Ingång till Mindre Josefinelustgrottan

Josefinelustgrottorna Kullaberg

Jag besökte Josefinelustgrottorna annadag påsk 2023. Bilen parkerade jag på parkeringen till Josefinelustomådet som ligger mellan Mölle och Kullaberg. Josefinelust ligger i Kullabergs naturreservat.Vid parkeringen  finns bland annat grillplats och övernattning. Oscar I:s drottning Josefina naamngav området. Hon tyckte det en vacker plats.

 

Promenereade ner mot havet. Det finns en del stentrappor på vägen ner. Gick då jag kom till stranden som är stenig till vänster. Först kom jag till en i håligt berg men föstod att det inte var riktiga Fredrik VII grottan. Klättrade över en hel del stenbumlingar innan jag kom fram till den riktiga Fredrik VII grottan. Den är den är 6 meter djup och 2,5 meter hög. Fynd visar att grottan använts tillfälligt boende under senare delen av bronsåldern. Det var för mycket blöta löv för att krypa in i grottan.

Entre Fredrik VII grotta i Josefinelust en av de tre Josefinelustgrottorna

Entre Fredrik VII grotta

 

 

Större Josefinelust grottan tog den emot vandrare längs kullaberg på 1800-talet. Den verkar inte ha varit bebodd. Kanske för att det fanns på vatten i botten då jag besökte grottan. Grottan är 6 meter djup och 4 meter hög.

 

 

ingång till större Josefingrottan

ingång till större Josefingrottan

 

Vänder man sig om så ser man mindre Josefinelustgrottan. Den har en gren framför ingången. Grottan är 6 meter djup och 2 meter hög. Den har periodvis varit bebodd under stenåldern.

Ingång till Mindre Josefinelustgrottan

Ingång till Mindre Josefinelustgrottan

 

Efter besöket gick jag upp till parkeringen.

 

Googlar man Josefinelustgrottorna så kommer man till https://www.kullabergsnatur.se/

 

 

 

Fredrik VII grotta i JosefinelustFredrik VII grotta i JosefinelustFredrik VII grotta i Josefinelust

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.