Vinprovning och övernattning Ästad Vingård 2024

Vi chekade in på rum 115 på Stenbacka på Ästad Vingård i god tid till inför vinvandringen kl 14.00. Då vi kom in på rummet så spelades det softad musik. Vi kollade i minibaren och de hade en en 10 centliters When Whiskey för 360 kronor. Ni kan se flaskan på en bild i slutet av detta blogginlägg. De hade en massa andra godsaker i minibaren som öl, vin, mineralvatten och snacks. Vi hade även bastu på rummet men den använde vi inte. Uffes knän var bra så han orkade gå upp på taket på receptionen och beundra utsikten, innan det var dags att gå vingårdsvandringen.

Guidad vingårdsvandring

Samlingen för vingårdsvandringen börjar i receptionen. Det är bra att lämpliga skor och kläder för vandring ute på vinfältet. Det var lite duggregn men det gick att låna paraply i receptionen för den som var känslig för väta.

Odlingen ligger på en sluttning och vattnet rinner ner i dammar som de sedan använder ifall det blir en varm sommar som till exempel 2018. Skulle det vara kallt så att det fryser på våren finns det ett sprinklersystem som gör att vinblomningen inte fryser. Vi fick reda på att vinet som produceras på vingården är mousserande, typ Cava men inte som Prossecco. Vinet som framställs på vingården är ekologiskt. Det blir olika stor skörd år från år beroende på vädret. De har även en vinodling i Morup.

Lite vinstatestik:

År     Skörd i kilo

2014 4700 kg

2015 750 kg

2016 4500 kg

2017 550 kg

2018 12600 kg

2019 8000 kg

2020 14000 kg

2021 31000 kg

2022 29000 kg

Vinrankorna var nerklippta och hade bara en gren att spira på. De använder inte skörde maskiner. Alla klasar skördas och sorteras för hand.

Sedan gick vi till vineriet. Vi fick information om pressning och jäsning. Druvorna pressas tre gånger och då får man olika smak på musten. Det tillsätts jäst och vinet ligger på fat.  I vineriet ligger flaskorna på jäsning för att bli ett gott mousserande vin.

 

Vinprovning Ästad Vingård

Vid tretiden var det dags för vinprovning. Vi fick tre olika vin i glasen. Jag och Uffe gissade rätt. Det första vinet kom från Tyskland. Det andra vinet var från 2016 och tredje vinet som var godast var från 2018. Vi satt i restaurangen innanför receptionen. Efter vinprovningen tog vi lite siesta.

Då vi bokade boende på Ästad Vingård i slutet på november hade vi inte koll på att vi bokat påskhelgen. Eftersom restaurang Äng var stängd för att det var helg så åt vi en gårdsmeny i restaurang Logen.

Restaurang Logen

Vi började med att bestämma oss för att ta ett vinpaket till maten. Först fick vi in tre smårätter som tilltugg. Till förrätt fanns det rökt rödbeta, kalixlöjrom och Lax att välja på. Vi valde lax med syrad pumpa, risrullar och blodapelsinvinägrett. Till huvudrätt valde vi halstrad skrejtorsk med broccoli, brynt smörsås och citrongräs. Vi hade annars kunnat välja en vegerarisk rätt eller lamm. Vi valde havtorn och morotsorbet till desert, kryddkaka med färskost Yuzu och inkokt morot till desserten. Till det fick vi en jätte god kall glögg från Norrbottens Destilleri. Vi drack kaffe till deserten. Restaurang Logen var inte påskpyntad men det gör oss inget.

Sedan gick vi till baren bakom restaurangen. Där drack vi gin och tonic. Ginet kommer lokalt från Halland. Vi tog in en påse Bjäre chips som tilltugg.

När vi öppnade dörren till vårat rum tändes en brasa i TVn. Vi myste framför tvbrasan med lite mousserande vin innan vi somnade.

 

Frukost på Ästad Loge

Frukosten serveras mellan 07:30 – 10:30. De som arbetade i receptionen ville veta när, vi ville äta frukost. Vi valde klockan 09.30. Frukosten serverades i restaurang Logen. Det fanns mycket lokalproducerad mat på frukostbordet precis som kvällen innan, fast då serverades det upplagt på en tallrik.

Vingården är en kontantfri anläggning. Det betalas med kort eller Swish.

Jag har inte fått någon ersättning för att skriva detta blogginlägg.

 

Rum 115 Ästad Vingård

 

Entren till vårat rum Ästad Vingård

Sjöparken, rummen har utomhusbad med egen stege

Sjöparken med bad utanför rummet

 

 

 

 

 

 

Vägg Sinnenas spa

Vägg Sinnenas spa

 

 

 

 

 

 

 

Entreen till reception och vinbar

Entreen till reception och vinbar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utsikt från taket på receptionen

 

 

 

 

 

 

Utsikten mot restaurang äng

Utsikten mot restaurang äng

 

 

 

 

 

 

Utsikt från receptionstaket över vattnet

 

 

 

 

 

 

 

Vinprovningsglasen är framdukade

 

 

 

 

 

 

Vinrankor Ästad Vingård

Vinrankor Ästad Vingård

 

 

 

 

 

 

Förvaringsställ för flaskor med muserande vin

Flaskställ för mousserande vin

 

 

 

 

 

 

 

 

Första glaset tyskt muserande vin. Andra glaset från Ästad vingård och tredje glaset är från 2018

Vinprovarglasen upphällda

 

 

 

 

 

 

When wisky

When Wisky

 

 

 

 

 

 

 

 

Ästad Vingård

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.