Dunkers Kulturhus

 

Från nu till då på Dunkers Kulturhus

Vi besökte Dunkers Kulturhus den 6 juli 2024. Efter att vi löst inträde och klistrat fast klistermärket som markerar att vi löst entre så gick vi till utställningen ”Från nu till då”. Den tidigare permanenta utställningen fick kritik för den tog inte upp tillräckligt mycket historik om sjöfarten. Denna nya utställning är mycket bättre. Den tar för utom sjöfartshistoria upp kvinnohistoria. Kan det bero på att det fanns en studiecirkel som letade upp historiska kvinnor i Helsingborg och sedan skapade kvinnokartan vandringar.

De har valt över 1000 föremål till utställningen. De har samarbetat med stadsarkivet och en scenograf från Helsingborgs stadsteater.

 

Helsingborgs kommuns första elbil

Helsingborgs kommuns första elbil

 

 

 

 

 

 

DE ANDRA – JULIA LINDEMALM

Hon fokuserar på mötet med djuren i sin konst. I denna utställning ligger fokuset på grisar. Det är en kärleksförklaring till svinet men hon tar även upp problematiken med den moderna djurindustrin.

Hon har både videoinstallationer och foton i sin utställning. Det finns även en utställningskatalog med en intervju med henne.

 

Tavlor av Julia LIndeman mest grisar

Gristavlor Julia Lindeman

BAKOM KAMERAN – ALFRED B. NILSON KUNGLIG HOVFOTOGRAF, HELSINGBORG 1899–1918

Han var född i Billeberga. Innan han kom till Helsingborg var han verksam i Malmö och i Stockholm . Han har med sin kamera gjort otaliga dokumentationer av  poträtt, hus och gårdar i staden. Utställningen skildrar ett svunnet Helsingborg och har kommit till genom ett samarbete med Dunkers Kulturhus och Helsingborgs museum.

 

 

 

 

Cut the cake, Arvida Byström

Hon utforskar den plats nakna kroppar har på internet, samtidigt som hon utmanar gränserna för hur digitala verktyg som artificiell intelligens (AI) kan användas. Skriver inte så mycket om hennes utställning då jag tycker hon förklarar den så bra på detta youtubeklipp

 

Småkryp

Denna utställning finns till höger när man kommer in i Kulturhuset. Det är den utställning som vänder sig till barn i 3-5 års åldern. Tittar man upp i taket så ser man kroppen på en spindel. Du kan fördjupa sina kunskaper om spindlar och insekter med ett quiz på temat. Sedan finns det skåp att öppna med bilder på lite läskiga kryp.

Utställningen är formgiven av Petter Ljungberg, som tidigare har gjort Pettson & Co och fotograf är Javier Rupérez.

Stor spindel

Spindel Dunkers Kulturhus

 

 

 

 

 

 

 

Skåp med småkryp

Skåp med småkryp

Audioguide

 

 

Vi missade totalt att man kunde får guidning genom att ladda ner appen ”Guide Helsingborg”. Den går att ladda ner i både på Appel store och Google Play.

Mot extra kostnad så kan man få en IRL guidning.

Dunkers Kulturhus är HBTQ certifierat.

Dunkerskulturhus

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.