Semenggoh Natur Reservat och långhus i Padawan Kuching 23 mars 2019

Vi lastade in bussarna och åkte till Semenggoh natur reservat. Aporna i detta naturreservat är inte helt vilda de kommer fram och blir stödfodrade då det inte finns frukt i regnskogen. En frukt som säsongen just tagit slut för är durian. Durian luktar men aporna älskar den. Vi hade en guide i parken och han ledde oss upp till matningsstället. Idag hade vi tur Alfa hannen hade också tagit sig fram till matplatsen. Han var den som höll sig längst bort från matningsplatsen och vände ofta ryggen till. Tyvärr så var Han inte lätt att fotografera.

 

Alfa hanen

 

 

Jag har gjort ett Youtubeklipp från Semenggoh räddnings center

 

 

https://semenggoh.my/

På en servering åt vi nationalrätten laksa. Det är en kryddig nudelsoppa som även Singapore vill hävda att det är deras nationalrätt. Det gick att i saluhallen köpa kryddblandningen för laksa. De flesta serveringar har handfat som man kan tvätta händerna både före och efter maten. Malayerna gillar mat som är krispig. De skalar till exempel inte skaldjur. De gillar även brosk och gnager bort allt kött runt kycklingbenen.

 

Fortsatte sedan till Padawan som har ett långhus. Denna bor måste man över för att komma till långhuset. Därför lämnade vi ifrån oss våra resväskor och hade packat minimalt för en övernattning i detta boende.

 

 

Normalt är det bara bambu på golvet men de hade lagt på en korkmatta så att det inte skulle bli så lyhört då man till exempel går till toaletten.

På framsidan av långhuset fanns en svalkande veranda.

På denna sida huset fanns även en toalett och dusch. Tidigare hade de inte så väl ordnat med toaletter så de har fått flytta fyra gånger för att många dog. Nu bor Padawanborna i vanliga hus så nu slipper de förmodligen flytta fler gånger.

Under huset finns bikupor. Tydligen skulle dessa bi inte sticka människor. Han väntade på att drottningen skulle komma fram

Vi åkte i bussarna till en tidigare Padawan boplats för att se på huvuden som de tagit på den tiden de var huvudjägare. Bilden nedan är tagen innan vi gick upp på berget.

 

 

Bilden nedan är på ett huvud som ännu inte ruttnat. Vi fick inte röra huvudet.

 

Allt har ruttnat bort på dessa dödskallar som var trofféer på den tiden de var huvudjägare. Det var nog tur att vi inte stötte på Padawan då de var huvudjägare.

 

På vägen upp visade Valentin oss att om man skar av ingeära så efter ett tag hade innanmätet växt en bit. Det kan ni se på bilden nedan att ingeföran har vidgat sig.

 

Valentine lärde oss en hel del om växterna på promenaden. De plockade en del växter till kvällens måltid. Bananerna är mindre på Borneo men söta och goda.

Då vi kom tillbaka till långhuset började de att anrätta våran kvällsmat. Vi tog ett bad i bäcken nedanför. Vi fick reda på att det var lite vatten i bäcken så vi skulle åka flotte från ett annat ställe än vad som var tänkt i morgon. Stackars Kristoffer som får gå upp klockan 6 för att flytta bussen till det ställe där flotturen slutar i morgon.

Det tar lång tid för Valentin att göra cirklarna i taket på långhuset.

De lagade till en anrättning med ris, kyckling, piroger och det de skördade under våran promenad tidigare i dag-

 

 

Valentine berättade att äldre kvinnor hade guldringar runt benen. Hans mormor hade också haft guldringar. Guld ringarna togs bort först då kvinnan dog. Det finns idag bara sju kvinnor som har guldringar runt benen. En tradition som försvunnit.

Ett Youtueklipp från en mysig kväll i Padawans långhus.

 


 

Jag hittar tyvärr ingen hemsida till Padawans aktiviteter.

Tack Valentine och Thaddeus för en trevlig kväll

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.