Wawel Krakows en gång i tidens kungliga slott 191102

Innan vi gick till Wawel så checkade vi ut från hotell Wawel. Vi var väldigt nöjda med hotell Royal. De hade jättegod frukst. De var lite annorlunda varje dag. De hade god kebasa som är det polska ordet för korv. Korven vara mer grovmalen än svensk korv. De hade även traditionell hotdog på fukostbuffen.

 

Vi gick runt Wawel för att beundra utsikten.

 

 

 

Sedan gick vi in på slottsgården. Entren till slottet var gratis.

Tyvärr fick vi inte fotografera inne  i slottet. Slottet innehåll fina gobelänger och vackra tak. Den som är intresserad utav vapen och rusningar så fanns det en hel del att beskåda. Vi var även nere i källarvalven som innehöll ruiner. Slottet har även en gedigen poslinssamling.

https://wawel.krakow.pl/en/search

Efter slottsbesöket fickade vi på uteserveringen för det var bra väder. Sedan gick vi till katedralen. Vi hade igår över nätet beställt audiogudning. Så vi hämtade ut vara audioguider som vi beställt på https://www.getyourguide.se/krakw-l40/wawelkatedralen-intraedesbiljett-och-audioguide-t149831/ . Vi valde engelsk guidning för det fans inte någon guidning på svenska. I priset ingick även inträde till katedralen.

 

Kyrkan uppfördes omkring 1020, men den nuvarande byggnaden härstammar från 1300-talet.

Katedralen är Domkyrka och är begravningsplats för polska för polska kungligheter fram till 1700-talet. En svensk kung Sigismund är också begrav i domkyrkan. Presidenten som tragiskt dog i flygolyckan när hela regeringen var på väg till en minnescermoni i ryssland finns också begravd i kyrkan.

Vi klev upp till Sigismunds klockan. Uppe i tornet hade man en fanstisk vy över Krakow.

 

 

Sedan gick vi till Pod Wawelem där vi åt middag. De hade även bollhav och rutschkanor för barnen.

 

 

http://www.podwawelem.eu/

Då vi var mätta och belåtna gick vi till hotell Royal där vi hämtade våra väskor och beställde taxi till Krakows flygplats. Där checkade vi in på Lufthansas flyg till Munchen. Muchens flygplats var så stor att vi åkte intern tåg till våran gate.

De hade en avdelning för miljön nu i flygskammens tider. Barnen testade trängsmaskin för att skapa engergi. Sedan var det dax för att gå ombord på flyget mot Kastrup i Köpenhamn. På Kastrup tackade två lyckliga 60 plussare för en jätte trevlig resa. En sak är säkter till Krakow återvänder vi.

 

Detta är inte något köpt inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.