Vandring runt Lärkesholmssjön

Jag promenerade runt Lärkesholmssjön en kall oktober förmiddag. Det hade frusit under natten så det låg en dimma över sjön. Sjön är döpt efter gården Lärkesholm. I äldre skrifter kallas godset Lärka gård. Det lär har funnit bosättningar där redan på Vikingatiden. Till och med Carl von Linne ska ha besökt gården.

Gården tillhörde tidigare danska militärer. Då Lärkesholm blivit svenskt kom Anders von Reiser, som varit officer i både dansk och svensk tjänst till Lärkesholm. Han ska ha varit tuff då det fäller affärer. Eftersom han och hans fru inte hade några barn så skapades en stiftelse. Stiftelsen finns kvar än idag och delar ut pengar till pensionärer, studerande på annan och och budgåvor för bosatta i Örkelljunga Kommun.

Von Reiser var framsynt och startade skola i Lärkesholm innan det var lag på att det skulle finnas skola.

Lärkesholmssjön

Stigarna runt Lärkesholmssjön är inte handikappvänliga. De går över stock och sten och genom kohagar. Det finns plankor att gå på så jag behövde inte stövlar. Det finns grillplatser övernattningsskydd och toaletter runt sjön.

Skåneleden följer sjön men på vissa ställen finns stigar närmare sjön. Jag såg en ekorre. Den var för snabb och ville inte vara med på bild.

 

 

Jag får gå runt Lillsjön en annan dag. Lillsjön är mindre än Lärkesholms sjön. Det är 4,5 kilometer att gå runt sjön. Det tog över en timma att gå runt sjön. Räkna med 1-1½ timma för att gå runt sjön.

Lärkesholms Gods och Lärkesholmssjön

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.