Postrånevandringen 220520

Eftersom Postrånevandringen var inställd för tredje året i rad så gick jag och syrran vandringen från Margeretetorps Gästgivaregård till Östra Karups kyrkas parkering. Vi träffades på Gästis i Margeretetorp. Sedan körde vi med Kristinas bil till parkeringen vid Östra Karups kyrka.

Vi gick sedan på Postriddarens väg i Östra Karup. När den mötte gamla E6.an gick vi en bit på den. Sedan gick vi till höger in på Gamla Riksvägen. I stället för plåtvägmärken hade man milstenar. Vi passade på att fotografera några av de milstenar som finns längs vägen. Milstenen nedan sattes upp för över 350 år sedan och är en  fjärdingstolpe (2672 meter).

milsten gamla riksvägen östra karup

Gammal milsten Gamla riksvägen i ÖstraKarup

Torp längs Postrånevandringen

Östra Karups minnesvårdsförening har att upp skyltar där det en gång i tiden funnits torp. De har en förteckning över torpen. På en del av torpen finns det även bilder och informationsskylt som på Bockahuset.

informationsskylt bockahuset

Informationsskylt Bockahuset

En av Östra Karups minnesvårdsförenings torpskylt

En av Östra Karups minnesvårdsförenings torpskyltar

Då vi gick vår egen postrånevandring följde vi Skåneleden en bit innan den sticker över mot Hålehall. Den väg vi gick som också kallas Kungsvägen var på medeltiden vägen mellan Köpenhamn och Oslo. Det fanns ståtrövare och annat löst folk i buskarna. Det sägs att drottning Kristina åkte denna väg då hon flydde från Sverige. Vägen går förbi Elemosse som de håller på att restaurera så att inte björken tar över.

Då vi kom till landskapsgränsen Halland-Skåne passade vi på att ta en bild på broräcket.

Kristina på broräcket Halland-Skåne

Kristina på broräcket Halland-Skåne

År 1757 blev en norsk postridare rånad mellan gästgivaregårdarna i Margeretetorp och Östra Karup. Posten mellan Köpenhamn och Oslo gick över åsen på den tiden. Jag har besökt stenen som barn. Då var det min morfar som kände till historien om postridarerånet.

minnessten postridare rånet

Postridarens minnessten

Gästgivaregården i Östra Karup är stängd sedan många år. Gästgivaregården i Margeretetorp är blomstrar som aldrig förr. Vi var inte klädda för att gå på gästgivaregård så vi stannade på två ställen för att fika. Jag hade med mig bullar som Elini bakat. De smakade mums som matsäck på våran vandring. Vi åt även mackor och frukt på våra två pauser under vandringen.

Utsikt söder ut från postridarensväg

Utsikt söder ut från postridarensväg

 

Milstenar

Sista biten gick vi på gamla E6:an. Där hittade vi denna nyare milsten. Inte så fin som de gamla.

milsten i Margeretetorp

Nyare milsten

Då vi kom fram till Margeretetorps gästgivaregård körde vi gamla E6.an mot Östra Karup. Vi stannade vid kommungränsen mellan Båstad och Ängelholms kommun. För femtio år sedana var det gränsen mellan Skåne-Halland. Då tillhörde Östra Karup Hallands län och landskap. Stenen har en gång varit slängd på en gärdsgård på gamla riksvägen. Den blev för sextio år sedan flyttad till sin nuvarande plats. Det fanns ett äldre par som också hade stannat vid stenen. Vi kunde berätta för dem att den var så gammal så att den är från den tiden då vi löd under den danske kungen och varför den placerats på nuvarande plats.

 

Milsten vid gränsen Ängelholms och Båstads kommun

 

Vi gick i perfetkt väder. Inte regn och inte strålande sol och som tur var slapp vi skoskav och träningsverk. Postrånevandringen var en perfekt träning inför varan resa till Kebnekaise.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.