Teleborgs slott Smålands museum och Ekotempel

Uffe var gullig och fixade frukost på min födelsedag. Han hade till och med varit ute och plockat krokus som bordsdekoration. Uffe har bett mig att ta ledigt denna helg.  Jag har ingen aning om vad vi ska göra. Vi var klara vid halv tiotiden. Körde till Älmhult där vi fikade på Café Kagan i Älmhult. Sedan körde Uffe vidare mot Växjö.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Booking

 

frukost

I Växjö besökte vi Smålands museum. Vi började med att titta på glasavdelningen. Där fanns bruksföremål, konstföremål, graverat glas, gral och information om olika glasdesigner. Det fanns föremål från glasbruk som man inte ens hört talas om. Hans Frode hade en tillfällig utställning. Hans konst har vi sett tidigare, då vi besökt Hishults konsthall.

entre smålands museum

 

Glaskonst smålands museum

Myntkabinettet

Det finns ett talesätt om allt guld i Småland. Det fanns informtion om guldtillverkningen i Småland. Totalt har småland framställt 82 kilo guld.

information om guldtillverkning småland

Förutom mynt fanns det en hel del medaljer i kabinettet. Man kunde testa ifall man kunde lyfta myntet nedan.

tungt mynt myntkabinettet smålands museum växjö

En konstorgel som vi inte fick till att fungera ordentligt.

konstorgel smålands museum växjö

 

Numera finns det levande vargar i Skåne, Smålands museum är inte sämre då det i deras entre finns en uppstoppad varg.

Ekotemplet i Växjö

Vi åkte sedan Teleborgsvägen ut till Ekotemplet. När man står under vattentornet och pratar så blir det eko. Vattentornet är konkavt underifrån så det skapar detta ljudfenomen.

ekotemplet växjö

I slutet av filmen som jag försökt vända rätt hör man ekoeffekten som blir i Ekotemplet.

Teleborgs slott

Jag hade tjatat om Teleborgs slott då vi åkte ut till Ekotemplet. Vad jag inte då visste var att vi skulle övernatta på Teleborgs slott. Det berättar inte Uffe förrän vi parkerar bilen där. Jag hade sett en bild på slottets trappa som min systerdotter Frida delat då hon studerade i Växjö.

Teleborgs slott Växjö

Den pampiga trappan leder upp till restaurangen. Vi behövde inte bära väskorna i trappan utan det fanns en kortare trappa in till hotelldelen. Där checkade vi in i receptionen och tog hissen upp till rum 9 som var en svit. Sviterna i slottsdelen saknar dusch och toalett på rummet. Vill man duscha och gå på toaletten så finns det möjlighet i korridoren. Det fanns ett handfat i rummet så man kunde borsta tänderna. Vi hade utsikt över sjön Trummen. Undrar hur mycket man ser om en månad då skogen är grön.

utsikt rum 9 Teleborgs slott

Rum 9 Teleborg slott

Vi gick ner till restaurangen och tog en öl och relaxade i en soffa. Jag passade även på att ta några bilder för det kanske inte är så lätt att fotografera utan att få med peroner på bilderna senare ikväll då vi ska äta.

Restaurangen Teleborgs slott

Restaurangen Teleborgs slott

Tog en timmas siesta på rummet innan vi gick ner för att äta klockan 17.15. Vi hade fått den tiden för de ville inte att alla gäster skulle komma samtidigt nu när det är Coronatider. Uffe hade bokat lilla slottspaketet. Först fick vi lite bubbel som entredricka. Till förrätt fick Jordärtskocksoppa med linser, lök, jordärtskocka rapsolja och krasse. Vi beställde vinpaket som passade bra till de olika maträtterna. Huvudrätt var Bakad torsk med savoykål smaksatt med citron och dill med vittvinsås, friterad potatiskrokett och purjolök. Till desert åt vi Creme Brulee med blodapelsinsorbet.

 

blodapelsinsorbet och creme brulee

 

Vi tog en lite paus innan vi drack kaffe med Leopold conjak. Vi fick in drinklistan och föll för drinken Anna Koskull. Den innehöll bland annat fläder, hallon och citron. Anna Koskull fick Teleborgs slott i morgongåva av sin man Fredik Bonde.  Sedan gick vi upp och drack lite mer bubbel innan vi somnade.

Vi ställde klockan på halv nio för vi hade fått tid klockan nio för frukost. Det var ett bra frukostupplägg. Som säkerhet fanns både sprit och plasthandskar. Det fanns goda ostar, korv, skinka och bröd. För den som gillar fisk så fanns det både sill och lax att välja på. Testade även att baka min egen våffla.

Innan vi lämnade hotellet gick vi en runda på parken. På Teleborgs ruin står en minnes sten över Fredrik Bonde. Vi gick även upp för att se utsikten från den berömda trappan.

 

Parken Teleborg slott

minnesten över Bonde

utsikt från trappan teleborgs slott

Teleborgs slott

Kronobergs ruin

Då vi checkat ut åkte vi upp till Kronobergs ruin. Den är bara öppen sommartid så vi får komma tillbaka. Då har vi även tänkt åka med ångaren Thor.

Kronobergs ruin

Körde sedan ner på östsidan om sjön Åsnen ner till Urshult. Där åkte vi sedan mot Osby. I Osby fikade vi på Börjes.

fikabröd Börjes osby

I Markaryd på Asia Corner åt Uffe biff Szechuen och jag åt anka Szechuen. Det var ett lyckligt par som kom hem till Sjöfågelvägen denna helg.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.