månadsarkiv: juli 2020

Vejby Vingård producerar svenskt rödvin

Inspiration till att besöka Vejby Vingård fick vi från en artikel i Helsingborgs Dagblad den 25 juli. I artiklen guidar Anders Fagerström till 18 vingårdar i Skåne.

Vid ett tidigar tillfälle har vi besökt Arilds vingård på Kullahalvön nu ville vi prova något nytt. Vi bokade vinprovning förmiddagen på Vejby Vingårds hemsida. Vi valde att prova orange vin klockan 15.00 samma dag. Det orangea vinet var inte klart ännu så vi fick prova ”Luxury Wines”.

 

innergård vejby vingård

Jeppe Appelin som driver vingården tog väl emot oss och visade in oss i lokalen där han lagrar vin på Qvevri en slags lerkärl som man lagrar vin på. Det är den avdelningen som man ser bakom Jeppe på bilden nedan.

Jeppe appelin Vejby vingård

 

Jeppe började med att berätta hur han och frun åkt till Danmark där de provat rödvin. De resonerade som så, kan danskarna så kan vi också skapa rödvin. Jeppe och hans fru ägde redan gården som nu är deras vingård. De hade då köpt gården för kreativt skapande.

De köpte vinstockar från tyskland och plöjde igenom en massa litteratur om vin. I korta drag så skapade de vin i tio år innan de sålde en enda flaska, bara det en bedrift. Gården har 2000 vinstockar.

Rosevin

De fösta glaset i vinprovningen innehöll ett rosevin från 2014.

flaska rosevin Vejby Vingård

En del blir besvikna då man inte kan prova vitt vin på vingården i Vejby. De kommer i framtiden att producera ett orange vin. Orange vin har man tillverkat i över 8000 år i Georgien. Det kommer georgier som besöker vingården senare i höst.

 

Clarétvin

Andra vinet vi fick prova var Bjierrelitt. Namnet på vinet är tillägnat de boende i byggden. Bjierrelitt 2014 var ett rött Clarétvin.

 

flaska Bjierrelitt vejby vingård

 

 

 

 

 

 

 

Alla viner som Vejby Vingård producerar är naturviner och de är ekologiska. De filtrerar heller inte sina viner.

Tredje vinet vi provade var Vejby Regent Cabernet. Detta var Uffes favoritvin. Åker man till Rusthållargården i Arild så kan man beställa vin från Vejby Vingård. Det går inte att beställa deras vin på Systembolaget. Vingårdarna i Sverige är en kassako för staten. De får både betala skatt på alkoholen och skatt på att ha vin i lager. Höganäs och de andra grannkommunerna har kämpat för att vingårdarna skulle få gårdsförsäljning.

 

flaska vejby regent Cabernet 2012

 

Fjärde vinet också en Regent Cabernet men från 2014. Detta vin var min favorit. Detta vin har vunnit brons i en vintävling.

 

flaska regent cabernet 2014

Vingården lagrar vin på ekfat. Dock inte från Varalöv. I framtiden kanske tunnorna kommer från Varalöv då de slipper att betala en avgift för att producera tunnor till livsmedel.

Vintunnor vejby vingård

 

Jeppe med familj har lyckats med att skapa något  att minnnas trotts en regnig julidag.

Vejby Vingård

Jag har inte fått ersättning för att skriva detta inlägg.

Norrvikens Trädgårdar i Båstad

Det var mycket folk på Chocolaterian så vi löste istället entre till Norrvikens Trädgårdar. Entren i år är 130 kronor för vuxen. Det var inte samma rusning till Halmhuset där Karin Laserow driver butik. Hon var inte själv på plats trodligen på grund av Corona. Jag såg att dottern var i butiken idag. Karin har fått stå över denna sässong av TV programmet bytt är bytt på grund av Corona.

halmhuset butik

 

Vi gick inte upp till Abelins byst och inte heller ner till Fiskljusemonumentet. Dessa har vi tittat på vid andra besök på Norrviken. Istället gick vi in i Körsbärsträdgården. Där finns mitt favorit körsbärsträd. Det är ett hängande körsbärsträd där det finns en bänk  där man kan sitta och filosofera eller lyssna på påfåglarna som finns i huset bredvid körsbärsträdgården.

 

hängande körsbärsträd

Villa Abelin

Vi gick sedan genom Barockträdgården till Villa Abelin. Jag har alltid trott att häckarna i Barockträdgården var av avenbok men det var buxbomhäckar. I Villa Abelin som har Båstad tegel fanns en utställning med bilder på Audry Hepburn.

 

 

audrey hepburn utställning

Vi gick sedan vidare till restaurangen. Där köpte vi en Lipa. Lipa är en öl med blandninga av lager och IPA och den tillverkas på  Skelderwikens brygghus. Ölen vi drack heter ”Blommor och bin”. Vi satt ute och blickade ut över Japanska trädgården och Laholmsbukten.

 

lipa öl uteservering

Norra Norrviken delen

Sedan gick vi till den österländska terrassen. Byggnaden i den österländska terrassen använde barnen Abelin som lekstuga. Framför huset fanns för en rabatt som såg ut som en persiskmatta. Tittade mot havssidan så var där förr en trädgård som ska ha inspirerats utav Babylons hängande trädgårdar.

 

österländska terrassen norrviken

De har tydligen tagit bort rosenträdgården som var min favoritträdgård som barn. Gick igenom Renässansträdgården där ställde Lisa Abelsson ut sina ballerinor. I Erikshus har Hannu Särenström stält ut växter.

 

blommmor i erikshus norrviken

Då jag var barn hade skogen i horisonten växt upp så att spegeldammen inte såg ut att sluta i Laholmsbukten. För några år sedan togs det ner träd så att det såg ut som att Laholmsbukten gick upp i dammen. Nu har träden växt upp igen så man får inte den effekten.

spegeldammen

Längst in i Norrviken finns Molins och Hasses  trädgård.

hasses trädgård norrviken

 

Historik om Norrvikens Trädgårdar

Victoriahuset fick man inte gå in i men det fick man i glaspaviljongerna. På glaspaviljongerna kunde man läsa om Norrvikens historia. Egentligen skulle Norrviken ha legat i Norrköpingstrakten men det skulle dras fram järnväg genom ägorna. Abelin var god vän med Ellen Key och Ludvig Nobel. De tyckte han skulle flytta till Båstad istället. Rudolf Abelin köpte istället Lilla Båstad och döpte om det till Norrviken. Lilla Båstad är sedan länge rivet.

Viktoriahuset

I Bigården kan företag köpa reklamplats. Jag vet inte vad det kostar men sponsorer är garanderade 100 stycken burkar à 250 gram ekologisk honung.

Bigården

Vi tog en snabb tur in i den romantiska trädgården innan vi promenerade upp till toppen av vattenträdgården. Förr brukade skräddarna flyta på vattenytan. Idag var det bara 15 grader varmt så jag såg inga skräddare.

Vattenträdgården

Halvägs upp i trädgården finns detta vattenfall

damm vattenträdgården

 

Tidigare växte det träd i brinken mot havet. Idag har de huggit ner träden. Visst har man fått utsikt men jag undrar om orkidéerna som växte under träden har överlevt.

vy Norrvikens Trädgårdar mot Laholmsbukten

 

Jag och Uffe hade en riktigt trevlig eftermiddag på Norrvikens Trädgårdar.

Norrvikens Trädgårdar Båstad