Från Wanås slott till Åhus Gästis

Då vi löst enté till Wanås slott var vi fika sugna. I cafét hängde det mattor vilket inte är så konstigt då det tillverkas vävstolar i Glimåkra. De hade även keramik i cafét. Vi drack kaffe och åt en bulle. Gick sedan till en utställning i samma byggnad där Rana Begum ställde ut konst på rutat papper. Det fanns rutat papper så att du kan testa att göra egna konstverk och hänga på väggen. Det finns även en shop i byggnaden.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar. Jag har inte fått någon ersättning för att skriva om Wanås slott-

mattor cafét Wanås slott

Vi har tidigae besökt källaren där Charlotte Gyllenhammar skapade svindel. Jag brukar kalla det huset upp och ner.

 

charlotte Gyllenhammar svindel

I ladan ställde Martin Jacobson ut på temat ”Queen of F*ucking everything”. Det var mäktigt att komma in i ladan och se dessa stora konstverk. Tyvärr kom man lite för närma konsten. Det hande varit trevlig att kunna backa och se den på håll. Verkligen konst av stort format.

 

tavla logen wanås slott tavla med sol logen Wanås slott tavla Martin jacobsson Wanås slott

Yoko Ono är en konstnär som skapar verk som man sällan glömmer. På Wanås har hon kommit på idéen att besökarna skriver sina önskningar på en lapp och hänger upp i ett träd. Det finns både lappar, snöre penna och sax för att du ska kunna skapa den egen önskan som du sedan hänger i ett träd. Det var inte brist på önskningar i träden.

Parken Wanås slott

Vi lyckades får William Forsythes byggnad  att gunga

 

Alla trädgårdsägare drömmer kanske om att ha en tunnel i trädgården. På Wanås är går man genom en Rhododendrontunnel. Vi hade turen att komma då Rhododendronen stod som vackrast, i all sin prakt. På ett ställe fanns en spegel som förbättrade allt

Rhododendrontunnel

På bilden nedan ser man Rana Begums rör från sidan.

Rana Bergum rör från sidan i dammen från si

Ranas förpyramid från andra sidan av dammen.

Rana Begums rörpyramid i dammen Wanås slott

 

Igen kännigsfaktorn är hög Per Kirkeby har gjort en liknande konstverk som står på Gruvtorget i Höganäs. Den väckte uppståndelse där. En del ville spränga den i luften. Båda tegelkonstverken står kvar men Per Kirkeby dog 2018 så det blir inte några mer tegelkonstverk från honom.

tegelskulptur per Kirkegård wanås slott park

Det har nog varit jobbigt att flytta in en järnvägsvagn i utkanten av Wanås slottspark. Vagnen står på räls. För järnvägsvagnens graffitti står Carolina Frykholm. Den är målad på alla sidor.

Carolina Falkholt målat klotter på en järnvägsvagn utanför Wanås slotts park

Då man kommer till Pyramiden som är skapad av Gunilla Bandolin hör man ropen från Marianne Lindberg De Geers konstverk ”mamma”. Man kan gå igenom Gunillas konstverk från fyra riktningar.

Gunilla Bandolin pyramid i gärsmattan Wanås slott park

inne i pyramiden finns stenväggar Wanås slott parken

Vill man kan man går genom skogen från Carolinas järnvägsvagn till Marina Abramovics jaktstol för djursjälar. Hon fick inspiration till konstverket då hon levde med aboriginerna i Australien.

Marina Abramivic jaktstol för djurandar wanås slott utanför parken

Jag står på lilla bron. Ingen risk att bli blöt om fötterna ifall man snubblar. Inget vatten under bron denna dag.

jag står på lilla bron konstnär Stefan Wewerka

 

Avkoppling i Wanås slottspark

Uffe var lite trött i benen så han passede på att vila på  bänken som Jeppe Hein designat. Det finns bänkar utplacerade i Wanås slottspark för den som vill vila då resten av familjen vill se konstverk i utkanten av parken.

 

Uffe sitter på Jeppe Heins bänk Wanås slott

Uffe fick extra vila då jag utforskade Tom Merricks konstverk med titeln Withney Outhouse of American art. Det är ett utedass i granit. Det är fortfarande oanvänt. Jag var inte nödig så jag slapp använda det.

Thom Merrriks lyxiga utedass i granit

Det var gott om besökare som passade på att äta sin medhavda fika så jag fick inte med hela Poul Garnes konstverk då jag fotograferade.

