Kategoriarkiv: Konst och kultur

Konstrundan långfredag 2018

Vi började konstrundan med ett besök hos Birgitta och Mikael Liljeqvist i Glumslöv. De har blivit en favorit för oss. Bland annat gör Mikael varje år ett nytt bord till konstrundan. Vi missade förra årets bord för Uffe var sjuk

 

Klockan hade blivit 11 så vi åkte ner till Galleri Bruket. Alltid lika trevligt att träffa paret Åberg. De har ställt ut många år där. Numera ställer de bara ut till påsk tillsammans med Fria Konstnärers gille. Tyvärr glömde jag att fotografera samlingsutställningen.

Åkte sedan ner till Borstahusen där vi besökte Elizabeth Tayler. Förutom att hon målar jättefina tavlor så seglar hon. Tyvärr har jag missat hennes föreläsningar som ska vara jätte trevliga. Hoppas jag får möjlighet att höra henne i höst.

 

 

Landkrona konsthall har samlingsutställningen för Konstrundan i Nordvästra Skåne. Konsthallen ligger vacket vid vallgraven till Citadellet. Vi hann dock inte besöka de konstnärer som ställde ut i Citadelllet. Det var mycket folk på samlingsutställningen eftersom det var första dagen och många börjar där för att sedan åka hem till konstnärer som väckt deras intresse. Inträdet är 40 kronor men saknar du kontanter går det bra med Swish och kort.

 

Konstrundan NV-Skåne

 

 

Vi hade aldrig besökt Barsebäcks hamn så vi åkte ner till hamnkrogen och tog en öl inna vi besökte Barbro Jonasson. Hamnkrogen låg väldigt trevligt och hade jätte trevlig personal.

Barbro jobbade med skulpturer. Dessa skulpterna stod i hennes växthus.

Christina Mårtensson Holmberg bodde jättefint nere vid Sundet. Hon hade perfekt möblerat hem som passade hennes tavlor. Hennes tavlor går i blåskalan.

De ställer ut på http://vskg.se/

Vi såg att det var många konstnärer runt Malmö, Skanör och Falsterbo så vi åker till dem ett annat år och bor på Falsterbo. Vi körde Österut mot Torup. Totalt är det runt 900 konstnärer som ställer ut på de olika konstrundorna. Det är otaliga konstnärer som öppnar sina hem och inte deltar i någon av rundorna.

 

I Stenladan vid Torups Slott hade Västra Skånes konstnärsgille sin samlingutställning.

De tog 20 kronor i inträde. Precis som i Landskorna konsthall så fanns här också kaffe.

 

 

http://vskg.se/

I Måsters Galleri vid Svaneholms slott höll Skurups konst och hanverksförening till. Tavlorna på bilden nedan är återbrukskonst. Visst är de fina.

http://www.skhf.se

För ett tag sedan fick vi mail att Galleri Jäger & Jansson skulle ha utställning på Maltesholm. Bland utställarna fanns en av mina favoriter Mats Milhamre.Mats gör konst med sin dator. Tavlan nedan är dock inte gjord av Mats.

Välkommen!

 

 

Denna spegel hänger vid in och utgången Till Marsvinsholm.  Texten lyder ”Vi har satt upp en spegel här i entren så att ni som tog er in, kan se hur ni tar er ut”.

 

Tur att vi inte åkte här igår skärtorsdag för det var mycket snö på Österlen.

 

 

Sedan åkte vi till Karnelund. Innan vi chekade in besökte vi en byggnadsbutik https://tranes.se/ , några kontnärer och en keramiker http://www.ateljeannika.se/. Jag blev förtjust i en figur med en dam som låg på magen och läste en bok.

 

Karnelund fick vi rummet loftet. Det låg som det låter på andra våningen. Det har varit in lanthandel i Karnelund tidigare. Vi fick 19.30 sittningen så vi gick upp till rummet. Trappan upp till rummet var brant så det inget för den som går dåligt.

 

 

 

 

Vi surfade lite på nätet. Uffe åt upp godiset som fanns i ägget då vi kom upp på rummet.

