Jump on jump off

3 Juli 2013

Uffe hade ställt klockan på halv nio. Strax efter ropade de ut i högtalarna att det serverades frukost på olika ställen på båten. Jag och Uffe åt buffé frukost.

Vi gick ner på bildäck i god tid. Vi åkte till hotellet i gamla stan. Vi åkte i gränder där vi trängdes med turistguidernas följen. Parkerade bilen utanför hotellet. Gick in och fick en karta över Tallin. Tyvärr fick vi inte rummet förrän kl 14. Flyttade bilen för att den inte skulle bogseras bort för det pågick ett renoveringsarbete på gatan.

Vi tog en öl på sista stället på gatan Viru. Sen gick vi ner till busshållplatsen för Tallin City Tour. Tallin City Tour kör tre olika rundor. Vi började med röd linje.

 

Röda linjen

Den gick upp vid gamla staden ut till tsarens palats.Vi fick lära oss att många hus är förfallna på grund av oklara ägarförhållanden. Nämner några andra platser som vi fick se: Frihets platsen har glasutsmyckning som får en att tänka på Norrmalmstorg, National teatern och Estniska konstmuseet.

Gröna turen

Under tiden vi väntade på gröna turen hann jag gå en tur på den gamla stadsmuren. Uffe tog en öl under tiden. Muren finns med på Unescos världsarvslista. Gröna linjen är min favorit av bussturerna. Den går ut till Sångfestivalscenen. Den är betydelsefull för Estlands frigörelse. Vi kunde även se Pirita kloster ruin. Bredvid ruinen finns ett nyare katolskt kloster. Sedan fortsatte turen ut till botaniska trädgården och TV tornet. Vid vattnet står statyn Russalka och tittar ut mot fartyget med samma namn som har förlist. Under OS på 80-talet var Pirita hamn, värd för seglingstävlingarna.

Blå linjen

Blå linjen är den längsta turen som går ända ut till friluftsmuseet. Linjen går även förbi Zoo och Hippodromen

Alla turerna stannar vid Viru Turg, kryssningsterminalerna, Estniska marin museet och marinmuseet vid gamla stan. Eftersom  Uffe får ont i knät då han går för mycket är City Tourbussar ett perfekt sätt att turista på.

 

Trä ubåt riga

Trä ubåt riga

Svenska ambasaden och vårat hotell till höger en religiös byggnad i centrum av bilden.

På väg till kvällens restaurang gick vi förbi Svenska ambasaden. Uffe hade ställt in gps-en till hotellet i förmiddags. Vi åkte genom ett torg som vi nu förstår var bilfritt. Hittade en schyst resturang på torget där vi startade med en Martini Royal.  Vi åt lättrökt kyckling på Kaerajaan. Till kycklingen drack vi rödvin. Uffe valde glass till efterrätt och jag åt crem bryle med ingefära och mint smak. Den smakade mint men jag hittade inte ingefärasmaken. Brylen hade riktit bränd yta så att det knastrade mellan tänderna. Sen testade vi två Tallin likörer med kaffe. Kaffekoppen var från Luuzerne newbone.

Sen hittade vi ett microbryggeri BeerHouse. Uffe drack en mörk öl och jag en mellanmörk öl på uteserveringen.

Mitt emot microbryggeriet låg en röksalong La casa Habano. Uffe gillar inte rök fast det luktade mindre rök där än tidigare på en engelsk pub. De hade god airconding.
www.havannas.ee

13070042

Då vi kom till hotellet tog vi vin på hotellets terrass. Vi surfade lite på nätet. Jag rökte med en ryss. Idag vågar ryssar prata med utlänningar för 25 år sedan hade det varit otänkbart.

 

Booking.com



 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.