Stockholm decenber 2021

I december 2021 besökte jag spanska ambasaden i Stockholm. Jag var tvungen att avlägga ett besök där för att få NIE nummer. Man behöver NIE nummer när man äger hus i spanien. Detta är ett blogginlägg som på något vis  kommit bort men som jag nu när jag hittat det ändå vill pubicera

Åkte med 5.48 tåget från Hässleholm. Det var lite missöden på tåget på vägen upp. Då vi kom till Nässjö var det en som missade att gå av. Han blev aggresiv. De fick avhysa honom med polishjälp i Mjölby. Passagerarna var lite irriterade de hade precis som mig tider att passa. Jag hade lite problem men till sist lyckades jag få tag i en taxi på Centralen. Han var osäker på var spanska ambasaden låg. Han släppte av mig på baksidan av ambasaden. Jag fick gå runt ambasaden. Jag var lite sen men det gick ända att lämna in dokumenten för en NIE ansökan.

 

Liljevalchs

Inte lång från ambasaden låg Liljevalchs. De hade 100 års jubileum. De ställde även ut utställningsaffischer.

utställnings affischer

Jag lärde mig att de inte bara ställt ut konsts. Möbler och mattor från bland annat Märta Måås har ställts ut på Liljevalchs.

Möbler

Möbler

 

Liljevalchs  har även varit till militärensförfogande under andra världskriget. Då fanns det gott om sängar i utställningshallarna.

svarta militärsängar

Militärsängar

Tyskarna förstörde spanska staden Guernica. Målningen Guernica är ett minnesmärke över staden.

 

Replika av Pablo Picasso Guernica

Replika av Pablo Picasso Guernica

Det finns konst av de klassiska konstnärerna som Dardel, Zorn och

Döende Dandyn av Nils Dardel

Döende Dandyn av Nils Dardel

Pudel av Kjartan Slettemark

Pudel av Kjartan Slettemark

Tavla av LInn Fernström

Linn Fernström

Liljevalchs

De hade bara vegetarisk mat på Liljevalschs så jag gick till spritmuseets restaurang. Där åt jag anka. Till ankan fick jag god lök, lingon och grönkål. De har även pubmeny. Tänkte prova den meny och göra ett besök i spritmuseet när Uffe är med.

Sedan gick jag mot stan. Gjorde en pappsen shoping. Vilket innebär att man åker hiss eller rulltrappor till varuhusets högsta våning. Jag började med ett NK besök. Sedan gick jag till hötorget.  Där såldes mycket lingon och svamp. Det var mysigt på torget för det hade börjat skymma.

Sedan gick jag in i Hötorgshallen som är en mysig saluhall. Dofterna som sprider sig i saluhallen underbara. De säljer delikaterser från olika länder.

Det blev även ett besök på Åhlens. Det blev dock inte handlat något på varuhusen som jag besöke.det

På Sergelstorg gjorde jag traditions enligt ett besök i kulturhuset. Det gick inte att går ut på taket idag.

utgång till taket Stockholms kulturhus

Utgång till tak Kulturhusete

 

 

 

Innan det var dags att gå till Centralstationen. Där gick jag på fel tåg. Jag gick på ett SJ tåg. Hade missat att jag bokat biljett på Snälltåget.nKonduktören var schyst slapp böter. Kunde bytat till rätt tåg i Södertälje. Snälltågen hade inte samma standard som SJ. Internetet var långsammare. Deras restaurangvagn var större än SJs. Drack kaffe och en kanelbulle på hemresan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.