Narva Paide Pärnu

5/7 2013

Frukosten på Hotel Central var mera spartansk än på de andra hotellen vi bott på. Vi fick in korv, äggröra och sallad på en tallrik barnen fick pannkakor istället. Det fanns en ost och en skinka som vi kunde välja på. Vi fick hotellrummet billigare för det saknades varmvatten. Istället för att duscha iskallt blötte jag en handduk så jag kunde göra en kattvätt. Uffe såg till så att jag blev ren på ryggen också. Det svalkade skönt.

Vi tankade innan vi åkte ut ur Narva. Uffe tankade med sitt visa kort. Han hade att välja på 20 eller 50 euro. Det fick bli att tanka för 20 2 ggr för att inte överfylla tanken. Sedan åkte vi mot Rakvere. Denna gången insåg Uffe att man skulle åka om Voka för att slippa vägarbetsköer. Det är sällan det blir bilköer i Estland. Estland är inte så tätbefolkat som Holland och Tyskland. I Tallinn bor 400000 människor och i hela Estland bor 1,4 miljoner. Vägarna är ganska raka i slättlandskapen som till Väg E20. När vägarna är kurviga då är de kurviga och oftast grusvägar.

Vi har sett varning för älg skyltar några älgar har inte synts till. Ett djur man nästan aldrig ser hemma är storken. Det finns gott om storkar så det finns nog gott om våtmarker här i Estland.

Vi hade tänkt stanna och sträcka på benen i Rakvere men vi hittade ingen servering som var i drift längs vägen. När vi kom till Paide såg Uffe borgen. Uffe körde upp och parkerade bilen. Sen gick vi runt borgen. Det blev ett trevligt spontan-besök på resan. Borgens historia i korthet: den byggdes av tyskar. Då den blev svensk avvecklades den för den tycktes ointressant för svenskarna. Det tråkiga för Paide var att de miste stadsrättigheterna. Sen kom ryssarna och som brukligt så raserades borgen. Sen fick Estland restaurera borgen.

20130705_130806

Åkte sedan ner i stan där vi tog en öl på Pubi Söprus Auk.

Fortsatte sedan mot Pärnu. Vi har haft sol sen vi kom till Estland men det började mulna.

Hade inte något problem att hitta Villa Katariina som låg på Mere Pst. Det var fullt på parkeringen så vi ställde bilen i trädgården. Då vi fått nyckeln tog vi en dusch, jätte skönt eftersom vi inte kunde duscha i morse. Senare fixade vi så det blev dubbelsäng.

Senare fixade vi så det blev dubbelsäng

Sen somnade Uffe. Jag gick ner till matsalen där jag surfade och bloggade. Jag hade gjort ett för långt inlägg så det hängde sig så jag fick göra om en del. Efter nästan två timmar och lika många kaffe gick jag upp och väckte Uffe. Jag lämnade honom kartan och sa jag ville se det som va ikrysssat på kartan. Han fick panik. På kartan såg alla resturanger ut som kryss. När han tittade noggrannare så var det bara fyra saker som jag ville se.

Vi gick in till gamla stan. Det första vi såg var Tallinn porten som vi fotograferade och gick igenom.

 Tallinnporten i Pärnu

Sen gick vi till en staty av en estnisk författarina: Lydia Koidula

20130705_007

http://sv.wikipedia.org/wiki/Lydia_Koidula

Det röda tornet hade amatör konstutställare i gränden. Gick in i röda tornet. Jag är Kluven till om man skulle stanna och ta en öl ifall det varit sämre väder. Den trevligaste lokalen i fanns överst i tornet.

Röda tornet i Pärnu

Röda tornet i Pärnus ovanvåning servering

Röda tornet i Pärnus ovanvånings servering

Sen gick vi till rådhuset. Det var ganska grått.

20130705_009

Nu började vi bli ganska hungriga. Jag ville äta på Grand men det ville inte Uffe. Grand var reserverat så vi fick gå vidare. Vi fick gå ganska långt för att slippa höra jazzmusik. Vi hittade en armenisk restoran. Uffe började med en osttallrik och jag med en korv och skinktallrik. Vi fick gott bröd till våra tallrikar. Uffe tog hackebiff som huvudrätt. Jag valde förrätt som huvudrätt eftersom det mesta på meny var shashlik (grillspett). Förrätten var en pirog som då man skar i den så forsade det ut buljong. Den var ingen höjdare men nu har jag provat i alla fall.

20130705_010

Uffe är för gullig. Han kom på att det var nio år sedan träffades så vi beställde in sekt istället för efterrätt för vi var ganska mätta.

Pärnu är Estlands sommarstad med Hansafestivaler där du kan beundra klädedräkterna, delta i turneringar, lära dig hantverk och njuta av traditionell mat. Pärnu har även bra spa men det hoppar vi på för Uffe blir bara rastlös av sådant.

Sen gick vi tillbaka till Villan. Där var det underhållning. Tog en öl på verandan innan vi gick och la oss.

 

 

Booking.com 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.