Medeltidsveckan Stava gård Högklint 4/8 2015

Riff och Lice-lotte jobbade idag. De hade varit gulliga och visat var kaffet, bröd och pålägg fanns så att vi själva kunde fixa frukost. Då vi ätit frukost åkte vi ut till Stafva gårdsmejeri.  Det var lite av en besvikelse. Det finns ingen personal. Uffe hade velat testa deras öl Barlingbo. Den finns i fyra olika sorter. De hade en restaurang men den var bara öppen vid beställning.

 

Vi gick sedan till det som kallades smedje kiosken. Det var ganska utplockat för då vi kom till Kapitelhusgården inne i Visby så lärde smeden Niko Casper ut smide där. Jag gillade en kapsylöppnare som han gjort. Vi glömde bort att kolla saffransplanteringen på Stafva gård.

 

Sedan åkte vi till Österport där vi parkerade. Vi gick ner till Munkkällaren och drack öl. Jag drack en sleepy dog från Visby Bryggeri och Uffe drack munköl som var blandning av porter och munköl.

Vi gick norrut ut genom murarna. Sen följde vi murarna ner mot stranden. Där gick vi in till marknade utan att betala tull, ursäkta vi gillar inte sådana skatter.  Marknaden låg inne i botaniska trädgården. Det var egentligen Uffe som ville åka på medeltidsveckan men han tröttnade innan vi gått runt hela området. Vi gick ut ur botaniska och kom till Kapitelhusgården. Där kunde man lära sig smide och andra medeltida yrkeskunskaper. Lice-Lotte och Riff ringde. de var klara med sina  arbeten. Vi handlade gotlänskt öl på Systemet vid Österport. Sedan åkte vi till Lice-Lotte och Riff.

Uffe och Riff åkte till ulltvätteriet och Ryftes grönsaker där Riffs son jobbar. Jag och Lice-Lotte åkte och plockade potatis och grönsaker på en ödegård. Det blir fler ödegårdar på Gotland då tiderna gör att lantbruken behöver vara större för att överleva.

Sedan åkte vi till Fridhems Kaffesstuga. Lice-Lotte åt fralla och jag åt våffla som är deras specialitet. Sedan gick vi ner till stranden. Stranden består av sten. ‘

Vi åkte sedan till Högklint där vi gick igenom hela  naturreservatet.

Blåeld

Förra gången jag var på Högklint så lyckades jag med att inte få en enda bild. Alla bilder var selfies. Lice-lotte gilliar inte denna trappa.

 

 

Det finns även de som bergsklättrar på Högklint

 

Lillklev

Vid rövar Liljas håla

 

Sedan åkte vi till Uffe och Riff som redan kommit hem. Lice-lotte fixade grillkväll med kokta rödbeter, potatis, sallad med rostade valnötter, röks sidfläsk och griskött. Till det testade vi den gotländska ölen och vitt vin.

Uffe och Riff testade flyg Jag och Lice-lotte kollade på bilder på datorn. Riffs och Lice-lottes dotter Emelie och pojkvän kom på besök. Pojkvännen ville ha hjälp med en teknisk lösning till en vedklyv.  Jag lade mig vid midnatt för jag tyckte vännerna behövde sov för de ska jobba i morgon. Uffe höll dem vakna till halv ett.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.