Sigulda till Riga

9/7 2013

På hotel Plis fick man välja vilken tid man ville ha frukost. Vi valde klockan åtta. På rummet fanns en levande orkidé. Det fanns även samma godis som vi fick då betalade notan. Vi bodde i rum 33. Det var liksom lite runt.

Efter som linbanan inte började gå förrän klockan tio så åkte vi till Cesis. Där skrev Uffe 10:15 på en lapp då vi parkerat bilen. Det stod att man behövde P-snurror men att skriva på en lapp gick tydligen lika bra.

20130709_002

Borgruiner i Cesis

Löste inträde till borgen i turistinformationen. Vi fick lyktor för det var mörkt i trappan upp i tornet.

 

Det var mörkt i gångarna upp till tornet så jag bär en lykta på gamla borgen i Cesis

Gamla boren i Cesis

Då vi kom tillbaka till bilen så satt Uffe gpsen till Riga. Den skickade oss ut på A3 istället för A2. Det är trevligt att åka olika vägar. Vi tankade på en mack då vi körde på väg A3. Bensinen kostade 0,97 lat cirka 12.50 Svenska kronor.Sedan földe vi väg A2 till Riga.   Vi kom fram till hotel Konventa Zeta vid ett tiden. De kunde fixa parkering till oss men rummet får vi inte få förrän klockan två. Portiern visade Uffe en parkering men där var byggnadsställningar och en bom så portiern visade oss en annan parkering inne på gården.

Av receptionisten fick vi en karta Över Riga. Vi satte oss på en uteservering men det kom aldrig någon som tog upp beställning. Vi såg på kartan att det fanns en turistinformation hundra meter bort.

Vi gick till turistinformationen där vi fick info om sightsinglinjer och guidturer. Sen satte vi oss på Stekhouse med lettisk stavning. Uffe åt en Cecarssallad och jag åt en kall gurk-mellonsoppa. Den innehöll även rädisor, gräslök och krasse. Till maten drack vi öl. Vi diskuterade vad vi skulle göra under dagen. Uffe ville gå till hotellet för att bära upp väskorna. Vi gjorde så. Sen var Uffe trött så han lade sig.

Jag gick ut och handlade vykort till barnbarnen som jag skrev på en uteservering mellan Frihets monumentet och svenska porten. Sen gick jag till hotellet. Uffe märkte inte ens att jag kom in på rummet. Surfade och skrev lite på bloggen.

Sverige porten Riga

Det finns en sägen om Sverigeporten i Riga men jag hittade din inte då jag googlade på nätet.

Frihetsmonumentet Riga

Det finns tre stjärnor i toppen på detta monument. Har glömt vad de symboliserar. Tyvärr blev bilden otydlig

 

Sedan blev jag törstig och gick ner i baren och fick välja det starkaste kaffet som jag tog upp på rummet. Jag har varit i Riga på en weekendkryssning med BPW då fick vi åka en busstur i staden som är känd för sina fina och välbevarade jugendhus. Då gick vi även en guidad rundtur i gamla stan. Det finns även en audioguidade busstur

citytor.lv

Då Uffe vaknat bestämde vi oss för att ta tåget till Jurmala. Vi gick först till en Swedbank och tog ut pengar i automaten   Sen gick vi ner till stationen. En jätte gullig kvinna i kassa på stationen gav oss karta över Jurmala. Vi löste biljett till Majori. Sen gick vi lite fel innan vi hittade spåret. Då vi hittade gick tåget mot Solka iväg mitt framför näsan på oss. Vi bestämde oss för att gå och ta en öl på en uteservering utanför stationen. På vägen dit kom biljettkassörskan efter oss och frågade om allt var OK. Det kallar jag service.

Då vi druckit ölen gick vi tillbaka till spår 3. Jag har glömt namnet på slutstationen hette men den började på T och slutade -2. Vi hoppade av tåget i Majori. Gick över gatan till den pulsiga promenadgatan.

Vi satte oss på Veranda. Uffe bäställde grillmix och jag åt lax stekt i Rigabalsam. Tyckte det lät spännande men laxen smakade inte mycket av Rigabalsam. Till efterrätt beställde Uffe glass med Rigabalsam. Jag tyckte Rigabalsam tog över så den goda glassmaken försvann. Själv åt jag en curd cake. Den var god. Till det drack vi kaffe och Vanna-Tallinn. Sen beställde Uffe in en dricka och jag gick ner till stranden för att se hur det såg ut där.

På vägen fanns allt från Casino, tivoli, konsereter, klädaffärer men mest barer och restauranger. Jurmala är mest känt för sina stränder som får hissa blå EU flagg och sina vackra gamla trähus.

Baren möter stranden Jurmala

Baren möter stranden Jurmala

Verkar vara strand innestället på Jurmala

Verkar vara strandens inneställe på Jurmala

En gammal utsiktspaveljong med sitna trappor Jurmala

En gammal utsikts paviljong med slitna trappor Jurmala

Vi hann aldrig med det vackra badhuset, sköldpaddsstatyn och jordgloben.

Sen tog vi tåget till Riga. På Riga station gick vi fel. Jag tror vi irrade fel nästan en timme innan vi kom hem till hotellet med gps och karta.

Booking.com 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.