Plogga plocka skräp på stranden utanför Lundu 26 mars 2019

Vi åkte till stranden någon kilometer från Basaga Resort för att plogga. Ploggning gjorde prinsessan Viktoria känt då hon plockade skräp nedanför Soliden på Öland. Det sändes i TV programmet  året med kungafamiljen.

Idag ploggade vi inte med Viktoria utan med Alcila Abby som är en eldsjäl inom miljövård på Borneo. Hon är aktiv i Instagramgruppen kuchingbeachcleaner. Normalt träffas de på en strand om söndagar. De plockar ihop många säckar. Sedan väger de säckarna och räknar föremålen som de samlat ihop. Alcila med sin fina ploggtröja.

 

Hon klagara över att tröjan är vit för den är ömtålig då man plockar skräp. Jag tog även en bild på baksidan av henns fina tröja

 

Alcila hade med sig ett såll. Där visade hon hur mycket söndermald plast som fanns bland sanden. Vi hittade bland annat massor av trasiga skor, tändare och plastflaskor. Jag hittade en glasflaska men kanylen till glasflaskan hittade jag inte.

 

Så här fin ser stranden ut men vi fick ihop över 50 kilo skräp och ända fanns det mer kvar då vi lämnade stranden.

 

Då vi höll på att samla skräp dök det upp folk från Lundin information center. De samlade också skräp men de samlade inte ihop lika mycket.

För Alcila var det inte slut med att vi samlat ihop säckarna. Sedan ska det räknas hur mycket flaskor, skor, tändare och annat skräåpsom vi samlat ihop.

 

Då vi samlat ihop säckarna så kunde vi göra vad vi ville. Vi åkte in till stan. Patrik och ena annan Uffe åkte in för att handla ingredienser till Pina Colada. Det var två som hette Ulf Ingemar med på resan. Ibland blev det lite förväxlingar på Uffarna.

Jag tog en promenad åt andra hållet på stranden. Jag kunde vada förbi stenarna. Då jag kom till ett vattendrag vände jag för det var flod och jag hade inte lust att simma över på vägen tillbaka.

 

Det flesta dagarna åt vi kyckling så jag skriver inte så mycket om maten på Borneo. De gillar att gnaga ben och är det inte ben så gillar de att det knastrar mellan tänderna.

Uffe gillade Pina culadan som blandades till på kvällen. Annars har vi mest druckit Singtau. Singtau är en importerad öl.

 

Annika gör ljus utav Singtau flaskorna. Till veke använder hon garn som aporna lekt med. Det finns olika färger och dofter på ljusen. De finns i bland annat apelsin och pandan färg. Pengarna går till https://projectorangutan.com. Vi kommer att besöka det projektet en annan dag.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.