Vid sju tiden gick vi ner och satte oss på verandan. Där drack vi cava. Ett glas Cava ingår när man har bokat rum. Vi hade bokat Wine & Dinepaketet. Till förrätt fick vi tuppleverpastej. Huvudrätten var rimmad torskrygg med mandelpotatisstomp och deserten bestod av mjölkchocklad-pannacotta. Karnelund hade sammansatt ett perftekt vinpaket som matchade maten. Vi var trötta så det blir ingen avec. Vi gick upp till rummet och somnade snabbt för vi var så trötta. Bilder från restaurangen kommer på påskaftonsinlägg.

 

Skarhult om Den dolda kvinnomakten 160804

Mor träffade Anette en av mina gamla väninnor. Hon hade vart på Skarhult och tittat på Den dolda kvinnomakten, på Skarhult förra året. Tyvärr hann jag inte se den i fjol.

 

Entre Skarhult

Informationskarta om Skarhult, som står utanför slottets entré.

informationstavla skarhult

 

Vi kom tidigt så guidningen om älskare och älskarinnor hade inte börjat. Då vi löst entre gick vi in och tittade i  Margaretha von Schwerins utställnngsrum. Hon skapade en hushållsskola på Skarhult.

 

kvnnan som skapade hushållskola på Skarhult

Bilder på baler, på Skarhults hushållsskola. Skänkta av en textillärare på skolan.

bilder baler skarhults hushållskola

 

Sedan fikade vi. Det var fint väder så vi satt ute och fikade. Det fanns fina tegelvalv i caféet.

20160804_133128

 

Vi satt ute och åt våra Karlspaderbullar med denna trädgårdsvy.

 

20160804_133212

 

I parken finns det tavlor med QR kod. Det fanns olika alternativ för att spara texten. Jag valde att skicka QR koden till min mail.  QR koden till denna tavla var

Ingeborg von Schwerin (1828-94) drömde en natt att två arbetare grävde utanför hennes sovrum på slottet. I drömmen hittades två järnkors på platsen och längre ner en kista med guld. På morgonen såg hon till sin förvåning två män som grävde och fann just precis korsen hon drömt om. Då passerade slottsherren och fick höra om sin frus dröm. Han förbjöd fortsatt grävande, eftersom det alltid sagts att slottet skulle brinna om skatten hittades.

 

20160804_134340

 

Ni har väl inte missat att jag gillar Silvertejp. Hittade denna tejp i en nisch på väg in till utställningen. Silvertejp duger både i slott och koja.

20160804_134656

 

Kvinnoporträtt av kvinnorna på Skarhult. Det är bara porträtt av två kvinnor som saknas på väggen.

Kvinnorna på Skarhult bild

 

20160804_134920

Vi började med att gå den guidade turen om älskare och älskarinnor på Skarhult. De börjar med det frigorda 1500- talet för att sedan gå in i det puritanska 1600- talet. Varje århundrade har ett rum. Du får både se första dildon, gammal kondom, massageapprarat och fransk porrfilm.

Gick en runda i parken i väntan på guidningen ”den dolda kvinnomakten”.

Det var många besökare på Skarhult så vi blev indelade i två grupper vid varje visning. Vi hade guiden Karl på båda visningarna.

IKEA retuscherade bort kvinnor i sina kataloger. Detsamma gäller kvinnorna i svensk historia. Rekommenderar alla att gå denna runda, för att se vad kvinnor kunde historiskt och hur det sedan har tillskrivits deras män och söner.

Vill du läsa mer om Den dolda kvinnomakten så finns boken att köpa  i entrén. Skulle du missa att köpa boken finns den som ljudbok på Adlibris.
Den dolda kvinnomakten
Kvinnor med makt

 

De har olka teman på sina utställningar. Förra året var det barnen på Skarhult som var temat.

 

Bild på familjen som driver Skarhult idag.

familjen på Skarhult

Denna bild ger hopp om fler drivande kvinnor på Skarhult.

http://www.skarhult.se/

 

 

Far & Flyg med Tullateatern

Vi möttes utav flygvärdinnor i bästa flyganda redan i biljettkassan till Far & Flyg. Jag och Uffe hade i förväg beställt mat så de tog hand om lappen med våran beställning. Vi hade bokat tidigt så vi satt längst fram i cockpiten. På teaterspråk första parkett.

