrkogården.

park utan för Nylars kyrka

Sen Åkte vi till rökeriet i Hasle där vi åt Fiskbuffé. Buffén är billig, 145 danska kronor men de tar igen priserna på ölen. Du får själv ställa undan tallriken så de har inte så bra service på Rökeriet. Jag rekommenderar fisken men räkorna kan man hoppa över. Uffe åt fettamad. Det är malt smält isterfett som man brer på en smörgås. Stackars fattiga barn som fick sådana smörgåsar med sig till skolan innan det serverades riktig mat i skolan. I Danmark finns det fetter i små portionsförpackningar precis som vi har smör och lätta.

Sedan släppte Uffe mig på Strandpromenaden i Sandvig så att jag själv kunde gå hem till hotell Verona. I den snyggaste byggnaden kunde man köpa andelslägenhet. De motiverade köp med att man bodde i slott.

slotts lägenheter sandvig

Hemma på Verona drack vi kaffe. Salt sill kräver sin dricka. Snacka om att WiFi:t är långsamt. Tog flera timmar att ladda upp Youtubeklippet om Fjärilsparken.

 

 

Christians Ö och Fredriks Ö

Uffe hade missat att båten till Christians Ö och Fredriks Ö gick klockan 10. Vi hade tur och hann med båten i alla fall. Det var vita gäss på Östersjön så en del fick användning av de vita påsarna. Det kostade 500 danska kronor att åka  med M/S Ertholm.

M/S ertholm

Det stod en kör på kajen i Gudhjem och sjöng för oss då vi lämnade Gudhjem

kör gudhjem

 

20160809_100320

Det var mycket folk på båten så vi stod ute. Vi köpte heller inget i serveringen. Guiden Sören Sillehoved berättade att han skulle ha en två timmars guidning på öarna.

20160809_111202

Vi gick upp till kyrkan för att vänta på att alla som skulle med på turen hade samlats. Vi gick förbi campingen. Vid platsen guiden stannade, berättade han att det gjorts en öppning i muren, åt öster, då det fanns en man som gillade att se solen gå upp! De hade huggit in en bild på en ejder i berget på den platsen.

ejder i berget

Flottanläggningen, den första i världen var gjord för att försvara sig mot svenskarna. Vi gick sedan på vandringsleden Langelinje.

langeline christians ö

Många konstnärer har trivts på ön. Även svenska. Det får ni reda på ifall ni går den guidade turen.

Christians ö är en fristående del av Danmark. De tillhör inte någon kommun eller något amt. Den lyder under krigsministeriet och de som bor där betalar bara 7% skatt.

Det finns skola tills barnen går i sjunde klass. Sedan får de lämna ön. Det bor nittio personer på öarna men det är svårt att hitta arbete och komma tillbaka.

 

Det fanns fina både vildvuxna och väldigt fina trädgårdar på ön trots att det nästan är berg i dagen.

20160809_124353 20160809_124526

Kyrkogården

20160809_123854 - kopia

Vid ett tillfälle då danskarna blev anfallna var kanonerna så rostiga att kulorna landade bara åtta meter från mynningen. Vet ej ifall det var från dessa kanoner.

Det är trångt på kyrkogården som ligger en bit från kyrkan. En måste grävas upp för att en annan ska kunna grävas ner. Det är inte säkert att äkta makar hamnar bredvid varandra.

Vi gick sedan över bron till Fredriks Ö som fått namn efter Christian den V son.

Vy från Fredriksö mot Christiansö

20160809_125111 - kopia

 

runde torn på Christiansö

Där sålde Sören böcker om öarna. Vi köpte ingen bok utan gick till Gästgiveriet och åt saltsill med rödbetor på rågbröd. Uffe åt stek torskfilé på rågbröd.

 

sill smörgås med rödbetor gästgiveriet Christiansö

servett gästgiveriet

Sedan var det dags att gå ner till båten. Denna gången satt vi inne i båten. En del mådde heller inte så bra på återresan för båten gick rakt mot vågorna. Det blåste så att det var vita gäss.

Då vi kom i land i Gudhem åkte vi direkt till Verona för att sova eftermiddag. Som sagt sjön suger.

Christians Ö

Uffe var för ovanligheten lite segare än mig så jag gick ner till frukostmatsalen för att hämta kaffe. Jag köpte två olika öl av märket Carlsberg. Sedan försökte jag föra över bilder till bloggen men det strulade.

 

Vi körde  ner till  Ellas där vi började med förrätt för vi var inte så hungriga. Uffe åt laxsmörgås och jag åt räksmörgås. Jag fick god pesto till min smörgås.

ellas restaurang sandvig Bornholm

 

20160809_212005

20160809_212602 20160809_212127

20160809_201344

Vi var jätte  nöjda  med maten så vi beställde dessert. Uffe  åt äpplekaka och jag åt chokladkaka. Till det drack vi  kaffe och  likör. Även desserten smakade  bra.

