Helligdomsklipporna Bornholms Konsthall Fjärilsparken Bornholms tornet

Igår orkade vi inte göra iordning någon madpacke så vi tänkte testa det idag. Min madpacke är den med två gummiband.

 

madepacke bornholm

 

Varje gång vi går till och från frukosten ser vi denna glada dammsugare.

 

glad damsugare verona bornholm

 

Vi körde ner till Helligdomsklipporna. Vi åkte först ner till södra  delen.’Där fanns denna sten Bornholmsplatsen. Helligdomsklpporna är skyddade. Det har annars brutits mycket sten på Bornholm

bornholms platsenn

 

Heligdomsklippan norra delen bornholm 20160810_101034

Perfekt madpackeställe, men för tidigt för oss

20160810_100911

 

Sedan åkte vi till Norra delen av klipporna. Där finns även Bornholms Konsthall. Där fanns allt från lokala konstnärer till  Skagenmålarna och modern konst. Väl värt ett besök.

 

Utan för Bornholms konsthall

Bornholms konsthall

 

Helligdomsklipporna från Norr

20160810_110741

heligdomsklippan norr

Sedan körde vi ner till Svaneke. Där drack vi varsin öl på bryggeriet. Vi parkerade i hamnen och en del trodde nog att bryggeriet hade servering i hamnen. De hade sin servering uppe på torget. Det fanns många konstnärer och en karamelltillverkning på vägen dit.

Uffe bryggeriet svaneke

tunnor Bryggeriet Svaneke

Det var ett mysigt torg med torghandel och underhållning.

Det går även att spela på hönor.

spela på hönor svaneke

Sedan körde vi till Rökkestenen som man tidigare fått att gunga. Uffe påstod att han fått det 35 ton tunga blocket att röra sig. Det fanns ett gäng tyskar som bredde ut sig på bänkarna så vi åt våran madpacke på en stock.

 

Uffe madepacke rökkestenen

Elsa rökkestenen

Därefter åkte vi in till Nexö. På torget finns en fontän som minner om Nexö, under 2;dra Världskriget.

krigsminne fontän nexö

 

Åkte sedan ut till fjärilsparken. Där möttes man av en trevlig park. Det var tropisk hetta inne bland fjärilarna. Ens egna krukväxter ser ut som pygméer jämfört med växterna i fjärilshuset. Där fanns även fåglar, sköldpaddor och bin. Bina var i en kupa så de var ofarliga.  Jag har gjort ett Youtubeklipp på besöket i Fjärillsparken.

 

Det är varmt i fjärilsparken så man behöver bara tunna kläder. Många fjärilar gilla banan

fjärillar i fjärilsparken

Vid parkeringen fanns ett växthus där man kan äta sin matsäck. På vintern övervintrar de växterna i huset som sedan planteras ut i parken

vinterförvaring fjärilparken bornholm
Vi visste att vi skulle vara kort med tiden på Bornholmstornet men vi var ändå nyfikna. Jag var uppe i båda tornen. Uffe orkade inte upp i det lilla tornet. Till stora tornet fanns det hiss. Där var en fantastisk utsikt.  Vi fick en lapp med frågor. Svaren fanns i olika rum. Det fanns olika rum där man kunde lära sig om olika saker om krig. Det hade bland annat byggts Sverige-hus på Bornholm. Sverigehusen var en gåva från Sverige till det svårt bombade Bornholm, efter 2;dra Världskriget.

 

Bornholmstorn svensk husen

 

Utsikt från stora tornet

 

Utsikt från Bornholmstorn

 

Jag fick inte klättra upp denna stege i lilla tornet

 

stege lilla Bornholmstornet

Ni undrar kanske varför vi inte cyklar på ön vilket är väldigt vanligt. Uffe har ett dåligt knä. Han har haft problem så han har inte gått med till alla turist attraktioner som vi besökt. Uffe gick inte upp i det lilla tornet. Till toppen av stora tornet går det hiss ifall man inte vill gå i trappor.

Vi klistrade vårat entreklistermärke över loggan till ett glassmärke längst ner i vänstra hörnet. Vi hade nummer 1399 och 1400.

satte klistermärke

Sedan åkte vi ner mot fyr udden. vid Dueodde, Turistfälla?

Turistfälla?

Vi var egentligen inte särskilt hungriga men vi hade fått reda på att det fanns en matmarknad med underhållning på torget i Aakirkeby. Matmarknaden kallades “en smagen af Bornholm”. Då vi kom fram vi sextiden fanns ingen matmarknad på torget. Enligt den information vi fått skulle den hålla på till klockan halv åtta. Det fanns inte heller någon underhållning, så vi körde vidare till Nylars rundkyrka. Vi gick in och tittade. Vad som var konstigt var att det var en pelare som mitt i kyrkan som skymde sikten till altaret. Läktaren var även annorlunda. Tyvärr fick man inte gå upp på läktaren.

Pelare nylars kyrka bornholm

Altare och dopfunt

altare och dopfunt nylars kyrka bornholm

Nylars rundkyrka Bornholm

Nylars rundkyrka bornholm

Det fanns två runstenar ställda mot väggen då man kom in i kyrkan.

runsten nylars kyrka

runsten 2 nylars kyrka Bornholm

 

Denna fina park finns utanför kyrkogården.

park utan för Nylars kyrka

Sen Åkte vi till rökeriet i Hasle där vi åt Fiskbuffé. Buffén är billig, 145 danska kronor men de tar igen priserna på ölen. Du får själv ställa undan tallriken så de har inte så bra service på Rökeriet. Jag rekommenderar fisken men räkorna kan man hoppa över. Uffe åt fettamad. Det är malt smält isterfett som man brer på en smörgås. Stackars fattiga barn som fick sådana smörgåsar med sig till skolan innan det serverades riktig mat i skolan. I Danmark finns det fetter i små portionsförpackningar precis som vi har smör och lätta.

Sedan släppte Uffe mig på Strandpromenaden i Sandvig så att jag själv kunde gå hem till hotell Verona. I den snyggaste byggnaden kunde man köpa andelslägenhet. De motiverade köp med att man bodde i slott.

slotts lägenheter sandvig

Hemma på Verona drack vi kaffe. Salt sill kräver sin dricka. Snacka om att WiFi:t är långsamt. Tog flera timmar att ladda upp Youtubeklippet om Fjärilsparken.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.