Scen Far & flyg

 

Då en flygvärdinna sett til att vi spänt på oss säkerhetsbältena dök Håkan Brink och Kryddan Peterson upp. Sedan börjar förvecklingarna.

I årets Tullateater medverkar Kryddan, Håkan Brink, Jenny Silver, Anna Bromee och Louise Smedlund. Fantastiska skådespelar talanger visade Kryddan och Jenny Silver

 

Mat i pausen

Flygvärdinnan skojar till det med Uffe i pausen. Vi hade som jag redan skrivit beställt mat och dryck då vi bokade på nätet. Vinet stod redan framme och salladen kom in snabbt. Uffe åt kycklingsallad och jag åt räksallad. Våra sallader var jättefräscha. Då vi satt och åt kom Peter som skulle varit butler i förställningen och frågade vad vi tyckte. Det var tydligen första året som de haft servering. Peter berättade att han skulle ha varit butler i förställningen.  Han hade rationaliserat bort sig själv på grund av Petterson och Findus föreställningen.

Trotts att det är flyg så går även bra att ha med egen matsäck i pausen. Innan förställningen började så åt Uffe glass och jag våffla på Glass & våffelcafét i Hembygdsparken.

 

 

Peter berättade att föreställningen Far & flyg spelades i England på 1960 talet. En fars på hög nivå!

http://tullateatern.se

Brukspelet Regnbågen på Klippans Bruk

Som gammal portvakt slutar man inte förvåna sig på dessa män som alltid tror man kan ta in bilen. Uffe min pojkvän fick vända och köra upp och parkera på Finessgatan. De skannade vår biljett. Det fanns lite stånd innan vi kom fram till serveringstältet. Vi var på Bruket vid sex tiden för att hinna äta innan föreställningen. Vi satt inne i tältet för där var svalare än ute.

Först fick vi en sillsmörgås som vi drack öl till. Sedan fick man ta potatissallad och till det fick man grillat kött. Det serverades god mat. Vi beställde kaffe till pausen.

severingstält brukspelet klippan

Tyvärr var det sol så bilderna fick motljus

grill brukspelet klippan

Halv åtta började förställningen med att Klippans präst kommer in susande på cykel.

Jag är kanske inte så opartisk då jag skriver detta inlägg. Jag är granne med Mikael Ahlberg som spelade Erik.  Eriks personlighet attraherade Regina Lunds. Spelet innehöll allt som förknippas med Klippan som kyrkan, brottning, musik, arbetarerörelsen och så klart bruket. Jag trodde jag skulle sen en fars men fick se så mycket mer.

 

 

Annika Kofoed och Bim Wikström jag säger bara vilket manus’

P-O Nilsson vilken sång och musik.

Vilken ensemble med sångare och dansare

Då vi gick till parkeringen hörde vi kommentarer som till exempel bättre än Fredriksdal. En fullsatt föreställning den 21 juli 2016 talar sitt tydliga språk. Sista förställningen spelas den 24 juli.

 

Adressen är Bruksallén 9 och den finns med på Google maps. De har inge karta på hemsidan. 

 

http://bruksspelet.se/

 

 

Ostindiefararen Götheborg på besök i Landskrona

Ostindiefararen Götheborg

Min dröm har länge varit att få ut och segla med Ostindiefararen. Tyvärr passar inte rutterna med våran semester i år. Vi passade istället på att gå ombord på Ostindiefararen då den ligger vid kaj i Landskrona i samband med deras 600 års jubileum

DSC00238

 

 

 

DSC00221
Är det här man ska tvätta sig?

 

DSC00222

 

Ser ni den röda pricken? Då styr skeppet rakt.

 

DSC00227

 

Donationskista. Har nu pengar över kan ni alltid skänka en slant till Ostindiefararen.

 

Porslinet väl förankrat.

 

Nu har vi kommit ner i matsalen. I andra delen fanns en modern kaffekokare. Porslinet står

 

stadigt i storm.

