Astrid Lindgrens värld 170731

Sara och barnbarnen, kom halv åtta och hämtade mig för att åka till Astrid Lindgrens värld. Det var köer till parkeringen när vi kom till Vimmerby men vi fick ändå en parkering inte så långt från entrén. Jag hade köpt entrébiljetter och bokat rum över nätet. Det var kö för dem som inte köpt biljett i förväg. Innan vi gick in fick barnen ett armband där vi skrev ner mobilnummer ifall något av  barnen skulle komma bort.

Det första som barnen ville se var Pippis Villa Villerkulla. Där pågick föreställningen när Pippi fick besök av tjuvar.

 

Vid sceningången till Villa Villerkulla finns en mysig grotta.

Sedan var barnen glassugna så vi gick till Stora hotellets glassbar. Barnem åt glasstrutar, jag och Sara drack kaffe och te. Jag lät barnen få smaka på rullrån som jag inte har tålamod att baka. Skulle jag baka sådana kakor så skulle jag undvika att rulla dem, och då är det stor risk att de går sönder.

 

Där efter gick vi genom Lilla staden.  Lilla staden ska vara ett Vimmerby i Miniatyr så som det såg ut då Astrid var barn.

Astrid växte upp i Bullerbyn. Nedan ser du de tre gårdarna i Bullerbyn.

 

Töreboda har Sveriges minsta färja. På Astrids värld finns båtar som drivs med samma princip utav handkraft. Båtturen ingår i entrén.

 

Nellie tyckte det var lite läskigt att åka färjan Lina. Hon tyckte även det var läskigt att gå ut på stenarna på Söderhavsön. Tyvärr var aldrig skeppet Hoppetossa i rätt hamn under vår vistelse i Astrids värld. Så henne får gå ombord på vid ett annat besök.

 

Sedan gick vi till Matisborgen och tittade vi på en föreställning. Tyvärr var inte scenen med helvetesgapet i föreställningen. Det får bli i morgon.

På Lilla Bråkmakaregatan finns ett fantastiskt bageri i miniatyr. Tyvärr är jag för lång för att krypa in i den miniatyrvärlden. Så ni får hålla till godo med dessa exteriörbilder.

Lilla Bråkmakaregatan Astrid Lindgrens värld

 

Som tur var förstod inte Eleni och Nellie hur hemskt detta straff var, då folk spottade på de som satt fastlåsta i stocken. Den finns vid Katthult.

I Katthult såg vi föreställningen där Emil fastnade i soppskålen. Det var så mycket folk så ni får bilderna från Katthult i morgon. Ni får hålla tillgodo med bilden då Ida blev upphissad i flaggstången

Jag är lite osäker var gränsen på scenerna för Törnrosa och Körbärsdalen går.

 

Sedan kom vi till det som blev barnens favorit. Lekladan. Eleni bland hönsen och Nellie hoppar i höet.

”’

 

I karamellkokeriet köpte vi brända mandlar, fudge och krumelurer. Gott att ha i kväll som mys i stugan. De visade hur man gjorde karameller på den tiden då Astrid var barn.

Barnen klättrade i Karlsson på takets hus innan föreställningen.

 

Denna bok finns vid Astrids minnesplats. Klockan 11 varje dag lottar de ut böcker men den tiden krockar med föreställningen i Mattisborgen i morgon. Det blir inte någon vinstchans på böcker.

Astrid Lindgrens minnesplats

Vi åt medhavd matsäck på en picknick plats ovanför Stadsmästaregården. Jag köpte kaffe och te till mig och Sara på Saltkråkans café. Gick sedan till Saltkråkan där det även finns toaletter innan vi ställde oss i kö. Vi på Saltkråkans åkattraktion är nog den som mest liknar ett tivoli. Astrid ville aldrig att Astrid Lindgrens värld skulle bli ett tivoli. Det hade nog blivit svårt att bygga upp Saltkråkans miljö inne i Vimmerbys mörka skogar. I vi på Saltkråkan åker man fyra personer i vagnar. Två sitter fram och två bak. Vi fick inte fotografera från vagnarna men jag kan säga att Skrållan var för gullig då hon målat om morfars kök.

 

Innan vi åkte till Astrid Lindgrens värld så har Sara läste en del Astrid böcker för barnen. De har även sett en del Youtube klipp. Jag har i ett års tid försökt läsa Lotta på Bråkmakaregatan för Nellie. Hon har alltid varit så trött då hon lagt sig så det har bara blivit ett par sidor åt gången. Så vi har inte hunnit till slutet på den över 60 sidor tjocka boken. De har sparat interiörerna från inspelningen av Lotta på Bråkmakaregatan. Bilen nedan är den del av Lottas rum.

 

Sista föreställningen på Villa Villerkulla var den där poliserna kommer på besök. Efteråt fick Nellie krama en av dem. Minns inte om det var Kling eller Klang.

De fick även krama Pippi

Efter föreställningen var det dags för en sjörövarhistoria. Det gällde att lösa tre gåtor. Eleni kunde svaret på alla gåtorna. Jag avslöjar inte svaret för då blir ju sjörövarhistoren inte så interessant för er.

Söderhavet

Nellie hoppar i höet i Rasmus på Luffens lada

Vi såg dagens sista föreställning om Karlsson på taket.

Det finns en Sagobio där de visar delar av Astrids sagor. Vi hade köpt Krumelluraskar i karamellkokeriet för att få lite stämning.

Krumellurer saga bio Astrid Lindgrens värld

När vi lämnade parken stod denna orkester och underhöll oss. Då var  vi trötta, men nöjda med dagen!

Vi fick stuga nummer 221 A som är på bottenvåningen. Där grillade vi och käkade godis som vi köpt i karamellkokeriet.  Stugbyn är som ett Bullerbyn. Barnen hittade snabbt kompisar. De sprang runt och hade väldigt roligt den kvällen. Jag och Sara hade beställt pysselpåsar ifall det blev regn. Pysselpåsarna sparade barnen till hemfärden genom Småland. Eftersom vi var så hungriga som kommer interiörbilderna i morgondagens blogginlägg.

Tack goa Sara att jag fick låna dina bilder till bloggen då min mobil blev urladdad!

Astrid Lindgrens värld

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.