Gunillaberg och Bottnaryds kyrka mot Göta Kanal

Förra veckan ringde mor och undrade ifall jag ville åka med dem på en tur på Göta Kanal med Jörnresor. Det var denna kanaltur. Jag förstod genast att det skulle vara för branta trappor för mor på bussen. Då jag tittade på deras program så hade mor varit på alla ställen utom på Falbygdens ost. Så i förra veckan bokade jag båda kanalturerna och hotell på väg till en begravning.

Vi kom iväg lite senare än vad vi brukar för far hade tid för provtagning. Normalt brukar vi fika hos Gösta i Smålandsstenar men vi var törstiga och åkte in till Torup. Gästgivaregården var stängd men ägaren var på plats och rekommenderade Brännöbagaren. Där åt jag och far sockerbulle och mor blå prinsesstårta.

Sedan åkte vi vidare till Gunillaberg som ligger i Bottnaryd. Idag ägs Gunillaberg av Tage Andersen som ett tag var ledande på Norrvikens Trädgårdar i Båstad. Tage Anderson har även en verksamhet i Köpenhamn. Det kostar 120 kronor i inträde. Innan man löser entréavgiften, välkomnas man av hönornas kackel.  Vi började med att gå in i herrgården. Där hade Tage satt sin egen prägel. Inne i herrgården träffade vi Tages man. Nedanför herrgården går en stig men den var för tuff för föräldrarna.

Sen gick vi till caféet där vi fick plats trots att det var en buss med folk från Danmark som åt där. Vi åt blomkålssoppa. Tyvärr lyste solen med sin frånvaro under besöket. Vi slapp i alla fall regn!

Gunillaberg från framsidan

Urna vid entrén

Gick sedan till spegeldammen. Bortom spegeldammen fanns även fina liljor. Mor kunde inte gå ner för de branta trapporna.

 

Orangeriet

Tage är även mån om att det ska finnas djur på Gunillaberg.

Gunillaberg

Fortsatte sedan några kilometer till Bottnaryd kyrka. Mor har vid ett tidigare besök upplevt ett speciellt  ljus på kvällen. Det kom inte fram på samma sätt en regnig dag sa hon. I alla fall var kyrkan rikt dekorerad.

Interiör, Bottnaryds kyrka

Norr om Skövde blev vi fikasugna så vi åkte in på Lassagårdens Keramik. Där åt vi en äpplekaka med stora äpplebitar i. De hade även butik och i trädgården fanns keramikinstallationer.

 

Lassagården

Sedan åkte vi till Torsö. Där har far en nästkusin. Vi hann aldrig träffa honom. Vi körde längst ut på ön, till Bromesund. Menyn var inte vad föräldrarna tänkt sig så vi åt på en restaurang vid brofästet istället. Den restaurangen hade även bra mat till humana priser.

Körde lite fel då vi skulle åka till vårt hotell, Moholms Herrgård. Vi kom fram fem i åtta. En jätte trevlig ägare Micael visade oss rum 6 och 7 i ett annex.

Föräldrarna var trötta så de lade sig men jag drack pulverkaffe i köket vid sidan om rummet och surfade lite på internet.

Booking.com


Booking.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.