Poul Gernes träpyramid

 

Wanås slott historik

Wanås slott har tidigare varit fideikommiss. Fideikommissystemet var inte rättvist. Det var bara äldste sonen som ärvde. Det är bara några få slott kvar som drivs som fideikommiss. Då vi ändå är inne på Wanås historia så startade Marika Wachtmeister 1987 första skulpturutställningen i parken. Parken har årligen har 60 000 besökare. Enligt Wikipedia så härstammar de äldsta delarna från 1400-talet. Släkter som ägt eller bott på Wanås är Bille, Åkesson, Brahe, Ramel, Hamilton och Wachtmeister. Sedan början av 1800-talett ägs Wanås av familjen Wachtmeister. Ann-Sofie Sedéns skulptur Fideicommissum gör ironi av fideikommissystemet.

 

Ann-Sofie Sidens skulptur fideicommissum

https://wanaskonst.se/

Kristianstad och vattenrike

Vi åkte sedan in till Kristianstad. Där åt vi tapas på Pinchos. Uffe var trött i benen så han gick till bilen. Jag gick ner till Kanalhuset. Det stod på Google att det skulle vara dygnet runt öppet. Jag lyckades inte öppna grinden. Det finns information på https://vattenriket.kristianstad.se/ ifall det är stängt när ni kommer.

kanalhuset Kristianstad

Det går en safaribåt på Helgeå. Tyvärr gick den inte fler turer idag så vi får åka en annan dag.

sightsingbåt på Helgeå

Gick sedan bron över till Naturum Vattenriket. Bron byggdes för cirka tio år sedan. Runt Naturm växer bland annat stånds. Stånds ska vara giftigt för betande kor.  Där fanns en restaurang och information om Vattenriket på Naturum. Det finns en parkering så att du kan nå naturum med bil.

byggnaden naturum kristianstad

Gick sedan tillbaka över bron och gick in i en hälsoträdgård som ligger i Tivoliparken.

hälsoträdgård kristianstad

Mittemot baksidan på Teaterrestaurangen ligger soltrappan. Det var tomt på trappan trotts att det var fint väder.

soltrappan krisianstad

Det var inte folktomt på Teaterbaren. Tyvärr hade vi inte tid att testa det stället idag. Det får bli en annan gång. Jag har varit där på den tiden det hette Teaterrestaurangen men det är över 40 år sedan. Jag trodde byggnaden hade rivits. Det är härligt att byggnaden fått stå kvar och att det fortfarande går att driva restaurang i byggnaden.

 

extriör teater restaurangen Kristianstad

 

Gick sedan in i Tivoliparken. Där kan man bara sitta och slappa eller varför inte ha picknick.

 

tiviliparken

 

Sveriges lägsta punkt

Det har debatterats i medier om Sveriges lägsta punkt finns i Kristianstad eller i Sölvesborg. Vid kontroll så finns den i Kristianstad. Den är 2,32 cm under havet. Hade man stått här då Kristianstad grundades hade man haft vatten över huvudet. En poäng från Kristianstad politiker är att man kämpar inte om att ha lägsta punkten för det kostar att pumpa undan vattnet.

 

stopen markerar skånes lägsta punkt

 

Skånes enda skärgård

Åhus museum har inte öppnat för säsongen så vi åkte ut till Tosteberga för att kolla på Skånes enda skärgård. Där stod det gott om husbilar trots att det blåste ganska så rejält. Jag har tidigare ägt båt och jag är jätteglad att det inte finns någon skärgård i Öresund.

 

Skärgård Tosteberga

 

Åkte vidare till Landön. Där bodde de flesta i husvagn på campingen.

Åhus Gästis

Vi  hade bokat rum på Åhus Gästis då det var ganska fullt nere på Österlen. Jag  bokade bara några dagar innan vi skuller resa. Vi är jätte nöjda med Åhus Gästis. Vid tidigare besök har det inte funnits plats på Gästis. Då har vi bara ätit på något av ställena nere vid vattnet. Där är  utsikten inte fy skam. Det ligger fina villor på andra sidan vattnet. Det var även fullt på bokningarna till visningarna av Absolut vodka. Vi hade bokat rum till kl18.

extriör åhus gästis

Vi fick rum 31.

rummet åhus gästis

Vi åt i vinterträdgården. Jag åt ankbröst, potatis med brynt smör, rosmarinssky och bönsallad. Uffe åt halstrad gös smaksatt med dill och citron, ostronvelouté och primörmorötter. Uffe ville ha 3 svenska ostar till dessert. Till det drack vi sött vin.

vinterträdgården åhus gästis

Glömde att berätta att innan vi fick in maten bjöd köket på lax, fänkål och något annat som jag glömt.

Jag valde Gästis kaffegodis till dessert. Till det drack vi kaffe och avec.

desert chocklad åhus gästis

Sedan var vi så trötta att vi nästan somnade bums.

Åhus Gästis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.