 

Kanoner i matsalen

 

Det måste vara en dragig matsal för det fanns inga fönster. Kanonerna på bilden var för att skydda de dyrbara lasten.

 

Hängmatta i matsalen

 

De Landskronabor som fått möjlighet att mönstra på som matroser har haft möjlighet till denna liggplats, en hängmatta. Enligt Helsingborgs Dagblad har det varit mer kämpigt att vara matros än vad de föreställt sig.

 

DSC00236

 

Ankarspelet som även används för att masta på båten.

Vattekrus

 

Vattenkruset väl emballerat med knopar

Enoch Thulin

 

En annan kändis Enoch Thulin som står staty nedanför  Ostindiefararen Götheborgs kajplats. Dock var denne man inte känd för det marina utan för det aerodynamiska. Ostindierfararen seglar 10 etapper i sommar mellan den 25/5-8/9-13. Du kan komma undan billigt om du söker som jungman på fartyget. För mer info och priser surfa till Segla med Ostindeifararen Göteborg Igår bloggade jag om att bjuda mor på madarundan på min andra blogg http://blogg.tjanapengarpanatet.se/?p=1048

Julmarknad på Wideröra och Galleri Hamnen i Viken

Kassan Landskrona

Normalt brukar jag och Uffe bara åka på en julmarknad om året. Vi började med att för fjoton dagar sedan åka till Joakim Bengtssons julmarknad i Landskrona. Hans hem som kallas för Kassan i Landskrona öppnar han upp en gång om året. Vi tyckte inte riktigt julstämningen infann sig på den julmarkanden. Vi drack kaffe på man betalar för koppen för tidare när det var finare koppar så tog gästerna dem med sig hem. De hade bra kvalitet på matutbudet. Var lite besviken på andra utbudet. Denna julmarknad har nog blivit för populär precis som den på Fredriksdal.

Wideröra

Igår åkte vi till wideröra för att se på Uffes bror Kennet och svägerskan Mariannes bord där. Tyvärr hade Marianne fått stanna hemma på grund av sjukdom i familjen. Dock stod hennes väninna Birgitta alltid lika pigg och käck vid bordet och skötte Mariannes försäljning av julpynt. Kennet målar tavlor och han har hemsida http://www.konst-art.net/ ifall ni inte har möjlighet att besöka Wideröra idag. Idag är sista dagen på deras julmarknad. Vi åt bulle, citronkaka och drack kaffe i uterummet på Wideröra. Det blev ingen shoping idag. Uffe blev lite nyfiken på en glögg från kullabygden.

Vi kunde nu konstatera att julstämingen infunnit sig för det var minus och pytte lite vitt på marken. Tomten spelade juljazz utanför huset då vi lämnade Wideröra för att köra vidare mot Viken.

Julmarknad wideröra

http://www.widerora.se/

Galleri Hamnen i Viken

Vi han knappt innaför dörran innan Åke Larsson bjöd oss traditions enligt på glögg. Vi skulle båda köra bil idag så vi fick ta den alkoholfria varianten.  Där finns även en täljstensspis som sprider värme. Jag hade tänkt att Uffe skulle titta på Katarina Gustafssons keramik för han blev förtjust i hennes alster då vi var på Kulturhuset Björnen i Åstorp. Jag kom bara inte ihåg vad han tyckte bäst om av hennes saker. Trodde jag skulle få en vink om vad han önskade sig.

Uffe blev väldigt förtjust i två tavlor av Peter Engberg. Då frågade jag Uffe om jag fick ge honom en av tavlorna i julklapp och det fick jag. Den ena tavlan kallades mobiltelefon och den andra kjedjehus. Ni kan se hur tavlorna ser ut på http://www.peterengberg.se/index1.htm . Vi kom överens med Åke att vi skulle hämta och betala tavlorna idag. Så tavlorna kunde hänga kvar till avlutningen av Julsalongen. Normalt brukar julsalongen vara till den 2:a advent.

