Vejby Vingård producerar svenskt rödvin

Inspiration till att besöka Vejby Vingård fick vi från en artikel i Helsingborgs Dagblad den 25 juli. I artiklen guidar Anders Fagerström till 18 vingårdar i Skåne.

Vid ett tidigar tillfälle har vi besökt Arilds vingård på Kullahalvön nu ville vi prova något nytt. Vi bokade vinprovning förmiddagen på Vejby Vingårds hemsida. Vi valde att prova orange vin klockan 15.00 samma dag. Det orangea vinet var inte klart ännu så vi fick prova “Luxury Wines”.

 

innergård vejby vingård

Jeppe Appelin som driver vingården tog väl emot oss och visade in oss i lokalen där han lagrar vin på Qvevri en slags lerkärl som man lagrar vin på. Det är den avdelningen som man ser bakom Jeppe på bilden nedan.

Jeppe appelin Vejby vingård

 

Jeppe började med att berätta hur han och frun åkt till Danmark där de provat rödvin. De resonerade som så, kan danskarna så kan vi också skapa rödvin. Jeppe och hans fru ägde redan gården som nu är deras vingård. De hade då köpt gården för kreativt skapande.

De köpte vinstockar från tyskland och plöjde igenom en massa litteratur om vin. I korta drag så skapade de vin i tio år innan de sålde en enda flaska, bara det en bedrift. Gården har 2000 vinstockar.

Rosevin

De fösta glaset i vinprovningen innehöll ett rosevin från 2014.

flaska rosevin Vejby Vingård

En del blir besvikna då man inte kan prova vitt vin på vingården i Vejby. De kommer i framtiden att producera ett orange vin. Orange vin har man tillverkat i över 8000 år i Georgien. Det kommer georgier som besöker vingården senare i höst.

 

Clarétvin

Andra vinet vi fick prova var Bjierrelitt. Namnet på vinet är tillägnat de boende i byggden. Bjierrelitt 2014 var ett rött Clarétvin.

 

flaska Bjierrelitt vejby vingård

 

 

 

 

 

 

 

Alla viner som Vejby Vingård producerar är naturviner och de är ekologiska. De filtrerar heller inte sina viner.

Tredje vinet vi provade var Vejby Regent Cabernet. Detta var Uffes favoritvin. Åker man till Rusthållargården i Arild så kan man beställa vin från Vejby Vingård. Det går inte att beställa deras vin på Systembolaget. Vingårdarna i Sverige är en kassako för staten. De får både betala skatt på alkoholen och skatt på att ha vin i lager. Höganäs och de andra grannkommunerna har kämpat för att vingårdarna skulle få gårdsförsäljning.

 

flaska vejby regent Cabernet 2012

 

Fjärde vinet också en Regent Cabernet men från 2014. Detta vin var min favorit. Detta vin har vunnit brons i en vintävling.

 

flaska regent cabernet 2014

Vingården lagrar vin på ekfat. Dock inte från Varalöv. I framtiden kanske tunnorna kommer från Varalöv då de slipper att betala en avgift för att producera tunnor till livsmedel.

Vintunnor vejby vingård

 

Jeppe med familj har lyckats med att skapa något  att minnnas trotts en regnig julidag.

Vejby Vingård

Jag har inte fått ersättning för att skriva detta inlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.