Ideen till att åka till Radiumkällan i Tyringe fick vi då Uffe fick boken 100 Balla ställen i Skåne av sin dotter i julklapp. Detta inlägg innehåller annonslänkar tll Adlibris. Eftersom det är Corona tider så åkte vi inte som vi brukar på något kulturellt som till exempel konstutställningar. Vi var alldeles själva vid källan. Källan ligger i väldigt vacker natur med utmäkta promenadslingor. Det kommer säkert att vara ännu vackrare där om några veckor när den omgivande skogen är grön.
På 1800-talet blev det populärt att dricka brunn men Tyringe kurhotell öppnade inte förrän 1905. Sju år tidigare hade man upptäckt ämnet radium och man trodde att källan innehöll Radium. Det var innan man visste att radium var ett dödligt gift. Radium användes bland annat till att göra visarna på klockorna självlysande. Är det då någon risk att dricka radiumkällans vatten? Vattnet är fritt från det ämnet det är döpt efter. Det har heller inte blivit något buteljerat vatten som till exempel Loka och Ramlösa. Vi drack inte av vattnet. Det ska vi göra nästa gång vi besöker källan.
Det går att hitta till Radiumkällan genom att söka på Google Maps. Den sista biten får man gå på en stig för att komma fram till källan
Tyringe Kurhotell finns kvar men man kommer kanske inte dit för att dricka källvatten längre. De marknadsför sig som en vistelse utöver det vanliga. De erbjuder konferens, övernattning, kick-off, fest och högtid.
Handelsföreningen i Tyringe arrangerar sista fredagen i maj som är en högtidsdag i Tyringe. Då finns det lotterier, man kan ha picknick och vada i källan. Det finns även musikunderhållning den dagen.
Jag har redan besökt attraktion nummer 8 i boken ”övergivna vikingalandet i Skånes Fagerhult. I boken står det att det finns rester av dinosaurerna som stod vid Nyvångshögen. Dock hittade jag inte några rester av dinosaurer men jag fick reda på att det funnits ett nöjesfält på samma plats. Tyvärr har jag aldrig besökt detta nöjesfält. Jag fick i alla fall en trevlig söndagspromenad.
Eftertext
Den 29:e april gick jag en promenad i andra ändan av Skånes Fagerhult. Där hittade jag dessa två dinosaurier som två unga killar hade på taket på sina epatraktorer. Då de tröttnat på sina dinosaurer så hamnade de i en glänta i skogen.
På en promenad den 12 augusti hittade jag denna dinosaurie utanför åttkanten. Googla på åttkkanten så hittar ni denna dinosaurie till vänster om byggnaden. Får se om jag hittar fler dinosar i Fagerhult trakten