Åke själv hade i sin keramik inspirerats av stenar som turister staplat på stranden. Skillnaden mellan Åkes konst och strandkonsten är att vindarna spolar bort standkonsten medan Åkes keramik består.

Det får bli keramik från Katarina Gustafsson i paketet till ett annat år.

Detta charmiga galleri är som en damsko. Litet utanpå och stort innuti.

http://www.gallerihamnen.nu/ 

”Kolla vad jag kan” på Helsingborgs teater

Haket

Jag och Sara körde barnen ner till Haket. Där hade jag igår bokat bord då jag var på väg till Qoola Qvinnors afternoon tea. Sara som är vegeterian åt falafel och jag åt kebabtallrik. Eleni fick en jätte tjusig hallonsorbet till efterrätt. Sara drack te och jag kaffe på maten. Sedan gick vi ner till Norra Hamnen. Eleni testade de olika bänkarna.

Elenis första teaterbesök

Sen gick vi till teatern. Sara och Nellie passade på att shoppa medan jag och Eleni gick på teater. Eleni fick själv lämna över sina biljetter för hon började bli trött. Hon sover middag ibland fortfarande. Vi började med att äta våfflor. Mormor var nog mest sugen. Eleni stod sig nog bra på glassen så han smetade av grädden och sylten som är det gottaste. Innan föreställningen började höll hon sig igång med att på ett följa John sätt en pojke som var något år äldre.

DSC00179


Sen gick vi ner i källaren där barnen satte sig på kuddar och vi i clubfåtöljer. De började med att lära ut hur man knyter skor. Som kuriositet fick jag ett youtubeklipp på ett annorlunda sätt att knyta skor igår. Dock inte samma som på teatern. Ni kan testa om ni vill träna hjärnan med något annorlunda   Sen stod de på händer och uppträdde som hjältar. De bjöds även på lite cirkus och som ni kan se på bilden nedan. De testade barnen på att göra rörelser som var omöjligt att utföra sittande. Det visade sig sen att det var torrsim utfört på mage. Rekommenderar er att besöka en förestställning

 

    DSC00181 Brohemia och Carl Fredrik Reuterswärd

Galleri Tapper-Popermajer

Idag har jag och Uffe besökt Galleri Tapper-Popermajer i Teckomatorp där Uffes brorsbarn ställer ut. Uffes brorsbarn kallar sig Brohemia. Jag har bloggat om dem tidigare.

De varierar sin konst till varje utställning. Denna utställning var hämtad ur seriernas 1950 tals värld. Dock var väl bildtexten inte så rumsren. En skolklass hade varit på besök berättade Hans vilket Hans tyckte var trevligt. Dock hade lärarna fått ändra lite i översättning av texten för att det skulle passa barnöron.

De bjöd på kaffe och jättegod kladdkaka. Det har ju tidigare i veckan varit kladdkakans dag. Det kom in en dam och köpte lakrits från Scanchocko. Jag nöjde mig med att köpa en lakritsstång. Sedan åkte vi vidare till Carl Fredrik Reuterswärd utställningen

Pumphuset Borstahusen

Vi betalade en 20:a för att komma in på Carl Fredrik Reuterswärd utställning på Pumphuset i Borstahusen. Det fanns både grafik, skulptur och oljemålningar på temat den ”knutna pistolen”. Carl Fredrik Reuterswärd utställningen kommer nog att sätta ett svårslaget försäljningsrekord. Konstverken kostade från 2500 kronor för ett grafikblad, skulptuerer från 35000-50000. Dyraste verket var en stor oljemålning för 200000 kronor.

Carl Fredrik Reuterswärd sätter knorr på tillvaron. Det har inte minst artiklarna om inköpet av knorren till Landskrona värmeverk visat. Först använder han knorren till non-voilence och på värmeverkets skorsten får knorren väl ändå få oss att tänka på att dra ner på utsläppen och energiförbrukningen. Trots att jag är för fred så gillar jag Carl Fredrik Reuterswärds omöjliga figurer. De skapar tankeverksamhet.

Vi hoppade över museumet i Pumphuset vilket vi besökt tidigare men vi rekommenderar de som inte varit där ett besök. Museet är litet och charmigt