M/S Thor och Natur Bornholm

 

Varje morgon startar en fiskare denna fisk i frukostmatsalen, så att  alla startar frukosten med ett leende. Det behövdes denna morgon då det träckte upp avloppsvatten från toaletten till duschen i vårt badrum.

20160811_085202

 

Idag hade vi egentligen tänkt gå en guidad varndring i Ekkodalens gömda grottor. Då Uffe såg vem som var guide ville Uffe göra nåt annat. Jag hade sett att båten Thor gick mellan Gudhjem och Helligdomsklipperna. Vi åkte ner till Gudhjlem . Hittade inget ställe där vi kunde ta ut pengar. Det gjorde ingenting för dom tog betalkort på båten.

Vy över hamnen Gudhjem

hamnen gudhjem

Det var många på båten ut till Helligdomsklipporna för det var en hel skolklass med. Skepparen började med att tala om att Gudhjem var den enda skärgården i Danmark. Vi åkte förbi tre bautastenar. De hade även begravt folk under en avlång stenhög. Liknade har man gjort vid Gröthögarna mellan Båstad och Torekov. Vi brukar ju om möjligt besöka en grotta på vår semester. I år var grottan vattenfylld så vi fick nöja oss att fotografera den.

Grotta vid heligdomklipporna

Hamnen Helligdomsklipporna

hamnen heligedomklipporna

Det stänkte så bra på turen ut till Helgedomsklipporna att vi fick plocka fram regncapen från Clas Olson. Det var lugnare då vi åkte tillbaka till Gudhjem. Vi var bara fyra som åkte med på tillbakaturen. Biljetten hade QR kod.

M/S Thor

Vi åkte sedan ner till Ekkodalen. Där åt vi en tartlett med kyckling och sparris  på cafe genljudet.

20160811_123848

Sedan gick vi upp till Gamla borgen.

 

20160811_131425

Gamla borgen Ekkodalen

Vi hade inte ork att vänta till vi kom till blå stig så vi gick på småstigar så vi kom ner på grusvägen genom Ekkodalen. Uffe hade bättre röst än mig för att skapa eko.

byst ekkodalen bornholm

 

ekkodalen

Jag trodde vi missat Öhrstedts källa då vi gick till borgen men vi hittade den då vi gick tillbaka till bilen.

 

källa ekkodalen

Där efter åkte vi till NaturBornholm. Vi frågade ifall det var ett ställe för bara barn men det var det inte.  Denna groda är älskad av barnen. Den har en patinerad yta som skapats av barn som suttit på ryggen. Den står på vägen in till NaturBornholm.

 

Groda entre natur bornholm

Vi började med att trampa så att lampor tändes. Barn hade problem med att tända 60 Wattaren men det var lätt för vuxna. Här lyckas Uffe tända 60 wattaren

20160811_142718

 

De visade film. Det skulle dröja en stund innan de körde filmen på danska, så jag och Uffe tittade på den tyskspråkiga versionen av filmen som följde Bornholm under miljoner av år. Det visades även växter, djur och fiskar som lever och har levt på Bornholm.

Natur Bornholm

Sedan körde vi till Arnager. Där köpte vi en öl av en kvinna med en korvvagn. Hon hade till och med så hon kunde tappa Tuborgs fatöl ute.

 

De hade en konstig hamn i Arnger. Det var en gångbro ut till hamnen. Det fanns inga fiskebodar utan fiskarna hade sin utrustning i lådor på kajen.

Gångbro till hamnen i Arnager

 

20160811_164310

 

 

Sedan körde vi till Flygplatsen för att kolla var flygplanen kom ifrån. Den eftermiddagen vi var där kom alla från Köpenhamn. Även avgående flyg, var till Köpenhamn.

flygplatsen rönne bornholm

Åkte in till torget i Rönne. Plågade Uffe med en tur i Systrarna Grön. Det blev ingen shopping utan vi gick till Buffalo Steakhause. Vi startade med vitlöksbröd. Uffe åt Schnitzel och jag åt American Spareribs.

 

För att fördriva tiden innan vi åkte ut till färjan letade vi upp några av svenske husen som jag skrev om igår. Vi hittade dessa trähus. De har inte gjort några större förändringar sedan de byggdes.

 

svenska trähus rönne bornholm

Det är nog bara de svenska husen som är av trä. Annars är det mycket tegelhus och korsvirkes hus på Bornholm.

Vi åkte ut till färjan där vi läst tidningar och böcker. På färjan drack vi kaffe åt en bakelse och löste korsord. Vi åkte med båten Leonore Christina.

I radion på vägen hem från Ystad, blev man varse om att OS pågår i Rio.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.