Årets tema på Vandalorum i Värnamo är resan som redskap för nordiska formgivare. Det är 40 nordiska formgivare, arkitekter och konsthantverkare som ställer ut. Ibland tar livet för konstnärer och designers en annan väg en vad som är tänkt. Arne Jacobson fick under kriget fly till Svergige efterom han var jude. Han designade då bland annat tapeter och textil för NK.
Bland de övriga utställarna märks Alvar Aalto, Josef Frank, Maija Isola, Arne Jacobsen, Lisa Larson, Bruno Mathsson, Ingegerd Råman, Mats Theselius, Jørn Utzon och Hans J. Wegner
Urplay har också besökt Konsthallen
https://urplay.se/serie/222908-ur-samtiden-resan-som-redskap-for-nordiska-formgivare
Det fanns bord och lera så att besökarna kan bidra till detta konstverk.
I lada 2 ställer Anton Alvarez ur lerskulpturer. Publiken kunde första veckorna följa installationens tillkomst.
Markus Emilsson ställde ut i lada 3 på temat skolöst landskap. Vi fick ta på skoskydd och fick hörlurar innan vi gick in i utställningen.
I galleriet ställde Lucas Cornix ut med titeln ”I väntan på vadå”
Vi blev fikasugna och gick till restaurang Syltan. Där drack vi kaffe och åt citronmarrängpaj. Det var fint väder så vi satt ute. Möblerna som vi satt på var tillverkade utav gummi. På uteserveringen kan man se skulpturerna i parken.
En av installationerna i parken är den svarta lådan. I lådan finns innehåll för att göra möbler. Vi gjorde inte några möbler.
I höst ställer Monica Förster som är Bruno Mathsson pristager ut sina möbler.
Konsthallens historia
Pontus Hultén gav Museum Vandalorum dess namn, hämtat ifrån berättelserna om germanfolket som sägs härstamma från Småland. Stiftelsen Vandalorum bildas 1998.
Vad jag kan se på hemsidan så var första utställningen 2001
Det finns finns företag som sponsrar konsthallen och du kan gå med i vänföreningen. Vilket bland annat ger fri entre till konsthallens utställningar.
Pingback: Stockhammars cafe och Vandalorum 220704 - Semmester