 

20160809_205031

Tågtur med barnbarnen över Öresundsbron till Gilleleje

Måndag den 11 augusti 2014

Vi vaknade utav Uffes mobil ringde klockan 06.15 sedan snozade vi i tio minuter. Uffe är snäll och kör mig för det går ingen buss från Rya som är  i Hyllinge klockan 07.30. Uffe släppte av mig på motorvägs hållplatsen på som på Skånetrafiken kallas Hyllinge Hasslapsvägen. Där ifrån tar det bara 5 min att gå till min dotter.

Jag hade bestämt med dottern att hon slapp ge barnen frukost ifall de inte var vakna. Det var mysigt att äta frukost med barnbarnen. Sara hann inte vara med om frukosten för hon skulle  köra till sin förskola klockan halv åtta. Vi åt tunnbröd till fruksost. Det tyckte vi smakade mums. Sara hade packat en karbinväska men jag lånade Uffes stora väska så fick plats med allt bagage i samma väska.. Sara hade gjort olika högar ifall om det skulle bli lite regn eller lite regn. Jag tog högen för lite regn. Sedan skalade vi tre äpplen som jag hade med från min trädgård som vi skulle ha som matsäck på resan.

Nellie fick åka i sin sittvagn och Eleni fick gå till busshållplatsen. Vi hade oturen att se bussen lämna hållplatsen då vi bara hade hundra meter kvar. Det var bara att vänta till nästa buss som gick en halv timma senare till Knutpunkten i Helsingborg. På Knutpunkten laddade jag mitt Jojjokort och betalade för tågresa över Öresundsbron. Då vi kom ner till spår 4 så stod tåget kvar men det var låst så det tog inte in fler passagerare. Kollade på monitorn och det skulle strax gå ett Pågatåg istället. Vi gick ombord på Pågatåget. Då vi kommit en bit blev tjejerna sugna på äpplen så de fick det som matsäck. I Malmö bytte vi till Öresundståg. I väntan på Öresundståget tog vi denna bilden.

Barnbarnen på vid rullbandet på Malmö C

Barnen gillade verkligen rullbandet på Malmö Central.

Buss nummer 10 och pågatågen hade inte många passagerare denna dag men det hade Öresundstågen. De som åkte utan barnvagn satte sig i barnvagnsvagnen. Vi som hade barnvagar och cyklar får stå framför dörrarna. Innan Huvudbangården var Eleni ganska trött på att åka tåg. Efter Köpenhamns huvudbangård hade passagerarantalet minskat så vi fick sittplats till Helsingör.

Utanför för Helsingörs Toldkammeret stod denna reklam. Kunde inte låta bli att fotografera mina barnbarn där.

Nillie

 

Eleni tittar fram

Sedan gick vi till glassbutiken på Brostraede. Där de fick äta glass i bägare,

Glas på Brostraede

Eleni och Nellie äter glass på Brostraede.

Sedan gick vi ner till stationen där jag löste biljett till tåget till Gilleleje. Barnen fick banan som matsäck på tåget för det finns ingen servering på det tåget.

Det var inte långt att gå från stationen till Hotell Strand. På hotell strand finns ingen hiss så man får gå upp för trapporna. De hade inte bäddat extra sängen då vi kom men lovade att bädda då vi varit ute på promenad. Under tiden som vi installerade oss på hotellet kom en regnskur.

Då det slutat regna gick vi ner till stranden. Det blåste vita gäss så jag vågade inte låta Eleni bada. Istället fick de göra sandkakor. Tyvärr glömde jag ta med mig kameran till stranden. Turister hade lagt stenformationer på stranden som förmodligen spolas bort vid nästa storm.  Då barnen tröttnat på stranden gick vi hem med badgrejorna. De hade bäddat extrasängen medan vi varit borta.

Sedan gick ner mot hamnen. Då vi kom till kanalen blev Nellie förtjus  i ankorna som simmade där. Tyvärr hade vi inte någon matsäck med oss. Annars hade vi kunnat sitta där och äta och kolla på ankorna. Jag hade tänkt vi skulle äta fisk nere i hamnen Eleni ville äta på restaurangen i bottenvåningen. Så vi gick till den asiatiska restaurangen på hotellets bottenvåning.

Där åt vi buffé. Eleni höll sig till fisk men Nellie smakade på alla de asiatiska rätterna. Då jag betalt på restaurangen fick de vars en klubba som de åt på balkongen.

 

Klubba på bslkonhrn på hotell Strand Gilleleije

Tyvärr var det inte mycket kvar av klubborna då mormor fick fram kameran.

Det såg ut att dra upp till regn så vi gick ner till Rema 1000 och handlade kvällsfika. De fick välja fikabröd. Eleni valde kanelsnäckor och Nellie valde chokladmuffins. Sedan spelat lite spel. Eleni spelade Super Mario och Nellie på Taben. Där efter  fikade vi på balkongen. Det var inte blåsigt på balkongen trotts att vi hade havsutsikt.

Fika  hotell Strand Gilleleije

Sedan vad det dags att lägga oss. Det var spännande för Nellie har aldrig sovit över hos mig. Hon var uppspelt innan hon somnade. Vi hade fått bäddat extra sängen men de ville pillla på varandra så mormor fick lägga sig i mitten av sängen. Innan barnen somnade läste jag Elenis favorit serietidning som är Bamse. Sedan läste jag Nellies favorit tidning som är Kapten krok.

 

Booking.com