Canelobre grottorna och Turrons chokladmuseum

Vi kom till kom till Canelobre grottorna så att vi precis hann med  den guidade visningen kl. 11, för man får inte gå in i grottorna utan guide. De började med fotografering av oss besökare. Sedan fick vi reda på att det byggts och reparerats flygplansmotorer under spanska inbördeskriget. Efter kriget kunde vem som helst gå in i grottan. De fick stänga grottan för att besökarna tog med sig stalaktiter och stalakmiter som souvenirer.

Stalakmiter bildas då vatten droppar och det bildas avlagringar som liknar upp och nedvända istappar. En stalaktit är när det droppar vatten från taket och det bildas avlagringar typ istappar. När stalaktiter och stalakmiter möts bildas en kolon eller pelare. Namnet har grottan fått efter en pelare som liknar en kandelaber. I Sverige håller grottor kylskåpstemperatur på cirka åtta plusgrader. Denna grotta har en snittemperatur på 17-18 grader.

Det finns stigar utanför grottan. På en av bilderna kan man se en klättrare om man zomar in bilden. Det krävs en del säkerehtsutrustning om  man ska klättra på berget. Bland annat linor, karbinhakar och hjälm.

Det var förbjudet att filma i grottan så jag har gjort en film över den fantastiska utsikten.

 

 

 

Berget utanför Canelobre grottan

Berget utanför Canelobre grottan

 

 

 

 

 

Tidigare ingång till grottan i Canelobre

Gammal ingång till grottan i Canelobre

Turrons chokladmuseum

Körde från grottorna på kurviga vägar till Turrons chokladmuseum. Då man kör uppe i bergen är det ett speciellt ljus. Liknade ljus finns i Skagen i Danmark.Efter att vi löst entrén så fick vi en guidad visning. Det började med att vi fick se en film på engelska om fabrikens tillverkning och historia. Då filmen var klar kunde vi se ut över fabrikslokalen genom glaspartier.

Guiden pratade spanska men vi förstod det mesta av tillverkningen genom att se på föremålen. Kunde konstatera att de en gång i tiden gjorde gotter i något som liknade en cementbrocka. Leo i Helsingborg tillverkade tabletter  med samma i brockliknande balja. De använde koppar brocka både i konfektbranschen och läkemedelsbranschen. På Leo hade man blommor i kopparbaljan. De hade även en Rolls Rolls på museet.

De har vinnit många priser för sina produkter. Huvudbeståndsdelen av deras poduktion är från mandeln. De gör även honung från mandelblom. Allt går att köpa i shopen efter rundturen. Uffes kompis säger att det är populärt att köpa deras godsaker inför julen.

 

Turrón

Prisskåp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fina älder förpackningar

Äldre förpackningar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rolls Rolls på chokladmuseet i Turrón

Rolls Rolls Turrón

 

 

 

 

 

 

 

Museo del Torron

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.