Riga Kolkarags Leipäja

10/7 2013

De hade bra frukost på Konventa hotell. Dock var det något fel så jag kom inte ut på internet. Vi bodde i rum 119. Då vi betalt hotellet åkte vi mot Kolka Rags. Först åkte vi lite fel så vi kom förbi letternas nationalbiliotek. Sen följde vi A10 innan vi åkte på 128 och åkte genom delar av Jurmala.

Ska poängtera att man inte ser Österjön förrän man kommit i på väg 131.

Då vi kom till Kolkarags fick vi en parkeringslapp att lägga i rutan. Det kostade 1 lat i timmen. Vi började med en öl på cafét. sen gick vi ner till udden. Kolkarags likt Skagen förändras. Adventstormen för några år sedan gick hårt åt udden. Det finns numera en fyr ute till havs. Fotograferade inte denna för jag har inte tillräckligt med zoom. Den gamla fyren på Udden var inte värd foto.

Stenbumlingar vid Kolka rag

Ryssarna byggde på 1980-talet ett 32 meter högt topphemligt, radioteleskop i Irbene cirka 24 kilometer norr om Ventspils, för att avlyssna västvärldens satellitkommunikation. Själva parabolen lär väga 600 ton! När ryssarna lämnade Lettland 1994 tog de med sig en av antennerna men lät resten vara kvar.

Vi åkte förrst fel så jag promenerade  till tornet och gick runt tornet. Det fanns en trappa upp till en avsats. Tyvärr fick man inte gå upp på avsatsen.

Då jag kom tillbaka till bilen hade Uffe putsat rutorna. Ett australisk par hade parkerat bilen vi rekommenserade dem att åka tillbaka på vägen till riktiga betongparkeringen. Uffe åkte efter dem och åkte på betongparkeringen runt tornet   Radioteleskopet används nu av Ventspils internationella astronomiska center. I anslutning till radioteleskopet fanns en bosättning där något tusental ryssar bodde. Husen byggdes djupt inne i skogen, oåtkomliga för allmänheten. Idag är de övergivna, plundrade och till största delen förstörda och minner på ett spökligt sätt om en svunnen period i världshistorien.

20130710_004

Engelsk info om radiotornet i Irbene

Mellan Kolkarags och Ventspils såg vi inte havet.

Vi hade tänkt åka in i Ventspils men det hade börjat regna så vi fortsatte mot Liepäja. Hemma hade vi bokat rum på hotel Jugend. Då vi kom fram till Jugend fick vi rum 6. När vi ställt in väskorna gick vi ner till baren och köpte en öl och diskuterade vad vi skulle göra. Liepäja i Lettlands tredje största stad.

Vi är nu lite trötta på borgar så vi tog våra paraplyer och gick ut på stan för att kolla om det fanns fina trähus. I Liepäja finns tre olika promenadrundor man följer en fjärdedels takt som finns men jämna mellanrum på trottoaren. De finaste husen fanns på affärsgatan. Uffe satt på en uteservering då jag kollade hus. Hotell Jugend hade en snygg dukning så vi bestämde att gå tillbaka dit för att äta.

På vårat bord var servettvikningen det jag kallar dragspel men på fackspråk heter det något annan. Det fanns vid vissa bord servetter som var brutna i franska liljan.

20130711_012

Uffe på restaurang Jugend i Liepäja

Uffe tyckte vi skulle testa tjeckisk friterad ost. I tjeckien friterar man större skivor och serverar tartarsås till. Här var det oststavar med blåsås. Vi fick blå tänder efteråt.

Sen åt vi fläskfilémedalljonger med french freis och svampsås. Vi avslutade med kaffe och Vanna-Thallin.

Där efter gick vi upp på hotellrummet där vi bloggade och surfade på nätet. Vi var ovanligt trötta så vi la oss vid halv niotiden.

 

 

Booking.com 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.