Vandra på Abborraleden i Örkelljunga

Jag hade egentligen inte tänkt promenera på Abborraleden utan runt Lärkesholmssjön. På biblioteket i Örkelljunga hittade jag information om Abborraleden. Jag körde upp och parkerade vid Hjälmsjön nedanför Campingplatsen.

Projekt Abborraleden

Byggandet av Abborraleden möjliggjordes genom ett bidrag från Leader Skåne. Två studenter från Landskapsarkitektprogrammet i Alnarp genomförde en studie och förankrade projetet hos boende, föreningar och företag i området. De granskade möjligheter till rekreation, trygghet, tillgänglighet samt analys av befintliga stigar. Studenterna undersökte även områdets topografi och vegetationens sammansättning. Då studenterna var klara sökte Örkelljunga Kommun  nytt bidrag från Leader Skåne och när det beviljats tog de över ansvaret attt samordna projektet. Utmed leden finns utegym, lekplats och grillplatser. Leden är tillgänglighetsanpassad. På ett par platser finns det informationstavlor med kartor och information om leden.

Det finns tio informationsskyltar utmed leden. På en del av skyltarna finns det information om hundaktiviteter runt sjön. På skyltarna finns det även information om växter som växer runt sjön och vilka fåglar som håller till runt sjön. Jag gick promenaden i höstdag i slutet av september så de flest fåglarna hade nog flyttat söderut. Kan tänka mig att det är fullt av fågelsång om man går längs stigen en vacker vårdag.

Brakveden hade blommat ut men det fanns bär på buskarna. Bären från Brakveden är lätt giftiga så jag rekommenderar er inte att provsmaka dem. Förr användes brakvedens bark som laxermedel fick jag lära mig på en av de tio informationstavlorna. Det ska även växa sileshår längs stigarna men jag hittade inga. De ska tydligen leva på insekter. Vätskan från körtelhåren användes förr till att ta bort vårtor och liktornar. Den vita näckrosen hade blommat över så jag för vänta till våren för att se den blomma.

 

Abborrasjön

Abborrasjön har en yta på ca 23000 kvadratmeter. Den är belägen 76 meter över havet. Sjön ingår i Rönne ås avrinningsområde. Är det högvatten så kan viss förbindelse med intill liggande Hjälmsjön förekomma. Sjön ingår i Hjelmsjön och Pinnåns fiskevårdsområde. Det krävs fiskekort för att fiska i sjön. Sutare, abborre och gädda kan fiskas upp ur sjön.

Normalt brukar jag publicera bilderna mellan styckena i texten. Idag har jag läggt bilderna längst ner i inlägget. Tror att det blir mer läsvänligt så.

Det finns en informationstavla om leden då man går tillbaka mot Campingen på höger sida.

informationstavla abborraleden

 

byggnad Örkelljunga Rodd och Kanotklubb

Örkelljunga Rodd och Kanotklubb

lekplast och utegym

Lekplats och utegym abborraleden

 

bryggan vid roddarenan

konstverk gjort av Björns Motorsågskonst

konstverk gjort av Björns Motorsågskonst 

 

Abborraleden

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.