Rafflesia världens största blomma i Gunung Gading Lundu & Bako Park 25 mars 2019

Idag var det våffeldagen så Annika och Kristoffer överraskande med våfflor innan det var dag för se Rafflesai blomma. De var choklad våfflor

 

Vi åkte sedan till Gunung Gading Lundu & Bako Park för att se världens största blomma blomma, rafflesia. Tyvärr hade det blivit dubbelbokning av guiden så vi fick gå tillsammans med en kinesisk grupp. Det var trångt på stigarna till blomman och då hon stannade för att berätta så skulle vi berätta vidare för de som gick längst bak i gruppen. Vi såg även en  kammeliont och några andra djur på väg till blomman. Refflesian har olika stadier. På bilden nedan så ser ni ett stadie.

 

Jag har läst att den ska lukta ruttet kött då den blommar. Jag kände dock inte av lukten. Lukten har de för att locka till sig insekter för pollinering. De parasiterar på liansläktet Tetrastigma. Den kan bli 1 meter i diameter och väga 7 kg och ända upp till 11 kg i extremfall.  Inte kan man tro att den blir så här fin då den blommar.

 

 

Bredvid platsen där rafflesian blommade fanns det något grottliknande.

 

D

Då alla betraktat och fotograferat blomma gick de som hade ont i benen till fall nr 1 och vi andra klättrade upp till fall nr 7. Jag tyckte att jag gått i all evighet då jag kom till fall nr 3 och då var det en bra bit till fall nummer 7. Jag rekommenderar 2 liter vatten på vägen upp till fallet. Tyvårr har de skövlat en del av dessa stora träd på Borneo. Det finns kvar träd i nationalparkerna som Gunung Gading Lundu & Bako Park.

 

 

Jag har gjort en film om blomman och vattenfallet.  Vattenfallet var svalkande då man äntligen kom upp dit.

 

 

Ni kan se om Rafflesian blommar då ni är i Borneo på

Rafflesia

 

Sedan åkte vi int till Lundu. I vattendraget som rinner igenom Lundu fanns slamkrypare. Ibland grävde de ner sig. Vi såg även två slamkrypare som fightades. Båda överlevde men den ene lämnade lite slok örat fighten.

 

Innan vi gick till saluhallen i Lundu gavs det möjlihet att köpa machete. Jag hoppade över. Vi hoppade även över shopping i saluhallen och gick upp till plan 2 där vi tog en kopi peng (iskaffe).

 

 

Då vi kom tillbaka till resort Basga i Lundu så blev det tid för bad. Ett barn hade hittat en död sköldpadda.

 

 

Kristoffer sa att det fanns sköldpaddor andra sidan mangroveträsket. Jag promenerade dit. Jag fick går vada vid ett vattendrag. Kollade så att det var ebb så att jag skulle slippa simma över då jag skulle ta mig hem. Tyvärr fick jag inte se några levande sköldpaddor men jag tog bilder från mangroveträsket.

 

 

Det fanns små  krabbor som snabbt grävde ner sig i sanden. Det skapade massor av småhål i sanden.

 

Det som gror det gror

 

På kvällen grillade vi nedanför hotell Basaga. Enhelt magisk kväll med månsken och tidvatten.

 

 

 

Egenligen skulle vi åkt till grottor i morgone men de är stängda på grund av renovering.  Det blir  plogging istället. Vi ska plocka skräp på stranden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.