Öresundsakvariet och Biblioteket varvet Helsingör

12/8 2014

Eleni vaknade halv sju. Vi hade  igår skojat om att tävla vem som vaknade först.  Eleni tog fram Super Mario vi hade glömt stänga av spelet så batteriet var slut. Hon spelade på taben istället. Under tiden låg jag och Nellie och mornade oss. Klockan sju hörde jag att hotellet hade börjat vakna så jag gick ut i frukost matsalen. De hade redan börjat servera frukost. Barnen gillade frukosten. De åt mussli och youghurt. Sedan åt de två smörgåsar. Det fanns lagom mycket att välja för barn.  Vi var många som åt frukost så personalen han inte alltid att fylla på faten. Sedan duschade vi och fikade på balkongen. Därefter ville de mata fåglarna i kanalen och äta glass. Vi hade fått fikabröd över så det fick fåglarna.

 

 

barnen matar ankor i Gilleleije

 

Vi hade även tänkt äta glass men Kanalkiosken öppnade inte förrän klockan 10. Det började regna och åska så vi gick till hotellet. Jag tog denna bild ut mot havet. Just då jag tog bilden åskade det inte. Utsikten från hotellet är det inget fel på.

 

Utsikt från hotell strand Gilleleije

 

Sedan checkade vi ut från hotellet och gick ner till hamnen.

 

Hamnen i Gilleleije

 

Nu hade kanalkiosken öppnat så barnen fick vars en glassbägare. Jag fotograferade dem tillsammans med kossan utanför Kanalkiosken. De orkade inte äta upp sina glassbägare.

 

Barnbarnen med ko utanför Kanalkiosken Gilleleije

Sedan gick vi till stationen  för att lösa biljett till Helsingör.  Då vi kom till Dronningmölle fick vi vänta in ett tåg.. Under tiden gick jag ut på perrongen för att hämta en dansk Metro. Barnen fick vars en tidning. Då Nellie kom till sista sidan av tidningen sa hon

-Karta

På kartan kunde jag visa var Gilleleje låg och på ett ungefär var tåget stod för tillfället.  Sedan kunde jag peka ut Helsingör dit vi var på väg. De hade en karta då vi var i Skånes Djurpark för ett tag sedan. Där kunde de se var de olika djuren fanns.

Då vi kom till Helsingör hade vi först tänkt gå till Öresundsakvariet men det regnade så det blev Kulturværftet  istället. Filmen nedan är på barnens favorit på Kulturvarvet. Hade tänkt lägga upp klippet direkt på bloggen men jag fick det inte att fungera så det blev ett  Youtubklipp istället. 

 

 

 

Eleni och en dansk Bamse

Gissa vem som gillade den danske Bamsen. Det finns två nallar på den store nallen men den som inte är med på bilden leker Nellie med.

Nellie på Kulturværftet Helsingör

Jag tog bilder då barnen tecknade men det var motljus så de blev inte bra. Eleni ritade av tåget till Gilleleje och Nellie ritade en Skutt. Ni får hålla tillgodo med bilder på andra attraktioner på Kulturvarvet.

2014-08-12 13.01.02 2014-08-12 12.59.09 2014-08-12 12.58.32 2014-08-12 12.58.24 Blandade bilder från kulturvarvet i Helsingör

 

två kapterner på Kulturvarvet

 

 

Normalt finns det bara en kapten på skutan men på Kulturvarvet kan man vara två. Det finns även en flyttbar landgång.

Innan vi gick till Öresundsakvariet åt vi middag på Kulturvarvet. Barnen ville ha fiskbullar och jag åt fish and chips. Barnen fick ett bröd som var grövre än danskt rågbröd så de fick min pommes och jag åt deras bröd.

www.kulturvaerftet.dk

Sedan gick vi till Öresundsakvariet. Där fick Eleni vara med om att mata fiskarna. Hon fick reda på att de åt bland annat musslor och bläckfisk. De flesta barnen hade tröttnat på att vänta då de matade fiskarna som lever på botten med tång. Eleni följde djurskötaren som matade fiskarna runt akvariet. Nellie blev trött och tog en middagslur i vagnen under tiden Eleni tittade på bläckfiskar, krabbor fiskar och andra i havet levande djur. Djurskötaren tog fram tänder tillhörande olika fiskarter. Hon fotograferade dem med taben. Hon vågade även känna på sjöstjärnor och en annan slemmig sak som jag tror var en sjöanemon

Eleni känner på en sjöanemon

 

http://www.oresundsakvariet.ku.dk

Sedan gick vi till färjan. Eleni har varit så duktig på att promenera trotts att det duggregnade iblalnd. Vi hade köpt vinddruvor i Gilleleje men hon föredrog att spela spel på taben under båtresan. Jag kollade min mobil då vi satt på båten. Fick reda på att mina bilnycklar hade kommit bort på verkstan så jag tänkte åka bussen hem och hämta reservnycklarna. Vi hade tur att buss nummer 220 var försenad så vi hann med den mot Rya kvarn. Då vi kom tilll Rya Kvarn kom det en tutande SAAB. Det var min dotter och hennes pojkvän Tomas. De körde mig hem så jag kunde ta reservnycklarna. Nycklarna kom senare på kvällen till rätta. De hade fallit ner i en låda.

Sen åkte vi hem till Sara och Tomas. De var jätte gulliga och bjöd på middag. Gissa om barnen bubblade av att berätta. Tror att Eleni tyckte det var mest spännande med fiskarna. Hon är inte lik sin mamma för hon ville inte ha fiskar på sitt rum för fiskar kunde man inte klappa som katten.

Sedan gick jag till bussen för att åka till Uffe i Skånes Fagerhult. Vilken trevlig resa som var tänkt för bad men det blev upplevelse istället.

Booking.com

Follow my blog with Bloglovin

En reaktion på “Öresundsakvariet och Biblioteket varvet Helsingör

  1. Pingback: De mest lästa blogginläggen på bloggen 2014 - Semmester

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.