Hamlets grav och Helsingör är inte sig likt

Hamlets grav

Vi har många gånger varit i Helsingör men aldrig besökt Hamlets grav. Shakespeares drama handlar om  Hamlet som var en dansk prins som vill hämnas sin faders död. Berättare är Ophelia. Tyvärr tog mitt batteri på mobilen slut när jag skulle besöka hennes källa. Var enligt Gooogle maps bara 20 meter från Ophelias källa. Då var det en hög vall och jag hade bara pumps så det var inte skor som man klättrar i. Får ta mig till Ophelias källa en annan gång. Stenen på Hamlets grav kom dit då Helsingör firade 500 års jubileum 1926. På ena sidan av stenen finns ett fabeldjur som symboliserar manlighet och på andra sidan av stenen finns en enhorning som symbliserar kvinnlighet, Ophelia.

 

Framsidan av Hamlets gravsten

Framsidan av Hamlets gravsten

 

 

 

 

 

 

 

Baksidan av Hamlets gravsten

Baksidan av hamlets gravsten

 

 

 

 

 

 

Tidigare på eftermiddagen var vi på restaurang The Copenhagener. Uffe hade bokat bord i förväg. Det var fint väder så vi satt ute och åt. På deras meny  fanns mycket med smör och bröd. De hade även spätta med pommes som vi beställde.

 

 

Fasad restaurang The Copenhagener.

Fasad The Copenhagener.

 

 

 

 

 

 

 

Vi gick även förbi  Reberbaneparken. Där finns möjlighet för kontemplation. Det finns även en minnessten över Laurits Pedersen som var en Helsingörs hitoriker.

 

Reberbaneparken

Reberbaneparken

 

 

 

 

 

 

minnessten över Laurits Pedersen

Minnessten över Laurits Pedersen

 

 

 

 

 

 

 

Vi hade tänkt fira att det var 20 år sedan som vi var på första dejt. Uffe bjöd då med mig på en speciell kvällstur med Sundsbussarna. Då vi gick ombord stod personalen på rad så vi kände oss välkomna precis som på flyget. Sundsbussen började med att segla in i Norra hamnen. Vilket fick Mats Lönnh som då ägde restaurang Kajplatsen att gapa. Sedan blev det en tur neråt Ven. Vi åt skaldjur och det var musik under turen. Vi hade tur med vädret de som åkte helgen efter hade inte lika fint väder som vi hade. Min dotter sa att ni  måste fira att det är 21 år. Hon minns när hon träffade Uffe första gången då hon kom hem efter att ha jobbat en hel sommar på Korfu. Jag och Uffe bestämde oss för att fira i alla fall.

Nära Hamlets grav ligger Marienlyst hotell som har en fantastisk utsikt mot Sverige. Istället för att ta en öl där gick vi till Axelstorg. Där tog vi en öl. Det var inte alls lika mycket folk på torget som det brukar. Svenska kronan han nog blivit för svag så svenskarna stannar hemma. Svenska pratas däremot på varenda krog och till och med i min favorit spritaffär Rash pratar personlalen svenska.

 

Marienlyst hotell

Marienlyst hotell

 

 

 

 

 

 

På väg mot båten smet jag in på Toldkammeret. Där har bland annat yoko Ono ställt ut. Det verkar mer har blivit en restaurang. Dörren var öppen men jag hittade inte personal. I trappan hängde fotokonst av Helsingörsfotografen Torben Sörensen.

Foto Torben Sörensen

Foto Torben Sörensen

 

 

 

 

 

 

Torben Söresen Foto

 

 

 

 

 

 

 

Sedan tog vi en Sundsbuss till Helsingborg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.